De magie van Palo Santo

Gepubliceerd op:
Categorieën : BlogKruiden & Zaden

De magie van Palo Santo


Palo Santo is een op hout gebaseerde wierook met een rijke geschiedenis van spiritueel en medicinaal gebruik. Hoog tijd hier eens dieper in te duiken.

Zoals velen van ons wel weten, zit de wereld vol met botanische wonderen die op allerlei manieren kunnen worden gebruikt. Vaker wel dan niet krijgen bepaalde planten een beroemde status binnen bepaalde culturen, waar ze geliefd en zelfs aanbeden worden. Een geweldig voorbeeld hiervan vinden we in de magische paddestoel, die spiritueel hoog in aanzien stond bij de oude Azteken, of Blue Lily, die door de Egyptenaren enorm gewaardeerd werd. Een andere schat is de Palo Santo, een Zuid-Amerikaanse houtsoort, die wordt gebruikt als wierook voor zowel genezende als spirituele doeleinden en het is zelfs onderdeel van traditionele Ayahuasca rituelen.

Palo Santo, Spaans voor "Heilig Hout", wordt al eeuwen gebruikt in Zuid-Amerika. Haar kracht wordt zo breed geaccepteerd in de regio, dat het zelfs een standaard materiaal werd voor rituelen bij de Saints inwoners. Als het wordt gebrand, ontstaat er een zeer licht en verfrissend citrusachtig en menthol aroma, waardoor het wordt beschouwd als de meest geurige houtsoort op aarde.

DE EFFECTEN VAN PALO SANTO

Palo Santo

Dus, wat is er nu zo speciaal aan Palo Santo? Nou, traditioneel wordt geloofd dat het hout zowel therapeutische als medicinale genezende krachten bezit, vandaar het gebruik. Het werd gebrand zodat de rook het wezen kon reinigen en zuiveren, waardoor het genezingsproces kon worden gestart. Als het gaat om de hedendaagse toepassingen, wordt Palo Santo anekdotisch gebruikt om de symptomen van stress, angst, hoofdpijn, verkoudheid en ontstekingen te verminderen. Ook wordt het nog steeds voor spirituele doeleinden gebruikt zodat gebruikers emotionele problemen kunnen overkomen en balans kunnen vinden. Dit is een toepassing van Palo Santo olie tijdens aromatherapie.

Wellicht kan je je voorstellen dat al deze beweringen ervoor hebben gezorgd dat diverse wetenschappers interesse kregen in de daadwerkelijke samenstelling en biochemische inhoud van Palo Santo. Een van de meer interessante punten, die in de onderzoeken naar deze houtsoort werden ontdekt, is dat het een essentiële olie bevat die anti-kanker eigenschappen lijkt te hebben voor borstkanker MCF-7. Het is slechts een eerste bevinding en er moet nog veel meer onderzoek worden gedaan, maar het feit dat dit ontdekt is, ondersteunt het idee dat Palo Santo een positieve invloed kan hebben op ons welzijn.

HET GEBRUIK VAN PALO SANTO

Traditioneel worden er gedroogde stukjes hout gebrand. De geproduceerde rook draagt het magische aroma van het hout en dus ook de mogelijke voordelen. Niet iedereen wil echter rook inademen. In dit geval kan het hout een tijdje in heet water worden gekookt om een Palo Santo thee infusie te maken. Palo Santo is ook als olie verkrijgbaar, die vervolgens wordt verwarmd en verdampt voor een veel vriendelijker ervaring voor de longen.