Blog
Crested San Pedro
2 min

Crested San Pedro: Wat Is Het?

2 min

De Crested San Pedro cactus is een visueel verbluffende mescaline cactus uit Peru. Deze trippy cactus is geliefd bij psychonauten en alledaagse tuinliefhebbers en in dit artikel lees je er alles over.

VEEL MEER DAN EEN COOL UITZIENDE CACTUS

Op peyote na is de San Pedro cactus de meest beroemde mescaline cactus. Peyote wordt over het algemeen geassocieerd met de inheemse stammen van Noord-Amerika. Maar San Pedro wordt al duizenden jaren vereerd door Zuid-Amerikaanse sjamanen.

Sommige onderzoekers beweren dat de comsumptie van San Pedro al 3000 jaar voor rituele doeleinden wordt toegepast, terwijl anderen volhouden dat dit 7000 jaar is. We weten in elk geval zeker dat het gebruik van San Pedro duizenden jaren teruggaat, maar ook tegenwoordig nog heel gewoon is.

De exacte geschiedenis is een debat voor antropologen. Het verhaal gaat dat Saint Peter, naar wie de cactus vernoemd is, de sleutel naar de hemel in handen had. Voor de sjamaan uit de Amazone is de cactus de toegangspoort naar een dieper begrip van de realiteit.

WAT IS CRISTAATVORMING?

Wat Is Cristaatvorming?

De San Pedro cactus, of “Trichocereus pachanoi”, ontwikkelt zich normaal gesproken in een typische boomvorm, waarbij vanaf de onderste stam veel zijtakken groeien. Een hoogte tot 6m is niet ongewoon en de cactus kan wel 2m breed worden.

De Crested San Pedro is zeldzamer en visueel nog prachtiger. Met “cristaatvorming” wordt het ongebruikelijke groeipatroon bedoeld, waardoor de hoofdsteel eruitziet als een hersenkwab. In plaats van de standaard verticale groei, ontwikkelt er zich een afgeplatte top met zijdelingse ribben en vouwen. Cristaatvorming is niet uniek voor de San Pedro cactus. Deze eigenschap is namelijk in ten minste honderd verschillende plantensoorten waargenomen.

Gerelateerd artikel

Het Kweken En Verzorgen Van De San Pedro Cactus

OORZAKEN

De exacte oorzaak van cristaatvorming is door niemand achterhaald. Er zijn veel mogelijke redenen geopperd, van een erfelijke, genetische mutatie tot een bacteriële infectie. Maar tot op heden kan geen enkele botanist met 100% zekerheid vertellen waarom de Crested San Pedro zo'n merkwaardig uiterlijk ontwikkelt.

Naast het opvallende meristeem, ontwikkelt er zich onderaan een dikkere en zwaardere stam. Crested planten zien er vaak uit alsof twee stelen zich hebben gefuseerd. Maar in feite wordt de enkele steel dikker en ontwikkelt hij een grotere omtrek om dit effect te geven. Deze buitengewone eigenschap is een heus onopgelost mysterie.

San Pedro Crested (Echinopsis Pachanoi Cristata)

CRISTAATVORMING IN CACTUSSEN

Zoals hierboven al vermeld, zou cristaatvorming erfelijk kunnen zijn. Wanneer een dergelijke plant wordt gekloond, wordt de eigenschap doorgegeven aan het gewortelde stekje. Daarnaast keert de aandoening ook terug als er een nieuwe tak groeit aan de oorspronkelijke cristaatvormige plant. Dit suggereert dat het mogelijk een genetisch geërfde eigenschap is. Cactussen kunnen cristaatvorming laten zien, net als alle andere vaatplanten. De San Pedro is slechts een enkel voorbeeld van een plantensoort die dit willekeurig kan ontwikkelen.

RELIGIEUS GEBRUIK VAN SAN PEDRO

Religieus Gebruik Van San Pedro

De San Pedro cactus wordt ingenomen in poedervorm of als een dik, modderachtig drankje. De hoogste concentratie mescaline vinden we net onder de huid van de cactus. Om een drankje te maken, wordt de San Pedro gewoonlijk in stervormige reepjes gesneden en ten minste acht uur in water gekookt. Het maken van poeder is meer arbeidsintensief en kan meerdere dagen in beslag nemen.

Oude tribale praktijken en elementen van het katholicisme zijn samengevoegd in een San Pedro ceremonie. De sjamaan zet een tafel neer met zwaarden erdoorheen, die effectief fungeren als een San Pedro altaar. De kracht varieert enorm, dus geen enkele dosis is exact. Meestal drinken de deelnemers een kopje dikke, slijmerige vloeistof. De effecten houden ongeveer acht tot twaalf uur aan en kunnen het best worden beschreven als een hallucinogene ervaring. Misselijkheid is een eerste indicatie van de werking van mescaline.

Overgeven wordt beschouwd als methode om negatieve energie kwijt te raken. Hierna begint de reis naar het eerste plateau. Dit kan spiritueel gevaarlijk of verhelderend zijn. De zwaarden door de tafel zijn beschermende symbolen om duistere krachten af te weren.

Ook kruisbeelden en stamgoden zijn op de tafel te vinden. Om positieve visioenen te verzekeren, is de mindset van de gebruiker echter het meest belangrijk. Energieën en gedachten reizen mee op de trip, dus een positieve geestestoestand is essentieel. Net als bij een trip op paddo's worden positieve en negatieve gedachten uitvergroot en kunnen ze dus leiden tot een goede of slechte trip.

Gerelateerd artikel

9 (Legale) Drugs Die Een Psychedelische Trip Veroorzaken

Het wordt verondersteld dat San Pedro een persoon helpt bij het vinden van interne antwoorden op de externe vragen van het leven. De trip is dan ook voornamelijk intern. De antwoorden komen van binnenuit en niet zozeer van externe krachten. Soms wordt er ook een pijp met tabak gerookt tijdens de ceremonie om de gebruiker op weg te helpen. Omdat de effecten van San Pedro relatief lang blijven hangen, blijft er tenminste één persoon nuchter om te waken over de groep. De consumptie van San Pedro in je eentje wordt niet aangeraden.

Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Ordoñez bezit een AB Mass Media and Communications-diploma. Deze ervaren schrijver draait al 13 jaar mee en voorziet de lezer sinds 2017 van cannabisgerelateerde content. Hij heeft zijn diepgaande kennis over het onderwerp opgebouwd door persoonlijke ervaringen en nauwgezet onderzoek.
Producten Smartshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken