Blog
Moet Je Bang Zijn Voor Drugshonden?
4 min

Moet Je Bang Zijn Voor Drugshonden?

4 min

Drugshonden. Deze viervoeters jagen zelfs de meest stoïcijnse liefhebbers van wiet angst aan. Maar moet je echt zorgen maken over deze honden? En hoe kun je langs deze viervoeters glippen zonder dat je opgemerkt wordt? Ontdek het in dit artikel.

Als je als stoner een drugshond ziet, is het altijd even spannend. Zelfs als je geen wiet bij je hebt, kan je hart sneller gaan kloppen wanneer je oog in oog staat met een woef die is getraind om drugsgebruikers uit de rij te pikken. Dit geldt vooral op plekken waar wiet nog niet gelegaliseerd is.

Meestal zie je drugshonden op plekken waar mogelijk illegale stoffen vervoerd worden. Denk aan vliegvelden, bus- of treinstations of grote evenementen zoals muziekfestivals.

Maar hoe worden deze drugshonden precies getraind? Naar welke stoffen zijn ze op zoek en hoe doen ze dat? En, belangrijker nog, moet je je zorgen maken? In dit artikel beantwoorden we al je vragen.

Waar worden drugshonden ingezet?

Waar worden drugshonden ingezet?

Speurhonden worden meestal ingezet op openbare plekken waar recreatieve middelen overvloedig aanwezig kunnen zijn. Luchthavens zijn bijvoorbeeld een walhalla voor het smokkelen van illegale drugs naar andere gebieden. Dit maakt ze een logische speeltuin voor drugshonden.

Drugshonden worden ook gebruikt op bepaalde landsgrenzen. Dit is met name het geval in 'hotspots' zoals de grens tussen Mexico en de Amerika, waar veel harddrugs wordt vervoerd.

Muziekfestivals zijn een broeinest voor recreatieve middelen zoals xtc en wiet. Daarom kom je bij de ingang van dergelijke evenementen soms ook speurhonden tegen, net als bij bepaalde sport- en andere grote evenementen.

Politieagenten hebben ook speurhonden in dienst. Soms kom je ze op straat tegen. Meestal worden deze ingezet in bijzondere gevallen, of als er willekeurig gestopt en gefouilleerd moet worden.

Waar zijn deze honden voor opgeleid?

Waar zijn deze honden voor opgeleid?

Speurhonden zijn letterlijk getraind om verboden stoffen op te sporen. Naast illegale drugs zijn ze ook uitgerust om explosieven, illegale valuta en bloed op te sporen. Australië zette tijdens de COVID-19 pandemie honden in om de aanwezigheid van het virus in het menselijk lichaam te detecteren.

Speurhonden detecteren niet alleen wiet. Ze zijn in staat om heroïne, cocaïne, xtc, MDMA, ketamine, methamfetamine en zelfs LSD op te sporen!

Het verhaal gaat dat honden slechts één stof tegelijk kunnen detecteren. Maar volgens Roger Flett, voormalig hondentrainer in het leger, kunnen speurhonden worden getraind om zes tot zeven verschillende geuren te detecteren, evenals de geuren van bepaalde drugsderivaten (Buchanan, 2021). Dus als een hond MDMA of cocaïne kan ruiken, kan deze waarschijnlijk ook crack-cocaïne en xtc-pillen detecteren.

Hoe werken honden op luchthavens

Hoe werken honden op luchthavens

Voor wat betreft de inzet van speurhonden op luchthavens, is de operatie behoorlijk omslachtig. Ten eerste zijn er meerdere stations waar deze viervoeters worden geplaatst.

Om naar drugs te zoeken, worden deze honden begeleid door zogenaamde handlers. Deze werken onder de radar om mogelijke verdachten niet te alarmeren. Zodra een hond de aanwezigheid van een verboden stof ruikt, zal deze niet blaffen of een ander geluid maken. Vaak gaat de hond bovenop een verdachte koffer of tas zitten. Honden kunnen ook meerdere tassen tegelijk controleren, waardoor de aanwezigheid van de hond minder opvalt.

Wat betreft explosieven en vuurwapens, worden honden getraind om buskruit en specifieke chemicaliën op te sporen. Mensen kunnen deze stoffen niet ruiken, maar een hond draait er zijn pootje niet voor om.

Honden worden ook getraind om illegale producten op te sporen die niet noodzakelijkerwijs een veiligheidsrisico vormen. Denk aan vlees en rauw voedsel uit andere landen, wat je soms niet mag invoeren.

Hoe voorkom je detectie op een luchthaven?

Er zijn een paar manieren om detectie te voorkomen, zoals uit de buurt van speurhonden blijven. Helaas is dit niet altijd mogelijk. Je kunt beter geen illegale producten bij je hebben op het vliegveld, want de gevolgen kunnen aanzienlijk zijn.

Wanneer je ervoor kiest om met wiet te reizen, zijn edibles de beste keuze. Er is een kans dat een speurhond de geur oppikt, maar de kans is groter dat dit niet gebeurt. Dit komt omdat de chemische verbindingen van wiet veranderen wanneer er een voedingsproduct van wordt gemaakt.

Gerelateerd artikel

Hoe Maak Je Cannabis Kokosnoot Olie

Hoe werken honden op festivals?

Hoe werken honden op festivals?

Op festivals staan logischerwijs minder speurhonden dan op een luchthaven. In dit geval staan drugshonden meestal bij de ingang van het festivalterrein. Dit kan per land of stad nogal verschillen.

In Londen worden op muziekfestivals bijvoorbeeld twee soorten speurhonden ingezet. De ene is een agressiever ras zoals een Duitse herder, die voornamelijk bedoeld is om mensenmassa's te beheersen. De andere honden zijn bedoeld om illegale stoffen op te snuiven. Net als op luchthavens, wordt geprobeerd zo min mogelijk aandacht te trekken.

Hoe voorkom je detectie op een festival?

Ook hier geldt dat niets bij je hebben de beste manier is om detectie op een muziekfestival te voorkomen. Om die reden gebruiken sommige festivalbezoekers hun drug naar keuze voordat ze naar binnen gaan. Zorg er in dit geval wel voor dat je niet zodanig onder de invloed bent dat je alsnog opvalt. Andere feestgangers wagen het erop en hopen dat ze onopgemerkt met hun stash door de beveiliging komen.

Timing is ook belangrijk. Een hond kan in een uur tijd maar een beperkte hoeveelheid snuffelen. Na verloop van tijd worden honden minder alert en effectief, zeker als ze wat ouder zijn en het een warme dag is op een muziekfestival. Dus als je de hele tijd dezelfde viervoeter bij de ingang ziet, heb je wellicht meer kans om zonder problemen binnen te komen.

Kunnen speurhonden door een geurbestendig zakje heen ruiken?

Kunnen speurhonden door een geurbestendig zakje heen ruiken?

Bieden speciale geurbestendige zakjes voldoende bescherming tegen de getrainde neuzen van speurhonden? Sommige experts menen van wel. Ze zeggen dat deze zakjes behoorlijk effectief zijn waardoor de hond verschillende drugs niet kan ruiken (Law, 2019). Maar we hebben het niet over een simpel ziplock zakje. Een goed geurbestendig zakje heeft een voering van actieve koolstof (en vaak ook een niet-geweven stof aan de buitenkant). Dit materiaal wordt ook gebruikt om geuren te elimineren in andere huishoudelijke en commerciële artikelen.

Natuurlijk heb je nooit 100% zekerheid. Maar het kan verstandig zijn zo'n geurbestendig zakje aan te schaffen als je een illegale stof meeneemt, ongeacht waar je naartoe gaat.

Maken speurhonden de wereld veiliger?

Maken speurhonden de wereld veiliger?

De meningen over het onderwerp lopen uiteen. Uit onderzoek blijkt dat drugshonden effectief zijn in het spotten van explosieven, mits ze voldoende training krijgen (Lazarowski et al., 2020). Om deze reden voelen veel mensen zich veiliger in hun aanwezigheid, vooral op luchthavens.

Maar nadelen zijn er ook. De belangrijkste is de angst die mensen voelen als ze worden gecontroleerd op openbare plaatsen die op zichzelf al stressvol zijn. Drugssmokkelaars zijn terecht angstig als ze reizen, maar honden pikken er soms ook personen uit die niets illegaals doen.

Bovendien zorgen speurhonden op festivals ervoor dat sommige festivalgangers 'preloaden' voordat ze binnenkomen. Dit kan ertoe leiden dat mensen teveel van een drug nemen, wat nadelige gevolgen kan hebben.

Gerelateerd artikel

Top 3 Hulpmiddelen Om Je Stash Onderweg Te Verbergen

Uit anekdotische verslagen blijkt dat sommige personen de ervaring traumatiserend vinden, vooral wanneer ze na detectie worden gefouilleerd (Martin, 2019). Dit geldt zowel voor mensen die geen drugs bij zich hebben als voor mensen die dat wel hebben. Sommige honden worden zelfs beïnvloed door de vooroordelen van hun handlers, wat ook problematisch is (Watkins, 2021).

Het vermogen van een drugshond om een illegale stof op te sporen, hangt af van verschillende factoren. Zoals hierboven vermeld, kan vermoeidheid een rol spelen, zeker als de hond uren aan het werk is geweest. Daarom wordt aanbevolen dat ze 20 minuten werken, gevolgd door een pauze van 20 minuten. Naar verluidt, behalen honden slechtere resultaten als ze langer dan een uur zonder rust werken.

De statistieken geven aan dat de pakkans niet altijd gunstig is. Tijdens een operatie in 2008 op het Britse Latitude Festival bleek dat slechts 12% van de zoekopdrachten in een vondst resulteerde. Gegevens uit 2016 en 2017 van de Zuid-Australische politie laten een slagingspercentage zien van slechts 15% (Buchanan, 2021).

De waarheid over speurhonden

De waarheid over speurhonden

Speurhonden zijn geen robots en de kans dat ze een fout maken, is vrij groot. Daarnaast vindt niemand het prettig om door een speurhond besnuffeld te worden, of je nu wel of geen drugs bij je hebt.

Maar onthoud dat je uitsluitend wordt aangehouden als er een redelijk vermoeden bestaat dat je een illegale stof bij je hebt. Dus gedraag je zo nonchalant mogelijk als je detectie wilt voorkomen.

Je kunt jezelf een hoop hoofdpijn en gedoe besparen als je geen verboden middelen bij je hebt. Lukt dat niet, overweeg dan een goed geurbestendig zakje te kopen om de pakkans te verkleinen.

Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Ordoñez bezit een AB Mass Media and Communications-diploma. Deze ervaren schrijver draait al 13 jaar mee en voorziet de lezer sinds 2017 van cannabisgerelateerde content. Hij heeft zijn diepgaande kennis over het onderwerp opgebouwd door persoonlijke ervaringen en nauwgezet onderzoek.
Bronnen
  • Buchanan, & R. (2021, October 1). Do Festival Sniffer Dogs Actually Work? - https://www.vice.com
  • Law, & B. (2019, October 23). Can Drug Dogs Really Smell Marijuana and Other Drugs Through Odor Proof Bags? - https://jsberrylaw.com
  • Lazarowski, L., Waggoner, L. P., Krichbaum, S., Singletary, M., Haney, P., Rogers, B., & Angle, C. (2020). Selecting Dogs for Explosives Detection: Behavioral Characteristics - https://www.frontiersin.org
  • Martin, & L. (2019, May 2). Police drug detection dogs encourage festivalgoers to preload, study finds - https://www.theguardian.com
  • Watkins, & S. (2021, August 1). Sniffer dogs inherit unconscious bias - https://www.thetimes.co.uk
Festivals Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken