Wanneer En Hoe Je Jouw Cannabis Moet Oogsten

Wanneer En Hoe Je Cannabis Moet Oogsten

Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Antonio Ordoñez
Bijgewerkt op:

Je cannabis oogsten op de juiste manier en op het juiste moment is essentieel als je het meeste uit je plant wil halen. Als je het fout doet, kan je eindigen met zwakke of raar smakende wiet en daar zit niemand op te wachten. Het is een echte beginnersfout en het is doodzonde om over die laatste horde te struikelen. Om deze ellende te helpen voorkomen, hebben we een gids samengesteld waarmee je oogst als een professional.

De dag van de oogst is voor de cannabiskweker een vreugdevolle gebeurtenis. Oké, er moet nog wel wat werk verricht worden, maar de cannabisplant is aan het einde van haar levenscyclus en de toppen zijn rijp. Het is aan de kweker de oogsttijd perfect te timen, zodat de toppen hun volle potentieel bereiken. Aan het einde van deze kweekgids zul je in staat zijn te herkennen wanneer je marihuana op top-sterkte is en hoe je als een professionele kweker moet oogsten.

Video id: 464174136

HERKEN DE TEKENEN

Vrouwelijke cannabisplanten geven je genoeg signalen waardoor je weet dat ze klaar zijn voor de oogst. De kweker moet de plant tijdens de laatste weken van de bloeiperiode regelmatig goed bekijken en het gedrag van de plant in de gaten houden. Visuele tekenen, zoals het vergelen en afvallen van de bladeren, zijn normaal wanneer de plant overgaat op afsterving.

Daarnaast zal de grootte van de toppen en de harsproductie niet meer toenemen. De stampers gaan omkrullen en de kleuren zijn meestal veranderd in oranje-rode en bruine tinten, met hier en daar nog een witte stamper. Let goed op deze indicatoren tijdens de laatste fase van de bloeiperiode.

INDOOR CANNABIS

INDOOR CANNABIS

Bekijk altijd op de website van Zamnesia of op de verpakking van feminized zaden wat de geschatte prestaties zijn van de soort. De gegevens zijn redelijk accuraat en geven je een goede voorspelling van hoe lang de bloeiperiode van de variëteit duurt voordat je kunt oogsten.

Waardeloze wietzaden van louche zaadbedrijven en zaden uit zakjes dienen vermeden te worden. Onstabiele genetica leveren zelden goede oogsten op. Als je met klonen kweekt, zorg er dan voor dat ze van een betrouwbare bron afkomstig zijn. Probeer tevens zoveel mogelijk informatie te verkrijgen over de soort van de donorkweker.

De meeste indoor fotoperiodische cannabis-soorten zullen na een bloeiperiode van 8-12 weken onder standaard 12/12 verlichting klaar zijn voor de oogst. Totdat de kweker overgaat van een 18/6 lichtregime op 12/12 zullen de planten oneindig in de vegetatieve groeifase blijven. Autoflowering cannabis-soorten kunnen al na 8-10 weken na het ontkiemen geoogst worden bij een continue 18/6 lichtcyclus.

Gerelateerd artikel

Top 10 Autoflowering Cannabis Soorten

OUTDOOR CANNABIS

Als je buiten fotoperiodische cannabis-soorten kweekt, is Moeder Natuur grotendeels de baas over het kweekschema. De zaden moeten in het juiste seizoen geplant worden opdat de oogst haar volle potentieel bereikt. Het natuurlijk afnemend aantal uren zonlicht zet de bloei in gang op een meer gefaseerd tempo. De meeste buitenkwekers beginnen in de lente/zomer met kweken zodat ze er verzekerd van zijn dat hun marihuana in de herfst geoogst kan worden. Ze noemen oktober niet voor niets "Croptober" in de Emerald Triangle.

Voor sativa-dominante soorten heb je engelengeduld nodig. Deze doen ongeveer 3-4 maanden over de bloeiperiode. Kruisingen en indica-dominante planten zijn een stuk sneller. Die kunnen al oogstrijp zijn na een bloeiperiode van 2-3 maanden. Een fotoperiodische cannabis buitenkweek is een aanzienlijke tijdinvestering voor de kweker. De tijd die hiervoor staat, ligt tussen de 6-9 maanden vanaf de dag dat je de zaden ontkiemt totdat de buit binnengehaald kan worden.

Autoflowering variëteiten zijn razend populair geworden onder buiten- en beginnende kwekers. In principe bloeien deze op basis van hun leeftijd in plaats van op basis van het aantal uren daglicht waaraan ze blootgesteld worden. De varianten zijn een stuk voorspelbaarder en ze zijn vaak de enige optie voor mensen die in koelere regio's met korte zomers wonen. Je kunt er buiten meerdere oogsten per jaar mee realiseren.

HET BEPALEN VAN HET JUISTE MOMENT: INSPECTEER DE TRICHOMEN

Inspecteer De Trichomen

Het wordt ten zeerste aangeraden in een zak-microscoop te investeren. De meest accurate manier om te bepalen wanneer je cannabis oogstrijp is, of juist nog niet, is door de harsklieren grondig te inspecteren. De bolle paddenstoel-achtige kopjes die je op de toppen ziet, moeten bij voorkeur melkachtig wit zijn voordat je de plant oogst. Als je de kristalrijke, vette, klevende toppen op het beste moment wilt oogsten, raden we je van harte aan dat op dit moment te doen.

Gerelateerd artikel

Hoe Stimuleer Je De Trichoomproductie Van Wiet?

Doorzichtige trichomen zijn nog niet rijp, terwijl amberkleur een signaal is dat de THC begint af te breken. Over het algemeen moeten soorten die overwegend sativa zijn, geoogst worden wanneer ze een combinatie van doorzichtige en melkachtige trichomen vertonen. Dit zorgt ervoor dat ze een verheffende, euforische high veroorzaken. Soorten die overheersend indica zijn, moeten echter geoogst worden bij een combinatie van melkachtige en amberkleurige trichomen, met misschien wel een overwicht van amberkleurige trichomen. Hoe meer amberkleurig, hoe meer kalmerend en "couch-lock" het effect is. Dit komt doordat de THC meer getransformeerd is tot CBN. Het is echter een kwestie van smaak, zoals met de meeste cannabis zaken het geval is.

SPOEL DE PLANTEN VOOR DE OOGST

Spoel De Planten Voor De Oogst

Ongeacht het groeimedium, kweeksysteem of de voedingsstoffen die voor de kweek zijn gebruikt; gewassen hebben altijd veel baat bij een spoeling voorafgaand aan de oogst. Stop ongeveer 1-2 weken voor de verwachte oogst met het bemesten van de planten en begin met spoelen. Gebruik een lichte spoeloplossing of gewoon puur water.

De smaak van marihuana verbetert aanzienlijk, omdat een of twee weken spoelen ervoor zorgt dat de opgehoopte zouten en meststoffen in het groeimedium oplossen. Als je het eindproduct niet spoelt, wordt het scherp en minder aangenaam. Laat de planten een dag of twee drogen na het spoelen voordat je ze oogst.

Gerelateerd artikel

Ontdek Hoe En Wanneer Je Wietplanten Moet Spoelen

HOE JE MARIHUANA ALS EEN PRO OOGST: OOGSTKIT VOOR DE THUISKWEKER

  1. Snoeischaar (steriel, bij voorkeur gloednieuw)

  2. Latex/vinyl handschoenen (bij voorkeur vinyl)

  3. Kartonnen schoenendozen waar gaatjes in zijn gemaakt voor de grotere toppen. Bruine papieren zakken voor gemiddelde tot kleine toppen. Je kunt voor een grotere oogst ook vislijn in een lege kledingkast spannen. Zo heb je een perfecte droog-ruimte.

  4. Luchtontvochtigers (goedkope van de Euro Shop zijn goed genoeg)

  5. Thermometer/Hygrometer (die je ook in de kweekruimte gebruikt)

  6. Zwarte vuilniszak (voor het restmateriaal, zoals de stengels en de ventilatorbladeren)

  7. Bakpapier (bedek de tafel waarop je snoeit)

  8. Voor-gerolde joints en muziek (oogsten kost veel tijd, 100gr per uur is redelijk)

  9. Isopropyl alcohol (om latex handschoenen in te weken om hasj te verwijderen, met vinyl handschoenen gaat het er gemakkelijk af, kan ook voor het reinigen van de snoeischaar gebruikt worden om de hars te verwijderen)

  10. Scherp mes (handig om de hasj van de handschoenen en/of de schaar te krabben na de oogst)

HOE JE CANNABIS OOGST IN 3 GEMAKKELIJKE STAPPEN

1) AFKNIPPEN (SCROG VRIENDELIJK)

Knip niet door de hoofdstengels aan de basis, tenzij je korte, stevige indica’s of auto's aan het oogsten bent. Thuiskwekers passen doorgaans snoei- en trainingsmethoden toe om de opbrengsten te verhogen. Alle populaire, bewezen technieken als topping, fimming, LST en ScrOG vereisen een oogstmethode waarbij men tak per tak te werk gaat. Het afknippen van planten die in een ScrOG project zijn gekweekt, is een heel slecht idee. Probeer in plaats daarvan een hele tak te verwijderen die zo dicht mogelijk bij de hoofdstengel zit.

2) MANICUREN

Manicuren Van Cannabis

Snijd de hele plant onderaan de hoofdstengel af of knip er elke keer wat zijtakken af, wat jij wilt. We kunnen wel stellen dat kwekers een plant altijd en zonder uitzondering aan de basis moeten afsnijden, maar daarmee wordt geen rekening gehouden met ScrOG kwekers en buitenkwekers die reusachtige ganjabomen kweken. Kies wat het beste is in jouw geval, en concentreer je op het goed snoeien van je marihuana.

De ventilatorbladeren en stengels zijn afval - maar kunnen later gebruikt worden voor compost en/of aftreksels (als je een grote hoeveelheid hebt). Begin met dit materiaal. Als dat allemaal verwijderd is, richt je je op de kleverige toppen. Pak de toppen zo min en zo voorzichtig mogelijk vast. Probeer alleen de takken vast te houden. De suikerbladeren zijn geschikt om waardevolle hasj mee te maken. Verwijder deze dus zo voorzichtig mogelijk, zonder de toppen te beschadigen, en doe ze in een papieren zak. Als je niet alle bladeren van de toppen verwijdert, of zelfs delen van de steeltjes van de bladeren achterlaat, is dat vragen om schimmel en fungus. De bladeren tasten bovendien het uiterlijk en de smaak van de marihuana aan.

3) DROGEN

Drogen Van Cannabis

De toppen van de cannabis moeten gedurende een periode van 10-15 dagen langzaam en regelmatig drogen op een donkere plek. Zonlicht vermindert de THC. Doe de gesnoeide grote toppen in dozen en de kleinere in papieren zakken, of hang ze aan een drooglijn die je in je klerenkast hebt gespannen. Controleer de toppen dagelijks, maar raak ze niet te vaak aan. Als je schoenendozen gebruikt, roteer de toppen dan om de paar dagen, zodat ze gelijkmatig en langzaam kunnen drogen. Ook de papieren zakken met de kleinere toppen hussel je om de dag voorzichtig even door elkaar. Als je op de chique toer wilt gaan, kun je een CVault overwegen om je toppen te laten uitharden - die zijn daar uitermate geschikt voor.

Steek af en toe de thermometer in de toppen, zodat je zeker weet dat de omstandigheden voor het drogen optimaal zijn. Bij voorkeur is er sprake van kamertemperatuur met een relatieve luchtvochtigheid van rond de 50%. Plaats de luchtontvochtiger in je klerenkast mocht dat nodig zijn. Gefeliciteerd! Je weet nu hoe je cannabis succesvol moet oogsten.

WAT DOE JE MET DE GETRIMDE BLADEREN?

WAT DOE JE MET DE GETRIMDE BLADEREN?

Gooi deze suikerblaadjes niet weg. Bewaar ze in bruine papieren zakken, net zoals de popcorn toppen. Laat ze gedurende een week of twee samen met de hoogwaardige toppen voorraad drogen. Doe ze vervolgens in een luchtdichte Pyrex lunchbox en zet deze in de vriezer. Dit geeft je de tijd om te besluiten welk concentraat je van de suikerbladeren wilt maken. Harsachtige bladeren zijn perfect voor stuifmeel, BHO en shatter.

Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Ordoñez bezit een AB Mass Media and Communications-diploma. Deze ervaren schrijver draait al 13 jaar mee en voorziet de lezer sinds 2017 van cannabisgerelateerde content. Hij heeft zijn diepgaande kennis over het onderwerp opgebouwd door persoonlijke ervaringen en nauwgezet onderzoek.