Blog
Palo Santo
4 min

Hoe En Waarom Zou Je Palo Santo Hout Moeten Gebruiken?

4 min

Palo santo is veel meer dan aromatische wierook. Dankzij unieke, spirituele eigenschappen is het ook een krachtig zuiverend middel dat yoga-sessies, meditatie en nog veel meer kan versterken.

Palo santo is wereldwijd enorm populair, als wierook voor dagelijks gebruik, als zuiverend middel, en ter ondersteuning van spirituele ceremoniën en rituelen. Maar wat is het precies en hoe profiteer je optimaal van wat dit kostbare en heilige hout te bieden heeft?

Ontdek in dit uitgebreide artikel alles wat je moet weten over Palo santo, zoals de voordelen ervan en hoe je het kunt gebruiken.

Wat is Palo santo hout en waar komt het vandaan?

Wat is Palo santo hout en waar komt het vandaan?

Palo santo, of Bursera graveolens, is een boom die van oorsprong in diverse streken in Zuid-Amerika voorkomt. De boom groeit van nature in droge regenwouden in onder andere Mexico, Venezuela, Peru, Ecuador en Colombia.

De boom produceert zeer geurig hout dat men vaak als wierook gebruikt. Je kunt de hars of olie van de Palo santoboom echter ook voor holistische doeleinden gebruiken. Palo santo (‘heilig hout’ in het Spaans) speelt een zeer belangrijke rol in veel Latijns-Amerikaanse culturen.

Hoe ruikt Palo santo hout?

Het is moeilijk om de geur van Palo santo te duiden en te omschrijven. We kunnen het aroma het best beschrijven als houtig en muskusachtig, met een vleugje citroen, den en kruiden (vergelijkbaar met de kruidigheid van wierook). Er zijn ook mensen die de geur van Palo santo omschrijven als muntig of het vergelijken met salie en eucalyptus.

Door het specifieke aroma, en doordat het diep geworteld is in Zuid-Amerikaanse culturele en spirituele praktijken, is Palo santo erg populair bij ‘smudgen’. Dit is een helingsproces waarbij je een kamer, object of persoon met kruidige rook reinigt.

Het effect van Palo santo hout

Het effect van Palo santo hout

Je kunt Palo santo op meerdere manieren gebruiken, waarbij elke manier specifieke effecten en voordelen heeft:

Functionele voordelen van Palo santo hout

 • Je kunt Palo santo hout (in de vorm van stokjes, chips of poeder) verbranden als wierook, waarbij een aromatische geur vrijkomt.

 • Je kunt de hars van Palo santo ook als wierook op een gloeiend stukje steenkool verbranden. Het is daarnaast mogelijk om het bij aromatherapie te verbranden in een oliebrander of ter ontspanning bij yoga en meditatie.

 • Je kunt Palo santo olie bij massagetherapie op de huid aanbrengen. Ook kun je het op een pijnlijke plek wrijven, bijvoorbeeld na een workout.

 • Palo santo olie en hout worden vaak als een natuurlijk afweermiddel tegen muggen gebruikt. Uit onderzoek blijkt dat de essentiële olie van Palo santo veel limoneen bevat. Dat terpeen heeft insectwerende eigenschappen en zit in veel commerciële afweermiddelen tegen muggen.

Gerelateerd artikel

Alles Wat Je Zou Moeten Weten Over Terpenen

Ceremoniële voordelen van Palo santo hout

 • Palo santo wordt vooral voor smudgen gebruikt. Daarbij verbrand je Palo santo hout en vul je de ruimte met de rook of laat je deze over een persoon/object gaan. Veel mensen geloven dat smudgen kan helpen om negatieve energie te zuiveren en positieve energie aan te trekken.

 • Veel mensen vinden het verbranden van Palo santo hout, olie of hars ontspannend. Het heeft dan ook een belangrijke plek ingenomen bij diverse spirituele rituelen en ceremonies, zoals retraites met ayahuasca. Ook dat komt mogelijk doordat Palo santo veel limoneen bevat. Daarbij is onderzoek gedaan naar het mogelijke potentieel ervan bij spanning.

Is Palo santo hout giftig?

Is Palo santo hout giftig?

Veel mensen zijn bang dat Palo santo giftig is, met name voor huisdieren en kinderen. Omdat er nog geen onderzoek is gedaan naar de eventuele toxiciteit van Bursera graveolens, adviseren we om het altijd buiten bereik van kinderen en huisdieren te houden, vooral als je een geconcentreerde vorm (zoals olie of hars) gebruikt.

Kun je van Palo santo high worden?

Deze vraag wordt vaak gesteld. En het antwoord is ‘nee’. Als je de rook van Palo santo of de damp van een oliebrander met Palo santo inhaleert, word je niet high. Je wordt ook niet high door Palo santo olie op je huid te wrijven. Het bevat namelijk geen bedwelmende stofjes.

Hoe gebruik je Palo santo hout?

Ontdek hieronder hoe je met het hout of de essentiële olie van Palo santo een ruimte met limoneen en andere aromatische stofjes kunt vullen.

Hoe brand je Palo santo stokjes?

Hoe brand je Palo santo stokjes?

 1. Steek het uiteinde van een Palo santo stokje met een aansteker aan.

 2. Laat het stokje ongeveer een minuut branden, blaas het vervolgens uit en leg het op een plaat of wierookbrander.

 3. Om de ruimte te zuiveren met Palo santo, neem je het wierookstokje in je hand en loop je ermee door de kamer. Vul de ruimte met de rook en blijf dertig seconden tot een minuut in elke hoek staan.

Het is goed om te weten dat de term ‘smudgen’ verwijst naar een specifiek ritueel uit inheemse culturen. Het geldt als respectloos om de term puur en alleen te gebruiken voor het simpelweg zuiveren van een ruimte met rook.

Hoe brand je de essentiële olie van Palo santo?

Hoe Brand Je De Essentiële Olie Van Palo Santo?

 1. Vul de oliebrander met warm water.

 2. Doe 3–10 druppels Palo santo olie in het water, afhankelijk van de sterkte ervan en hoe sterk je de geur wilt hebben.

 3. Steek een waxinelichtje aan en zet die onder het waterreservoir. Naarmate het water verdampt, komt het aroma van de olie geleidelijk vrij.

Hoe bewaar je Palo santo hout?

Hoe bewaar je Palo santo hout?

Als je Palo santo hout of hars gebruikt, dan raden we je aan om het te bewaren in een luchtdicht bakje, zoals een weckpot, afsluitbaar Tupperwarebakje of een zip lock zakje. Zo blijft het aroma langer behouden. Houd er rekening mee dat de geur van Palo santo na verloop van tijd afneemt, net als andere soorten natuurlijke wierook.

Wanneer je echter Palo santo olie gebruikt, adviseren we om het in een kleine druppelaar te bewaren. Vergeet niet om na gebruik het dopje weer stevig op het flesje te doen. Bewaar de druppelaar daarbij op een koele, donkere plek, zodat het natuurlijke aroma zo lang mogelijk behouden blijft.

Palo santo hout versus salie

Palo santo hout versus salie

Zowel Palo santo als salie zijn populaire soorten natuurlijke wierook voor smudgen. Veel mensen denken dat ze hetzelfde zijn, maar de producten zijn eigenlijk heel verschillend.

Witte salie, of Salvia apiana, is een groenblijvende vaste plant uit de muntfamilie. Als je het verbrandt, komt er een kruidig en bloemig aroma vrij.

Gerelateerd artikel

Wat is Witte Salie?

Veel mensen vinden dat witte salie voor zuiveren of smudgen krachtiger dan Palo santo is. Wat ook veel gebeurt, is dat men eerst salie gebruikt om de ruimte te zuiveren en daarna Palo santo om positieve energie aan te trekken.

Volgens ons is Palo santo geweldige wierook voor alledaags gebruik die je kan helpen om je huis te verfrissen en met positieve energie te vullen. Anderzijds adviseren we om salie te gebruiken in bijzondere situaties, als je een kamer echt ritueel wilt zuiveren.

Hoe weet je of Palo santo hout echt is?

Hoe weet je of Palo santo hout echt is?

Als je de kwaliteit van Palo santo wilt controleren, moet je op het volgende letten:

 • Aroma: lees hierboven de omschrijving van de geur van Palo santo.

 • Rook en verbranding: Palo santo stokjes verbranden snel en produceren dikke, witte en zeer aromatische rook.

 • Textuur: Palo santo is een zachte houtsoort. Het breekt dus makkelijk af en je kunt het eenvoudig met een mesje snijden (afhankelijk van de dikte van het stokje).

We adviseren je daarbij om Palo santo, net als andere spirituele producten, altijd bij een gerenommeerde verkoper te kopen. Zo vind je in de webshop van Zamnesia hoogwaardige, natuurlijke Palo santo stokjes. Deze hebben alle aromatische en spirituele eigenschappen die dit heilige hout zo populair maken. 

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Bronnen
 • d'Alessio PA, Bisson JF, & Béné MC. (2014 Apr). Anti-stress effects of d-limonene and its metabolite perillyl alcohol - PubMed - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
 • Monzote L, Hill GM, Cuellar A, Scull R, & Setzer WN. (2012 Nov). Chemical composition and anti-proliferative properties of Bursera graveolens essential oil - PubMed - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
Producten Smartshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken