Blog
San Pedro (Echinopsis pachanoi) 20 zaden
3 min

Het Kweken En Verzorgen Van De San Pedro Cactus

3 min

De San Pedro cactus wordt groot en reusachtig. Hij kan dienst doen als indrukwekkend torenhoog ornament in de tuin of een kas. De cactussen kunnen ook fungeren als entheogeen, omdat ze de psychedelische verbinding mescaline bevatten.

De San Pedro cactus is een cactus die behoort tot de Echinopsis familie. De cactus komt voor in het Andesgebergte en groeit op een hoogte van zo'n 3000m. De soort komt tevens voor in Argentinië, Bolivia, Chili, Ecuador en Peru. Tegenwoordig wordt hij overal ter wereld gekweekt.

Het is een zuilvormige cactus die bijzonder snel groeit. De San Pedro heeft een licht- tot donkergroene stam die een diameter kan bereiken van 6-15cm. De cactus heeft witte areolen, of knoppen, die zich op gelijkmatige afstand op de ribben van de stam bevinden. Deze areolen produceren zo'n zeven gele tot bruine stekels.

De cactus is een behoorlijk grote soort en kan een hoogte bereiken van 3-6m. De San Pedro kent meerdere toepassingen. 

WAT IS DE SAN PEDRO CACTUS?

WAT IS DE SAN PEDRO CACTUS?

We hebben al even botanisch met de cactus kennisgemaakt. Nu wordt het tijd voor de leuke dingen. De San Pedro wordt al 3000 jaar door de oorspronkelijke bevolking van Amerika tijdens religieuze diensten gebruikt. Met name in Peru. In deze streken zijn veel oude beeldhouwwerken en fysieke overblijfselen van de cactus ontdekt. Het is goed mogelijk dat San Pedro in combinatie met andere psychoactieve en heilige planten gebruikt werd. Bijvoorbeeld coca en tabak.

De San Pedro is het meest bekend vanwege zijn psychoactieve eigenschappen. Dit effect wordt veroorzaakt door de talloze alkaloïden die de plant produceert, waarvan mescaline de bekendste is. Mescaline, of 3,4,5-trimethoxyphenethylamine, is een psychedelische alkaloïde, behorend tot de fenylethylamines. Mescaline is bekend vanwege de hallucinogene effecten die men wel met psilocybine en LSD vergelijkt.

Mescaline veroorzaakt een reeks subjectieve effecten. Denk aan een vertekend tijdsbesef of zelfbewustzijn, visuele hallucinaties met zowel geopende als gesloten ogen en veranderingen in het denkproces. Mescaline staat bekend om het visueel vervormen van objecten.

De psychedelische eigenschappen van mescaline zijn verwant aan de structuur van de neurotransmitters dopamine en serotonine. Het molecuul werkt op dezelfde manier als andere psychedelische verbindingen. Het activeert de serotonine 5-HT2A receptor.

ONTKIEMING VAN CACTUSZADEN

Ontkieming San Pedro Zaden

De San Pedro cactus kun je thuis zelf kweken. Voor op de vensterbank, of voor de entheogene eigenschappen. Het kweekproces begint met het ontkiemen van de zaden van de cactus. Hiervoor dien je de volgende zaken bij elkaar te scharrelen:

  • Plastic bak
  • Potgrond
  • Fijn zand
  • Kiezels
  • Perliet
  • San Pedro cactuszaden

San Pedro cactuszadenbekijk Product

Sommige van deze basisbenodigdheden worden gebruikt om het medium samen te stellen waarin de cactus gaat groeien. 50 procent van de mix bestaat uit potgrond. Het fijne zand betreft 20 procent en de kiezelstenen ook. Vervolgens gaat er nog 10 procent perliet bij.

INSTRUCTIES VOOR HET GROEIEN 

Instructies Kweken Cactus

Neem de plastic bak en prik gaatjes in de bodem. Dat zijn de zogenaamde afwateringsgaatjes. Die zorgen ervoor dat het overtollige water afgevoerd wordt en de bak niet blank komt te staan. Als het groeimedium te drassig is, kan dat een probleem worden. Zo kan het leiden tot de alom gevreesde wortelrot. Neem vervolgens de kiezels en verdeel ze in twee gelijke hoopjes. Gebruik een van de hoopjes om de bodem van de bak te bedekken. Zo krijg je een laagje kiezels.

Vervolgens mix je de potgrond, het zand, perliet en de overgebleven kiezels. Tijdens dit proces zou de mix gesteriliseerd kunnen worden. Op die manier ben je er zeker van dat er geen ongewenste micro-organismen meer in zitten. Dat kun je doen door de mix ongeveer één uur in een voorverwarmde oven op 80°C te zetten.

Doe een beetje water bij het mengsel zodat het licht verzadigd is. Als je ziet dat het water erdoor loopt, is het te nat. Om dat probleem eenvoudig te verhelpen, kun je wat potgrond toevoegen. Kieper vervolgens de mix over de laag kiezels in de plastic bak.

Gerelateerd artikel

Hoe Je Je Eigen Mescaline Cactussen Kweekt

Daarna kun je overgaan tot het zaaien van de San Pedro cactuszaden. Verspreid enkele zaden over de gemengde bodem. Met een satéstokje of een dun potlood druk je ze onder het oppervlak. Ze hoeven er maar een paar millimeter in te worden gedrukt.

OMGEVINGSFACTOREN

Omgevingsfactoren Kweken

De San Pedro cactus voelt zich het lekkerst bij een temperatuur van tussen de 20-30 graden celsius tijdens het ontkiemen. Je kunt de plastic bak dichtbij een warmtebron plaatsen om hem op temperatuur te houden. Houd echter wel goed in de gaten dat het niet volledig uitdroogt.

Vocht is een andere factor waar je bij het ontkiemen rekening mee moet houden. Uiteindelijk is de cactus in staat een droge omgeving te verdragen. Het wordt echter geadviseerd om tijdens het vroege stadium de omgeving vochtig te houden. Dat kun je doen door van tijd tot tijd de inhoud van de kweekbak te benevelen. Ook luchtbevochtigers kunnen worden ingezet.

De cactuszaailing heeft daarnaast behoefte aan adequaat licht. Je kunt ze gedurende deze periode beter niet in direct zonlicht zetten. Kwekers kunnen daarom beter tijdens de vroege stadia 16-18 uur kunstlicht gebruiken. Na twee tot drie maanden kun je de cactussen in indirect zonlicht zetten. Na een jaar mogen ze in direct zonlicht geplaatst worden.

CACTUSVERZORGING

Cactusverzorging

Net als alle andere planten hebben San Pedro cactussen behoefte aan liefde. Geef ze een goede verzorging en veel aandacht om ze goed te laten gedijen. Om de planten tevreden en gezond te houden, moet je een aantal zaken in acht nemen.

Overbewatering kan gegarandeerd een probleem worden. Cactussen houden van een droge omgeving. Je hoeft ze niet vaak water te geven. Van water geven tijdens de winter beweert men dat het mogelijk problemen veroorzaakt. Met name ten gevolge van de lagere temperaturen. Je moet ze wel wát water geven, maar houd het minimaal. Het wordt aangeraden van de lente tot aan de herfst een matige hoeveelheid water te geven. Tijdens een hete zomer mag dat wat meer zijn.

Je cactussen hebben van tijd tot tijd ook voedingsstoffen nodig. Dan blijven ze gezond en goed groeien. Er is speciale cactusvoeding te koop. De voorkeur van cactussen gaat uit naar kleine hoeveelheden stikstof en wat meer kalium en fosfor. Een goede NPK verhouding is 4-7-7 of 2-7-7.

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.
Producten Smartshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken