Blog
Hoe Verpot Je Succesvol Autoflowering Wiet?
3 min

Hoe Verpot Je Succesvol Autoflowering Wiet?

3 min

Heb je je verdiept in autoflowering wiet? Dan heb je vast gelezen dat verpotten onder geen beding mogelijk is. Dit is absoluut lastig, maar niet onmogelijk. Hier leggen we uit hoe het toch mogelijk is met een goede timing, een zachte hand en uitgebreide kennis van autoflowering wietplanten.

Autoflowering cannabisplanten behoren tot de gemakkelijkste planten om mee te werken. Dit komt grotendeels door hun robuuste aard, compacte formaat, snelle doorlooptijd en doordat ze (bijna) alle verlichtingsschema's aankunnen.

Maar als kweker zul je ook ontdekken dat autoflowers niet goed kunnen omgaan met stress. Meer specifiek, hebben ze geen tijd om te herstellen na een stressvolle gebeurtenis. Dit compliceert de boel als je je autoflowers moet verplanten naar een grotere pot. De snelle groei maakt het er daarbij niet gemakkelijker op. Als je te lang wacht, kunnen de planten wortelgebonden raken in hun pot.

Om deze reden is het verstandig om autoflower zaden te zaaien in de uiteindelijke pot. Is dat niet mogelijk? Dan is niet alle hoop verloren. Het is lastig, maar het verpotten van autoflowers is absoluut niet onmogelijk.

Het begrijpen van autoflowering wiet

Het Begrijpen Van Autoflowering Wiet

De eerste stap om je autoflowers correct te verzorgen, is begrijpen wat voor type cannabisplanten dit zijn en wat ze nodig hebben.

De meeste mensen met enige kennis van wiet zijn wel bekend met indica's en sativa's. Dit zijn twee subsoorten van Cannabis sativa. Veel mensen weten echter niet veel over de derde subsoort: ruderalis.

Gerelateerd artikel

Wat Is Cannabis Ruderalis?

Om eerlijk te zijn, hoef je van ruderalis op zich niet veel te weten. Cannabis ruderalis, afkomstig uit Siberië en andere noordelijke regio's, ontwikkelt namelijk kleine, THC-arme toppen, waarbij ze er meestal niet erg indrukwekkend uitziet in vergelijking met commerciële of zelfs zelfgekweekte wietplanten.

Het grote voordeel is echter dat deze planten vanzelf gaan bloeien, ongeacht het lichtschema. Ruderalis heeft zich namelijk ontwikkeld in gebieden waar de zon bijna constant schijnt of bijna nooit. De plant is daarom niet afhankelijk van veranderingen in de seizoenen. Ze heeft zich zo geëvolueerd dat ze gaat bloeien na het bereiken van een bepaalde leeftijd, wat de term 'autoflowering' verklaart.

Om die reden zijn cannabis breeders zich toch op de zaden van ruderalis gaan richten. Ze gebruiken deze voor kruisingen met conventionele indica's en sativa's. Het eindresultaat? Genen die het cannabinoïde- en terpenenprofiel behouden van de conventionele ouder, maar wel het autoflowering vermogen hebben van de ruderalis-ouder. Toen breeders begonnen met deze experimenten, waren de resultaten niet zo indrukwekkend. De autoflowers van tegenwoordig zien er echter vaak hetzelfde uit als fotoperiodieke planten als ze volgroeid zijn. Ook de smaken, geuren en effecten zijn vergelijkbaar.

Kun je autoflowering zaailingen verpotten?

Kun Je Autoflowering Zaailingen Verpotten?

Deze genetische optimalisatie doet echter niets af aan het feit dat autoflowers geen tijd hebben om te herstellen van aanzienlijke stress. Ze steken al hun energie in de snelle groei, dus als dit wordt verstoord, heeft dat aanzienlijke gevolgen.

Dit maakt het verpotten gecompliceerder dan gebruikelijk. Nu je dit weet, vraag je je misschien af of je autoflowers beter kunt verpotten in de zaailingfase. Het wortelsysteem is op dat moment immers nog klein. Dus is dat niet beter dan het verpotten van een vegetatieve plant met een uitgebreid wortelstelsel? Waarschijnlijk niet. De zaailing is namelijk ongelooflijk kwetsbaar. Het risico op onherstelbare schade is dan ook vrij groot, waardoor je jonge autoflowering plant het nog moeilijker kan krijgen. Het is beter te wachten totdat je planten enkele nodes hebben ontwikkeld en 'echte' bladeren (fan leaves).

Wat doet verpotten met autoflowering cannabisplanten?

Wat Doet Verpotten Met Autoflowering Cannabisplanten?

Nu je al flink wat kennis hebt opgedaan, vraag je je misschien af wat de invloed is van verpotten op cannabisplanten. Zolang je ze snel genoeg weer in de aarde zet, is het toch net alsof er niets gebeurd is, of wel?

Zo simpel lijkt het in eerste instantie wel. Maar de problemen ontstaan vooral bij de wortels. Beter uitgelegd, de wortels ervaren stress als je ze uit de aarde (of het water, de kokos, etc.) tilt. Dit leidt mogelijk tot een groeistilstand. In het ergste geval duurt deze stilstand ruim een week. Dit is bij autoflowers een groot probleem, omdat de vegetatieve fase hiervan zelden langer duurt dan vier weken. Deze stress kun je echter wel beperken met een goede timing en de juiste technieken.

Wat is de beste tijd om autoflowering cannabisplanten te verpotten?

Wat Is De Beste Tijd Om Autoflowering Cannabisplanten Te Verpotten?

Laten we ons eerst eens richten op de timing.

Zoals vermeld, moet je niet te vroeg verpotten. Toch wil je ook niet dat je planten te groot worden voor hun pot of te groot worden om überhaupt te kunnen worden verplant. Het ideale moment varieert per plant, maar wacht in ieder geval tot je wietplant rijp genoeg is om te trainen (minimaal 3-5 nodes).

Dit betekent echter niet dat je dan direct aan de slag kunt. Als de plant stevig, maar wel verplaatsbaar is, moet je wachten tot de periode van duisternis (als je die toepast). Laat ook de bodem iets uitdrogen, omdat dit het verpotten vergemakkelijkt.

Hoe verpot je autoflowering cannabisplanten?

Hoe Verpot Je Autoflowering Cannabisplanten?

Als het juiste moment is aangebroken, moet je snel handelen. Om dit te verzekeren, is het handig alle benodigdheden alvast klaar te leggen. Volg daarbij onze gids stap voor stap. Gelukkig heb je niet veel nodig om de klus te klaren.

Benodigdheden

  • Dezelfde aarde waarin je plant momenteel groeit.
  • De uiteindelijke pot voor je plant
  • Water om de aarde waarin je de plant gaat plaatsen te weken.

Dat is alles! De rest hangt af van jouw skills.

Stap-voor-stap gids

Laten we snel bespreken hoe je autoflowering wiet verpot.

  1. Vul je nieuwe pot voor de helft met aarde.

  2. Gebruik je plastic potten? Duw dan voorzichtig de zijkant van de pot met de plant in om de wortels los te maken.

  3. Plaats je hand over de bovenkant van de pot en draai hem ondersteboven. Haal de aarde en je plant er vervolgens voorzichtig uit.

  4. Zet je plant nu onmiddellijk in de nieuwe pot. Raak de wortels niet aan. Elk contact kan ze namelijk beschadigen en leiden tot wortelrot.

  5. Vul de pot op met aarde. Druk dit voorzichtig aan, zodat de wortels goed bedekt zijn.

  6. Geef de plant een gezonde scheut water (niet te veel, maar wees wel gul). Je helpt hiermee de wortels door te dringen in de aarde.

Plan vooruit om verpotten te voorkomen

Plan Vooruit Om Verpotten Te Voorkomen

Toch kun je beter vooruit plannen om te voorkomen dat je bovenstaande stappen moet uitvoeren. Ook als je perfect verpot, zonder fouten, presteert een autoflower nog altijd beter wanneer je haar in de uiteindelijke pot opkweekt. Houd daar dus rekening mee en weet dat regeren vooruitzien is. Kortom, plant je autoflowers liever vanaf het begin in de grootste pot.

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken