Blog
Humuszuur En Fulvinezuur: Wat Zijn Ze En Hoe Gebruik Je Ze?
3 min

Humuszuur En Fulvinezuur: Wat Zijn Ze En Hoe Gebruik Je Ze?

3 min

Humus- en fulvinezuren kunnen enorm veel voordelen leveren voor de groei van je planten. Ze kunnen je opbrengst helpen verhogen, je planten meer resistent maken en op veel andere manieren bijdragen aan de groei.

Humuszuur en fulvinezuur zijn onmisbaar voor een gezonde plantengroei. Ze helpen de opname van voedingsstoffen door planten verhogen en kunnen de bodem conditioneren voor een meer efficiënt gebruik van meststoffen. Ze helpen bij de ontwikkeling van gezondere wortels, helpen de opbrengst vergroten en zijn nuttig voor een algeheel betere plantenontwikkeling. Diverse kweekprojecten, zowel met als zonder aarde, kunnen voordeel trekken uit de voordelen van humus- en fulvinezuren.

Het probleem waar cannabis kwekers mee kampen, is dat ze meestal onnatuurlijke systemen gebruiken die niet veel of helemaal geen humus- en fulvinezuren bevatten. Met name hydroponic systemen gebruiken vaak steriele mediums zoals Hydroton, rockwool of perliet, waar geen humus- en fulvinezuren in zitten. Zelfs kwekers die op aarde kweken moeten weten dat aarde meestal geen humuszuur-fulvinezuur bevat, of de hoeveelheden zijn minder optimaal.

Een simpele uitleg van beiden kan zijn dat humuszuur helpt de gezondheid van de bodem te verbeteren en de algemene groei, terwijl fulvinezuur (die wordt onttrokken uit humuszuur) werkt als booster voor je meststoffen.

WAT IS HUMUSZUUR?

Humuszuur is donkerbruin of zwart organisch materiaal, dat in water oplosbaar is op meer alkaline niveaus. Het is afkomstig uit organische bestanddelen van aarde, zoals humus of turf, en wordt geproduceerd door micro-organismen die dood organisch materiaal afbreken.

Humuszuur is een geweldige bodemverbeteraar, vanwege het hoge molecuulgewicht. Het werkt goed voor aarde en aarde-loze substraten, waar humuszuur het groeimedium tegelijkertijd zal aanvullen en opfrissen. Het toevoegen van humuszuur zal de waterretentie van het medium verbeteren en het zal de beweging en beschikbaarheid van voedingsstoffen bevorderen.

Humuszuur is een geweldig cheleermiddel. Het verbindt zichzelf aan microvoedingsstoffen waar het een band vormt zodat het mineraal gemakkelijker kan worden opgenomen door planten. Het stimuleert ook een betere ionenuitwisseling en ondersteunt een betere buffercapaciteit. Wanneer elementen als calcium, ijzer, magnesium, zink en mangaan gemakkelijker kunnen worden geabsorbeerd, zullen zowel de plantenmaterie als de wortelmassa profiteren. De nuttige effecten van het toevegen van humuszuur kunnen worden geobserveerd in zowel kweekprojecten op aarde of hydro.

WAT IS FULVINEZUUR?

Fulvinezuur is humus materiaal dat lichtgeel tot geel-bruin van kleur is, maar het is oplosbaar op alle pH niveaus. De wetenschap gelooft dat fulvinezuur bestaat uit DNA van dode organische levensvormen, wat betekent dat het tussen de organische en mineralenwereld hangt. Vanwege de nauwe relatie met humuszuur, beschouwen sommigen fulvinezuur als een meer "chique" versie van humuszuur.

Fulvinezuur heeft een lager molecuulgewicht dan humuszuur. Het bevat minder koolstof, maar heeft een hoger zuurstofgehalte. Vanwege het lagere molecuulgewicht, kan het gemakkelijker doordringen in de bladeren en plantencellen. Het kan zelfs de mitochondriën van de plant betreden. Door deze eigenschap van fulvinezuur, is het zeer efficiënt wanneer het wordt gebruikt om de wortels te doorweken of als bladspray.

HOE KUNNEN CANNABIS KWEKERS PROFITEREN VAN HUMUSZUUR EN FULVINEZUUR?

We kunnen humusstoffen toepassen bij veel verschillende kweektechnieken. We kunnen ervan profiteren bij het kweken met of zonder aarde. Ze werken via irrigatie, wanneer toegevoegd aan het water, of als aanvulling op de bodem in droge vorm. Humusstoffen zijn ook nuttig voor zaailingen, stekken en klonen.

Humuszuur en fulvinezuur kunnen mineralen cheleren in een vorm die ze gemakkelijker verkrijgbaar en gemakkelijker te absorberen maakt door onze planten. Een bijwerking is dat schadelijke en giftige stoffen minder een dreiging vormen. Het toevoegen van humus- en fulvinezuur verhoogt de waterretentie en het filtratievermogen van het medium zodat planten beter om kunnen gaan met watertekorten en droogte. Als een gevolg hiervan, wordt stress op de planten verminderd en de kiemkracht verbeterd. Hetzelfde nuttige effect stimuleert ook de wortelgroei, de stofwisseling van de plant en de celdeling.

HET GEBRUIK VAN HUMUSZUUR EN FULVINEZUUR

Als je op aarde kweekt, kan je vloeibaar of droog humuszuur toevoegen, verdund met water. Je kan het direct aanbrengen op de bodem. Dit is de aanbevolen methode voor klonen en zaailingen. Het kan ook nuttig zijn als je je zaden voor de ontkieming voorziet van humuszuur.

Sommige kwekers maken graag een compost thee, waar ze humuszuur aan toevoegen in vloeibare of poedervorm, voor ze beginnen met brouwen.

Voor een bladspray, kan humuszuur poeder of vloeistof worden verdund met water. Je brengt de oplossing rijkelijk aan op de bladeren. Het gebruik van fulvinezuur als bladspray heeft nog een apart effect, wat nog niet helemaal begrepen wordt: Het kan zonlicht vervangen. Wanneer het een langere periode bewolkt is, kan een bladspray met fulvinezuur ervoor zorgen dat fotosynthese doorgaat, ondanks de minder optimale weersomstandigheden. Parken en golfbanen halen reeds voordeel uit dit effect om de beschaduwde gebieden op te frissen en groener te maken. Fulvinezuur kan absoluut voordelig werken voor veel verschillende types planten en gewassen.

HOE KOM JE AAN HUMUS- EN FULVINEZUUR?

Als je op zoek gaat naar humusstoffen, zij het online of in goed gesorteerde tuincentra, kan je ze in diverse vormen en concentraties vinden. Het kan verstandig zijn ze persoonlijk te kopen in een gerenommeerd tuincentrum, waar medewerkers je kunnen adviseren over het beste type. Dit kan handig zijn als je overdosering wil voorkomen. Lukt dit niet, zorg er dan voor dat je altijd de instructies leest op het product. Over het algemeen geldt dat het regelmatig aanbrengen van humusstoffen in kleinere doseringen wordt aangeraden, in plaats van minder frequente en grotere doseringen.

Heb jij ervaring met het gebruik van humuszuur en fulvinezuur op je planten? Welke voordelen heb je ervaren? Deel je ervaringen in de reacties!

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken