Blog
Goudsbloem (Calendula officinalis) Buddy Pack
3 min

Hoe Maak Je Calendula-Extract en Hoe Gebruik Je het?

3 min

Calendula-olie is makkelijk te maken en heeft veel voordelen voor de huid. Ontdek hoe je zelf een voorraadje aanlegt, gewoon thuis!

Calendula-olie is een botanisch extract dat je heel makkelijk zelf kunt maken. De olie staat erom bekend dat het de lichaams- en hoofdhuid verzacht. Men gebruikt het traditioneel dan ook al lange tijd vanwege deze eigenschappen. Het extract heeft een spectaculaire kleur als je het in glazen potten bewaart. Men noemt het ook wel ‘vloeibare zonneschijn’, omdat het er zo stralend uitziet. In dit artikel verdiepen we ons in de herkomst van calendula-olie. Ook leggen we uit hoe je het kunt gebruiken en hoe je het zelf maakt.

Wat is Calendula?

Wat is Calendula?

Calendula is een plantenfamilie van een- en meerjarige kruiden en telt ongeveer twintig afzonderlijke soorten. De soort die we in gecultiveerde vorm het meest tegenkomen, kennen we als goudsbloem en heeft de wetenschappelijke naam Calendula officinalis. Deze plant komt van oorsprong voor in delen van Azië, Europa, Macaronesië en het Middellandse Zeegebied. De bloemen van deze soort hebben heldergele bloemblaadjes.

In de geschiedenis van de mens zijn calendula-soorten volop gebruikt in de vorm van holistische kruiden. Ze werden daarbij op rituele wijze aangewend in zowel de Griekse als de Romeinse cultuur. Ook worden ze gebruikt voor culinaire doeleinden en vaak verwerkt in gerechten, zoals soep. De bloemen bevatten veel verschillende moleculen, zoals saponinen, triterpenen en flavonol-glycosiden. Calendula-olie dankt veel van haar huidverzorgende effecten aan deze stofjes.

Het is heel makkelijk om zelf calendula te kweken. Deze bossige en heldergekleurde planten zijn niet kieskeurig en doen het goed in zowel de volle zon als in de halfschaduw. Ze kunnen tegen kalk-, leem- en zandgrond, zolang de aarde maar goed afwatert. Zaai de zaden in de lente of de herfst en haal de uitgebloeide bloemen er regelmatig uit om de bloeitijd te verlengen.

Hoe Gebruik Je Calendula-olie?

Hoe Gebruik Je Calendula-olie?

Je kunt calendula zowel oraal innemen als op de huid aanbrengen. Ga je voor de eerste optie, laat de bloemen dan drogen en maak er thee van. Je kunt ze ook malen en in capsules doen. Daarnaast kun je er een tinctuur van maken door de actieve bestanddelen te extraheren. Dat doe je door de calendula een aantal weken in alcohol te laten staan.

Calendula kun je als huidproduct gebruiken als je de bloemen extraheert in een dragerolie. Je kunt die olie vervolgens zo gebruiken of aan andere producten, zoals crèmes en zalfjes, toevoegen. Smeer aangetaste huidplekken in met de olie en laat het in de huid trekken.

Wat Zijn de Voordelen van Calendula-olie?

Wat Zijn de Voordelen van Calendula-olie?

Calendula-olie staat vooral bekend om de gunstige uitwerking ervan op de huid. Mensen die last hebben van een ruwe, gesprongen, rode of gevoelige huid, merken vaak dat de fytochemische mix in de olie de pijnlijke plekken verzacht en ervoor zorgt dat de huid er beter uitziet.

De antioxidanten in calendula doen hun werk door tekenen van veroudering te vervagen, de huidtextuur te ondersteunen, de huid er zo goed mogelijk te laten uitzien en te zorgen voor een prettig gevoel. Veel mensen mengen calendula-olie ook met zonnebrandcrème om de huid op meerdere manieren te beschermen.Daarnaast heeft calendula-olie mogelijk voedende eigenschappen, waardoor je het goed kunt gebruiken bij oneffenheden van de huid. Je kunt het bijvoorbeeld op mee-eters aanbrengen. Omdat het makkelijk is om de olie te maken en aan te brengen, hoef je nooit zonder te zitten.

En vergeet ook de hoofdhuid en je haren niet! Calendula-olie wordt vaak gebruikt om de hoofdhuid te hydrateren. Daarnaast biedt het verzorgende eigenschappen voor je haar, dat er daardoor gezonder uitziet. Wees je er wel van bewust dat calendula-olie ook natuurlijke haarverf is. Sommige mensen gebruiken het juist daarom, maar er zijn ook personen die liever hun eigen haarkleur behouden.

Hoe Maak Je Zelf Olie met Calendula-extract?

Hoe Maak Je Zelf Olie met Calendula-extract?

Je kunt heel makkelijk zelf calendula-olie maken. Voordat we ons daarin verdiepen, heb je een aantal dingen nodig.

Benodigdheden

INSTRUCTIES

 

Pluk de bloemen

Stap 1: Pluk de bloemen

Voor het maken van calendula-olie, heb je behoorlijk wat bloemen nodig. Als je het zelf kweekt, verwijder dan de uitgebloeide bloemetjes en verzamel ze op een droogrek, zodat het vocht eruit kan. Als je niet zelf goudsbloem teelt, kun je bij meerdere winkels gedroogde bloemen kopen.


Kies een Dragerolie

Stap 2: Kies een Dragerolie

Je kunt veel verschillende soorten olie gebruiken voor het maken van calendula-olie. De olie die je kiest, dient als dragerolie en helpt bij het extraheren van de actieve bestanddelen. Olijfolie en druivenpitolie zijn bijvoorbeeld populaire opties. Je kunt ook experimenteren met hennepzaadolie, omdat daarin tevens nuttige moleculen zitten. Daarnaast is kokosolie een goede keuze voor het maken van een zalf die bij kamertemperatuur zacht wordt.


Doe de Bloemen en Olie in de Pot

Stap 3: Doe de Bloemen en Olie in de Pot

De hoeveelheid bloemen die je moet gebruiken, is afhankelijk van de grootte van de pot. Per 500ml moet je ongeveer 175g bloemen in de pot doen. Dan heb je genoeg ruimte over om er een goede hoeveelheid dragerolie bij te doen. Zorg dat de bloemen volledig ondergedompeld staan en dat er ongeveer 3cm tussen de bovenkant van de bloemen en het oppervlak van de olie zit.


Laat het Trekken

Stap 4: Laat het Trekken

Zet het mengsel in direct zonlicht om de infusie te versnellen. Laat het zo ten minste twee weken staan en schud dagelijks om het extractieproces te stimuleren.


Zeef

Stap 5: Zeef

Zeef de olie door een fijne zeef of kaasdoek in een glazen pot om de bloemen te scheiden van het extract. Bewaar de olie in de pot of doe het in een druppelflesje voor handig gebruik.

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.
Bronnen
  • Neda Babaee, Dariush Moslemi, Mohammad Khalilpour, Fatemeh Vejdani, Yasaman Moghadamnia, Ali Bijani, Mahmoud Baradaran, Mohammad Taghi Kazemi, Asieh Khalilpour, Mahdi Pouramir, & Ali Akbar Moghadamnia. (2013). Antioxidant capacity of calendula officinalis flowers extract and prevention of radiation induced oropharyngeal mucositis in patients with head and neck cancers: a randomized controlled clinical study - https://www.ncbi.nlm.nih.gov
How To Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken