Blog
Gaat Mexico Haar Wietwetten Vereenvoudigen?
1 min

Gaat Mexico Haar Wietwetten Vereenvoudigen?

1 min

Na jaren een vernietigende drugsoorlog te hebben doorstaan, overweegt Mexico eindelijk de decriminalisering van cannabis. Ook is er een wettelijk kader in de maak.

Je zou toch denken dat Mexico iets geleerd heeft na het doorstaan van een drugsoorlog, waarbij meer dan 60.000 doden zijn gevallen. En jawel, het lijkt erop dat het tij langzaam keert. Mexico City heeft op nationaal niveau twee nieuwe wetten voorgesteld waarbij bezit van een kleine hoeveelheid cannabis niet langer strafbaar is. Ook hebben zij de basis gelegd voor een veilige distributie… als de voorstellen worden doorgevoerd.

In het eerste voorstel wordt toegestaan dat iedereen, die wordt gepakt met 5 gram marihuana of minder, zonder vervolging mag vertrekken. Het schetst ook de creatie van veilige locaties, waar marihuana kan worden verdeeld, vrij van het geweld die geassocieerd wordt met georganiseerde misdaad en met de verzekering van een hoogwaardig, niet aangepast product.

In aanvulling hierop, werpt het eerste wetsvoorstel ook "drempels" op voor andere, zwaardere drugs, zoals cocaïne en heroïne, waarbij personen die met een kleine hoeveelheid worden gepakt kunnen worden verwezen naar een "overlegcomite".

Het eerste voorstel gaat hand in hand met een tweede, die ook op hetzelfde moment is voorgesteld. Het tweede voorstel zou marihuana opnieuw indelen van "Lijst 1" naar "Lijst 3", waarbij de juridische status wordt gewijzigd van een hard drug naar een drug met medicinale en therapeutische waarde, maar wel met mogelijk schadelijke effecten. Wanneer dit met het eerste voorstel wordt gecombineerd, creëert men effectief een medicinaal marihuana programma, waarin personen die het nodig hebben toegang krijgen. Het voorstel legt ook de basis voor productie, regulatie en verkoop van cannabis door de staat.

Het kan een gedenkwaardige zet zijn voor de mensen in Mexico en alweer een mogelijke steen die uit de muur van het cannabisverbod wordt gemept, maar ook voor de oorlog tegen drugs in zijn geheel. Het is een enorme en radicale zet waarvan we echt hopen dat het wordt goedgekeurd. Het zou een voorbeeld stellen die andere overheden kunnen volgen en de wereld laten zien dat een nieuwe aanpak nodig is.

Om met de wijze woorden van Hanna Hetzer van de Drug Policy Allicance te spreken: "Na de historische marihuana legalisatie overwinningen in Marihuana, Colorado en Uruguay, is het veelbelovend om te zien dat andere landen en rechtsgebieden in hun voetsporen treden. De innovatieve aard van het marihuana wetsvoorstel, die elementen van wereldwijde marihuana regulatie modellen bevat, laat zien dat hervormingen lokaal kunnen worden aangepast." Hopelijk zal dit zich blijven verspreiden en cannabis gebruikers in staat stellen te leven zonder angst voor vervolging.

Luke Sholl
Luke Sholl
Luke Sholl schrijft al meer dan tien jaar over cannabis, het gezondheidspotentieel van cannabinoïden en de positieve invloed van de natuur. Hij werkt voor diverse op cannabinoïden gerichte websites en publiceert gevarieerde digitale content, ondersteund door gedegen technische kennis en grondig onderzoek.
Nieuws Wetgeving
Zoeken in categorieën
of
Zoeken