How To: Injectiepoorten Voor Deksels En Zakken Voor Paddenstoelteelt
Als je paddenstoelen kweekt, is het ongelooflijk belangrijk besmetting van je potten en kweekzakken te voorkomen. Het gebruik van zelfsluitende injectiepoorten is daarvoor superhandig. Ontdek hier hoe je een zelfsluitende injectiepoort moet gebruiken!
Als je magic mushrooms of andere paddenstoelen kweekt, is besmetting je grootste vijand. Het kleinste foutje kan er al toe leiden dat je helemaal opnieuw moet beginnen. Hoewel besmetting op elk moment kan gebeuren, is je kweek in de vroege fases het kwetsbaarst. Dat komt omdat het mycelium dan nog niet dominant is.
Nadat je je potten en substraat hebt gesteriliseerd, is het tijd om te enten. Maar je kunt niet zomaar een pot openen om sporen of liquid culture te injecteren. Hiermee nodig je namelijk ook talloze schimmels en bacteriën uit die je kweek kunnen besmetten. Dus, wat is de oplossing?
In dit artikel kijken we naar de zelfsluitende injectiepoort (ook wel 'self-healing injection port' of 'SHIP' genoemd). Hiermee kun je sporen of een liquid culture in een pot/kweekzak injecteren zonder deze aan de buitenwereld bloot te stellen. Lees snel verder.
Wat is een zelfsluitende injectiepoort (SHIP)?
Een SHIP is een ongelooflijk nuttige ontwikkeling in de wereld van het kweken van paddenstoelen. Dankzij zo'n injectiepoort kun je met een naald een kweekomgeving binnendringen zonder dat deze omgeving met de buitenwereld in contact komt (wat het risico op besmetting vergroot).
Een SHIP wordt meestal gebruikt om reeds gesteriliseerde substraten te enten. Maar deze substraten zijn niet alleen voor de ontwikkeling van paddosporen ideaal; ook andere schimmels en bacteriën zijn er dol op. Zelfsluitende poorten zorgen ervoor dat sporen van paddenstoelen of mycelium kunnen worden geïnjecteerd, terwijl andere schimmels en bacteriën niet kunnen binnendringen!
Hoe werkt een zelfsluitende injectiepoort?
Een SHIP is gemaakt van flexibel materiaal dat onmiddellijk sluit nadat het is doorboord. Dit betekent dat je er met een naald doorheen kunt prikken, en als je die weer terugtrekt, de 'poort' vanzelf sluit. Als kweker kun je zo gemakkelijk sporen- en myceliumoplossingen in potten en zakken injecteren. Verder is het ook mogelijk om deze methode andersom te gebruiken om sporenoplossingen en liquid cultures uit potten op te zuigen.
Hoe maak je deksels met een zelfsluitende injectiepoort?
Een SHIP aan de deksels van je potten toevoegen, is ongelooflijk handig om besmetting voorkomen. Bovendien is het vrij eenvoudig. Je hoeft geen lastige kunstgrepen uit te halen en je kunt het vrij goedkoop doen!
Je kunt uit verschillende opties kiezen, maar wij geven zelf de voorkeur aan zelfklevende, zelfsluitende injectiepoorten.
Een belangrijk aandachtspunt is dat al je potten, inclusief de zelfsluitende poorten, hitte- en waterbestendig moeten zijn. Voordat je namelijk sporen of vloeibare culturen injecteert, moet je alles autoclaveren, dus je potten, substraat en injectiepoorten.
'Autoclaveren' betekent eigenlijk iets stomen onder grote druk, meestal in een snelkookpan (of, in de industrie, in een speciale autoclaaf). Dit doe je om alles te steriliseren, zodat de sporen van je paddenstoelen de grootst mogelijke kans hebben om het substraat te domineren.
Mocht je het nog niet weten; hygiëne en sterilisatie zijn essentieel voor een succesvolle kweek van paddenstoelen. Dat is ook precies de reden waarom je een SHIP gebruikt!
Breng een zelfklevende en zelfsluitende injectiepoort aan
Je kunt het beste voor een kant-en-klare zelfklevende SHIP kiezen. Deze injectiepoorten zijn speciaal hiervoor ontworpen, waardoor ze veilig en effectief zijn. Bovendien zijn ze vrij goedkoop.
Het materiaal kan variëren, maar zolang je een zelfklevende SHIP bij een betrouwbare winkel koopt, kun je erop vertrouwen dat de poort uit hoogwaardig materiaal bestaat. De onderkant is bedekt met een sterke, hitte- en waterbestendige plaklaag, meestal 3M-lijm. Dit materiaal hecht zich gemakkelijk aan de deksel van je pot en laat niet los in een autoclaaf.
Om een zelfklevende SHIP te gebruiken, boor of prik je een gaatje in het deksel van je pot. Plak er vervolgens de injectiepoort op. Meer hoef je niet te doen!
Gebruik RTV siliconen
Wil je liever zelf injectiepoorten maken? Dat kan met behulp van RTV (bij kamertemperatuur vulkaniserende) siliconen. Dit type siliconen kun je direct uit de verpakking op kamertemperatuur laten uitharden. Eenmaal uitgehard, is het hitte- en waterbestendig en sluit het vanzelf bij het doorboren.
Dit is absoluut een goede optie, maar het kan wel wat duurder uitpakken dan kant-en-klare poorten. Als je echter veel injectiepoorten moet maken, kan siliconen uiteindelijk de goedkoopste optie zijn. Een tube RTV siliconen is duur, maar je haalt er veel uit. Als je echter slechts een handjevol injectiepoorten nodig hebt, zijn siliconen financieel niet de moeite waard. Kies hier dus alleen voor als je van plan bent een grote hoeveelheid te maken.
Houd ook rekening met het feit dat siliconen 24 tot 28 uur moeten uitharden. Je moet dus een beetje plannen voordat je met je kweek verder kunt!
Gebruik een kant-en-klare rubberen injectiepoort
Tot slot kun je ook een kant-en-klare rubberen injectiepoort gebruiken. Dit klinkt misschien simpel en aantrekkelijk, maar het is eigenlijk de meest arbeidsintensieve methode. Daarnaast heb je nog RTV siliconen of andere lijm nodig om het rubber aan het deksel te plakken.
Om deze poort aan te brengen, moet je eerst een gat in het deksel van de pot boren. De diameter moet daarbij groot genoeg zijn voor de rubberen poort. Vervolgens vul je het gat op met de rubberen injectiepoort. Om het geheel af te dichten, gebruik je hittebestendige lijm of siliconen.
Het grootste voordeel van deze methode is dat het er geweldig uitziet als je het goed hebt uitgevoerd.
Niet vergeten: voeg filters aan de deksels van je potten toe
Je hebt nu een veilige manier om je groeimedium met sporen te enten. Maar de deksels hebben ook gaatjes nodig om de lucht te filteren! Mycelium gebruikt namelijk zuurstof en ademt koolstofdioxide uit, net als wij.
Maar lucht moet echt het enige zijn dat in en uit deze gaatjes gaat, dus je kunt ze niet zomaar open laten. Om de uitwisseling van gas mogelijk te maken en besmetting te voorkomen, moet je ze afdekken met microporeus materiaal dat ook water- en hittebestendige lijm bevat.
Gelukkig zijn ook hier simpele oplossingen voor.
Wij raden aan om speciale kleeffilters te gebruiken. Deze zijn gemaakt van microporeus materiaal en bevatten lijm die voor een autoclaaf geschikt is. Dergelijke filters zijn vaak zowel hydrofoob als oleofoob, waardoor ze extra goed bestand zijn tegen het autoclaveren. Meestal kun je met zo'n filter een gat van 6mm bedekken. Houd hier dus rekening mee bij het boren van je gaten!
Een andere professionele en populaire oplossing is het gebruik van synthetische rondfilters. Deze filters staan ook bekend als synthetic filter discs en worden vaak afgekort als SFD. Deze kun je hergebruiken, zijn duurzaam en filteren goed.
Een derde, maar mogelijk minder betrouwbare oplossing is het gebruik van microporeuze medische tape. De meningen over deze optie lopen uiteen, maar het kan werken. Weet wel dat micropore tape officieel niet bedoeld is om met stoom te worden gesteriliseerd. Daarnaast geeft 3M zelf aan dat het niet gemaakt is om micro-organismen te filteren of te blokkeren.
Hoe kun je door een filter injecteren?
Deze methode is niet perfect en het gebruik van een zelfsluitende poort is een betere optie; omdat een filter niet zelfsluitend is, perforeer je het permanent als je het doorboort. Maar je kunt na het injecteren ook direct een ander filter eroverheen plaatsen om dit probleem op te lossen.
Toch is het waarschijnlijk beter om een andere optie te gebruiken als je die mogelijkheid hebt. Als je echter uitsluitend micropore tape/filters bij de hand hebt, ga dan gerust je gang. Houd er wel rekening mee dat het risico op besmetting bij deze optie groter is. Het gebruik van een glove box of laminaire flow hood is handig om dit risico te verminderen. Hierin staat de lucht namelijk stil of is deze gefilterd, wat de kans op vijandige sporen in de kweekomgeving verkleint.
Kun je een SHIP ook met een kweekzak gebruiken?
Het kan zijn dat je dit alles gelezen hebt, maar helemaal geen potten gebruikt. Gebruik je kweekzakken? Dan is het proces ongeveer gelijk, maar je hebt mogelijk ook wat transparante verpakkingstape nodig.
Breng wat RTV siliconen aan en dek af met tape
Je kunt allereerst de bovenstaande methode met de RTV siliconen toepassen. Maar je moet met een kweekzak wel een extra stap zetten. Siliconen kleven gemakkelijk aan de deksels van potten, maar laten op kweekzakken gemakkelijk los.
Om alles op zijn plek te houden, kun je verpakkingstape gebruiken. Bij het autoclaveren kan deze tape wel aanzienlijk verkleuren, maar dat is niet problematisch, zolang het de injectiepoort maar op haar plaats houdt.
Gebruik een zelfklevende en zelfsluitende injectiepoort
Als alternatief kun je een zelfklevende SHIP gebruiken. Met een beetje geluk, hoef je niet meer te doen dan deze op de kweekzak te plakken. De injectiepoort kan echter ook losraken of eraf vallen. Ook als een SHIP maar een klein beetje loskomt, is dat al een probleem; de omgeving is niet meer afgesloten. Om dit te voorkomen, kan het ook hier de moeite waard zijn om verpakkingstape te gebruiken.
Een andere aanpak: een kant-en-klare kweekzak met een SHIP
Je kunt ook kweekzakken kopen waaraan al een siliconen SHIP bevestigd is. Dit is verreweg de gemakkelijkste methode die misschien wel de voorkeur geniet als je een kweekzak wilt gebruiken. Het kan best lastig zijn om injectiepoorten goed te bevestigen, dus kant-en-klare kweekzakken maken je leven veel gemakkelijker!
Deze optie is natuurlijk wel iets duurder dan ze zelf maken, maar ook veel eenvoudiger.
Hoe gebruik je een zelfsluitende injectiepoort?
Het gebruik van een SHIP is heel makkelijk. Het lastigste is om alles schoon te houden, maar dit heeft vooral met je eigen discipline te maken.
Het belangrijkste is dat je de injectiepoort met alcoholdoekjes schoonmaakt. Ga grondig te werk; als er schimmelsporen of bacteriën achterblijven, kunnen deze bij het injecteren in de kweekomgeving terechtkomen.
Ten tweede moet je de naald van je spuit steriliseren. Houd de naald hiervoor in een vlam totdat deze roodgloeiend is. Laat de naald voor gebruik wel afkoelen, want de hitte kan de poort beschadigen!
Tijdens het volgen van deze stappen, is het ook verstandig je handen goed te wassen met antibacteriële zeep en een gezichtsmasker te dragen. Overweeg daarnaast om je werkruimte schoon te maken. Maak hiervoor een mengsel met water en 10% bleek.
De badkamer is een ideale plek voor het enten, omdat deze gemakkelijk schoon te maken is. Ook heb je in deze ruimte vaak minder bewegende lucht. Welke plek je ook kiest, sluit vooral alle deuren en ramen.
Zodra alles schoon is, kun je je potten of kweekzakken met de sporenoplossing of liquid culture injecteren. Hiervoor duw je simpelweg de naald door de poort, druk je op de zuiger en verwijder je de naald weer. Als alles goed gaat, sluit de poort vanzelf. Meer hoef je niet te doen!
Hoe vaak kun je een zelfsluitende injectiepoort gebruiken?
Na veelvuldig gebruik, raken injectiepoorten zo beschadigd dat er permanente gaten ontstaan. Als je ze keer op keer doorboort, zal het materiaal uiteindelijk uit elkaar vallen, waardoor het niet meer vanzelf sluit. Toch kun je injectiepoorten talloze keren hergebruiken voordat dit optreedt.
Om te testen of een injectiepoort nog goed is, vul je de betreffende pot of kweekzak met water en sluit je deze af. Houd de pot of zak vervolgens ondersteboven. Als er gaten in de injectiepoort zitten, zal het water eruit lopen. Lekt er geen water, dan kun je de poort opnieuw gebruiken.
Zelfsluitende injectiepoorten: voorkom besmetting
Zelfsluitende injectiepoorten zijn een must als je paddenstoelen kweekt. De kans op besmetting is namelijk veel groter als je ze niet gebruikt. En nu je weet dat ze goedkoop zijn en gemakkelijk aan te brengen, heb je niet veel redenen om ze niet te gebruiken!
Nogmaals, ons advies is om kant-en-klare zelfklevende poorten te gebruiken, omdat dit de eenvoudigste en meest effectieve optie is. Maar als je deze niet kunt krijgen, zijn de andere opties ook het proberen waard.
Succes met wat je ook kiest!
- 5 min 29 July, 2024 Hoe Bewaar Je Paddo's? Als je paddo's lang goed wilt houden, moet je ze niet alleen goed drogen maar ook goed bewaren. Dat kan heel eenvoudig en voor het behoud van hun sterkte is het essentieel. Hieronder lees je waar...
- 3 min 18 November, 2022 Wat Is Paddenstoelenbroed (En Hoe Maak Je Het)? Mycologie is een soort superkracht. Als je de juiste vaardigheden eenmaal bezit, dan kweek je met gemak kilo's van je favoriete paddenstoelen. Een belangrijk hulpmiddel daarbij is het maken van...
- 4 min 26 April, 2022 Hoe Oogst Je Paddo's? De laatste loodjes: tijd om je welverdiende paddo's te oogsten! Dit is vrij eenvoudig, maar het is wel cruciaal om het goed te doen, als je de vruchten van al je harde werk wilt plukken. Ontdek in...
- 4 min 21 February, 2021 Kweek Paddo's In Bulk Met Monotub Tek Er is bijna niets zo bevredigend als het kweken van je eigen paddo's. Je hebt bovendien geen ervaring of expertise nodig voor het telen van paddo's, alleen wat enthousiasme en gezonde spanning!