Blog
Grinders
4 min

Hoe (En Waarom) Je Je Grinder Zou Moeten Schoonmaken

4 min

Als je regelmatig van cannabis geniet, dan weet je hoe belangrijk het is om je rookwaren schoon te houden en te zorgen dat alles naar behoren werkt. Dat geldt echter niet alleen voor rookwaar als bongs en pijpen. Het is ook belangrijk om je grinder regelmatig schoon te maken.

Een grinder is een essentieel stukje gereedschap voor elke liefhebber van cannabis. Je vermaalt er je toppen zo fijn mogelijk mee en hij zorgt ervoor dat je je wiet makkelijker en handiger in een vaporizer, bong of joint kunt stoppen. Mensen vergeten soms echter dat je een grinder ook zou moeten schoonmaken. Wij leggen uit waarom dat belangrijk is en hoe je het aanpakt.

GrinderBekijk Product

WAAROM ZOU JE JE GRINDER MOETEN SCHOONMAKEN?

WAAROM ZOU JE JE GRINDER MOETEN SCHOONMAKEN?

Elke keer dat je je grinder gebruikt, blijft er plakkerige hars achter op de tanden. Dit spul, dat zich na verloop van tijd ophoopt, beïnvloedt de mate van vermalen. Er zijn echter meer redenen waarom het belangrijk is dat je grinder schoon blijft.

EEN VIEZE GRINDER IS SLECHT VOOR JE GEZONDHEID

Cannabistoppen bestaan uit organisch materiaal, net als voedsel. En dat kan bederven en gaan rotten. Na verloop van tijd groeien er bacteriën en schimmels op het resterende plaksel in je grinder. Gezien je hem gebruikt om wiet te vermalen die je gaat roken (of vapen), wil je niet dat het slechte spul in je lijf komt. Dus een zeer goede reden om je grinder schoon te houden, is het beperken van het risico op ziekte.

EEN SCHONE GRINDER WERKT BETER

Een andere goede reden is natuurlijk dat een schone grinder beter werkt dan een plakkerige. Als de tanden vol zitten met hars en troep, dan maalt hij gewoon niet goed. Dan vermaalt hij je toppen niet tot kleine, homogene deeltjes. Ook merk je dat het veel moeilijker is om de grinder te gebruiken als hij verstopt of te vol zit. Een schone grinder maalt soepel en met gemak.

SCHOONMAKEN ZORGT DAT JE GRINDER LANGER MEEGAAT

Plantmateriaal, plakkerige hars, etc., kan overal tussenkomen. Het komt bijvoorbeeld vast te zitten in het draaimechanisme en maakt de tanden stomp. Ook zorgt het er vaak voor dat je grinder er vies uitziet. Dit alles leidt ertoe dat hij minder goed werkt en sneller achteruitgaat. Om te voorkomen dat het apparaat vroegtijdig aan zijn einde komt, zou je ervoor moeten zorgen dat hij schoon blijft.

HOE VAAK ZOU JEJE GRINDER MOETEN SCHOONMAKEN?

HOW OFTEN SHOULD YOU CLEAN YOUR GRINDER?HOE VAAK ZOU JEJE GRINDER MOETEN SCHOONMAKEN?

Uiteindelijk is dat afhankelijk van hoe je de grinder gebruikt. Over het algemeen geldt dat het een goede gewoonte is om hem eenmaal per twee maanden grondig te reinigen. In de tussentijd houd je het apparaat zo schoon mogelijk, zodat er geen ophoping van stukjes ontstaat.

Mensen die echter vaak blowen en dagelijks veel grinden, zouden hun grinder wekelijks moeten schoonmaken. Alleen dan blijft hij goed werken.

DE ONDERDELEN VAN EEN GRINDER

DE ONDERDELEN VAN EEN GRINDER

Grinders zijn er in verschillende vormen en gemaakt van diverse materialen. De hoogwaardigste wiet-grinders hebben drie kamers. Eén voor het malen, één voor het opvangen van de wiet en een laatste kamer onder een pollenzeef om kief op te vangen. Sommige grinders hebben slechts twee compartimenten en geen opvangruimte voor kief. Deze zijn vooral geliefd vanwege hun eenvoud en gebruiksgemak.

Gerelateerd artikel

10 Manieren Om Cannabis Te Vermalen Zonder Grinder [2024 Update]

De tanden in de grinder, ook wel pinnen genoemd, kunnen diverse vormen hebben om het materiaal tot een specifieke consistentie te vermalen. Er zijn ook extravagante (maar tevens goedkopere) modellen die extra kamers en screens, de nieuwste technologie en hoogwaardige materialen bieden. Goedkope grinders hebben bovenop tevens soms een ruimte om je toppen te bewaren. Dit compartiment is daarbij af te sluiten met een meegeleverd deksel.

Je begrijpt dus dat een grinder uit meerdere onderdelen kan bestaan. En om het apparaat goed schoon te maken, zou je die allemaal goed onder handen moeten nemen. Voordat je gaat schoonmaken; zorg ervoor dat je bekend bent met alle onderdelen. Weet ook hoe alles in elkaar hoort te passen.

WAARMEE MAAK JE EEN GRINDER SCHOON?

 • Isopropylalcohol (voor metalen grinders)
 • Purilizer
 • Zout
 • Hersluitbaar plastic zakje
 • Tray of bord om kief te verzamelen
 • Bakje voor je kief
 • Tandenborstel
 • Handdoek
 • Tandenstoker of dab tool
 • Vriezer (optioneel)
 • Schroevendraaier

VOORDAT JE BEGINT: HAAL JE GRINDER UIT ELKAAR

Omdat we het schoonmaken grondig willen doen, halen we de grinder helemaal uit elkaar. Demonteer hem dus (gebruik daarvoor, indien nodig, een schroevendraaier. Pas echter op dat je de screens niet beschadigt). Let op waar alle onderdelen horen. Als je de grinder uit elkaar hebt gehaald, leg je alle onderdelen voor je neer.

Wees voorzichtig als je de grinder uit elkaar haalt. Sommige onderdelen zijn mogelijk kwetsbaar. Let met name op dat je geen gaten in de screens maakt, want dan zijn ze niet meer te gebruiken. Wees gewoon zorgvuldig.

HOE MAAK JE JE GRINDER SCHOON? 3 METHODEN

HOE MAAK JE JE GRINDER SCHOON? 3 METHODEN

Nu is het tijd voor het interessante deel: hoe maak je de grinder schoon? We gaan voor de beste en effectiefste schoonmaakmethodes die je gewoon thuis kunt doen. Weet echter dat de beste methode ook afhankelijk is van het materiaal waarvan je grinder is gemaakt. Voor metalen grinders hebben we ontdekt dat schoonmaken met Purilizer of alcohol (zie hieronder) het beste resultaat oplevert. Voor plastic exemplaren gebruik je water met wat afwasmiddel (optimaal).

SPECIAAL SCHOONMAAKMIDDEL VOOR GRINDERS GEBRUIKEN

SPECIAAL SCHOONMAAKMIDDEL VOOR GRINDERS GEBRUIKEN

Deze methode werkt voor metalen grinders en exemplaren van plastic en levert uitstekende resultaten op.

 1. Leg alle onderdelen van de grinder op een tray. Een rolling tray is het beste, maar een ander plat oppervlak is ook prima.

 2. Gebruik een tandenborstel en/of tandenstoker om de grotere stukken eruit te halen.

 3. Verzamel de kief en GOOI NIETS WEG! Tenzij het materiaal dat je eruit schraapt oud of schimmelig is of vies ruikt, kun je het namelijk nog roken. Dat is ook de reden waarom we een tray gebruiken. Zo verlies je niets van het materiaal dat eruit valt.

 4. Na het borstelen en uitschrapen van al het bruikbare materiaal, leg je de onderdelen van de grinder op een handdoek.

 5. Spray alle onderdelen, het deksel, de kamers en screens in met Purilizer voor grinders.

 6. Wacht ongeveer een minuut. Gebruik nu de tandenborstel om alle onderdelen af te borstelen. Zorg er met name voor dat de gazen screens schoon zijn. Alle onderdelen zouden er als nieuw uit moeten zien!

 7. Spoel alles af met warm water. Leg daarna de onderdelen neer, zodat ze goed kunnen drogen.

 8. Zet de grinder weer in elkaar — klaar!

DE ALCOHOL IN EEN ZAKJE-METHODE

DE ALCOHOL IN EEN ZAKJE-METHODE

Een andere goede methode voor het schoonmaken, met name van metalen grinders, is de “alcohol in een zakje”-methode. Dat gaat als volgt:

 1. Pak er een grote, afsluitbare zak bij waarin alle onderdelen passen.

 2. Doe alle onderdelen, behalve je screen(s), in de zak.

 3. Doe 1–2 tl zout in de zak.

 4. Vul de zak met isopropylalcohol of 70% schoonmaakalcohol, zoverre dat alle onderdelen van de grinder zijn ondergedompeld.

 5. Sluit het zakje af. Zorg ervoor dat hij goed dichtzit en dat er geen alcohol uit komt.

 6. Schud het zakje 30 seconden tot een minuut. Doe niet te wild, want het is natuurlijk niet de bedoeling dat er grinder-onderdelen stukgaan of dat de zak barst.

 7. Na wat schudden, open je het zakje en haal je de nu glanzend schone grinder-onderdelen eruit.

 8. Spoel de onderdelen af met warm water.

 9. Nu ga je met een tandenborstel en wat alcohol je screen(s) goed schrobben. Daarna afspoelen onder warm water en laten drogen.

 10. Zet je grinder weer in elkaar — klaar!

DE GRINDER IN EEN POTMETHODE

DE GRINDER IN EEN POTMETHODE

Dit is een schoonmaakmethode die goed werkt met grinders van plastic.

 1. Vul een pan met water, zet die op het fornuis en doe de onderdelen van je grinder erin.

 2. Verwarm het water tot het kookt. Vervolgens draai je het gas lager en laat je alles rustig sudderen. Je wilt je grinder niet laten smelten! Laat je grinder-onderdelen een paar minuten "trekken" in het hete water.

 3. Zet de warmtebron uit. Gebruik tangetjes om de grinder-onderdelen uit het hete water te halen. Voorzichtig!

 4. Leg de hete onderdelen op een handdoek en laat ze afkoelen.

 5. Als de onderdelen voldoende zijn afgekoeld om aan te raken, leg ze dan ergens neer waar ze goed kunnen drogen.

 6. Zet je grinder weer in elkaar — klaar!

EXTRA TIP: DOE JE GRINDER IN DE VRIEZER

Extra Tip Freeze Your Grinder To Make Cleaning Easier

Dit is niet per se nodig, maar het maakt het schoonmaken van je grinder met een borstel en tandenstoker wel veel makkelijker! Leg alle onderdelen gedurende 30 minuten in de vriezer. Gedurende deze tijd wordt het plakkerige spul op je grinder hard, zodat je het er veel makkelijker af krijgt. Probeer het maar eens; deze extra stap maakt soms veel verschil! Ook is het hierdoor makkelijker om restanten kief te verzamelen.

Houd je bongs, pijpen en grinders schoon, zodat je er nog maanden of zelfs jaren van kunt genieten. Je krijgt er bovendien schonere rook, een betere smaak en gebruiksgemak voor terug.

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Headshop Producten
Zoeken in categorieën
of
Zoeken