Blog
Wat Is Het Effect Van Alcohol Op Lichaam En Geest?
6 min

Wat Is Het Effect Van Alcohol Op Lichaam En Geest?

6 min
Alcohol Nieuws

Iedereen heeft een andere reden om alcohol te drinken. Wat je reden ook is, verantwoord drinken heeft te maken met keuzes en kennis van de korte- en lange termijn gevolgen van alcohol op het lichaam en de geest.

Als je een lange, vermoeiende dag op het werk hebt gehad, of op vrijdagavond even lekker wilt feesten, wat doe je dan? Je gaat natuurlijk naar de plaatselijke pub voor wat shotjes en een paar cocktails! Als je last hebt van stress, kan alcohol de scherpe randjes er vanaf halen. En als je verlegen en gereserveerd bent, dan verandert een drankje of twee je in een spraakzaam type. Maar weet je wat het is met alcohol? Het is gemaakt om van te genieten en het kan je helpen om een geweldige tijd te hebben. Maar het kan ook gevaarlijk zijn voor zowel je lichaam als geest, als je het onverantwoord gebruikt.

Het is niet moeilijk om te definiëren wat alcohol is. Het is het belangrijkste ingrediënt van bier, wijn en alcoholische drankjes. Als je er kleine beetjes van consumeert, dan voel je je euforisch en word je veel spraakzamer. Maar als je er te veel van drinkt, dan vermindert het je remmingen, veroorzaakt het dronkenschap en kan het zelfs leiden tot een coma, of nog erger, de dood.

Waarom mensen ervoor kiezen om alcohol te drinken, verschilt per persoon. Sommigen zien het als sociale bezigheid, terwijl anderen het gebruiken om even te ontsnappen aan de realiteit van alledag. Hoe dan ook, het is belangrijk dat je weet wat de korte- en lange termijn effecten van alcohol kunnen zijn. Niet alleen op je lichaam, maar ook op je hersenen. Het is van het grootste belang om verantwoord te drinken.

Gerelateerd artikel

Cannabis en de geleerde lessen van het alcoholverbod

KORTE TERMIJN EFFECTEN: ALCOHOL VEROORZAAKT TIJDELIJKE SCHADE IN VIER DELEN VAN DE HERSENEN

ALCOHOL VEROORZAAKT TIJDELIJKE SCHADE IN VIER DELEN VAN DE HERSENEN

De fysieke effecten van alcohol zijn makkelijk herkenbaar. Onhandigheid, over je woorden struikelen, minder geremd zijn en “je goed voelen”. Dat zijn allemaal tekenen dat je onder invloed bent van een alcoholisch drankje. Maar wist je dat de effecten optreden omdat alcohol je hersenen beïnvloedt? En niet slechts één deel van je hersenen, maar vier.

ALCOHOL EN DE HERSENSCHORS#1 DE HERSENSCHORS

Als je een beginnende drinker bent, kan alcohol je hersenschors aantasten. In dit deel van de hersenen bevinden zich je gedachten en wordt de informatie van je zintuigen verwerkt. De hersenschors reguleert ook de beweging van de spieren en is verantwoordelijk voor een aantal van je lagere hersencentra. Tast de alcohol dit gebied aan? Dan kun je zaken niet meer goed beoordelen, verlies je remmingen en vermindert de werking van je zintuigen. Daarnaast ervaar je mogelijk minder pijn.

ALCOHOL EN DE KLEINE HERSENEN#2 DE KLEINE HERSENEN

Voel je je onhandig? Dat komt doordat de alcohol je kleine hersenen aantast, het deel van je brein dat verantwoordelijk is voor de coördinatie van je spieren. Omdat alcohol ervoor zorgt dat je bewegingen ongecoördineerd worden, veroorzaakt het dat je struikelt of valt. Afhankelijk van hoeveel je hebt geconsumeerd.

ALCOHOL EN DE HYPOTHALAMUS EN HYPOFYSE#3 DE HYPOTHALAMUS EN HYPOFYSE

Het derde deel van je hersenen dat kan worden aangetast door drankgebruik betreft de hypothalamus en hypofyse. In beide gebieden worden de hersenfuncties en afgifte van hormonen op elkaar afgestemd. Op het moment dat alcohol dit gebied aantast, ervaar je niet alleen een toename van seksuele verlangens. Je moet namelijk ook vaker plassen. Zelfs al voel je je seksueel meer opgewonden, toch lukt het je minder goed om de daad te verrichten als je een cocktail te veel hebt gehad.

ALCOHOL EN DE MEDULLA#4 DE MEDULLA

Als laatste is er nog de medulla, ook wel de hersenstam genoemd. De medulla reguleert je primaire lichaamsfuncties, zoals de ademhaling en lichaamstemperatuur. Als alcohol dit gedeelte van de hersenen aantast, word je slaperig. En als je te veel drinkt, kun je zelfs je bewustzijn verliezen en uiteindelijk kan het tot je dood leiden.

LANGE TERMIJN EFFECTEN: ALCOHOL KAN PERMANENTE SCHADE AAN DE HERSENEN VEROORZAKEN

ALCOHOL KAN PERMANENTE SCHADE AAN DE HERSENEN VEROORZAKEN

Als je af en toe een aantal biertjes of glazen wijn drinkt, is dat slechts tijdelijk van invloed. Maar als je excessief drinkt en zelfs misbruik maakt van alcohol, dan wordt het een compleet ander verhaal. In feite kan langere tijd overmatig drinken je hersenen doen krimpen. En zodra dat gebeurt, verlies je uiteindelijk de verbindingen die je hersenen nodig hebben om informatie uit te wisselen tussen hersencellen.

Alcoholisten kunnen het Wernicke-Korsakov syndroom ontwikkelen, een ziekte die wordt veroorzaakt door een tekort aan vitamine B, ofwel thiamine. Alcohol zorgt ervoor dat het lichaam de vitaminen niet efficiënt kan opnemen. Zonder voldoende thiamine, kan een drinker last krijgen van gebrek aan coördinatie, geheugenverlies en mentale verwarring.

Als iemand te afhankelijk wordt van alcohol, dan duurt het niet lang voordat het lichaam er ook afhankelijk van wordt. Als gevolg daarvan wordt de stofwisseling aangetast. En om ruimte te maken voor de excessieve hoeveelheden alcohol, worden de hersenen gedwongen om de productie van neurotransmitters aan te passen.

Maar als de consumptie plotseling wordt gestaakt, krijgen alcoholisten na ongeveer 24-72 uur last van ontwenningsverschijnselen omdat de hersenen de chemie moeten aanpassen. Dat kan variëren van toevallen en hallucinaties tot en met misselijkheid en zweten. En de gevolgen van die verschijnselen kunnen als ondraaglijk worden ervaren.

HOE JE VOOR GELUKKIGE, GEZONDE HERSENEN ZORGT ZONDER DE FLES VOORGOED TE LATEN STAAN

Gezonde Hersenen Zonder De Fles Voorgoed Te Laten Staan

Tenzij het problematisch wordt, kun je zeker genieten van alcohol, zonder dat je je kostbare hersenpan mishandelt. Het heeft allemaal te maken met mate. Als je in de gaten houdt hoeveel je drinkt, dan kun je potentiële problemen met je geheugen buiten de deur houden. Daarnaast kun je, in plaats van shot na shot naar binnen te gooien, tussendoor af en toe een glaasje water nemen. Op die manier kan je lichaam de alcohol beter afbreken en loopt je BAC (bloed-alcohol concentratie) niet de spuigaten uit. Ook kun je zo een black-out voorkomen.

