Blog
Hoe Reinig Je Een Dab Rig?
3 min

Hoe Reinig Je Een Dab Rig?

3 min

We snappen het. Er zijn leukere dingen te bedenken dan het reinigen van je dab rig. Maar een smerige rig verpest de geur, smaak en de ervaring van het dabben. Volg onze gids en verzeker dat je nooit meer een matige dab ervaart.

Als jij, net als wij, ook gevallen bent voor de geneugten van de dab rig, ben je er vast net zo enthousiast over. Er is echter één nadeel: er hoopt zich hars op in je rig.

WAAROM EEN SCHONE DAB RIG BELANGRIJK IS

Waarom Een Schone Dab Rig Belangrijk Is

Het probleem met deze ophoping, ook bekend als "reclaim", is dat het de smaak van je dab soms aanzienlijk verandert. Omdat de smaak een van de belangrijkste redenen is voor het dabben, is het dan ook onlogisch om de ervaring voor jezelf te verpesten.

Als je dab nail bedekt is met deze resten, bemerk je ook dat het inhaleren vervelender is. Kamp je met gezondheidsproblemen, zoals een rokershoestje of astma, dan is het vooral vervelend voor je longen.

Gerelateerd artikel

Fouten Bij Het Dabben Die Iedere Beginner Maakt

BENODIGDHEDEN EN APPARATUUR

Benodigdheden En Apparatuur

Met de juiste tools is het reinigen van je dab rig heel eenvoudig. Uiteraard is het hierbij mogelijk te investeren in speciale schoonmaakmiddelen. Het zelf maken van een oplossing is echter net zo effectief en veel goedkoper.

Heb je een siliconen dab rig? Sla dan de isopropyl over, want dit kan je rig ernstig beschadigen.

WAT HEB JE NODIG?

  • Isopropylalcohol (90% of hoger)
  • Grof zout
  • Hersluitbare zakjes (groot genoeg voor de afneembare delen van je dab rig)
  • Pijpenrager of wattenstaafje
  • Dab tool, paperclip of staalwol
  • Zachte, droge doek
  • Rubberen stoppen

HOE REINIG JE EEN DAB RIG?

Hoe Reinig Je Een Dab Rig?

Het schoonmaken van een dab rig verschilt. Een en ander is namelijk afhankelijk van het materiaal van je nail en hoe vies alles is. Het volgende is gebaseerd op het reinigen van een standaard kwartsnail.

Heb je haast? Dan is het mogelijk je dab nail te reinigen door het opgehoopte vuil eraf te branden. Je kunt de hars er ook af schrapen met een dab tool.

De volgende stap is het dichtstoppen van alle gaatjes van je rig (behalve het mondstuk) met rubberen stoppen. Vul hem vervolgens met heet water en laat het geheel even staan. Dit weekt de hars los, waardoor het er bij het reinigen gemakkelijker vanaf komt.

Giet voldoende isopropylalcohol in de zakjes om de afneembare delen van je dag rig volledig onder te kunnen dompelen. Voeg ook genoeg grof zout toe, zodat het met alle oppervlakken in contact komt. Doe elk onderdeel in een eigen zakje. De alcohol lost de hardere stukjes hars op, terwijl het zout ondersteunt bij het reinigingsproces. Schud elk zakje krachtig heen en weer totdat je de hars ziet loskomen. Spoel alle delen goed af en wrijf ze droog met een zachte doek.

Vervang het water in je rig door alcohol en een ruime hoeveelheid grof zout. Doe nu ook een rubberen stop in het mondstuk en schud je rig flink heen en weer. Is je dab echt heel vies? Laat hem dan een aantal uren of zelfs een nacht, weken in de oplossing. Zodra alle resten zijn losgekomen, giet je de zout/alcoholoplossing uit je rig. Spoel het apparaat af met warm water. Verwijder de rubberen stoppen en maak de buitenkant droog met een zachte doek.

HET REINIGEN VAN EEN TITANIUM DAB NAIL

Het Reinigen Van Een Titanium Dab Nail

Is je dab nail gemaakt van titanium? Dan is de "verhitting/afkoeling-methode" vaak het gemakkelijkst. Houd de nail hierbij stevig vast met een tang. Verhit deze tot alle resten zijn weggebrand. Vervolgens doe je de nail in lauw water tegen de witte oxidatie.

HET REINIGEN VAN EEN SILICONEN DAB RIG

Het Reinigen Van Een Siliconen Dab Rig

Als je een siliconen dab rig schoonmaakt met alcohol, tast dit mogelijk het materiaal aan. Gebruik dus liever geen alcohol, maar maak een oplossing van warm water en afwasmiddel. Zo heb je ook een effectieve reinigingsoplossing.

In plaats van weken, is voorzichtig schrobben handiger om de resterende hars te verwijderen. Zitten er veel harde stukjes op je dab rig? Leg hem dan een nachtje in de vriezer. Zo wordt de hars hard en is het gemakkelijker af te breken.

HOE REINIG JE EEN ELEKTRONISCHE DAB RIG?

Dit is ongeveer gelijk aan een glazen dab rig. Verwijder de e-nail en doe deze in de alcoholoplossing.

Voor wat betreft het reinigen van de rest van je rig; doe je voordeel met de tijd die je nail nodig heeft om te weken en veeg in de tussentijd de overige delen voorzichtig schoon. Is het mondstuk afneembaar? Verwijder deze dan en maak het schoon met de alcoholoplossing. Droog je mondstuk vervolgens af met een zachte doek.

Is je e-rig uitgerust met een reinigingsfunctie? Weet dan dat deze op dezelfde manier werkt als het afbranden van overtollige resten. Hierna kun je de rig schoonmaken met water en zeep. Afdrogen doe je weer met een zachte doek.

ONDERHOUD EN AANDACHTSPUNTEN

Onderhoud En Aandachtspunten

Je kunt er eigenlijk niet omheen: Wil je een goed functionerende dab rig? Dan is het verstandig het apparaat na elk gebruik te reinigen. Dit klinkt misschien als tijdverspilling, maar alles blijft zo wel naar behoren functioneren. Je voorkomt ook tijdrovende en frustrerende schoonmaakbeurten in een later stadium.

Voor regelmatig onderhoud maak je de binnenkant van de nail schoon met een vochtige, pluisvrije doek. Zo verwijder je hars voordat het de kans krijgt hard te worden. Een andere, vaak vergeten manier om je dab rig schoon te houden, is het water regelmatig verversen.

Voor meer informatie over het onderhoud van je dab rig, kun je terecht op het dabbing-gedeelte van onze site. Je vindt hier ook reserveonderdelen, zoals hoogwaardige nails en dabbing tools, evenals rigs, siliconen opbergbakjes en nog veel meer.

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Headshop Producten
Zoeken in categorieën
of
Zoeken