Blog
Hoe Kweek Je Salvia Divinorum?
3 min

Hoe Kweek Je Salvia Divinorum?

3 min

Salvia divinorum, ook wel bekend als 'salie van de zieners', is een plant met hallucinogene eigenschappen. Hoewel ze haar oorsprong vindt in de Mexicaanse cultuur, is de plant inmiddels enorm populair onder mensen die sterke effecten willen ervaren. Je kunt de bladeren van deze plant op tal van manieren gebruiken, zoals er thee van zetten of erop kauwen. Maar hoe kun je Salvia divinorum zelf kweken? Lees daarvoor snel verder en volg onze stappen, zodat ook jij het psychedelisch potentieel van deze plant kunt aanboren!

Gaat er iets boven het kweken van je eigen Salvia divinorum? Waarschijnlijk niet!

Maar voordat we overgaan tot de kern van het stekken en kweken van salvia, is het goed om enkele basiskenmerken van de plant door te nemen. Salvia is een semi-tropische vaste plant. Dit betekent dat ze jaar na jaar blijft groeien, zolang de omstandigheden optimaal zijn.

Je mag haar daarom niet blootstellen aan temperaturen lager dan 10°C. De ideale temperatuur ligt tussen de 15-27°C, met een relatieve luchtvochtigheid van 50% of hoger.

In de natuur plant Salvia zich voort door om te vallen en zo haar zaden te verspreiden. Daarom heeft ze waarschijnlijk ondersteuning nodig als je haar kweekt. Om deze reden kun je beter stekken kweken dan zaden.

Salvia kweken uit stekken

Stap 1: Salvia kweken uit stekken

STAP 1

Maak de stek schoon door al het dode of zwart geworden plantmateriaal te verwijderen. Haal ook alle bladeren weg die onder de aarde terechtkomen. Als je een stek van Zamnesia gebruikt, moet je ook alle agar verwijderen (dit is de gelatine-achtige substantie).


Stap 2: Salvia kweken uit stekken

STAP 2

Vul een kleine pot tot twee derde met verse potgrond. Het is niet verstandig aarde uit de tuin te gebruiken. Deze aarde kan ongedierte bevatten die je stek in deze kwetsbare fase kan doden. Potgrond uit een tuincentrum is veel schoner en bevat de juiste balans aan voedingsstoffen voor een jonge plant. Kies een pot met drainagegaten in de bodem zodat een teveel aan vocht kan weglopen.


Stap 3: Salvia kweken uit stekken

STAP 3

Maak met je vinger in het midden een gat van ongeveer 5cm diep. Plaats hierin je stek en vul het gat rond de wortels met potgrond.


Stap 4: Salvia kweken uit stekken

STAP 4

Geef de aarde rond de plant een kleine hoeveelheid water. Sproei ook wat water op de plant met een spuitfles.


Stap 5: Salvia kweken uit stekken

STAP 5

Plaats vervolgens een doorzichtige plastic zak over de plant en maak de zak met een elastiekje vast aan de rand van de pot. Hiermee verhoog je de luchtvochtigheid en dit is nodig om de stek te laten gedijen. Als je een grote hersluitbare plastic zak hebt, plaats dan de hele pot hierin en rits de bovenkant dicht. Dit maakt water geven veel gemakkelijker. Zorg dat de plant niet buigt of in de groei wordt beperkt door de gebruikte zak. Een zak van 4 liter voldoet over het algemeen prima.

Tip: Plaats je pot op een verhoging, zoals een blok hout. Zo voorkom je dat ze in opgehoopt water staat nadat je haar water hebt gegeven. 


Stap 6: Salvia kweken uit stekken

STAP 6

Plaats de stek op een lichte en warme plaats. Salvia houdt niet van direct zonlicht of veel schaduw, dus gefilterd zonlicht is het beste.


Stap 7: Salvia kweken uit stekken

STAP 7

Je Salvia zou nu moeten beginnen te groeien. Door de vochtigheid in de zak is regelmatig water geven niet nodig. Zorg er echter voor dat het stekje niet uitdroogt. Om je plant te laten acclimatiseren aan de natuurlijke vochtigheidsgraad, laat je haar ongeveer een week in de zak groeien. Gedurende de volgende 2 weken maak je elke dag 1 of 2 gaten in de zak. Hierdoor neemt de luchtvochtigheid in de zak geleidelijk af.


Stap 8: Salvia kweken uit stekken

STAP 8

Na 2 weken is je stek geacclimatiseerd en kun je de zak verwijderen. Als ze begint te verwelken, plaats dan de zak nog een week over de plant. Als ze echter sterk en gezond blijft, is ze met succes gewend aan de vochtigheid.


Stap 9: Salvia kweken uit stekken

STAP 9

De plant kan nu voorzichtig worden verplant naar een grotere pot. En voilà! Je Salvia divinorum is met succes gevestigd.Stekken van je eigen Salvia-plant nemen

  1. Zorg ervoor dat je een schoon mes gebruikt.

  2. Snijd een stengel net onder een knoop af; hier zullen de wortels zich ontwikkelen.

  3. Zorg ervoor dat het stekje vochtig blijft totdat deze in de aarde wordt geplaatst.

  4. Omdat het hier om een volledig verse stek gaat die nog geen wortels heeft, bedek je de onderste 2cm van het afgesneden deel met wortelpoeder of gel. Zo stimuleer je wortelgroei. Dit doe je net voordat je de stek in de aarde plant.

Onderhoudstips voor je gewortelde Salvia

Onderhoudstips Voor Je Gewortelde Salvia

  • Geef je Salvia water zodra de aarde droog aanvoelt. Als de bladeren van je plant beginnen te verwelken, weet je dat ze water nodig heeft.

  • Zet je Salvia op een lichte, warme plek maar niet in direct zonlicht.

  • Salvia divinorum kan behoorlijk hoog worden, tot 2,5m in ideale omstandigheden. Je kunt echter de toppen snoeien om haar te dwingen zijwaarts groeien. Pas echter op dat je niet te veel trimt, omdat dit de ontwikkeling van de plant kan schaden.

  • Als je je plant binnen kweekt, zet haar dan op warme, regenachtige dagen buiten zodat het regenwater door de pot kan stromen. Dit helpt de ophoping van schadelijke mineralen in de aarde te voorkomen.

  • Het is een goed idee om af en toe in de winkel gekochte meststoffen of plantenvoeding te gebruiken om je plant gezond te houden. Pas echter op dat je niet teveel voeding toedient, want dat kan leiden tot een ophoping van mineralen.

  • Let ook goed op ongedierte. Vooral slakken en bladluis vinden salvia erg lekker. Als je van plan bent om de plant zelf te gebruiken, gebruik dan geen schadelijke middelen als ongediertebestrijding maar kies voor veiliger alternatieven. Het plaatsen van een bakje bier bij je plant is bijvoorbeeld een goede preventieve maatregel tegen slakken. Het bier trekt de slakken aan, waarna ze erin verdrinken.

Gerelateerd artikel

Hoe Verwerk Je Je Salvia Divinorum Plant?

Slotwoord over het kweken van Salvia

Slotwoord Over Het Kweken Van Salvia

Het kweken van je eigen Salvia kan ontzettend lonend zijn en de kracht en voldoening van een goede trip versterken. Zelfs als je het kruid niet rookt, geeft het altijd een voldaan gevoel wanneer je een gezonde, gelukkige plant kweekt. Met deze tips zul je merken dat het kweken van je eigen Salvia eenvoudig en ongelooflijk leuk is.

Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Ordoñez bezit een AB Mass Media and Communications-diploma. Deze ervaren schrijver draait al 13 jaar mee en voorziet de lezer sinds 2017 van cannabisgerelateerde content. Hij heeft zijn diepgaande kennis over het onderwerp opgebouwd door persoonlijke ervaringen en nauwgezet onderzoek.
Producten Smartshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken