Wat Zijn Legale Highs?

Wat Zijn Legale Highs?

Adam Parsons
Adam Parsons
Bijgewerkt op:

Legal Highs zijn een populaire en vaak makkelijk verkrijgbare soort smartdrug, maar wat zijn het precies? En wat zijn de uiteenlopende Legal Highs die op de markt zijn? We gaan het je vertellen!

Mensen die graag high willen worden, zonder daarmee de wet te overtreden, kunnen met veel middelen experimenteren. In dit artikel gaan we ontdekken hoe je legaal high kunt worden en welke middelen vrij verkrijgbaar zijn op de huidige markt.

Wat Zijn Legale Highs?

Wat Zijn Legale Highs?

De term “legale high” verwijst naar het effect van legale middelen dat lijkt op de werking van gecontroleerde of verboden drugs, zoals ecstasy, cocaïne en zelfs wiet. De middelen zijn soms speciaal ontwikkeld om qua uiterlijk en effect op andere drugs te lijken, maar zijn structureel duidelijk anders en daarom niet illegaal. De term "legaal" is eigenlijk een beetje een grijs gebied. Verschillende landen hebben namelijk hun eigen definitie van wat al dan niet legaal is. Veel middelen die een "legale high" bieden, zijn zelfs nog steeds verboden en je kunt een boete krijgen als je gepakt wordt.

Er zijn verschillende soorten legale highs waarmee je kunt experimenteren. Elk middel is daarbij ontwikkeld voor specifieke doeleinden. Variërend van dissociatieven tot synthetische cannabis, we gaan ze stuk voor stuk bij langs.

Stimulants Stimulanten

Zoals de naam al doet vermoeden, zijn stimulanten gemaakt om de gebruiker energie te geven. Technisch gezien, behoren ook gewone, alledaagse producten, zoals energiedrankjes en koffie, tot deze categorie. Legale stimulanten behelzen vaak een combinatie van vermalen zaden of kruiden, zoals guarana. Daarna worden deze gecondenseerd tot een pil voor makkelijk gebruik. Een aantal van deze middelen kun je in poedervorm kopen en als alternatieve consumptiemethode toevoegen aan warme drankjes. Voorbeelden van stimulanten zijn kolanoot en Euphor-E. Deze geven allebei een euforische, energieke high die lijkt op het effect van drugs als ecstasy of cocaïne, maar dan veiliger.

Dissociatives Dissociatieven

Legale dissociatieven zijn gemaakt om iemand buiten zichzelf en de omgeving te laten treden door een veranderde sensorische perceptie. Deze middelen doen dit door signalen naar bepaalde delen van het bewustzijn te blokkeren. Dat resulteert in een tranceachtige staat, afhankelijk van de kracht van het middel. Veel gebruikte legale dissociatieven zijn stikstofoxide (lachgas), salviabladeren en methoxetamine, een populaire designerdrug in poedervorm.

Synthetic%20Cannabis Synthetische Cannabis

Synthetische “cannabis” kun je in allerlei soorten in levensmiddelenwinkels en rookwarenshops krijgen. Deze soorten vallen allemaal onder dezelfde categorie, maar het effect kan wel verschillend zijn, afhankelijk van de chemische stofjes die erin zitten. Over het algemeen heeft synthetische cannabis een compleet ander veiligheidsprofiel dan natuurlijke cannabis.

Synthetische cannabis als K2 (ook bekend als spice) is gemaakt om het effect van THC na te bootsen. De resultaten kunnen echter veel schadelijker zijn. Vaak noemt men dit een "veilig" en een "natuurlijk" alternatief, maar dat is absoluut niet waar. Het geeft een onvoorspelbare en intensere high die zelfs schadelijk kan zijn voor je gezondheid. Ondanks de risico’s blijft synthetische cannabis populair. Overheden kunnen de snelheid waarmee nieuwe stofjes worden ontdekt namelijk niet bijhouden. Zodra een stofje is verboden, neemt een andere het stokje alweer over.

Depressants  Kalmerende Middelen

Kalmerende middelen, niet te verwarren met antidepressiva, zorgen voor een verminderde neurotransmissie in de hersenen. Door deze high voelt de gebruiker zich minder energiek en opgewonden. Je ervaart dus minder energie. In sommige gevallen kunnen er echter bijwerkingen optreden, zoals paranoia en verstoorde slaappatronen. Het meest gebruikelijke kalmerende middel is alcohol, maar ook ethanol en di-ethylether vallen onder deze categorie.

Psychedelics Psychedelica

Ben je op zoek naar een middel dat het effect van middelen als LSD en DMT nabootst? Legale psychedelica haalt men vaak uit zaden, wortels en bloemen. Daarmee zijn ze "natuurlijker" dan een aantal andere middelen in deze handleiding. Ze zijn daarbij verkrijgbaar in gedroogde vorm en als poeder.

Populaire legale psychedelica zijn onder andere Morning Glory en Hawaiian baby woodrose-zaadjes. Dit zijn allebei middelen waarvan de effecten niet veel onderdoen voor de trippy high die je krijgt door paddo’s. Deze legale psychedelica kunnen tijdelijk de manier veranderen waarop de hersenen werken. Ze kunnen daarbij veranderingen teweegbrengen in de perceptie en soms zelfs hallucinaties veroorzaken (bij een dosis die hoog genoeg is). Met verschillende hoeveelheden psychoactieve stofjes, zijn psychedelica vooral populair onder mensen die af en toe drugs gebruiken.

Gerelateerd artikel

9 (Legale) Drugs Die Een Psychedelische Trip Veroorzaken

Deliriants Delirianten

Aan de buitenkant lijken ze misschien op psychedelica, maar delirianten werken anders. Ze zorgen namelijk niet voor een “trip”, maar veroorzaken een delier-achtige staat. Dat zorgt ervoor dat gebruikers zich verward en gedesoriënteerd kunnen voelen. Bekende voorbeelden zijn difenhydramine en dimenhydrinaat. Beide zijn meestal in pilvorm verkrijgbaar of als antihistaminicum bij de drogisterij. Ze zijn gemaakt om de klachten van allergieën te verlichten, maar volgens veel gebruikers zorgen delirianten voor een slaperig gevoel.

Opioids Opiaten

Vergelijkbaar met het effect van morfine, gebruikt men legale opiaten vooral om het lichaam tot rust te brengen. Hoewel ons lijf zelf ook dergelijke stofjes aanmaakt, zorgen middelen met een legale concentratie opioïden vaak voor een milde, rustgevende sensatie. Mogelijke bijwerkingen door overmatig gebruik zijn vermoeidheid, maagklachten en moeite om het evenwicht te bewaren. Een voorbeeld van een bekende legale opioïde is kratom. Dit is vaak verkrijgbaar als poeder, maar ook in pil- en capsulevorm. Het is legaal, maar sommigen gebruiken het om hun verslaving aan opiaten te beteugelen. Kratom kan echter ook verslavend zijn.

Inhalants Inhaleermiddelen

Inhaleermiddelen zijn gemaakt om een krachtig, maar kort psychoactief effect te geven in de vorm van geïnhaleerde damp. Populaire inhaleermiddelen als nitraten, ook wel “poppers” genoemd, bieden een plotselinge golf van euforie. Dat gevoel gaat over in de sensatie van een “head rush”. Sommige gebruikers geven ook aan dat dergelijke inhaleermiddelen lustopwekkend kunnen zijn. Ze krijgen daarbij meer zin in seks en hun huid is gevoeliger. Mogelijke bijwerkingen van overmatig gebruik zijn maagklachten en duizeligheid.

De Toekomst van Legale Highs

De Toekomst van Legale Highs

Er worden voortdurend nieuwe legale middelen gemaakt en ontdekt. Zoals we al aangaven, komt dat doordat overheden ontdekkingen niet bij kunnen houden. Ook in het World Drug Report van de Verenigde Naties uit 2013, merken ze op dat het huidige drugscontrolesysteem ontoereikend is. De grootste boosdoeners zijn volgens hen de makers van zogenaamde “new psychoactive substances” (NPS).

Maar ook als overheden alles zouden kunnen bijhouden, zouden ze geen macht hebben, aldus het rapport. Ook als nieuwe middelen als illegaal worden geclassificeerd, blijven mensen deze of vergelijkbare producten vinden en gebruiken.

Om een NPS te maken, hoef je alleen maar de moleculaire samenstelling van een illegale drug een beetje te veranderen. Zodra de chemische structuur anders is dan die van een illegaal middel, is het technisch gezien legaal met waarschijnlijk hetzelfde effect. Als je deze blauwdruk eenmaal hebt, hoef je alleen nog maar een lab te vinden dat het wil produceren. Uit anekdotisch bewijs blijkt dat dit niet moeilijk is.

Het nadeel hiervan is dat veel van deze nieuwe middelen niet grondig zijn onderzocht op hun toxiciteit. In tegenstelling tot drugs als wiet en natuurlijke psychedelica die al jarenlang worden gebruikt, is het effect van nieuwe stofjes grotendeels onbekend. Geen enkele drug kunnen we volledig "veilig" noemen, maar nieuwe psychoactieve middelen zijn altijd riskanter dan die met een langere publieke geschiedenis.

Deze legale drugs zijn dan wel vrij toegankelijk en zo te kopen, maar het is belangrijk om er voorzichtig mee te zijn en grondig onderzoek te doen naar wat je koopt. Natuurlijk moet je ook de wetgeving kennen, maar je gezondheid is je eerste prioriteit.

Wil je meer info over het World Drug Report van de Verenigde Naties uit 2013? Lees dan hier het volledige rapport.

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Bronnen
Je bezoekt onze Nederlandse website.