Blog
Siliconen Injectiepoort
2 min

Paddoteelt: Het Maken Van Een Siliconen Injectiepoort

2 min

Besmetting is een reële en veelvuldig voorkomende risico bij het thuis kweken van paddo’s, dus op welke wijze kunnen we deze risico's beperken? Door het toevoegen van een siliconen injectiepoort en een luchtfilterpoort aan uw kweekpot of -zak!

Als het gaat om het kweken van je eigen paddo's zijn er maar weinig dingen frustrerender dan een besmetting door een gebrek aan steriliteit, vooral na alle moeite, geduld en tijd dat je kwijt bent aan je kweek. Het is een herkenbare situatie voor veel beginnende psychonauten; zelfs na alle inspanningen om een sporenspuit te creëren in een steriele omgeving kunnen dingen snel bergafwaarts gaan wanneer het inoculeren niet met zorg wordt uitgevoerd. Eén manier waarop mensen dit proberen te voorkomen is het in gebruik nemen van een ‘inoculatie pot’ - een glazen pot die gevuld is met jouw groeimedium. Wat deze potjes zo bijzonder maakt is het deksel, die handmatig aangepast is om de perfecte inoculatie mogelijk te maken.

HET MAKEN VAN JE EIGEN INJECTIE- EN LUCHTFILTERPOORT

Wat is het nut van deze poorten? Nou, ervan uitgaande dat je tot nu toe steriel hebt gewerkt bij het handelen van je sporenspuit en groeimedium, zorgt een siliconen injectie-poort en de uitwisseling van lucht ervoor dat de kweek steriel blijft terwijl het mycelium doorzet - een bijzonder kwetsbare fase van het proces. Dit komt doordat er geen verontreinigingen naar binnen kunnen tijdens of na inoculatie, terwijl de pot nog steeds kan ademen.

Om deze poorten te maken moet je het deksel van de pot aanpassen. Eerst zullen we beginnen met de injectie-poort.

DE INJECTIEPOORT

Hiervoor heb je nodig:

 • Een glazen pot met deksel
 • Een boormachine met 6,5 mm boor
 • RTV siliconenkit
 • Papier

Instructies

 1. Het eerste wat je moet doen is het boren van twee gaten in het deksel. Het beste is om de gaten allebei net uit het midden te plaatsen, zodat er voldoende ruimte tussen de twee gaten blijft.
 2. Snij een paar vierkanten papier die groot genoeg zijn om een gat af te dekken.
  Opmerking: Hoewel er twee gaten zijn geboord, wordt één gat gebruikt voor de injectiepoort. Het andere gat zal later worden gebruikt voor de luchtfilterpoort. Onderstaande stappen dienen dus uitgevoerd te worden bij één gat.
 3. Controleer of het deksel schoon en gesteriliseerd is, neem de siliconenkit en maak een omtrek rond een van de gaten aan de onderzijde. Eenmaal gedaan, vul je de rest van de cirkel met kit. Door eerst een rondje om de buitenkant te maken wordt het vullen van het gat makkelijker.
 4. Herhaal aan de andere zijde van het deksel.
 5. Neem de vierkanten papiertjes en plaats ze nauwkeurig aan weerszijden van het deksel, op de silicone. Druk beide zijden voorzichtig naar beneden, zodat deze afgevlakt wordt.
 6. Plaats het deksel opzij om te drogen. Zorg ervoor dat de siliconen met niets anders in contact komt dan met het papier, anders zal het blijven plakken wanneer het droogt.
 7. Als de silicone eenmaal droog is kun je voorzichtig het papier afpellen. Zo ontstaat een mooie, platte siliconen injectiepoort. Dit zal zichzelf genezen na gebruik, zodat niets anders dan de spuit erdoor gaat!

DE LUCHTFILTERPOORT

Nu dat je een veilige manier hebt om jouw groeimedium met sporen te inoculeren is het tijd om een luchtfilterpoort te maken, waardoor de pot kan ademen zonder risico op besmetting.

Om dit te doen heb je nodig:

 • Aquarium filter van katoenvezel
 • Tang

Instructies

 1. Je hebt al een tweede gat geboord in het deksel. Deze wordt gebruikt voor de luchtfilterpoort.
 2. Neem een strook van uw aquarium filter materiaal en rol het in een kleine rol ter grootte van het gat.
 3. Vouw deze dan in tweeën en bedek de bovenkant met extra materiaal. Dit zorgt voor een compromisloze en gladde laag om mee te werken.
 4. Snijd het extra materiaal bij zodat je de kleine rol overhoudt, vervolgens werk je vanaf de onderkant van het deksel de overdekte middenvouw door het gat heen, zodat de rol ongeveer 1 cm uitsteekt boven het deksel. Dit is heel lastig, en misschien ie het nodig dat je een tang gebruikt om de rol door het gat te trekken. Je wilt het zo strak mogelijk en winddicht houden.
 5. Snijd het overtollige materiaal weg aan de onderkant. Je hebt nu een luchtfilterpoort! Het filtermateriaal zal frisse lucht doorlaten en alle deeltjes of materialen die verontreiniging kunnen veroorzaken opvangen.

Daar heb je het, een deksel compleet met een injectie- en luchtfilterpoort waardoor jouw mycelium kan groeien zonder vervelende verontreinigingen. Deze werkwijze kan ook worden toegepast om extra beveiliging toe te voegen aan inoculatie zakken; met wat silicone en wat gaas over de injectiepunt blijft de inoculatie besmetting vrij! Sommige zakken hebben zelf al een ingebouwde injectiepoort. Dat is zorgeloos inoculeren!

Check dit filmpje in het geval dat bovenstaande stappenplan niet geheel duidelijk is. 

 

Luke Sholl
Luke Sholl
Luke Sholl schrijft al meer dan tien jaar over cannabis, het gezondheidspotentieel van cannabinoïden en de positieve invloed van de natuur. Hij werkt voor diverse op cannabinoïden gerichte websites en publiceert gevarieerde digitale content, ondersteund door gedegen technische kennis en grondig onderzoek.
Producten Shroomshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken