Blog
Lophophora Decipiens
2 min

Lophophora Decipiens: Een Sneller Groeiende Peyote

2 min

Voorheen was het een ondersoort van de Lophophora williamsii, maar nu is de Lophophora decipiens een peyotesoort op zichzelf. Ontdek meer over deze plant en hoe ze verschilt van de “reguliere” peyote cactus die je al kent en liefhebt.

LOPHOPHORA DECIPIENS: EEN NIEUW LID VAN DE PEYOTEFAMILIE

Lophophora williamsii is een plantensoort van het geslacht Lophophora, die onderdeel is van de cactusfamilie. Deze beroemde cactus, bekend onder de naam “peyote”, bevat het entheogeen mescaline en wordt gebruikt door sjamanen en moderne psychonauten. Dit doen ze om een effect te bereiken dat vergelijkbaar is met dat van LSD of psilocybine. Maar deze tekst gaat over de Lophophora decipiens. Tot voor kort werd de Lophophora decipiens beschouwd als een subsoort van de Lophophora williamsii. Nu hebben deskundigen het geclassificeerd als een peyotesoort op zichzelf; de familie heeft er dus een nieuw, onafhankelijk lid bij. Het is afkomstig uit Torréon en El Amparo in de Mexicaanse staat Coahuila. Maar Lophophora decipiens is lastig te vinden in deze oorspronkelijke omgeving.

Wat maakt deze soort zo interessant en bijzonder? Waarom is het niet meteen als een op zichzelf staande peyotesoort geclassificeerd? Waarin verschilt de Lophophora decipiens van de Lophophora williamsii? Relax! We proberen een antwoord op al deze vragen te geven in dit artikel.

WAT ZIJN LOPHOPHORA?

Talloze, Compacte Scheuten

De hele classificatie van het geslacht Lophophora is een beetje warrig. Daarom heeft het zo lang geduurd om Lophophora decipiens juist in te delen. Oorspronkelijk werd de geslachtsnaam door Leon Croizat gebruikt, om planten te beschrijven die duidelijk zichtbare knobbeltjes, maar geen scherpe ribben vertonen.

Soms zijn de knobbels van deze planten rechthoekig of trapeziumvormig en worden ze gekenmerkt door diepe groeven. Het probleem hierbij is dat deze identificatie op meerdere soorten van toepassing is. Deze kwestie omtrent classificering en naamgeving geeft aan waarom het geslacht verkeerd is geïnterpreteerd. De plant die een veelzijdige morfologie vertoont, kreeg een incorrecte naam toegewezen.

Over het algemeen zijn de kenmerken van het Lophophora geslacht kleine planten die bijna geofysisch groeien en die groepen vormen van talloze, compacte scheuten. Deze scheuten zijn blauw-groen, geelachtig-groen, of soms roodachtig-groen van kleur en voornamelijk plat, bolvormig met een ingevallen top. Ze halen hoogtes van 2-7cm en hebben een diameter van 4-12cm. De vaak onderscheidende, verticale ribben bestaan uit kleine en afgeronde of gebogen knobbels.

Bovenop deze knobbels zitten areolen. Hieruit steekt een bosje van zacht, gelig of witachtig wollig haar. Tussen de areolen verschijnen bloemen die een witte tot roze-achtige of gelig-witte kleur vertonen. Soms zelfs roodachtig. Ze openen zich gedurende de dag en hebben een hoogte van 1-2,4cm en een diameter van 1-2,2cm.

DE VERSCHILLEN TUSSEN LOPHOPHORA DECIPIENS EN “REGULIERE” LOPHOPHORA WILLIAMSII

Je Krijgt Sneller Grotere Planten

Wat maakt dit onderscheid nu eigenlijk belangrijk? Psychonauten die hun eigen cactus telen, kunnen voordeel halen uit de iets afwijkende kenmerken van de decipiens in vergelijking met de Lophophora williamsii.

Kort gezegd; je krijgt sneller grotere planten. Lophophora decipiens kenmerkt zich door grotere bollen die in verhouding snel groeien. Je wordt in wezen twee keer beloond als je deze plant thuis kweekt. Zo help je een bedreigde soort te behouden. Daarnaast levert de plant bijna eindeloos veel inzichten op voor de nieuwsgierige psychonaut. De Lophophora decipiens is groter in alle opzichten in vergelijking met de traditionele peyote cactus. Dat betekent dat het lichaam van de cactus forser is en sneller groeit. De bloemen hebben een witte, roze of magenta kleur en zijn tevens groter, met meer robuuste bloemblaadjes. Je kunt ze gemakkelijk enten op meer viriele planten als de Trichocereus. Op deze manier groeien ze nog sneller.

De zaden ontkiemen zonder problemen en produceren veel scheuten. Deze scheuten barsten uit met opvallende seizoensgebonden bloemen. Als je geluk hebt, krijg je de zeldzame plant die lichtgroen is met schitterende witte bloemen en met een fraaie roze streep over elk bloemblaadje. Indien je steriele zaden wilt vermijden, moet je kruisbestuiven met een andere Lophophora decipiens.

Je hebt gezien hoe de Lophophora decipiens grote voordelen heeft vergeleken met de traditionele peyote cactus. Als je zelf wilt ontdekken waar alle commotie om te doen is, moet je zeker eens naar onze webshop gaan. Je wordt niet teleurgesteld!

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Producten Smartshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken