Blog
Cannabis gebruik kan het risico op metabool syndroom verlagen
1 min

Cannabis gebruik kan het risico op metabool syndroom verlagen

1 min
Nieuws Onderzoek
Een nieuw onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Psychological Medicine, suggereert dat cannabis mogelijk beschermt tegen metabool syndroom, een aandoening die in verband wordt gebracht met hartaandoeningen en diabetes. Metabool syndroom beschrijft diverse factoren die geassocieerd zijn met allerlei gezondheidsproblemen.

 

Metabolism booster

 

Gezondheidsstatistieken tonen aan dat meer dan eenderde van de Amerikaanse volwassenen lijdt aan metabool syndroom, een aandoening die diverse risicofactoren beschrijft, zoals hoge bloeddruk, abnormale cholesterolgehaltes, hoge bloedsuikerspiegel en buikvet, wat vaak belangrijke indicatoren zijn voor hartaandoeningen en diabetes.

Volgens een nieuw onderzoek, wat in maart gepubliceerd is in het tijdschrift Psychological Medicine, is het minder waarschijnlijk dat cannabis gebruikers tekenen vertonen van metabool syndroom. Dit nieuwe onderzoek is gebaseerd op 1813 deelnemers die informatie verschaften over hun gebruik van cannabis, als onderdeel van de tweede Australische nationale enquête over psychose.

De auteurs van het onderzoek geven aan dat die deelnemers, die meldden in de laatste 12 maanden cannabis te hebben gebruikt, aanzienlijk minder risico liepen op het metabool syndroom, vergeleken met niet-gebruikers.

"Deze associatie bleef aanzienlijk voor regelmatig gebruikers (tenminste eenmaal per week in de laatste 12 maanden), na aanpassing voor mogelijk verstorende variabelen, waaronder levensstijl, cognitieve functie, gebruik van antipsychotica, bepaalde diagnoses en sociaal demografische kenmerken," aldus de auteurs van dit nieuwe onderzoek.

EERDER ONDERZOEK HINT AL NAAR EEN LINK TUSSEN CANNABIS EN METABOLISCHE VERBETERINGEN

De onderzoekers merken op dat er uit eerder onderzoek ook al een sterk verband werd gesuggereerd tussen het gebruik van cannabis en metabolische verbeteringen onder de algemene bevolking, hoewel de nieuwe bevindingen zijn gebaseerd op steekproef gegevens van volwassenen met een psychotische aandoening.

In dit eerdere onderzoek wordt bewezen dat cannabis een positieve impact heeft op de cardiometabolische risicofactoren, vergeleken met niet-gebruikers. Ook ontdekten de onderzoekers lagere niveaus nuchtere glucose en insuline, minder gevallen van diabetes, samen met gemiddeld kleinere middelomtrek, een lagere body mass index (BMI) en hogere niveaus van "goede" high-density lipoproteïnen (HDL) in cannabisgebruikers.

POSITIEVE GEZONDHEIDSEFFECTEN HET GROOTST BIJ REGELMATIG CANNABIS GEBRUIKERS

 

Positive effects cannabis

 

Het is de moeite van het vermelden waard dat het positieve effect van cannabis voor de preventie van metabool syndroom groter was bij gebruikers die regelmatig cannabis gebruikten, vergeleken met gelegenheidsgebruikers.

De auteurs kunnen deze bevinding ook verklaren: THC wordt opgeslagen in de vetcellen van het lichaam, zodat het gedurende meerdere dagen/weken geleidelijk kan worden afgegeven. Op deze manier kan cannabis langer en meer consistent na het laatste gebruik een therapeutisch effect houden.

De auteurs van het onderzoek wijzen er echter ook op dat er nog veel meer onderzoek nodig is om de complexe rol van cannabis in de preventie van het metabool syndroom beter te begrijpen.

 

         
  Georg  

Geschreven door: Georg
Georg, gevestigd in Spanje, is een geek die veel tijd besteedt aan zijn computer maar ook aan zijn tuin. Met een vurige passie voor het kweken van cannabis en het onderzoeken van psychedelica, is Georg helemaal thuis in alles wat psychoactief is.

 
 
      Ontdek onze schrijvers  

Read more about
Nieuws Onderzoek
Zoeken in categorieën
of
Zoeken