Blog
De Top 10 Feiten Over Zelf Bierbrouwen
4 min

De Top 10 Feiten Over Zelf Bierbrouwen

4 min

Als je het leuk vindt om je eigen bier te brouwen, dan geniet je zeker van deze 10 feiten over bier en zelf bierbrouwen. Bier bestaat al minstens 7000 jaar. Bierbrouwen was een intrinsiek onderdeel van het huishouden in oude tijden en beleeft tegenwoordig een herleving.

JE EIGEN BIER BROUWEN

Zelf bierbrouwen wordt steeds populairder. Het gaat daarbij om kleinschalig bierbrouwen voor eigen gebruik. Niet alleen is het heel rendabel - een bierkit is veel goedkoper dan commercieel bier - het geeft ook iedereen de mogelijkheid om zelf perfect bier te brouwen. De hoeveelheid alcohol, de smaak, de body en het mondgevoel kunnen allemaal worden aangepast aan de persoonlijke smaak en voorkeur.

Microbrouwerijen schieten als paddenstoelen uit de grond en online leveranciers van bierkits hebben het drukker dan ooit. Zelf bierbrouwen is een creatieve en geld besparende hobby met een lange geschiedenis. Hieronder vind je tien interessante feiten om met je vrienden te delen als jullie weer samen genieten van zelf gebrouwen bier.

#1 - HAAL DIE STANK HIER WEG!

Tot de jaren 30 van de vorige eeuw werd bier bewaard in groene of doorzichtige flesjes. Als het werd bewaard op een donkere, koele plaats, behield het zijn aroma en smaak. Als de flessen echter werden blootgesteld aan licht, kreeg het bier een "skunky" aroma. Flessen van bruin glas worden gebruikt om te voorkomen dat licht kan doordringen in het vocht. Dat is ook de reden dat medicijnen en essentiële oliën worden bewaard in bruine flesjes. Bier dat weinig hop bevat, heeft geen last van licht en kan daarom wel worden bewaard in groene of doorzichtige flessen. Bier met een hoog hopgehalte moet echter worden geconserveerd in bruine flesjes.

#2 - BIERBROUWEN OP DE ZUIDPOOL

Antarctica is misschien een ongastvrije, bevroren woestijn, maar zelf bierbrouwen is op het ijzige continent helemaal hip. Er is geen inheemse bevolking, maar als het onderzoeksseizoen in de zomer aanbreekt, neemt de bevolking toe tot circa 4000 mensen. In tegenstelling tot Amerikaanse bases, waar de gedragscode alcoholconsumptie verbiedt, wordt op Australische bases al lange tijd bier gebrouwen. De Casey-basis heeft de ”Casey brew club”. De “Splinters” bar bewaart hier een goede voorraad van het verfrissende amberkleurige vocht.

#3 - GIST IS HERBRUIKBAAR

Gist is een levend organisme dat onder invloed van suiker en warmte vermenigvuldigt. Biergist dat wordt gebruikt voor bierbrouwen kan een aantal keren worden hergebruikt. Als het brouwproces is afgerond, kun je de gist wassen en daarna opnieuw gebruiken. Dit is een truc die elke thuisbrouwer moet kennen. Je kunt het bijvoorbeeld doen door een liter koel, steriel water op de gistklomp te gieten. Roer goed en giet het daarna in een andere, steriele bak. Laat het mengsel een half uur staan en schenk daarna de troebele vloeistof af. Hierdoor blijven dode gist, bierbostel en hoprestanten achter. Dek het gist mengsel af met steriele folie.

#4 - BIERBROUWEN IN HET WITTE HUIS

Als sinds Thomas Jefferson hebben Amerikaanse presidenten hun eigen bier gebrouwen. Barack Obama was de eerste president die daadwerkelijk bier brouwde in het Witte Huis. Vanaf zijn eerste termijn in januari 2011, werd door de huis-koks het bier “White House Honey Ale” gebrouwen. Dit, met een bierkit die door Obama zelf was aangeschaft. In de daaropvolgende jaren werden “White House Honey Blonde Ale”, “White House Honey Porter” en “White House Honey Brown” aan de collectie toegevoegd. De honing komt uit bijenkorven van de South Lawn. Het recept is te vinden op de blog van het Witte Huis.

#5 - HOP IS FAMILIE VAN MARIHUANA

De hop plant is nauw verwant aan cannabis. Ze behoren allebei tot een kleine familie bloeiende planten die Cannabaceae worden genoemd. Beide planten zitten boordevol met het terpeen humuleen en ze hebben vergelijkbare biologische kenmerken. De bladeren zijn handvormig en bevatten nerven en de bloemen zijn samengesteld uit gestapelde bloemkelken. In 2002 hebben moleculair biologen na genetische sequentiebepaling bevestigd dat de planten nauw verwant zijn. Ze delen vergelijkbare moleculaire composities, waardoor ze allebei bedwelmend zijn voor mensen.

Gerelateerd artikel

De Verrassende Connectie Tussen Cannabis En Hop

#6 - HEEFT DE TEMPERATUUR VAN HET BROUWSEL INVLOED OP DE SMAAK?

Heeft de temperatuur van het brouwsel invloed op de kwaliteit van het bier? De resultaten van een recent “exbieriment” zeggen zowel ja als nee. Tijdens dit brouwproces waren er waarneembare verschillen. Maar het blijkt dat het afhankelijk was van de individuele smaak wat voor resultaten een standaard brouwsel of verhit brouwsel opleverde. In een drievoudige blinde test, werd aan proevers gevraagd om een indruk te geven van de geur, smaak en het mondgevoel. De antwoorden varieerden zodanig dat er geen conclusie kon worden getrokken. Je kunt dan ook het beste zelf een bierkit aanschaffen om te ontdekken welke methode je persoonlijke voorkeur heeft.

#7 - WAT HEBBEN BROOD EN BIER GEMEEN?

Bierbrouwen en brood bakken hebben iets gemeen; de formidabele gist. Dit ijverige schepseltje behoort tot de eerste die door mensen werd gedomesticeerd. Helaas is uit de geschiedenis niet bekend hoe dit in zijn werk is gegaan. Maar waar gegist brood, bier of wijn was, moet gist zijn geweest. Als gist wordt opgewarmd, suikers worden toegediend en zuurstof wordt onttrokken, haalt de gist energie uit de suiker. De afvalproducten koolzuur en alcohol blijven over. Het koolzuur zorgt ervoor dat het brooddeeg rijst en dat bier bubbels heeft. Door het bakproces wordt de gist in het brooddeeg gedood voordat er te veel alcohol ontstaat. In het proces van bierbrouwen wordt de gist vernietigd als het alcoholpercentage hoger wordt dan 10%. Gist, wij huldigen u!

#8 - ZELF BIERBROUWEN IS OEROUD

Mensen drinken en brouwen al minstens 7000 jaar bier. Schijnbaar bestond er niets anders dan zelf bierbrouwen of “brouwen in de winkel” tot de opkomst van massaproductie en commercialisering. Bierbrouwen werd voor het eerst gedaan in de Neolithische periode in Mesopotamië (het tegenwoordige Irak), Egypte en China.

Bierbrouwen werd oorspronkelijk gedaan door vrouwen en was een gelegenheid om elkaar te ontmoeten. Het gold als onderdeel van het huishouden. En in talrijke oude culturen werd het gezien als element van het bakken. Zowel bij de Tang Dynastie in China, als in Rome en Griekenland werd bier gebrouwen. Gewoonlijk werd dat gedaan door slaven, onder toeziend oog van de vrouw des huizes. Maar de industriële revolutie betekende de ondergang van zelf bierbrouwen en de opkomst van de commerciële bierproductie. Er werd belasting geheven over zelf gebrouwen bier om de aanschaf van grootschalig geproduceerde bieren te forceren. In de meeste landen werd deze belasting tussen 1920 en 1970 afgeschaft en sinds die tijd heeft zelf bierbrouwen een sterke opleving doorgemaakt.

#9 - DE KATER NA ZELFGEBROUWEN BIER IS MINDER ERG

Katers als gevolg van zelf gebrouwen bier zijn niet zo erg als die van commerciële bieren. Aan commercieel bier worden chemicaliën toegevoegd om de houdbaarheid te verlengen en overgebleven gist te doden. Daarnaast worden commerciële bieren gepasteuriseerd en gefilterd, waardoor vitamine B wordt verwijderd. Vitamine B is een hersenvriendelijke vitamine die helpt bij de verwerking van een kater. Zelf gebrouwen bier bevat het volle bestanddeel vitamine B en vermindert daardoor op natuurlijke wijze het effect van een kater. Als je zelf bier brouwt, kun je zelf bepalen welke ingrediënten je gebruikt. Organische granen voor voedingsstoffen van hogere kwaliteit, bronwater en je eigen selectie suiker zorgen voor gezonder bier.

#10 - ZELFS BEROEMDHEDEN HOUDEN VAN ZELF BIERBROUWEN

Beroemdheden genieten ook van de voordelen van zelf bierbrouwen. Er zijn er zelfs die hun persoonlijke favorieten op de markt brengen. De favoriete idioot van iedereen, Tom Green, heeft samen met Beau’s All Natural Brewing Company een 5% milk stout uitgebracht, onder de naam Tom Green Beer. Bruce Dickinson van Iron Maiden was behoorlijk succesvol met zijn 4,7% Engelse vatbier. Dit brouwde hij in samenwerking met Robinsons Brewery uit Stockport. Fans van Star Trek: The Next Generation weten vast dat Wil Wheaton, die Wesley Crusher speelde in de serie, een eigen bier heeft onder de naam Wootstout. Het is gebrouwen in samenwerking met de Stone Brewing Company uit Escondido. Het bier is Imperial stout met een alcoholpercentage van 13%. Het is gemaakt van rogge, tarwemout en pecannoten en wordt gerijpt in vaten van bourbon whisky.

HOERA VOOR BIER

Bier bestaat al ongeveer even lang als de beschaving zelf. Het brouwen van bier heeft vergelijkbare effecten als meditatie. Het concentreren op het proces zorg er namelijk voor dat je tijdelijk niet bezig bent met alle moeilijkheden van de wereld. Bier staat in hoog aanzien als sociaal smeermiddel. Zelfs zozeer dat bars en pubs vooral werden gebouwd om samen te komen, te socialiseren en, natuurlijk, bier te drinken. Thuis je eigen bier brouwen, is een ontspannende en creatieve hobby. Elke liefhebber van dit amberkleurige goud zou het eens moeten proberen.

Gerelateerd artikel

Wat Is Drooghoppen?

Luke Sholl
Luke Sholl
Luke Sholl schrijft al meer dan tien jaar over cannabis, het gezondheidspotentieel van cannabinoïden en de positieve invloed van de natuur. Hij werkt voor diverse op cannabinoïden gerichte websites en publiceert gevarieerde digitale content, ondersteund door gedegen technische kennis en grondig onderzoek.
Headshop Producten
Zoeken in categorieën
of
Zoeken