Blog
Gebruik Van LSD En MDMA Neemt Weer Toe
3 min

Gebruik Van LSD En MDMA Neemt Weer Toe

3 min

Alweer een harde klap voor de krakende Oorlog tegen Drugs: De UK Home Office heeft zojuist statistieken gepubliceerd waarin staat dat het gebruik van zowel XTC als LSD een recordhoogte heeft bereikt.

De overheid hoort niet graag dat hun harde hand beleid tegen drugs niet werkt. In 2009 was de XTC scène in het Verenigd Koninkrijk onderuit gehaald en de interesse in de drug nam in rap tempo af. Maar nu zien we dat de interesse en het gebruik geleidelijk hersteld is en onderzoeksresultaten suggereren dat er in de laatste 12 maanden een monumentale toename in gebruik is geweest (een toename van 84% in het gebruik van XTC en 175% in het gebruik van LSD).

HET FALEN VAN DE CONSERVATIEVE OVERHEID BENADRUKKEN

Voor diegenen in het Verenigd Koninkrijk, zal dit nieuws bijdragen om aan te tonen dat de huidige Tory overheid faalt in het behouden van een werkbaar drugsbeleid. Eigenlijk is het grappig: In 2012 verwierp premier David Cameron de vraag naar een Koninklijke Commissie om de effectiviteit van het spartelende drugsbeleid in het land opnieuw te evalueren. Hij beweerde dat het niet nodig was, omdat de huidige methode werkte. Volgens hem was er toch geen interesse meer in drugs. Maar mensen verliezen nooit hun interesse in het uitbreiden van hun begrip van realiteit! Drugsgebruik bestaat al duizenden jaren, ongeacht de straf. Dat gaat echt niet zomaar verdwijnen omdat de Tories dachten dat ze het verbod hadden geperfectioneerd, iets wat geen enkele cultuur, overheid of koning ooit voor elkaar gekregen heeft. Nee, drug trends zijn zo veranderlijk als het weer en ze onweren nu boven David Cameron.

Waar komt deze opleving vandaan? Laten we eerst eens naar XTC kijken.

DE TREND UITGELEGD: EEN GOEDE ZAAK VOOR MDMA LIEFHEBBERS?

Helaas voor David Cameron, was het geen afnemende interesse in drugsgebruik die de neerwaartse trend veroorzaakte, maar een gebrek aan voorraad. Mensen wilden het wel; ze konden het alleen niet krijgen.

De kwaliteit van XTC kreeg tussen 2008 en 2012, een harde klap te verduren in heel Europa, omdat er gewoon niet genoeg MDMA was. MDMA is het meest gewilde bestanddeel in XTC. Het leidde tot een markt met XTC die maar zelden MDMA bevatte en vaak gemaakt was van vulmiddelen als steenstof en speed van slechte kwaliteit. Wellicht kan je je indenken dat dit leidde tot een enorme daling in de populariteit van de drug.

Voor deze MDMA droogte mogen we de inspanningen van wetshandhavingsinstanties over de hele wereld bedanken, die een reeks gigantische inbeslagnames coördineerden van de chemische stof die gebruikt wordt om MDMA te synthetiseren. Hoewel dit een tijdelijke pauze inlaste in de daadwerkelijke productie, vonden de Nederlandse chemici, verantwoordelijk voor de meerderheid van de XTC voorraad in Europa, een nieuwe manier om MDMA te synthetiseren. Ze gebruikten namelijk PMK-glycidaat, een legale chemische stof, die eenvoudig in grote hoeveelheden verkrijgbaar was.

Waarom zeiden we dat dit mogelijk goed nieuws is voor MDMA liefhebbers? Omdat deze nieuwe methode om MDMA te synthetiseren ertoe heeft geleid dat de kwaliteit van MDMA weer net zo hoog is als in de jaren '80 en het overgrote deel van de nieuwe XTC weer uit 80-90% MDMA bestaat. Dit is een gigantische vooruitgang die de interesse weer heeft aangewakkerd.

Opmerking: Hiermee wordt niet beweerd dat alle XTC nu van een goede kwaliteit is, dus controleer altijd de zuiverheid van je stash.

Deze plotselinge verschuiving in de kwaliteit heeft ook veel gebruikers verrast. Wat je dus ook uitspookt, zorg dat je niet te ver gaat.

Een andere reden is dat XTC zeer nauw verbonden is met de rave scène. Met de recente stijging in populariteit van EDM en andere elektronische muziekgenres, proberen meer en meer jonge volwassenen in feeststemming te komen met een beetje XTC. Het is absoluut een groepsdrug en om de sfeer van de club te voelen, vinden velen het gebruik noodzakelijk.

HOE ZIT HET MET LSD?

Dit maakt allemaal nog steeds niet duidelijk waarom LSD zo in populariteit gestegen is. De bron van LSD is niet opgedroogd. We proberen hier een gefundeerde inschatting te maken:

Allereerst is er het feit dat er een behoorlijk aantal LSD analoge zijn, die allemaal "technisch" legaal zijn. 1P-LSD bijvoorbeeld, wordt verkocht als legale high. Het heeft een minuscule, chemische aanpassing, waardoor het buiten de wet te valt, maar de effecten komen overeen met die van LSD. Voor veel gebruikers, met name onervaren, zijn 1P-LSD en LSD hetzelfde en er zijn er maar weinig in staat om het verschil tussen de trips te onderscheiden. Daarom denken wij dat veel van de ondervraagden waarschijnlijk een legale drug hebben gebruikt, maar deze classificeerden als LSD.

Opmerking: Synthetische, legale highs kunnen extreem gevaarlijk zijn, omdat hun chemische samenstelling voortdurend wordt aangepast om door de mazen van de wet te kunnen glippen. Om die reden is er ook maar weinig over ze bekend en ook niet over de effecten. Het gebruik van illegale stoffen moedigen wij niet aan.

Dan is er nog het feit dat psychedelica als LSD momenteel genieten van een opleving op het wetenschappelijke vlak en in de meeste onderzoeken wordt ontdekt dat het risico op schade laag is en dat er medische toepassingen zijn. Dit soort onderzoeken halen vaak het nieuws, voornamelijk op websites waar veel jongeren komen. Deze verspreiding van kennis zou, in theorie, verantwoordelijk kunnen zijn voor de verhoogde interesse onder jongeren om hun bewustzijn te verruimen.

Tot slot is LSD steeds gemakkelijker verkrijgbaar, zeker via het internet. Het is relatief goedkoop in grote hoeveelheden aan te schaffen en kan eenvoudig met de post worden verstuurd. Hierdoor is het meer toegankelijk voor dealers waardoor het overal beschikbaar is.

DRUGS & EUROPA

Hoewel dit nieuws uit het Verenigd Koninkrijk komt, vraag je je af hoe de rest van Europa het doet? Drugsvoorraden lijken in heel Europa gelijk te zijn, waarbij een aantal leveranciers alle landen voorzien. De kans is groot dat de eenvoudige toegang, maar ook de toename in kwaliteit, in de hele EU effect heeft. Natuurlijk variëren de wetten per land, maar als dit het geval is, zal dit alleen maar het punt versterken dat de Oorlog tegen Drugs gefaald heeft. Drugsgebruik neemt niet af, mensen verliezen niet de interesse en dit zullen ze ook nooit doen. Je kan mensen vervolgen, maar de aangeboren nieuwsgierigheid om het bewustzijn te verruimen zal nooit verdwijnen door de mogelijke risico's.

Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Ordoñez bezit een AB Mass Media and Communications-diploma. Deze ervaren schrijver draait al 13 jaar mee en voorziet de lezer sinds 2017 van cannabisgerelateerde content. Hij heeft zijn diepgaande kennis over het onderwerp opgebouwd door persoonlijke ervaringen en nauwgezet onderzoek.
Nieuws Wetgeving
Zoeken in categorieën
of
Zoeken