Blog
Hoe Stek Je Peperplanten?
4 min

Hoe Stek Je Peperplanten?

4 min

Ontdek hoe het stekken van peperplanten in zijn werk gaat. Met onze stapsgewijze gids en wat geduld kun je zo keer op keer je favoriete peperplanten opkweken. Verfijn je vaardigheden als kweker en leer hoe je stekken van je beste planten neemt.

Soms springt er bij het telen een plant uit met eigenschappen die gewoon beter zijn dan die van de rest. Het is weliswaar mogelijk om peperplanten meerdere seizoenen in leven te houden, toch komt er een moment dat je afscheid moet nemen van je favoriete plant en haar uitzonderlijke eigenschappen, of dat nu een overvloedige oogst of een uniek uiterlijk is, of een heerlijke berg hete pepers.

Hoewel je de zaden van je favoriete plant prima kunt oogsten, hebben deze nakomelingen niet altijd dezelfde eigenschappen. Maar wat kun je dan doen als je een uitblinker niet wilt verliezen? Nou, neem er stekken van! Door stekjes van je peperplanten te nemen, kun je je favoriete soort gewoon weer opkweken.

Wat houdt het stekken van peperplanten in?

Wat Houdt Het Stekken Van Peperplanten In?

Het stekken van peperplanten werkt eigenlijk hetzelfde als het nemen van stekjes van een andere plant. Deze methode gebruik je om exacte genetische replica's van je planten te krijgen. Maar waarom zou je dit doen? Nou, bepaalde peperplanten kunnen eigenschappen hebben die je wilt behouden. Dit kan extreme hitte zijn, maar ook een ongelooflijke oogst, snelle groei, verbluffend uiterlijk, heerlijk aroma of al het voorgaande.

Als het je doel is om exact dezelfde eigenschappen te behouden, kun je beter stekken nemen dan uit zaad kweken. Hoewel na ongeveer zeven generaties van zelfbestuiving ook planten kunnen ontstaan die stabiel genoeg zijn om bepaalde kenmerken te vertonen, kost dit veel tijd en moeite. Daarmee is het niet geschikt voor de meeste hobbykwekers. Stekken is daarentegen snel en relatief simpel. Bovendien ben je hiermee sowieso verzekerd van een peperplant met de gewenste eigenschappen (zolang ze het overleeft).

Gerelateerd artikel

Pepers Kweken Voor Beginners In 10 Simpele Stappen

Kun je alle peperplanten stekken?

Ja, je kunt bijna elke peperplant stekken. Met sommige soorten, die bekendstaan om hun sterke groei en robuuste eigenschappen, heb je misschien meer succes, maar voel je vrij om elke peperplant te stekken die je maar wilt!

Waarom zou je peperplanten stekken?

Waarom Zou Je Peperplanten Stekken?

Peperplanten stekken spreekt kwekers vaak om de volgende redenen aan:

 • Een manier om gewenste eigenschappen te repliceren
 • Sneller dan kweken met zaad
 • Kan (in theorie) oneindig veel kopieën van een peperplant opleveren

Nadelen van stekken

Hoewel stekken redelijk betrouwbaar is, heeft het ook een aantal nadelen:

 • Het repliceert ook ongewenste eigenschappen
 • Het kan lastig uit te voeren zijn

Het stekken van peperplanten: een stapsgewijze gids

Het Stekken Van Peperplanten: Een Stapsgewijze Gids

Het lijkt misschien wat sciencefictionachtig, maar stekken is eigenlijk al eeuwenoud en redelijk simpel. En ook al gaat het misschien een paar keer mis, toch is het slagingspercentage redelijk hoog. Je hebt bovendien niet veel nodig om deze vaardigheid onder de knie te krijgen. Daarmee bedoelen we overigens niet dat het geen moeite kost!

Materiaal

 • Scherp mes/scherpe schaar
 • Wortelhormonen (optioneel, maar aanbevolen)
 • Minikas/propagator (optioneel)
 • Een beker/glas
 • Water
 • Moederplant (een peperplant die je wilt stekken)

Stappen

 1. Kies van je peperplanten een moederplant uit waar je een stek van wilt nemen. Meestal is dat er eentje met gewenste eigenschappen. Bepaal welke kenmerken je het belangrijkst vindt en focus je daarop.

 2. Kies een tak met nieuwe scheuten en neem ongeveer 15–20cm vanaf het uiteinde een stek. Snijd de tak af waar deze nog groen is. Een stek met oudere groei heeft namelijk meer moeite met wortelen.

 3. Gebruik een scherp voorwerp om een extreem zuivere snede te maken. Met een botte schaar vermorzel je de tak, waardoor deze moeilijk water kan opnemen of wortels kan ontwikkelen. Maak een diagonale snede om het oppervlak te vergroten, zodat de stek makkelijker voeding en water opneemt. Dit verhoogt de snelheid van het herstel.

 4. Pluk bijna alle groei van de stek. Verwijder alle grote bladeren, vruchten en bloemknoppen. Laat alleen de kleinere bladeren zitten. Het is namelijk de bedoeling dat de stek vooral energie in de ontwikkeling van wortels steekt. De rest komt later.

 5. Maak je gebruik van wortelhormonen? Dan kun je deze nu gebruiken. Dompel het afgesneden uiteinde van de tak in gel of meng wat poeder met water en zet je stek daarin.

 6. Nu kun je je stek in een medium, zoals steenwol of perliet, plaatsen. De kans op succes is hierbij echter niet geweldig. Gewoon een glas water gebruiken is waarschijnlijk beter.

 7. Vervolgens moet je je peperstek verzorgen. Plaats hem niet in direct zonlicht, want dat is wat teveel van het goede. Een plekje met indirect zonlicht is beter. Het is niet noodzakelijk, maar je kunt de stek ook in een minikas zetten, voor een hoge luchtvochtigheid en de juiste temperatuur. Dit verhoogt de kans op een goede ontwikkeling.

De meeste nieuwe groei moet je de eerste tien dagen verwijderen. Kleine bladeren kunnen niet echt kwaad, maar bloemknoppen of grote bladeren moet je wel weghalen. Deze delen vragen namelijk veel energie, die beter gebruikt kan worden voor het wortelen. Als alles goed gaat, beginnen er na een aantal weken wortels te verschijnen. Dit betekent dat het bijna tijd is om je peperstek in aarde te planten!

Hoelang duurt het stekken van peperplanten?

Hoelang Duurt Het Stekken Van Peperplanten?

Het stekken van peperplanten duurt wel even. Zodra er bij een stek die in water staat wortels verschijnen, duurt het 6–8 weken voordat je hem in aarde kunt plaatsen.

Het vergt enige oefening om te weten wanneer je een stek kunt planten. Als de wortels voldoende gegroeid zijn, kun je het stekje in de aarde zetten. Wacht daarbij tot de wortels een behoorlijke lengte en massa hebben gekregen. Twijfel je? Weet dan dat stekken vrij lang kunnen overleven in vruchtbaar water. Zet een stek in ieder geval niet te snel in aarde.

Gerelateerd artikel

Hoe Bemest Je Peperplanten?

Tips voor het succesvol stekken van pepers

Tips Voor Het Succesvol Stekken Van Pepers

Nu je weet hoe het stekproces in zijn werk gaat, hebben we hieronder nog een aantal tips om te zorgen dat je stekken overleven en gedijen:

 • Voor het nemen van een stek is een relatief nieuwe tak met 2–4 vertakkingen ideaal.

 • Gebruik een goed scherp en schoon mesje. Een schone snede kan echt het verschil tussen een succesvolle stek en een mislukking betekenen.

 • Dompel je de stek na het afsnijden in gel? Dip hem dan niet direct in het potje, want dat kan de gel verontreinigen en de levensvatbaarheid van andere stekken aantasten.

 • Houd je stek de eerste tien dagen goed in de gaten. Voordat het stekje nieuwe wortels heeft, is het bijzonder gevoelig en heeft het niet meer dan water nodig om in te gedijen. Zorg dat de omstandigheden optimaal blijven en houd er rekening mee dat stekjes het niet altijd zullen overleven. Daarom raden we ook aan om meerdere stekken te nemen voor meer kans op succes.

 • Gebruik je een propagator? Laat de luchtvochtigheid dan niet te hoog worden, want anders kunnen je stekken verrotten en doodgaan.

 • Wees geduldig! Het kan weken duren voordat er wortels verschijnen. Zolang de stek nog in leven is, is er een goede kans dat hij op een gegeven moment begint te wortelen.

Veel plezier!

Max Sargent
Max Sargent
Max schrijft al meer dan tien jaar en is de afgelopen jaren in de cannabis- en psychedelische journalistiek beland. Hij heeft allerlei artikelen geschreven voor bedrijven als Zamnesia, Royal Queen Seeds, Cannaconnection, Gorilla Seeds, MushMagic en nog veel meer. Hij heeft dus een brede ervaring in deze branche.
How To Plantshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken