Blog
Hoe Gebruik Je Humuszuur En Fulvinezuur Bij Het Kweken Van Wiet?
5 min

Hoe Gebruik Je Humuszuur En Fulvinezuur Bij Het Kweken Van Wiet?

5 min

Humuszuur en fulvinezuur zijn organisch materiaal dat gedurende een lange tijd afgebroken en gesedimenteerd is. Voorbeelden van rijke bronnen zijn leonardiet en bruinkool. In dit artikel lees je waarom deze zuren cruciaal zijn voor het kweken van gezonde cannabisplanten en hoe je ze kunt gebruiken.

Humuszuur en fulvinezuur zijn organisch materiaal dat afgebroken en gesedimenteerd is, en cruciaal voor de gezondheid van de bodem en de planten die erin groeien. Maar wat zijn humus- en fulvinezuren precies, wat doen ze en hoe belangrijk zijn ze bij het kweken van cannabis? Lees verder om antwoorden te vinden op al deze vragen en nog veel meer!

Wat is het verschil tussen humuszuur en fulvinezuur?

Wat is het verschil tussen humuszuur en fulvinezuur?

'Humuszuur' en 'fulvinezuur' zijn twee termen die vaak opduiken in forums en blogposts over tuinieren en cannabisteelt. Maar helaas leggen maar weinig bronnen de verschillen goed uit, wat leidt tot verkeerd gebruik en misverstanden. Hieronder gaan we dieper in op humuszuur en fulvinezuur en bespreken we de belangrijkste verschillen en overeenkomsten.

Bodemsamenstelling en humus

Om inzicht te krijgen in humus- en fulvinezuren moeten we eerst weten wat humus is. Humus is een natuurlijk materiaal dat ongeveer 2% van een gezonde bovengrond uitmaakt (de rest bestaat uit mineralen (45%), lucht en water (50%), dode organismen (2%) en levende organismen (ongeveer 1%)). Humus is samengesteld uit humine, fulvinezuren en humuszuren - drie stabiele chemische moleculen die bestand zijn tegen verdere afbraak. Humus ontstaat gedurende duizenden jaren door de geleidelijke afbraak van organisch materiaal (zoals planten- en dierenresten) en van gesteenten en mineralen.

Gerelateerd artikel

Cannabis Kweken In Aarde

Wat is humuszuur?

Wat is humuszuur?

'Humuszuur' is eigenlijk een overkoepelende term die verwijst naar een verscheidenheid aan verbindingen die als 'humuszuren' bekendstaan. Dit zijn verbindingen met een lange keten en een hoog koolstofgehalte, waardoor ze een ideale voedselbron zijn voor bodemmicroben (die helpen het bodemecosysteem van brandstof te voorzien). Humuszuren zijn grote moleculen (de op een na grootste in humus, na humine) met een algemeen molecuulgewicht van meer dan 300.000, en helpen de fysieke eigenschappen van de bodem te verbeteren. Humuszuren (negatief geladen moleculen) kunnen namelijk helpen om de bodem te cheleren en positief geladen moleculen (kationen) als ijzer, mangaan, koper en zink aantrekken. Plantenwortels, die een sterkere negatieve lading hebben dan humuszuren, kunnen deze verbindingen er vervolgens uit opnemen. Men denkt dat humuszuren de kationenuitwisselingscapaciteit (CEC) van bodems kunnen verbeteren door kationen op te vangen en te voorkomen dat ze tijdens het bewateren uit de aarde wegspoelen.

Humuszuren hebben een donkere/zwarte kleur, zijn goed bestand tegen afbraak en lossen alleen in alkalische omstandigheden (basisch, met een hoge pH-waarde) op in water. Terwijl sommige humuszuren fulvinezuren bevatten, bevatten fulvinezuren geen humuszuren.

Wat is fulvinezuur?

Wat is fulvinezuur?

Net als humuszuren ontstaan fulvinezuren door afbraak van organisch materiaal, gesteente en mineralen, en vormen ze een belangrijk onderdeel van humus. Maar fulvinezuren zijn veel kleiner, met een algemeen molecuulgewicht van minder dan 500. Daarbij hebben ze een lichtbruine kleur. Net als 'humuszuur' is 'fulvinezuur 'ook een overkoepelende term en verwijst het naar twee verschillende chemische verbindingen: mineraalgebonden zuren, die bekendstaan als 'fulvaten', en fulvinezuren in vrije vorm, die voornamelijk bestaan uit koolstof, waterstof, zuurstof en stikstof. In tegenstelling tot humuszuren lossen fulvinezuren bij alle pH-waarden op in water. Vanwege hun kleinere formaat zijn ze gemakkelijker op te nemen door planten, en omdat ze zich kunnen binden aan voedingsstoffen en mineralen, kunnen ze de opname van voeding door planten direct verhogen.

Om de belangrijkste verschillen tussen fulvine- en humuszuren goed op een rijtje te krijgen, vatten we het nog even samen:

 • 'Humuszuur' en 'fulvinezuur' zijn twee overkoepelende termen die naar een verscheidenheid aan verbindingen verwijzen.

 • Zowel humus- als fulvinezuren worden geproduceerd door de natuurlijke afbraak van organisch materiaal en zijn onderdeel van humus.

 • Humuszuren zijn grote, complexe verbindingen met een hoger molecuulgewicht dan fulvinezuren.

 • Humuszuur is bestand tegen verdere afbraak en komt zowel de bodemstructuur als het bodemleven ten goede.

 • Fulvinezuren zijn kleinere moleculen met meer zuurstof en minder koolstof, en kunnen door planten via de wortels of het gebladerte worden opgenomen.

 • Fulvinezuren kunnen zich aan voedingsstoffen binden en daardoor direct de opname van voeding door planten verbeteren.

 • Humuszuren zijn donkerbruin of zwart van kleur en fulvinezuren zijn lichtbruin.

 • Zowel humus- als fulvinezuren zijn essentieel voor de plantgezondheid.

Wat zijn de voordelen van humus- en fulvinezuren voor cannabis?

Wat zijn de voordelen van humus- en fulvinezuren voor cannabis?

Humus- en fulvinezuren spelen allebei een belangrijke rol bij het creëren van een hoogwaardige bodem en de gezondheid van planten. Hieronder geven we aan op welke manieren deze zuren cannabis kunnen helpen.

De bodem verbeteren

Dankzij hun grove structuur verbeteren humuszuren de fysische en chemische eigenschappen van de bodem. En met hun hoge koolstofgehalte fungeren ze als voedsel voor bodemmicroben (zoals bacteriën, schimmels en insecten), waardoor ze het bodemecosysteem ondersteunen.

Het aanvullen van organisch materiaal

Humuszuren kunnen aan oude grond worden toegevoegd om het niveau van de benodigde organische stoffen weer op peil te brengen. Intensieve landbouw, kunstmest, insecticiden en pesticiden, maar ook verwering dragen allemaal bij aan de uitputting van humus in de bodem. Het toevoegen van humuszuren aan oude grond kan helpen om het gehalte organisch materiaal weer aan te vullen, waardoor microben weer terugkomen.

Het bevorderen van de opname van voedingsstoffen

Zowel humus- als fulvinezuren kunnen de opname van voedingsstoffen door planten verhogen. Hoewel humuszuren te groot zijn om door planten te worden opgenomen, kunnen ze wel nutriënten vasthouden, waardoor die beter beschikbaar zijn voor plantenwortels. Fulvinezuren daarentegen zijn klein genoeg om direct door planten te worden opgenomen en kunnen ook voedingsmoleculen aan zich binden.

Het bevorderen van sterke wortels

Door de bodemkwaliteit te verbeteren, zorgen zowel humus- als fulvinezuren voor sterke wortels, wat weer zorgt voor sterkere, gezondere planten.

Het boosten van de stressreactie

Verschillende onderzoeken tonen aan dat planten die gekweekt worden in grond die rijk is aan zowel humus- als fulvinezuren, beter reageren op stress (zowel omgevings- als plaag-gerelateerde stress).

Gerelateerd artikel

Hoe Maak Je Zelf Compost Voor Het Kweken Van Cannabis?

Hoe kom je aan humus- en fulvinezuren?

Hoe kom je aan humus- en fulvinezuren?

De rijkste natuurlijke bronnen van zowel humus- als fulvinezuur zijn bruinkool en leonardiet (een voorloper van bruinkool). Beide hebben duizenden (of zelfs miljoenen) jaren nodig om zich te vormen en bevatten samengeperste dode organische en minerale stoffen. Zowel bruinkool als leonardiet worden industrieel gewonnen en verwerkt tot humus- en fulvinezuur-producten.

Naast het kopen van humus- en fulvinezuur-producten in de winkel, kun je deze zuren (zij het in lagere concentraties) ook uit humusstoffen halen. Humusstoffen bestaan tevens uit afgebroken organisch materiaal, maar ontstaan veel sneller dan leonardiet of bruinkool. Enkele voorbeelden zijn:

 • Wormenhumus
 • Compost
 • Turf
 • Mest
 • Guano

Hoe gebruik je humus- en fulvinezuur bij het kweken van cannabis?

Hoe gebruik je humus- en fulvinezuur bij het kweken van cannabis?

Humus- en fulvinezuren spelen dus een belangrijke rol bij het opbouwen van een sterke bodem en het kweken van gezonde planten. Als je deze zuren voor je wietkweek wilt gebruiken, dan zijn er een paar manieren om dat te doen.

Gerelateerd artikel

Hoe En Wanneer Gebruik Je Bat Guano Voor Je Wiet?

Humus- en fulvinezuur-producten of bodemverbeteraars kopen

De eenvoudigste methode om fulvinezuur en humuszuur te gebruiken, is met een meststof of een bodemverbeteraar uit de winkel. Bodemverbeteraars vind je meestal in korrel- of poedervorm en kunnen vóór het planten direct met je grond worden gemengd. Je kunt ze ook topdressen, of oplossen in water en ze zo als vloeibare meststof gebruiken.

Als alternatief zijn er ook vloeibare humus- en fulvineproducten. Die zijn zeer geconcentreerd en bedoeld om volledig in water op te lossen, zodat ze de grond beter doordringen en de plantenwortels kunnen bereiken. Deze worden vaak periodiek toegepast, net als andere voedingsstoffen. Of je kiest voor een vloeibaar humus/fulvineproduct of een poeder of granulaat, is aan jou. Houd er wel rekening mee dat poedervormige en korrelige producten meer tijd nodig hebben om af te breken en de grond te doordringen dan een geconcentreerd vloeibaar product.

Humusstoffen gebruiken

In plaats van humuszuur- of fulvinezuur-producten te kopen, kun je ook een aantal van de bovengenoemde humusstoffen gebruiken. Houd er echter rekening mee dat deze waarschijnlijk lagere concentraties humus- en fulvinezuren bevatten dan speciale meststoffen.

Humusstoffen als bodemverbeteraar of voor topdressing

Humusachtige stoffen, zoals compost, (wormen)mest en guano, zijn allemaal uitstekende bodemverbeteraars. Als je je grond zelf samenstelt, meng dan de humusachtige substantie die je gekozen hebt direct met het substraat in de volgende verhoudingen:

 • 1 deel compost op 4 delen grondmix
 • 1 deel mest op 5 delen grondmix
 • 1 deel turf op 1 deel grondmix
 • ¼ kopje guano op 15–20l grondmix

Als alternatief kun je compost, mest of guano als topdressing gebruiken (turf kan het beste vóór het planten met de aarde worden gemengd). Voeg in dit geval een laag van ongeveer twee centimeter van de humusstof toe aan de bovengrond en hark het er voorzichtig doorheen.

Humusstoffen gebruiken om compostthee of bladspray te maken

Naast het direct toevoegen van humusstoffen aan de aarde kun er ook je eigen compostthee of bladspray mee maken. Laat hiervoor de compost ongeveer twaalf uur in niet-gechloreerd water trekken en gebruik het brouwsel vervolgens als wortelvoeding of bladspray.

Heb je fulvinezuur of humuszuur nodig om cannabis te kweken?

Heb je fulvinezuur of humuszuur nodig om cannabis te kweken?

Humus- en fulvinezuren spelen een cruciale rol bij het ondersteunen van de gezondheid van je groeimedium en dus van je planten. Veel biologische grond die je in de winkel kunt kopen bevat al een bepaalde hoeveelheid van deze zuren, maar je kunt de hierboven beschreven methoden gebruiken om te zorgen dat je aarde altijd een gezonde hoeveelheid humus- en fulvinezuren bevat!

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken