Blog
Zo Vind Je De Juiste Socketmaat Voor Je Bong
4 min

Zo Vind Je De Juiste Socketmaat Voor Je Bong

4 min

Als je weet wat voor aansluiting je bong heeft, weet je ook welke onderdelen geschikt zijn. Ongeacht de vorm en configuratie van je bong, vind je zo altijd de juiste downstem en/of bowl voor het apparaat.

Soms gaat de downstem van je bong kapot, of ben je gewoon toe aan een nieuwe bowl. Wat het ook mag zijn, het is altijd fijn om een nieuwe accessoire aan je bong toe te voegen. Dan moet je uiteraard wel weten welke maat aansluiting je bong heeft, want anders zit je straks met een compleet onbruikbare accessoire.

In dit artikel vind je alles wat je moet weten!

Anatomie van een bong

Anatomie Van Een Bong

Wanneer het tijd is om onderdelen van je bong te vervangen, moet je iets weten over de anatomie van het apparaat. Wat heeft je bong eigenlijk nodig om optimaal te kunnen functioneren? Bongs zijn er in allerlei maten, en afhankelijk van het materiaal waarvan ze zijn gemaakt, kunnen de eigenschappen van elk onderdeel variëren. Hieronder gaan we dieper in op drie (meestal) afzonderlijke en verwijderbare onderdelen van de bong. Het zit er dik in dat je een of meerdere van deze onderdelen op termijn moet vervangen, dus lees snel verder.

Downstem

Downstem

De downstem gaat door de body van de bong naar de waterkamer. Daarbovenop staat de bowl, waarin de wiet wordt verbrand.

Bij sommige bongs is de downstem aan de body bevestigd en in dat geval kun je deze dus niet vervangen. Dit is meestal het geval bij glazen bongs. Check dus eerst goed of je de downstem überhaupt kunt verwijderen.

Als je de downstem kunt vervangen, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden.

Eerst moet je de diameter weten van het gat waar de downstem doorheen gaat. Als je willekeurig een downstem bestelt, bestaat de kans dat deze niet past. In de Zamnesia shop vind je al deze informatie in een datasheet op de productpagina. Ken je de naam van je bong niet of weet je de afmetingen niet? Meet dan zelf de diameter van het gat om er zeker van te zijn dat je de juiste downstem bestelt.

Houd ook rekening met de grootte van de bowl. Wil je je huidige bowl opnieuw gebruiken? Dan moet je weten hoe groot deze is om daar de juiste maat downstem voor te vinden. Bij glazen downstems en bowls wordt de grootte van deze aansluiting ook wel de ‘ground joint’ genoemd. Soms zit de bowl aan de bong bevestigd, maar in veel gevallen ook niet.

Bowl

Bowl

Als je op zoek bent naar een nieuwe bowl, dan moet je eerst zorgen dat deze van het juiste materiaal is. Glazen downstems gebruiken glazen bowls, en metalen downstems gebruiken metalen bowls. Vervolgens moet je de grootte van de aansluiting weten. Bij glazen bongs heet dit dus de zogenaamde 'ground joint'. Bij metalen exemplaren kan het verschillende namen hebben, maar zorg er gewoon voor dat je de diameter van zowel de bowl als de downstem kent.

De metalen exemplaren koop je doorgaans samen; het kan lastig zijn om losse metalen downstems en metalen bowls te vinden.

Nadat je de juiste maat hebt gevonden, wil je misschien nog wat extra's overwegen. Je kunt bijvoorbeeld een glazen bowl kopen met daarin een asvanger, wat de rookervaring prettiger maakt. Koop je metalen accessoires? Dan is het verstandig om een pack screens te kopen die dezelfde functie vervullen.

Bong aansluitingen

Bong Aansluitingen

Iets meer details over bong aansluitingen. Als je metalen downstems gebruikt, gaan ze meestal rechtstreeks door de bong en worden ze met een rubberen ring afgedicht. Bij glazen bongs en downstems is de downstem meestal verbonden via een ‘ground joint’. Dit zijn taps toelopende glazen verbindingen. De bong is meestal vrouwelijk en de downstem mannelijk, wat betekent dat de downstem in de bong past. Deze passen alleen als ze even groot zijn.

Houd er rekening mee dat de ground joint vaak niet dezelfde diameter heeft als de uitgang van de downstem en je dus naar de juiste afmetingen moet zoeken.

Gerelateerd artikel

Wat Moet Je Weten Voor De Aanschaf Van Je (Eerste) Bong?

Hoe meet je de bowl of aansluiting van je bong?

Als je wilt weten of je bong een mannelijke of vrouwelijke configuratie heeft, kun je dit als volgt vaststellen:

Mannelijke & vrouwelijke aansluitingen

Mannelijke & Vrouwelijke Aansluitingen

Zoek eerst uit of je aansluiting mannelijk of vrouwelijk is.

Een vrouwelijke verbinding is aan de binnenkant ruw geslepen en staat open. Zoek je hier een nieuwe bowl voor? Onthoud dan dat het smalste punt aan de bong of aan de bovenkant van de downstem vastzit en uitloopt in een brede opening.

Een mannelijke aansluiting is aan de buitenkant geslepen en loopt taps toe naar een smallere opening. Daarmee past deze uitstekend in de vrouwelijke aansluiting.

Aansluiting meten

Aansluiting Meten

Er zijn drie standaardmaten voor aansluitingen: 10mm, 14mm en 18mm.

Het goede nieuws is dat bijna alle bongs verbindingen van 14mm hebben, op enkele uitzonderingen na. De kans is groot dat jouw bong ook een 14mm joint heeft. Alleen de kleinste bongs en dab-rigs gebruiken 10mm aansluitingen, en alleen de grootste exemplaren 18mm.

Gebruik gewoon een meetlint om de afstand tussen de binnenranden van de fitting te meten in millimeters. Heb je geen meetlint in huis? Dan kun je ook muntjes gebruiken om de grootte in te schatten.

Munten van één eurocent hebben een diameter van ongeveer 16,5mm. Als ze door de fitting vallen, dan weet je dat het een aansluiting van 18mm is. Zo niet, dan is het 14mm of 10mm en moet je gewoon schatten welke van de twee het dichtst in de buurt komt.

Mensen die in het VK wonen, kunnen een muntje van vijf pence gebruiken. Deze zijn 18mm groot en vallen er dus niet doorheen, maar ze passen wel door het breedste punt, ongeveer tot aan het midden. Blijven ze vóór het midden vastzitten? Dan heeft de bong een fitting van 14 of 10mm. Zonder meetlint is het dus een kwestie van passen en meten om de maat van de aansluiting in te schatten.

Gerelateerd artikel

Waarom Bongs Verschillende Vormen Hebben

De juiste accessoires en vervangers voor je bong vinden

De Juiste Accessoires En Vervangers Voor Je Bong Vinden

Met deze informatie moet je de juiste vervangende onderdelen voor de downstem en bowl van je bong kunnen vinden. Je kunt natuurlijk ook een stap verder gaan en jezelf verwennen met wat extra accessoires. Wat dacht je bijvoorbeeld van een downstem met een meegeleverde diffuser om de rook nog meer af te koelen?

Natuurlijk kan je het ook gewoon simpel houden, maar zorg er in elk geval voor dat je je bong goed schoonhoudt met pijpreinigers en een reinigingsmiddel voor bongs. Op die manier voorkom je dat de rook vies gaat smaken.

Weten hoe groot de aansluitingen van je bong zijn, is essentieel bij het kiezen van nieuwe downstems en bowls. Doe je huiswerk, en koop geen kat in de zak. Veel succes!

Max Sargent
Max Sargent
Max schrijft al meer dan tien jaar en is de afgelopen jaren in de cannabis- en psychedelische journalistiek beland. Hij heeft allerlei artikelen geschreven voor bedrijven als Zamnesia, Royal Queen Seeds, Cannaconnection, Gorilla Seeds, MushMagic en nog veel meer. Hij heeft dus een brede ervaring in deze branche.
Headshop Producten
Zoeken in categorieën
of
Zoeken