Blog
De Cannabisoogst
2 min

De Cannabisoogst: Manicuren En Drogen

2 min
Kweken Seedshop

De meeste zaadbanken bieden vrij nauwkeurige data over de bloeiperiode van elke cannabis soort. Gebruik dit als richtlijn. Verschillende fenotypes kunnen afwijken van de beschrijving. Of je nu indica, sativa, kruisingen of autoflowering cannabis kweekt; besluit om te oogsten op basis van de toppenanalyse.

WANNEER IS HET DE JUISTE TIJD OM TE OOGSTEN?

Voordat je begint met het knippen van de cannabisplanten, dien je er zeker van te zijn dat het de juiste tijd is om te oogsten. Om deze cruciale beslissing te maken, moet je weten waar je op moet letten. Een inspectie van de toppen in de late bloeifase, met name van de kleur van de stampers, is de eenvoudigste methode. Kijk uit naar stampers of "haartjes” die van kleur veranderen, van wit naar oranje/rood. Ideaal gezien zou 60%+ moeten overgaan op een amber kleur voordat de toppen rijp zijn voor de oogst.

De visuele inspectie van bloeiende cannabis is niet beperkt tot een ooginspectie. Voor een nauwkeurigere evaluatie van het gewas, moet je inzoomen op de hars. Trichoom onderzoek met een microscoop van 50x-100x vergroting laat er geen twijfel over bestaan.

Microscoop

Een meerderheid van 50%+ van melkachtige witte toppen en een paar amber-trichoom-paddenstoelen geven de piekkracht aan. Sommigen verkiezen een vroegere oogst met een 50-50 mix van heldere tot krijtkleurige hars toppen voor een meer verheffende high. Terwijl een late oogst van vooral amberkleurige trichomen een zwaarder effect op het lichaam levert.

HULPMIDDELEN VOOR DE OOGST

  • Handschoenen - vinyl heeft de voorkeur, maar latex werkt ook goed.
  • Knipschaar - welke je het meest comfortabel vindt om vast te houden.
  • Bruine papieren zakken - voor kleinere toppen en bladeren.
  • Droogrek - voor cola's en grotere toppen (of gebruik een vislijn).
  • Droogruimte - tent/kledingkast/schoenendoos.
  • Een rol bakpapier - de toppen zijn kleverig; maak er geen puinhoop van, bedek de tafel met een paar vellen.
  • Muziek, joints, snacks en gastronomische koffie - het oogsten kan uren in beslag nemen (op basis van 50g per uur) voor de gemiddelde thuiskweker en mogelijk een paar dagen in het geval van grotere gewassen.

MANICUREN

Manicuren

Het oogsten van tak per tak zorgt voor ordelijke, meer professioneel uitziende toppen. Neem de tijd om zoveel mogelijk bladmateriaal van elke top te trimmen. Draag handschoenen en raak de toppen niet aan. Houd de stam vast en knip de bladeren af met een comfortabele, scherpe knipschaar. Probeer te voorkomen dat je slechts gedeeltelijk gebladerte verwijdert; bladstengels hebben de neiging om in de toppen te rotten. Borstelige toppen zijn voor amateurs die niet beter weten. Probeer om grondig ongeveer 50g toppen per uur te manicuren.

DROGEN

Drogen

Een langzame en gestage benadering is het meest effectief voor het drogen van je kostbare marihuana oogst. Doe popcorn toppen in bruine papieren zakken. Test deze na vijf tot zeven dagen terwijl je wacht op het hoofdgerecht. Cola’s en grotere toppen verdienen een droogrek; maak er één of koop er één, de keuze is aan jou. Als alternatief kun je een schoenendoos met een paar luchtgaten gebruiken. Als je graag een korte stengel aan de toppen laat, hang ze dan aan een vislijn.

De droogomgeving moet op kamertemperatuur zijn en niet meer dan 50% RH. Een droogtent met droogrekken heeft de voorkeur, hoewel een kledingkast met een spanlijn ook goed werkt. Het drogen dient 10-14 dagen te duren. Zorg ervoor dat het pikdonker is aangezien zonlicht de voorraad aantast.

Als je zover komt, ben je er zeker van dat je kunt vlammen. Maar we raden je aan om een stap verder te gaan en je marihuana uit te harden. Curing is de enige manier om het maximale uit het aroma, de smaak en kracht te halen. Gelukkig hebben we een compleet artikel gewijd aan curing, om je door het proces te helpen.

Top Shelf Grower

Geschreven door: Top Shelf Grower
Oudgediende cannabis kweker, afkomstig uit Dublin, Ierland gaat tegenwoordig helemaal los in het zuiden van Spanje. 100% toegewijd aan Top Shelf verslaggeving, tot hij gevangen genomen, of gedood wordt.

Ontdek onze schrijvers

Read more about
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken