Blog
Nieuw Tijdperk Met De Gereguleerde Verkoop Van Legale Wiet
2 min

Nieuw Tijdperk Met De Gereguleerde Verkoop Van Legale Wiet

2 min

Het experiment voor de gereguleerde verkoop van wiet is gestart met een aanloopfase in Tilburg en Breda. De vier jaar durende proef is een belangrijke verschuiving in het gedoogbeleid; het onderzoekt de legale bevoorrading van coffeeshops. Blijkt het experiment succesvol, dan kan dit leiden tot volledige legalisatie, wellicht ook in andere landen.

Eindelijk worden er stappen gezet in de richting van complete legalisatie van wiet nu de aanloopfase van het wietexperiment in Tilburg en Breda is begonnen. Op 15 december zijn deze twee steden als eerste in Nederland begonnen met de gereguleerde verkoop van legale cannabis. Maar wat betekent deze ontwikkeling voor de toekomst van wiet in ons land, en in de landen om ons heen?

Geschiedenis van het gedoogbeleid

Geschiedenis van het gedoogbeleid

In de jaren 70 werd in Nederland het gedoogbeleid van softdrugs geïntroduceerd en daarmee is, anders dan velen denken, wiet strikt gezien niet legaal. Dit beleid maakte het mogelijk om cannabis te kopen en verkopen in coffeeshops, terwijl de productie en aanvoer illegaal bleven, resulterend in de bekende achterdeurproblematiek. Het idee achter dit gedoogbeleid was om een duidelijk onderscheid te maken tussen 'hard' en 'soft' drugs. Zo kon Amsterdam uitgroeien tot een stad die bekend werd om haar soepele houding ten opzichte van cannabisgebruik.

Het experiment gesloten coffeeshopketen, in de volksmond bekend als het 'wietexperiment', moet een einde maken aan deze illegale praktijken, die in veel Nederlandse steden nog altijd gangbaar zijn. In plaats daarvan worden de coffeeshops door gelicentieerde telers bevoorraad.

Gerelateerd artikel

De Beste Nederlandse Coffeeshops In Grensgebieden

Aanloopfase in Tilburg en Breda

Aanloopfase in Tilburg en Breda

Op 15 december 2023 begon de aanloopfase van het Nederlandse wietexperiment in Tilburg en Breda, negen maanden na aankondiging van het experiment. De voorraad is in eerste instantie weliswaar beperkt tot maar 500g per shop, maar De Baron had de eer om als eerste coffeeshop gereguleerde Nederlandse wiet te verkopen. Hoewel coffeeshops ook nog steeds ongereguleerde wiet mogen verkopen, is het de bedoeling dat dit over zes maanden wordt uitgefaseerd naarmate de toevoer van gereguleerde wietproducten toeneemt.

Het experiment zelf heeft een duur van vier jaar en wordt geleidelijk uitgerold over andere gemeenten, waaronder Arnhem, Heerlen en Maastricht. Het doel ervan is om de haalbaarheid van een legale, gereguleerde cannabisketen vast te stellen, waarbij alle producten van zaad tot verkoop gevolgd worden om een gesloten systeem te waarborgen. De proef onderzoekt ook welke impact het opheffen van wettelijke straffen op het (ver)kopen van cannabis heeft, en het effect ervan op criminaliteitscijfers en mogelijke gezondheidsrisico's. Een onafhankelijk onderzoeksteam gaat hier nauwgezet naar kijken.

Het succes van de proef kan doorslaggevend zijn voor de verdere legalisatie van wiet in Nederland en zelfs de weg vrijmaken voor andere landen om onze voetstappen te volgen. Het kan ervoor zorgen dat landen hun eigen wettelijke kaders voor een gereguleerde markt gaan ontwikkelen om zo de productie, verkoop en aankoop van wiet te controleren.

SeedfinderKlik hier

De toekomst van wiet in Nederland en daarbuiten

De toekomst van wiet in Nederland en daarbuiten

In de Nederlandse wietwereld zijn dus interessante ontwikkelingen gaande. Ook al is de aanloopfase van de wietproef nog tamelijk kleinschalig van opzet, uiteindelijk kan het in een volledige legalisatie van wiet resulteren. En dan niet alleen in Nederland, maar wellicht ook in andere landen. Daarbij kan het deuren openen voor mensen die eerder geen toegang tot wiet hadden en voor de cannabis industrie. Maar dit hangt natuurlijk allemaal af van de vraag hoe het beleid in de praktijk gestalte krijgt.

Als je in de tussentijd op zoek bent naar hoogwaardige wiet om thuis te kweken, dan ben je bij Zamnesia aan het juiste adres. Bezoek onze Seedshop en maak je keuze uit de beste zaden op de markt.

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Nieuws Wetgeving
Zoeken in categorieën
of
Zoeken