Blog
Hoe En Wanneer Gebruik Je Bat Guano Voor Je Wiet?
4 min

Hoe En Wanneer Gebruik Je Bat Guano Voor Je Wiet?

4 min

Al eeuwenlang wordt Bat Guano als waardevolle plantenmest beschouwd. Met allerlei natuurlijke macro- en micronutriënten, is het zeker niet moeilijk te snappen waarom het nog steeds enorm populair is. Hoewel het lastig en duur kan zijn om aan guano te komen, is het nog altijd een zeer nuttig product, ook als je wietplanten kweekt.

Dit klinkt misschien een beetje vreemd, maar Bat Guano is een gewild middel voor beter presterende wietplanten. Maar hoe werkt deze organische meststof? En wanneer moet je Bat Guano gebruiken? We beantwoorden deze vragen en meer hieronder!

Wat is Bat Guano?

Wat Is Vleermuisguano?

Bat Guano (vleermuizenmest) bestaat in wezen uit uitwerpselen. Omdat vleermuizen generaties lang in grote kolonies in dezelfde grotten leven, raken de vloeren van die grotten gedurende de jaren volledig bedekt met uitwerpselen. Vervolgens wordt dit verzameld om er compost van te maken.

Het Zuid-Amerikaanse inheemse volk Quechan noemt het ook wel 'wano', en het is een voedingsrijke vorm van superfood die ook als meststof voor wietplanten kan worden gebruikt. Naast vleermuizen produceren verschillende zeevogels ook guano.

Bat Guano heeft een rijke geschiedenis

Vleermuisguano Heeft Een Rijke Geschiedenis

Het gebruik van Bat Guano is niets nieuws; we weten dat het gebruik van guano meer dan 1500 jaar teruggaat. Guano is zelfs verantwoordelijk geweest voor conflicten tussen landen vanwege de waarde ervan. Naast dat het als plantenvoeding werd gebruikt, was het ook een essentieel ingrediënt om buskruit en explosieven mee te produceren.

Voor de komst van de Europeanen werd guano door de Inca's en andere Zuid-Amerikaanse culturen als meststof gebruikt. De Inca-heersers verdeelden daarbij de eilanden waar guano voorkwam onder de leiders van verschillende provincies. Zo konden ze bepalen hoeveel er kon worden verzameld. Deze provincies werden vervolgens streng gecontroleerd en gereguleerd.

Hoewel guano uiteindelijk gewoon dierlijk afval is, kan de waarde ervan niet worden onderschat. Er is sinds de ontdekking van de toepassingen ervan echt ontzettend veel geld mee verdiend en mee verloren gegaan. Als een van 's werelds grootste guanolanden exporteerde Peru ruim twintig miljoen ton gedurende een periode van veertig jaar, met een winst van ongeveer twee miljard dollar!

Gerelateerd artikel

Leer Hoe, Waarom En Wanneer Je Wiet Van Voedingsstoffen Moet Voorzien

Waarom is Bat Guano goed voor wietplanten?

Waarom Is Vleermuisguano Goed Voor Wietplanten?

Omdat Bat Guano wemelt van de voedingsstoffen, kan het wietplanten tijdens zowel de vegetatieve als de bloeifase ondersteunen. En omdat het een organische meststof is, zou het (indien correct toegepast) het substraat alleen maar moeten versterken. Daarbij helpt het om het microbiële leven in stand te houden. Het bevordert ook de bodemtextuur en helpt bij een gezonde afbraak van organisch materiaal.

Voor iedere wietkweker die het gebruik van synthetische mest wil verminderen, is guano dan ook een geweldig alternatief om gezonde planten te krijgen.

Welke macro- en micronutriënten bevat Bat Guano?

Welke Macro- En Micronutriënten Bevat Vleermuisguano?

Bat Guano bevat de drie essentiële macronutriënten die nodig zijn voor een gezonde plantontwikkeling: stikstof, fosfor en kalium.

Stikstof bevordert de wietplant tijdens haar vegetatieve cyclus, terwijl fosfor de wortels ondersteunt en voor een gezonde bloei zorgt. Ten slotte staat het juiste kaliumgehalte min of meer garant voor stevige takken en stengels.

Gelukkig wemelt guano van deze voedingsstoffen, evenals een overvloed aan micronutriënten die wietplanten de best mogelijke levenskwaliteit geven, waaronder:

 • Borium — Helpt planten calcium te gebruiken; draagt bij aan de eiwitformulering.
 • Calcium — Essentieel voor de groei van celwanden in het wortelstelsel; verbetert de opname van voedingsstoffen.
 • IJzer — Draagt bij aan de bladademhaling; beïnvloedt de productie van enzymen.
 • Magnesium — Reguleert de productie van enzymen; speelt een sleutelrol bij het omzetten van licht in energie.
 • Mangaan — Noodzakelijk voor het aanmaken van chlorofyl; de sleutel tot fotosynthese.
 • Zwavel — Verbetert het plantenmetabolisme; bevordert wortelgroei.
 • Zink — Wordt gebruikt bij eiwitopbouw; reguleert de enzymfunctie.

Ervaren kwekers hebben wellicht al opgemerkt dat deze micronutriënten ook te vinden zijn in alledaagse meststoffen uit de winkel. Omdat guano echter van natuurlijke oorsprong is, is er geen risico dat extra chemicaliën of additieven de effectiviteit van de voedingsstoffen verdunnen.

Zijn er risico's aan het gebruik van Bat Guano verbonden?

Zijn Er Risico'S Aan Het Gebruik Van Vleermuisguano Verbonden?

Hoewel er genoeg dingen zijn die Bat Guano geweldig maken, heeft het ook een paar nadelen. Het kan bijvoorbeeld best duur en lastig zijn om eraan te komen. Vooral guano-producten die geschikt zijn voor thuiskweek zijn lastig te vinden.

Daar komt nog eens bij dat als guano verkeerd wordt verzameld, het verwoestend voor het ecosysteem kan zijn. Helaas heeft de enorme vraag ernaar ook tot onethische verzamelmethoden geleid. Deze hebben op hun beurt catastrofale gevolgen gehad, bijvoorbeeld doordat de vleermuispopulatie werd verstoord of de biodiversiteit in grotten werd aangetast.

Er zijn ook gezondheidsrisico's verbonden aan het verzamelen van guano, zoals het risico op histoplasmose - een type infectie dat wordt veroorzaakt door het inademen van Histoplasma capsulatum. Dit is een schimmel die aanwezig is in gebieden met veel Bat Guano. Het is dus het beste om het verzamelen van guano over te laten aan ethisch opererende bedrijven die actief zijn in duurzame gebieden.

Gerelateerd artikel

Wat Zijn De Beste Voedingsstoffen Voor Cannabis?

Wanneer en hoe kun je Bat Guano voor wiet gebruiken?

Mocht je het toch voor elkaar hebben gekregen om Bat Guano te bemachtigen, dan is het gemakkelijk te gebruiken. We hebben hieronder een aantal methoden op een rijtje gezet die je kunt uitproberen om je planten beter te laten presteren.

Supergrond met guano

Supergrond Met Guano

De aarde waarin je je wiet kweekt heeft een enorme invloed op de ontwikkeling van je planten en de uiteindelijke opbrengst. Omdat Bat Guano in principe alle benodigde macro- en micronutriënten bevat, is het ideaal om als ingrediënt voor supergrond te gebruiken. Tijdens de groeicyclus zorgt dit voor een geleidelijke toevoer van voedingsstoffen naar je planten.

Het is echter ongeschikt voor het ontkiemen van zaden, voor jonge zaailingen en klonen, omdat deze te kwetsbaar zijn. Om je eigen supergrond met guano te maken, heb je de volgende dingen nodig:

 • 4 delen grond
 • 1 deel wormenpoep (of koffiedik, zand of compost)
 • 1 deel kokosvezel
 • 1 deel perliet/vermiculiet (voor extra drainage)
 • 2,5-5% guano
 • 2,5% bot- en/of bloedmeel

Meng bovenstaande ingrediënten in een bak en je hebt een voedingsrijke mix die tijdens de groei van je planten goed van pas komt. Plant je wietplanten simpelweg in de aarde en blijf het geheel goed verzorgen. Op deze manier belonen ze je uiteindelijk met gezonde, heerlijke toppen.

Gerelateerd artikel

Hoe Maak Je De Beste Aardemix Voor Het Kweken Van Wiet?

Water geven met Bat Guano

Gun je je planten af en toe een voedingsboost, voeg dan wat guano aan je water toe. Meng 2 tot 3 theelepels guano met 3,5 liter water en bewater vervolgens je geliefde planten ermee.

Koudwaterextract

Koudwaterextract

Je kunt je planten ook voorzien van een koudwaterextract. Dit is vergelijkbaar met regulier water geven, maar net even anders: door de guano enkele uren in het water te laten weken voordat je het aan je planten geeft, zorg je voor een betere extractie. Je planten ontvangen daarmee écht een voedingsboost, in plaats van dat ze slechts een lichte boost krijgen. Dit is een methode die je niet te vaak moet toepassen, maar je zult versteld staan hoe goed je planten erop reageren!

Geaëreerde guano-thee

Voortbordurend op het maken om je eigen guano-extract, kun je ook eens proberen om geaëreerde guano-thee te maken. De macro- en micronutriënten trek je er moeiteloos uit door 1 eetlepel guano per liter warm water te roeren. Laat het brouwsel een nachtje staan, dan heb je 's ochtends een voedingsrijke thee die je wekelijks kunt gebruiken om de plantengroei en algehele bodemkwaliteit te bevorderen.

Gerelateerd artikel

Hoe Geef Je Wietplanten Water?

Bat Guano toevoegen na het plaatsen van planten in potten

Vleermuisguano Toevoegen Na Het Plaatsen Van Planten In Potten

Ben je al begonnen met je kweekproject, maar heb je nog geen guano op de kop weten te tikken, wees dan gerust! Je kunt ook als je planten al in potten staan wat toevoegen, en dat is ook nog eens heel eenvoudig. Plaats de guano daarbij niet op de bovengrond; graaf rondom de plant wat grond weg en voeg hier je guano toe. Op deze manier wordt het direct geactiveerd. Zorg ook voor wat water, zodat het goed vermengd raakt met de omringende grond.

Kan Bat Guano bij wiet tot 'nutrient burn' leiden?

Kan Vleermuisguano Bij Wiet Tot 'Nutrient Burn' Leiden?

Vanwege de voedingsrijke aard van Bat Guano kan overmatig of te vroeg gebruik ervan tot zogeheten 'nutrient burn' leiden. Gebruik het dus spaarzaam en pas nadat je planten hun zaailingfase hebben doorlopen.

Probeer in ieder geval voor een gerenommeerd merk te gaan als je guano koopt. Hoewel we het in de Zamnesia Headshop niet verkopen, hebben we wel veel andere biologische meststoffen en boosters die alle macro- en micronutriënten leveren waar Bat Guano om bekendstaat. Dus als je moeite hebt om echte guano te bemachtigen, hebben wij genoeg opties om hetzelfde te bereiken!

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken