Blog
Gelukshormonen: Hoe Ze Je Gezondheid Beïnvloeden
7 min

Gelukshormonen: Hoe Ze Je Gezondheid Beïnvloeden

7 min

Heb je ooit nagedacht over wat je een goed gevoel geeft? Wist je dat verschillende hormonen je stemming beïnvloeden terwijl je dit leest? Lees verder om alles te weten te komen over deze gelukshormonen, hun functie in je lichaam en hoe je ze makkelijk kunt beïnvloeden met de activiteiten die je tijdens de dag uitvoert.

Wat zorgt er precies voor dat je je goed voelt? Soms kan je stemming van het ene op het andere moment omslaan. Door jezelf te verwennen met iets nieuws, af te spreken met vrienden of een aflevering van je favoriete serie te kijken, kun je een gelukzalig gevoel krijgen. Maar is het alleen die activiteit die je dag opfleurt, of is er meer aan de hand? Het zal je misschien verbazen, maar een reeks hormonen is primair verantwoordelijk voor hoe je je dagelijks voelt. In dit artikel gaan we in op alles wat je moet weten over hoe ze je gezondheid beïnvloeden en de beste natuurlijke manieren om je hoeveelheid gelukshormonen te verhogen.

Wat zijn gelukshormonen?

Wat Zijn Gelukshormonen?

Wat bedoelen we eigenlijk met gelukshormonen? Dit woord verwijst naar de verschillende hormonen in je lichaam die een positief effect hebben op je stemming. Ze worden geproduceerd in verschillende klieren en bevorderen positieve gevoelens van plezier, intieme verbinding en geluk. Natuurlijk zijn deze gevoelens ongelooflijk belangrijk in het dagelijks leven. Zonder al te dramatisch te willen klinken, zijn ze zelfs in grote mate verantwoordelijk voor de kwaliteit ervan. Er zijn echter veel dingen die de productie van de betreffende hormonen kunnen beïnvloeden.

Welke gelukshormonen bestaan er?

Welke Gelukshormonen Bestaan Er?

Welke hormonen zijn precies verantwoordelijk voor een positief gevoel? Of je nu bekend bent met deze hormonen of niet, hieronder nemen we de vier belangrijkste ervan met je door. Samen zorgen deze stoffen voor positieve gevoelens die het leven aangenamer maken.

🧠 Dopamine

Dopamine staat zeker bekend als een gelukshormoon. Dopamine is een soort neurotransmitter die een belangrijke rol speelt in bevredigende gevoelens van beloning, genot en geluk. Het wordt ook geassocieerd met andere functies, zoals geheugen en leren. Je kunt je dopamineniveau verhogen door activiteiten te doen waar je gelukkig of ontspannen van wordt, zoals yoga, wandelen of zelfs het lezen van een boek.

🧠 Serotonine

Serotonine, ook wel het 'feel-good' hormoon genoemd, is verantwoordelijk voor het reguleren van een hoop functies in het lichaam, zoals de spijsvertering, slaap en geheugen. Deze neurotransmitter is echter ook essentieel bij een gevoel van tevredenheid, optimisme en geluk. Enkele manieren om je serotoninegehalte te verhogen, zijn onder meer zorgen dat je dagelijks minstens 15 minuten zonlicht krijgt, sporten en gezond en gevarieerd eten.

🧠 Endorfine

Endorfine wordt in verband gebracht met lichaamsbeweging, met name hardlopen. Aangenomen wordt dat het betrokken is bij de zogeheten 'runner's high'. Dit is in wezen een natuurlijke manier van je lichaam om pijn te verlichten en met stress of ongemak om te gaan. Aerobe beweging is het belangrijkst voor de productie van endorfine. Maar ook andere activiteiten, zoals seks of sporten, kunnen je endorfinegehalte verhogen.

Het is vermeldenswaard dat de runner's high ook wordt geassocieerd met de productie van endocannabinoïde neurotransmitters, zoals anandamide. Daarom is het goed mogelijk dat een combinatie van endorfine en endocannabinoïden verantwoordelijk is voor dit gelukzalige gevoel.

Gerelateerd artikel

Hoe Word Je High Zonder Cannabis

🧠 Oxytocine

Oxytocine staat ook bekend als het 'liefdeshormoon'. De stof heeft een belangrijke functie bij bijvoorbeeld bevallingen, het opbouwen van ouder-kindrelaties en borstvoeding. Het is ook betrokken bij empathie, vertrouwen en binding. Het niveau van oxytocine in je lichaam wordt verhoogd door fysiek contact en genegenheid. Iets simpels als een massage of iemand een knuffel geven, is dus genoeg om je oxytocinegehalte te verhogen.

Hoe wordt de hoeveelheid gelukshormonen gereguleerd?

Hoe Wordt De Hoeveelheid Gelukshormonen Gereguleerd?

Maar hoe regelt je lichaam de productie en afgifte van deze chemicaliën precies? We hebben enkele activiteiten genoemd die helpen om de hormoonspiegels te verhogen, maar er zijn nog allerlei andere dingen die ze beïnvloeden.

Een van de meest gebruikelijke manieren om de productie van gelukshormonen te verhogen, is door middel van voorgeschreven medicatie. SSRI's (selectieve serotonineheropnameremmers) worden bijvoorbeeld voorgeschreven om de serotoninespiegel te verhogen bij mensen met problemen als angst, dwangstoornissen en/of depressie. Deze medicijnen werken echter voor iedereen anders en bieden geen snelle oplossing.

Ook is gebleken dat illegale drugs de hoeveelheid gelukshormonen kunnen verhogen. Cocaïne is bijvoorbeeld in staat om de dopaminespiegel te verhogen doordat het de dopaminetransporter blokkeert en zo een ophoping van de stof in de hersenen te veroorzaakt. Er zijn echter nog veel andere manieren om gelukshormonen te stimuleren, zonder gebruik te maken van recreatieve drugs!

15 manieren om op natuurlijke wijze gelukshormonen te boosten

15 Manieren Om Op Natuurlijke Wijze Gelukshormonen Te Boosten

Als je op natuurlijke wijze je hoeveelheid gelukshormonen wilt verhogen, dan kan dit op talloze manieren. De volgende suggesties zijn misschien niet op iedereen van toepassing, maar ze staan er allemaal om bekend dat ze je een goed gevoel kunnen geven. Ontdek wat voor je werkt en geniet van de vrijgekomen golf van hormonen.

Sporten

Dit lijkt misschien een voor de hand liggende keuze, maar over de positieve impact van lichaamsbeweging op je stemming bestaat geen twijfel. Zoals eerder vermeld, komen tijdens het sporten feel-good endorfines en endocannabinoïden vrij, die kunnen zorgen voor een euforisch gevoel. Bovendien kunnen aerobe activiteiten zoals fietsen, zwemmen of hardlopen ook je serotoninespiegel verhogen. De volgende keer dat je na een 10km marathon in een vrolijke stemming bent, is de kans groot dat deze gelukshormonen aan het werk zijn!

Slapen

Zoals je weet, is slapen essentieel voor het dagelijks functioneren. De kwaliteit van je nachtrust kan je dag echt maken of breken. Daarmee bepaalt het hoe je je de rest van de dag voelt. Ook je gelukshormonen worden hier sterk door beïnvloed. Zo kan slapen de aanmaak en afgifte van dopamine bevorderen. Het zorgt er tevens voor dat je fris opstaat en klaar bent voor de komende dag.

Gerelateerd artikel

Waarom Slaap Essentieel Is Voor Je Hersenen

Lachen met vrienden

Wat is er nu leuker dan plezier hebben met je vrienden en samen lachen? Zoals ze zeggen, is lachen het beste medicijn. Als het om gelukshormonen gaat, is deze uitdrukking in elk geval relevant Samen lachen kan zowel het dopamine- als het endorfinegehalte een boost geven, wat ervoor zorgt dat iedereen zich goed voelt. De impact van samen lachen beperkt zich echter niet alleen tot je vrienden. Lachen met je partner zorgt ook voor het vrijkomen van oxytocine, waardoor jullie dichter bij elkaar komen.

Knuffelen met een geliefde

Knuffelen Met Een Geliefde

Of het nou een familielid, vriend of vriendin is, iemand knuffelen kan zorgen voor de afgifte van oxytocine in de hersenen. Hierdoor voel je je meer verbonden met de persoon in kwestie en krijg je over het algemeen een goed gevoel. Heb je het gevoel dat je iets mist in het dagelijks leven? Geef eens iemand een knuffel, want misschien is dat wel wat je nodig hebt om je stemming op te fleuren.

Luister naar feel-good muziek

Heb je je wel eens afgevraagd waarom dat ene nummer op de radio je zo'n goed en opgewekt gevoel geeft? Dat is namelijk geen toeval. Naar muziek luisteren is een goede manier om je gelukshormonen een flinke boost te geven, met name dopamine. Kun je wel een oppepper gebruiken? Zet je favoriete nummer op en laat je lekker meeslepen. Het bespelen van een muziekinstrument in een groep kan overigens vergelijkbare resultaten opleveren. Oftewel: een goede reden om een band te beginnen!

Aromatherapie

Aromatherapie

Aromatherapie wordt om verschillende redenen gebruikt en kan ook een goed gevoel bevorderen. Alleen al de geur van pepermunt, sandelhout of zelfs vers gemaaid gras kan je stemming verbeteren. Hoewel dit wetenschappelijk nog niet uitgebreid is onderzocht, is het zeer zeker mogelijk dat aromatherapie helpt om gelukshormonen vrij te maken.

Je hond of kat aaien

Het valt niet te ontkennen dat het aaien van huisdieren een goed gevoel geeft, voor zowel jezelf als je huisdier! Door je hond of kat wat genegenheid te geven, verhoog je het oxytocinegehalte voor jullie beiden en voel je je meer verbonden. Het maakt niet uit of het nu je eigen huisdier is of die van een vriend. Neem gewoon de tijd om huisdieren te aaien en voel de opbeurende boost.

Een massage krijgen

In de watten gelegd worden, kan mogelijk bijdragen aan verhoging van alle vier de gelukshormonen. Je kunt naar een erkende massagesalon gaan of het gewoon door je partner laten doen. Verwacht daarbij een boost in endorfine, dopamine, serotonine en oxytocine. Ontspan en laat je meevoeren op een golf van gelukzaligheid.

Mediteren

Mediteren

De tijd nemen om jezelf in balans te brengen, kan een groot verschil maken als je je gelukshormonen een boost wilt geven. Zoek een rustige en comfortabele plek om 5 minuten te mediteren. Door zowel positieve als negatieve gedachten door je hoofd te laten gaan, zonder je ermee bezig te houden, kun je mogelijk het dopaminegehalte beïnvloeden. Probeer het gewoon eens!

Seks hebben

Een trefzekere manier om je oxytocinegehalte te verhogen, is door seks te hebben. Hoe dan ook is het een geweldige manier om een goed gevoel te krijgen. De boost aan gelukshormonen maakt het helemaal een win-winsituatie. De volgende keer dat je met je partner in bed ligt (of waar je maar wilt), moet je maar eens opletten hoe goed je je voelt voor, tijdens en na het vrijen. Maar sta er niet te lang bij stil, want je wilt de stemming natuurlijk niet verpesten!

Gerelateerd artikel

Wat Zijn De Beste Drugs Voor Seks?

Tijd buiten doorbrengen

De hele dag binnen achter beeldschermen zitten is voor niemand goed. Ga dus eens lekker naar buiten om je benen te strekken en te en een frisse neus te halen. Of je nou naar de winkel loopt voor een lunch of een enorme wandeling maakt, naar buiten gaan biedt een goede kans om je gelukshormonen zoals serotonine en endorfines te bevorderen.

Zonnebaden

In koude en sombere wintermaanden spreekt het idee om naar buiten te gaan je misschien niet echt aan. Maar naast dat buiten zijn in het algemeen gunstig is, kan lekker van de zon genieten ook veel goeds doen voor je stemming. Zonnebaden kan je dopaminegehalte verhogen en de zonnestralen voorzien je tevens van de broodnodige vitamine D. Ben je onderweg of zit je op een bankje in het park te genieten van een kopje koffie? Neem dan even de tijd om wat zonlicht mee te pakken, ongeacht het weer.

Het gebruik van bepaald eten of drinken

Je bent wat je eet en als je je feel-good-factor een boost wilt geven, kan het de moeite waard zijn om eens te kijken naar je dagelijkse dieet. Aangenomen wordt dat voeding die rijk is aan vitamine B6, zoals tonijn, kikkererwten en aardappelen, mogelijk zowel de dopamine- als de serotoninespiegel kan verhogen. Gekruid voedsel bevordert mogelijk ook de afgifte van endorfine. Door de juiste voeding te kiezen, kun je jezelf dus (uiteindelijk) ook nog een goed humeur bezorgen.

Mooie herinneringen ophalen

Weet je nog die ene vakantie die je met vrienden hebt doorgebracht? Wat een geweldige tijd was dat. Fijne herinneringen ophalen kan ook een uitstekende manier zijn om je stemming op te krikken. Net als door te lachen met vrienden, kunnen niveaus van dopamine en endorfine al worden verhoogd door gelukkige herinneringen op te roepen. Probeer het eens de volgende keer dat je wel een beetje opgebeurd kan worden.

Yoga beoefenen

Yoga staat bekend om de zen-achtige kwaliteiten. Het is een training voor lichaam en geest die niet kan alleen helpen om je energieniveau en slaapkwaliteit te verbeteren, maar ook populair is vanwege de stemmingsverhogende eigenschappen. Ga dus eens naar een yogales in je buurt of rol gewoon thuis je mat uit en ervaar die golf van endorfine.

Supplementen voor gelukshormonen

Supplementen Voor Gelukshormonen

Natuurlijk zijn er nog een hoop andere manieren om je gelukshormonen een boost te geven. Een populaire manier is om supplementen in je dagelijks leven te introduceren. Het gebruik van een of twee capsules is een handige methode om de hormoonproductie te beïnvloeden, vooral voor mensen met een druk leven. Bovendien zijn er talloze opties waaruit je kunt kiezen. Als je je zorgen maakt, vragen hebt of momenteel medicijnen gebruikt, moet je natuurlijk altijd je arts raadplegen voordat je supplementen gaat gebruiken.

Voor een mogelijke verhoging van de serotoninespiegel, zou je producten zoals 5-HTP en tryptofaan capsules kunnen overwegen, evenals extracten van sint-janskruid. 5-HTP speelt een sleutelrol bij de synthese en overdracht van serotonine en zit boordevol vitamines. Hetzelfde geldt voor tryptofaan.

Wat betreft het bevorderen van dopamine, moet je denken aan kurkuma capsules, Ginkgo biloba extracten en zelfs Mucuna pruriens (fluweelboon), om maar een paar voorbeelden te noemen. Deze gemakkelijke en toegankelijke producten zijn ideaal voor dagelijks gebruik.

Vind je geluk vandaag

Vind Je Geluk Vandaag

Zoals je hebt kunnen zien, komt er veel kijken bij een goed gevoel en is het voor iedereen weer anders. In elk geval is duidelijk dat de vier hormonen die in dit artikel aan bod kwamen, een ongelooflijk grote impact hebben op hoe je je dagelijks voelt. Wanneer je een kleine oppepper kunt gebruiken, kun je enkele van de hierboven genoemde natuurlijke activiteiten overwegen. Ben je op zoek naar supplementen die kunnen helpen om je stemming te verbeteren? Ga dan gewoon naar de Zamnesia Healthshop en maak je keuze uit de beste producten die momenteel beschikbaar zijn.

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Healthshop Producten
Zoeken in categorieën
of
Zoeken