Er zijn mensen die ervan houden om op een lege maag te drinken, omdat ze daardoor sneller dronken worden. Maar als je niet eet voordat je een avond gaat drinken, neemt je BAC dramatisch toe en kun je zelfs een alcoholvergiftiging oplopen. En dan beleef je geen geweldige tijd, maar hang je voortdurend boven de toiletpot. Dat ziet er niet zo leuk uit.

Tot slot, als je denkt dat je een alcoholprobleem hebt, wacht dan niet totdat het verandert in alcoholisme. Vraag onmiddellijk om hulp. Er is niet veel voor nodig om afhankelijk te worden van alcohol, dus als je symptomen vertoont, schroom dan niet om naar een specialist te gaan. Het is veel beter om toe te geven dat je hulp nodig hebt, dan te wachten tot het te laat is. Eenmaal aangerichte schade kan wellicht niet meer worden teruggedraaid.

EFFECTEN VAN ALCOHOL OP HET LICHAAM

EFFECTEN VAN ALCOHOL OP HET LICHAAM

Alcohol kan op meer dan één manier van invloed zijn op je lichaam, zelfs als je maar een klein glaasje neemt. Om te beginnen, kan het je bloedsuikerspiegel beïnvloeden, doordat het de alvleesklier aantast. Dat heeft niet alleen tot gevolg dat je een lage bloedsuikerspiegel, ofwel hypoglykemie, krijgt. Het kan er namelijk ook voor zorgen dat je lichaam niet de juiste hoeveelheid insuline produceert. Hierdoor komt er te veel suiker in je bloed en kun je hyperglykemie krijgen. Daarom is het uitermate belangrijk dat mensen met diabetes hun alcoholgebruik beperken. Helaas zijn er nog meer schadelijke effecten.

ALCOHOL EN HET CENTRALE ZENUWSTELSELALCOHOL EN HET CENTRALE ZENUWSTELSEL

Alcohol kan ook schade veroorzaken aan het centrale zenuwstelsel. Niet alleen kan dat zorgen voor een verdoofd gevoel en tintelende handen en voeten. Je hersenen kunnen namelijk ook minder goed lange termijn herinneringen opslaan. Daarnaast kun je schade oplopen aan de frontale kwab, of nog erger, permanente hersenschade.

ALCOHOL EN DE LEVERALCOHOL EN DE LEVER

Iedereen weet natuurlijk dat alcohol je lever kapot kan maken. Overmatig drinken kan namelijk leiden tot een vette lever. Als er grote hoeveelheden vet om je lever zitten, kan die niet meer op de juiste manier functioneren. En als je eenmaal deze leverziekte hebt, dan wordt het vanaf dat moment alleen maar slechter.

De aandoening kan namelijk algauw veranderen in alcoholische hepatitis of leverontsteking. Het gevolg van alcoholische hepatitis is cirrose. Hierbij raken je cellen dermate beschadigd dat ze niet meer kunnen worden hersteld. Als je op dat punt bent gekomen en nog steeds blijft drinken, werkt de lever uiteindelijk niet meer en ontstaan er nog ernstiger problemen.

ALCOHOL EN DE ALVLEESKLIERALCOHOL EN DE ALVLEESKLIER

Overmatige consumptie van alcohol kan een pancreatitis, een ontsteking aan de alvleesklier, veroorzaken. Als je eenmaal last hebt van deze ziekte, dan heb je een grote kans op alvleesklierkanker. Daarnaast kan overmatige drankconsumptie ervoor zorgen dat je alvleesklier niet genoeg insuline produceert. Hierdoor ontwikkel je diabetes.

ALCOHOL EN HET HARTALCOHOL EN HET HART

Je hart is het meest vitale orgaan van je lichaam. Als je ervoor kiest om meer te drinken dan zou moeten, dan betaalt je hart daarvoor de prijs, te beginnen met cardiomyopathie (hartspierziekte). Cardiomyopathie zorgt ervoor dat je hart niet meer voldoende bloed kan transporteren door je lichaam. En als de ziekte erger wordt, kan het leiden tot hartfalen. Andere hartziekten die het gevolg zijn van alcoholmisbruik zijn een onregelmatige hartslag, hoge bloeddruk, verhoogde bloedwaarden, een hartinfarct en hypertensie. Maar ook een verhoogd cholesterol en beroertes.

ALCOHOL EN JE BOTTENALCOHOL EN JE BOTTEN

Na een tijdje zorgt overmatige consumptie van alcohol ervoor dat je botten zwakker worden, waardoor je risico loopt op botbreuken en osteoporose. Calcium kan deze problemen voorkomen doordat het de botten verstevigt. Maar alcohol vermindert de kalkopname doordat het werkt als een plaspil en spoelt het calcium uit je lichaam, waardoor de botten zwak worden.

ALCOHOL EN DE MAAG/DIKKE DARMALCOHOL EN DE MAAG/DIKKE DARM

Alcohol kan je maag irriteren, op twee manieren. Allereerst door de aanmaak van maagzuur te stimuleren, waardoor je een maagontsteking (gastritis) kunt oplopen. En ten tweede door het veroorzaken van infecties aan de maagwand, waardoor die gevoelig wordt voor maagzweren, bloedingen en mogelijk zelfs bloedarmoede. Onderliggende oorzaken, zoals een aandoening aan de galblaas en chronische cholecystitis, kunnen er daarnaast voor zorgen dat je maagpijn krijgt na het drinken.

Wat betreft de dikke darm, kan zowel lange als korte termijn alcoholconsumptie leiden tot adenomen, goedaardige tumoren die in de dikke darm ontstaan. Hoewel ze in eerste instantie onschuldig zijn, kunnen ze zich na verloop van tijd ontwikkelen tot poliepen. Deze zijn groter en kunnen het voorstadium van kanker betekenen.

ALCOHOL EN DE BORSTENALCOHOL EN DE BORSTEN

Als er in je familie een erfelijke vorm van borstkanker voorkomt, dan verhoogt alcohol de kans dat je die ziekte ook ontwikkelt. Je hoeft daarvoor, geloof het of niet, slechts één drankje te drinken. Als gevolg van het drinken neemt je oestrogeenniveau toe. En als je bedenkt dat hoge oestrogeenlevels een van de belangrijkste veroorzakers zijn van borstkanker, dan is het zeker iets om in gedachten te houden.

TIPS VOOR VERANTWOORD ALCOHOLGEBRUIK

TIPS VOOR VERANTWOORD ALCOHOLGEBRUIK

Hoewel alcohol meer problemen kan veroorzaken dan je op twee handen kunt tellen, helpen deze tips je om op een vellige manier te genieten van één (of een paar) alcoholische drankjes. Om te beginnen, zorg dat je wat eet. Als er voedsel in je maag zit, is het voor je lichaam makkelijker om de alcohol af te breken. Neem vervolgens ruim de tijd. Probeer om af en toe wat water te drinken.

Als je zelf mixjes maakt, gooi er dan geen hele fles likeur in, maar meet de juiste hoeveelheid af. En als je merkt dat je genoeg hebt gehad, stop dan met drinken. Als je bijhoudt hoeveel drankjes je hebt gedronken, dan weet je wanneer de tijd is gekomen om je glas te laten staan.

Het is natuurlijk altijd fijn om omringd te zijn door vrienden, zeker als je een feest bezoekt of een niet-drinkende chauffeur nodig hebt om je naar huis te brengen. Maar laat je door niemand opleggen om meer te drinken dan je aankunt. Jij bent immers degene die de consequenties moet dragen, niet de ander.

Gerelateerd artikel

Hoe Herstel Je Van Een Kater?

Zamnesia

Geschreven door: Zamnesia
Zamnesia verbetert continu haar psychedelische producten, assortiment en kennis. Gedreven door de geest van Zammi, streeft Zamnesia ernaar om jou nauwkeurige, feitelijke en informatieve content te bieden.

Ontdek onze schrijvers

Read more about
Alcohol Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken