Blog
Hoe Bouw Je Een Nutrient Film Techniek (NFT) Hydroponics Systeem?
7 min

Hoe Bouw Je Een Nutrient Film Techniek (NFT) Hydroponics Systeem?

7 min

Hydroponics is een methode die zich uitbetaalt in wiet van topkwaliteit. Met behulp van de nutrient film techniek (NFT) is het makkelijker dan ooit om de kracht van hydrocultuur systemen te benutten. In dit artikel ontdek je alles wat je moet weten over deze methode. Lees snel verder en bouw je eigen NFT opstelling!

Er zijn veel manieren om wiet te kweken, van een simpele kweek binnen met maar één plant tot gigantische buitenprojecten. Net zoals er meerdere wegen naar Rome leiden, zijn er verschillende routes die je kunt nemen om een wietoogst van topkwaliteit te krijgen. Een methode die steeds populairder wordt, is de nutrient film techniek, of kortweg NFT. Dit is een hydrocultuur systeem waarmee je het meeste uit je kweek kunt halen. Lees snel verder en ontdek alles wat je moet weten.

Wat is hydrocultuur met nutrient film techniek (NFT)?

Wat is hydrocultuur met nutrient film techniek (NFT)?

Het NFT proces verschilt enigszins van de typische hydroponics opstelling. In plaats van voeding in de vorm van fijne nevel toe te dienen (aeroponics), of het substraat onder water te zetten en leeg te laten lopen (eb en vloed), moet je bij NFT de wortels van de wietplant voortdurend voeden met een constante voedingsoplossing. Deze kweektechniek werd in de jaren zestig uitgevonden door de Britse Dr. Allen Cooper en is uitermate geschikt voor het kweken van wiet. Zowel beginners als ervaren kwekers zullen met deze methode prima uit de voeten kunnen. Als je overweegt om een thuiskweek op basis van hydroponics te proberen, is dit een geschikte optie. Maar hoe werkt het eigenlijk?

Gerelateerd artikel

Cannabis Kweken In Hydrocultuur

Hoe werkt NFT hydrocultuur?

Hoe werkt NFT hydrocultuur?

Het staat buiten kijf dat je voor dit proces water nodig hebt (vandaar de ‘hydro’ in hydroponics). Toch is het leveren van zuurstof aan de wortels minstens zo essentieel.

NFT maakt gebruik van een pomp die zorgt voor een constante, ondiepe stroom voedingsoplossing waar de wortels in staan. De oplossing stroomt door een plantenbak (of kanaal) die een klein beetje schuin staat. Wietplanten in netpotten worden in het kanaal gestopt, waardoor de wortels voortdurend bedekt zijn met een dun laagje van de oplossing. Op deze manier krijgen ze alle voedingsstoffen die ze nodig hebben, zonder dat ze helemaal doorweekt raken. De bovenste delen van het wortelsysteem blijven volledig droog, waardoor ze genoeg zuurstof krijgen. De voedingsoplossing circuleert over de plantenwortels en keert vervolgens terug naar het onderliggende reservoir, waarna het weer rondgepompt wordt.

Natuurlijk heb je een nauwkeurig afgestemde hoeveelheid voedingsstoffen nodig om het beste uit je planten te halen, omdat te veel kan leiden tot problemen zoals verbranding van de wortels en andere schade. Gelukkig bespreken we hieronder precies hoe je thuis je eigen NFT opstelling kunt maken.

Voordelen van het kweken van wiet met NFT hydrocultuur

Voordelen van het kweken van wiet met NFT hydrocultuur

Dus waarom zou je een NFT hydrocultuur systeem gebruiken? Deze methode heeft tal van voordelen in vergelijking met andere technieken. Lees hier wat je kan verwachten van een succesvol NFT systeem.

Grotere oogsten

Wietplanten die met behulp van de NFT worden gekweekt, worden meestal zo geplaatst dat de kweekruimte optimaal gebruikt wordt. Het doel is om maximale oogsten per vierkante meter te produceren. Planten krijgen een continue stroom voedingsoplossing toegediend, dus je hoeft niet meer met de hand water te geven. Hierdoor bespaar je niet alleen water, maar kun je je planten zo positioneren dat je alle beschikbare ruimte maximaal benut. Daarbij heeft elke plant genoeg ruimte om essentiële processen uit te voeren en lekker te groeien.

Omdat de wortels van je wiet hierbij een constante toevoer van zuurstof ontvangen, bevordert dit een gezonde vegetatieve groei. Bovendien reageren planten veel sneller op voeding. De voedingsstoffen worden geleverd in wateroplosbare ionische vormen, wat betekent dat ze direct in de wortels diffunderen.

Vergeleken met het kweken in potten met aarde, hebben de wortels van planten in een NFT project genoeg ruimte om zich uit te strekken en zich vrij te ontwikkelen. Samen zorgen deze factoren voor een gezonde plantengroei, wat resulteert in een flinke oogst.

Gerelateerd artikel

Hoe Zet Je Een DWC-Systeem Op Voor Grote Oogsten En Snelle Groei?

Veelzijdig

Nutrient film techniek systemen zijn ongelooflijk veelzijdig. Ze passen moeiteloos in verschillende omgevingen en settings, zowel binnen als buiten. Zoals we al zeiden, zijn planten in NFT systemen op zo'n manier gerangschikt dat de ruimte zo effectief mogelijk wordt benut. Bovendien kun je er naast wiet ook andere plantensoorten in kweken, zolang ze maar gedijen bij een vergelijkbare pH. Vaak kweken NFT telers naast hun wiet ook bijvoorbeeld sla, spinazie en zelfs fruit zoals aardbeien. Je kunt het zo gek niet bedenken!

Makkelijk te onderhouden

Dankzij het eenvoudige en gebruiksvriendelijke ontwerp van NFT systemen hebben ze slechts minimaal onderhoud nodig. Veel andere hydrocultuur systemen vereisen een complexe reiniging, waarbij onderdelen moeten worden vervangen. Bij NFT is dit niet het geval. Omdat de opstelling slechts uit een aantal componenten bestaat, kun je deze makkelijk tussen de verschillende kweekprojecten door schoonmaken.

Doordat het kanaal diagonaal afloopt, hoopt vuil zich veel langzamer op dan bij andere technieken. Het NFT systeem heeft geen bochten of spleten, dus schoonmaken is eenvoudig.

Maakt het observeren van je planten makkelijk

Bij sommige kweeksystemen zitten de wortels van de planten in de grond, waardoor je de gezondheid ervan maar moeilijk kunt controleren. Met een NFT systeem is dit echter geen probleem. Je kunt je planten eenvoudig optillen en de onderkant checken om te zien of er tekenen van wortelziektes zijn. Op deze manier kun je razendsnel handelen als er zich een probleem voordoet. Over het algemeen trekken NFT systemen minder plagen en ziektes aan dan andere teeltmethoden.

Hoe bouw je een NFT hydrocultuur systeem

Hoe bouw je een NFT hydrocultuur systeem

Nu weet je wat een NFT systeem inhoudt en welke voordelen het heeft, wil je er wellicht zelf een bouwen! In dit gedeelte leggen we uit wat je nodig hebt, en nemen we het hele bouwproces stap voor stap door. Binnen een mum van tijd heb je je NFT systeem operationeel.

Materiaal

 • Vierkante regenpijp van 110cm
 • Boor met een gatenzaag
 • Stappenboor
 • Tiewraps
 • Pomp
 • Netpotten van 10cm
 • Plastic bak van 38l
 • Luchtsteen
 • Heteluchtpistool
 • Tang
 • Stanley mes
 • Hout/PVC buizen/steigerbuizen

Voordat we met de bereiding beginnen, moet je weten dat lengte van de vierkante regenpijp afhangt van het aantal planten dat je wilt kweken. Pas deze indien nodig aan. De netpotten van 10cm hebben bijvoorbeeld een tussenruimte van 20cm nodig. Op een stuk vierkante regenpijp van 110 cm is er dus plaats voor 3 planten. Wil je er meer kweken? Gebruik dan een grotere pijp. Je kunt natuurlijk ook een kortere pijp gebruiken als je met minder planten genoegen neemt.

Gerelateerd artikel

Hoe Maak Je Van Een Petfles Een Hydroponisch Systeem?

Werkwijze

Nu je je materiaal gereed hebt, kun je beginnen met de montage. Geduld is een schone zaak, en dat geldt zeker bij een project als dit. Neem dus de tijd om onze instructies op te volgen, dan kan er eigenlijk niets fout gaan. Laten we er snel in duiken!

1. Bouw het frame

Bouw het frame

Een goed NFT systeem begint met een betrouwbaar en stevig frame.

Dit frame houd je groeikanaal vast. Gebruik hiervoor PVC buizen, hout of steigerbuizen. De hoogte hangt uiteindelijk af van het aantal planten dat je wilt kweken, en waarschijnlijk ook van de omgeving waarin je kweekt. We raden aan om een frame met een lengte van 130cm aan te houden. Dit is groot genoeg om het vierkante stuk gootpijp van 110cm aan vast te maken, dat we in een later stadium gaan gebruiken.

Deze afmetingen kunnen uiteraard aangepast worden als je een grotere pijp wilt gebruiken om meer planten in te zetten.

Om het NFT systeem goed te laten functioneren, moet het een beetje een helling hebben. Laat hiervoor aan één uiteinde enkele centimeters extra over. Hierdoor kan het kanaal schuin staan. Als vuistregel moet je streven naar een helling van ongeveer 3%. Op deze manier creëer je een zachte stroming en voorkom je dat de voedingsoplossing stil komt te staan. Wanneer je tevreden bent met je frame, kun je je kanaal met de tiewraps aan het frame vastbinden.

2. Bereid het kanaal voor

Zodra je frame is gebouwd en het kanaal op zijn plek zit, is het tijd voor de netpotten. Verwarm het bovenste uiteinde van je kanaal met het heteluchtpistool totdat het buigzaam is. Maak dit uiteinde vervolgens dicht door het naar boven te kantelen. Hierdoor ontstaat een afgedichte lip die voorkomt dat er water uit de bovenkant lekt.

Vervolgens moet je de gaten voor de netpotten maken. Leg een meetlint langs de goot van 110cm en teken een markering op 25cm, 55cm en 85cm. Zodra de netpotten uiteindelijk op hun plek zitten, zie je dat er voor elke plant tussen deze markeringen 20cm ruimte is. Ziet het er allemaal goed uit? Dan kun je beginnen met gaten boren op de gemarkeerde plekken. Gebruik de gatenzaag en boor een gat met een diameter van 10cm. De netpotten passen hier precies in.

3. Creëer het reservoir

Creëer het reservoir

Maak nu het reservoir voor je systeem. Je hebt ongeveer 5,7 liter per plant nodig, wat neerkomt op ongeveer 17 liter voor de hele kweek. Hier komt de plastic bak van 38 liter van pas. Afhankelijk van de hoogte van je frame, kan het zijn dat je de bak op een verhoging moet zetten, zodat hij de onderkant van het kanaal bereikt.

Zodra je een geschikte positie hebt gevonden, snij je met het stanleymes een rechthoekig gat in de bak dat groot genoeg is om het uiteinde van je kanaal in te schuiven. Zorg ervoor dat er geen overtollige gaten zijn of andere ruimte is waar licht doorheen kan komen. Het rechthoekige gat moet dichter bij de rand van de bak worden gesneden, zodat het ruim boven de waterlijn blijft. Steek vervolgens het uiteinde van het kanaal in het gat. Je bent er bijna!

Als laatste maak je een extra gat voor de slang van je pomp. Gebruik hiervoor weer de boormachine en kies het juiste boorstuk. Boor dit gat dicht bij de rand van de bak en haal de slang erdoorheen. Als deze eenmaal op zijn plek zit, boor je hiernaast nog een gat voor de luchtsteenslang.

4. Breng de stroom tot stand

De zaken beginnen nu echt vorm te krijgen. Je NFT systeem is bijna klaar voor gebruik! Het is nu zaak dat je de waterstroom op gang brengt. Gebruik je boormachine en boor een nieuw gat in het groeikanaal. Dit gat moet 5cm tussen het bovenste uiteinde van het kanaal en de eerste netpot zitten. Steek daarna het uiteinde van de pompslang in het kanaal.

Nu is het tijd om je luchtsteen en pomp in de bak te plaatsen en ze op de leidingen aan te sluiten. Vul daarna het reservoir met 17 liter voedingsoplossing en zet je systeem aan. Als het goed is, zie je het water bovenaan het kanaal binnengaan en vervolgens naar het onderste uiteinde sijpelen. Dit proces herhaalt zich zolang de pomp aan staat. Plaats nu het deksel op de bak om te voorkomen dat er algengroei ontstaat.

5. Geniet van de groei

Geniet van de groei

Het is zover! Je hebt je eigen NFT systeem gemaakt! Nu is het een kwestie van geduld hebben, terwijl je planten tot bloei komen. Kiem je zaden zoals je altijd doet. Zodra ze een stabiel zaailingenstadium hebben bereikt, verplaats je ze in netpotten en help je ze een handje door eventuele gaten met kleikorrels op te vullen. Vanaf dit moment is er nauwelijks onderhoud nodig. Zet (als je binnen kweekt) je kweeklampen aan en houd je de pH goed in de gaten om de beste teeltomgeving voor je planten te garanderen.

Tips voor het starten van een hydrocultuur systeem met nutrient film techniek

Tips voor het starten van een hydrocultuur systeem met nutrient film techniek

Het opzetten van je NFT systeem lijkt in eerste instantie misschien ingewikkeld, maar wees gerust. Denk eens terug aan je eerste thuiskweek. Dat leek ook vrij overdonderend, toch? Gun jezelf de tijd om te wennen aan deze “nieuwe” methode. Er zijn enkele tips die je een handje helpen als je het proces toch wat spannend vindt.

Houd de temperatuur van de voedingsoplossing consistent

Houd de temperatuur van de voedingsoplossing rond de 18–20°C. Dit is de optimale temperatuur voor de wortels van je planten en zorgt ervoor dat ze goed gedijen. Weet je niet zeker hoe je dit aanpakt? Stop om te beginnen gewoon een thermometer in de bak en controleer deze regelmatig.

Zorg ervoor dat er geen licht bij de wortels komt

We schreven het hierboven al: bij een NFT systeem is het echt belangrijk dat je alles goed afgesloten en onder controle houdt. Overweeg daarom om lichtdicht zeil te gebruiken om algengroei te voorkomen.

Zorg ervoor dat je netpotten goed passen

Wat betreft de vooraangde tip: misschien merk je dat de netpotten een beetje los zitten wanneer je ze in het kanaal stopt. Dit komt waarschijnlijk doordat het gat te groot is. Met neopreen halsbanden kun je ervoor zorgen dat de netpotten perfect passen. Bovendien blokkeert dit het licht nog beter en creëert het een veel stabielere omgeving voor je planten.

Welk hydrocultuur systeem is het beste voor wiet?

Welk hydrocultuur systeem is het beste voor wiet?

We willen natuurlijk allemaal het beste voor onze wietplanten. Het is essentieel om ze gezond te houden, zodat je uiteindelijk oogsten van topkwaliteit kan behalen. De nutrient film techniek is een geschikte methode voor de wietteelt in hydroponics, maar is het ook de beste optie? Dit is lastig te zeggen. Bij elk hydrocultuur systeem spelen meerdere factoren een rol, en alle systemen hebben weer andere criteria. Daar komt nog het kostenplaatje bij, plus het feit dat alle systemen verschillende mate van onderhoud vereisen.

De nutrient film techniek vereist enige kennis en kan beginners afschrikken. Maar kwekers met een beetje ervaring zijn door deze methode zeker niet geïntimideerd. Dat is ook het mooie aan wietteelt; er zijn verschillende methodes, opties en technieken voor telers van alle niveaus. Begin gewoon onderaan de ladder en werk rustig toe naar de nutrient film techniek. Succes!

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
How To Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken