Wat zijn legale highs?

Legal Highs zijn een populaire en vaak makkelijk verkrijgbare soort smartdrug, maar wat zijn het precies? En wat zijn de uiteenlopende Legal Highs die op de markt zijn? We gaan het je vertellen!

Gerelateerd verhaal

De Beste Legale (En Natuurlijke) Alternatieven Voor Partydrugs
Wat zijn legale highs?

Legal Highs: Wat zijn het?

Legale highs bootsen het effect na van een verboden of illegale drug, zoals XTC of cocaïne; maar zijn structureel verschillend genoeg om zelf niet als illegale drug te worden geclassificeerd. Legale highs zijn vaak gebaseerd op kruiden, plantenextracten of "onderzoekschemicaliën": nieuwe types van gesynthetiseerde chemische stoffen.

De legaliteit van "legale highs" verschilt van land tot land en verandert snel mettertijd. Legale highs kunnen in de meeste landen ook legaal in beslag worden genomen, mocht je ermee worden gepakt.

De verschillende soorten Legal Highs

belangrijkste types van legale highs

Er zijn 8 belangrijkste types van legale highs, dit zijn Stimulerende middelen, psychedelica, synthetische cannabis, dissociatieve middelen, deliriants, depressiva, inhalatie middelen en opioïden.

1. Stimulerende middelen

Stimulerende middelen zijn drugs die effecten kunnen hebben op lichaam en geest en je een meer alert, energiek en geconcentreerd gevoel geven. Voorbeelden hiervan zijn betelnoten, kolanoten, guarana, Euphor-E en Stargate 2.0.

2. Psychedelica

Psychedelica zijn psychoactieve stoffen die tijdelijke veranderingen aanbrengen in de manier waarop het brein werkt, waardoor waarneming verandert wordt. Vaak kunnen ze hallucinaties veroorzaken, die variëren in kracht, afhankelijk van de drug. Voorbeelden van psychedelica zijn Salvia divinorum en Hawaiian baby woodrose.

Gerelateerd verhaal

10 (Legale) Drugs Die Een Psychedelische Trip Veroorzaken

3. Synthetische cannabis

Synthetische cannabinoïden kunnen vaak worden gevonden in wierook en rookbare producten en zijn, in de meeste situaties, legaal, maar deze legaliteit kan per land verschillen. Ze kunnen echter enorm verschillende effecten hebben, afhankelijk van de chemische stof in kwestie. Over het algemeen hebben ze een compleet ander veiligheidsprofiel dan cannabis. Synthetische cannabinoïden zijn ontworpen om THC na te bootsen, maar de resultaten kunnen gevaarlijk zijn. John W. Huffman, chemicus en ontwerper van synthetische cannabinoïden zegt: "Het is als het spelen van Russisch roulette, omdat je niet gewoon niet weet wat er gaat gebeuren."

Synthetische cannabinoïden zijn zo populair omdat overheden niet in staat zijn de snelheid bij te houden waarmee ze worden ontdekt; als de een wordt verboden, neemt de volgende die plek in. 

4. Dissociatieve middelen

Dissociatieve middelen zijn types hallucinogenen die het waarnemen van beeld en geluid aanpassen om een gevoel van loslaten op te wekken van zowel de omgeving als jezelf. Ze zijn uniek in de manier waarop zij hun hallucinerende effecten veroorzaken: Dissociatieve middelen blokkeren signalen aan delen van de bewuste geest. In aanvulling op dissociatie, kunnen ze soms ook zintuiglijke deprivatie veroorzaken en droomachtige trances. Voorbeelden van dissociatieve middelen zijn lachgas en Methoxetamine.

5. Deliriants

Deliriants zijn psychoactieve hallucinerende middelen die zich onderscheiden van psychedelische- en dissociatieve middelen vanwege het vermogen hebben een delirium, een toestand van verwarring en desoriëntatie, op te wekken. De effecten zijn zowat gelijk aan die van psychedelica, maar het delirium maakt het moeilijk om een constante toestand van helderheid of bewustzijn te behouden. Voorbeelden van deliriants zijn difenhydramine en dimenhydrinaat.

Gerelateerd verhaal

De Beste Legale (En Natuurlijke) Alternatieven Voor Partydrugs

6. Depressiva

Depressiva zijn drugs die de hoeveelheid neurotransmitters in de hersenen verminderen. Dit veroorzaakt een effect van verminderde stimulatie en opwinding. In andere woorden; zij hebben een psychologisch verdovend effect. Voorbeelden zijn ethanol en diethylether.

7. Inhalatie middelen

Inhalatie middelen veroorzaken een krachtig maar kortdurend psychoactief effect, door het inhaleren van dampen. Een voorbeeld is het gebruik van nitraten, ook bekend als "poppers."

8. Opioïden

Een opioïde is een chemische stof die gelijkwaardige effecten heeft als morfine en andere opiaten. Het wordt voornamelijk gebruikt om het lichaam te verdoven.

Nieuwe legale highs, onderzoekschemicaliën en de NPS

Nieuwe legale highs, onderzoekschemicaliën en de NPS

Zoals al kort aangestipt, worden nieuwe, legale highs constant gemaakt of ontdekt. Overheden kunnen het tempo, waarmee ze worden geproduceerd, niet bijhouden en dit komt deels omdat ze zo eenvoudig te maken zijn. In het Wereld Drug Rapport van 2013 van de Verenigde Naties wordt opgemerkt: "Het internationale drugscontrole systeem gaat gebukt, voor het eerst, onder de snelheid en de creativiteit van het fenomeen bekend als Nieuwe Psychoactieve Stoffen (NPS)."

Een gigantische hoeveelheid van nieuwe stoffen komt op de markten en regelgevers kunnen het niet bijhouden. En zelfs als ze het bijwerken, is het een machteloze situatie, zoals gemeld in het rapport: "Classificatie heeft weinig tot geen directe impact op het gebruik van de stof."

Om een "nieuwe psychoactieve stof" te produceren, heb je alleen iemand nodig met een beetje scheikunde kennis om de moleculaire opbouw van een illegale drug te nemen en dit licht aan te passen. Zolang de chemische samenstelling anders is dan de illegale drug, is het technisch gezien legaal en het is zeer waarschijnlijk dat de effecten gelijk zijn. Zodra je deze blauwdruk hebt, moet je alleen nog een lab vinden die bereid is het te produceren en anekdotische verslagen suggereren dat dit niet moeilijk is, vooral in China.

Het grote nadeel van deze ontwikkeling is, dat veel nieuwe stoffen niet grondig zijn onderzocht op giftigheid. In tegenstelling tot stoffen als cannabis of natuurlijke psychedelica, die al eeuwen worden gebruikt, is het effect van nieuwe stoffen grotendeels onbekend. Hoewel geen enkele drug kan worden beschreven als "veilig", kan het gebruiken van onderzoekschemicaliën een aanzienlijk hoger risico vormen dan het gebruik van stoffen met een langere geschiedenis.

Een goed voorbeeld hiervan is MPTP - l-methyl-4-fenyl-1,2,5,6-tetrahydropyridine, die na slechts drie toepassingen parkinson-achtige degeneratie van de hersenen veroorzaakt. Hoewel sommige stoffen helemaal veilig kunnen zijn, kan het gebruik van nieuwe stoffen je een menselijk proefdier maken.

Gerelateerd verhaal

10 (Legale) Drugs Die Een Psychedelische Trip Veroorzaken

Nieuw-Zeeland Gedragscode

Hoewel overheden worstelen om bij te blijven met de vele golven nieuwe legale highs, komen ze er langzaam maar zeker doorheen. Daarom werkt de legale high industrie in sommige landen naar erkenning en veiligheid. Een voorbeeld hiervan vinden we in Nieuw-Zeeland, waar een zelfregulerend industrie orgaan in het leven in geroepen, evenals een gedragscode.

Het doel achter de beweging is het zorgen dat diegenen, die legale highs commercieel verkopen, binnen de wet blijven en ook een hoge standaard van regulatie behouden. Veel mensen zijn bezorgd over het idee van legale highs, maar omdat de industrie ervoor zorgt dat het hoge standaarden behoudt en verantwoordelijk werkt, kan het hopelijk het vertrouwen winnen van de bezorgde personen in de gemeenschap en ook de overheid.

https://www.zamnesia.nl/blog-beste-legale-natuurlijke-alternatieven-partydrugs-n1971