Blog
Top 10 Cheese Cannabis Strains
5 min

Top 10 Cheese Cannabis Strains

5 min

Discretie speelt soms een grote rol als je thuis cannabis kweekt. Toch zijn veel mensen ook dol op strains die een sterk aroma uitstralen. Cheese-soorten zijn hier een prachtig voorbeeld van en stammen af van het geliefde, gelijknamige origineel. Ze zijn vooral populair vanwege hun onmiskenbare geur en hevige high.

Als uitsluitend skunky, eersteklas wiet goed genoeg is, kom je vanzelf uit bij Cheese strains. Stoners in het Verenigd Koninkrijk zijn trots op het feit dat de originele Cheese uit hun land komt. Het origineel is echt een wonder, afgeleid van Skunk #1. De hieropvolgende variaties van deze strain zijn niet voor zwakkelingen of clandestiene kwekers. De meeste zijn namelijk ontwikkeld vanwege hun robuuste, uitgesproken aroma.

Cheese is misschien geen allemansvriend, maar valt gegarandeerd in de smaak als je van hartig houdt. Om die reden hebben we een top 10 van Cheese-soorten samengesteld. Hieronder vind je alles wat je weten moet. Voordat we echter overgaan op onze top 10, gaan we eerst bespreken waarom Cheese strains zo razend populair zijn geworden.

De geurige geschiedenis van Cheese-soorten

The Pungent Aroma Of Cheese Strains

De meeste populaire cannabis strains zijn geliefd vanwege hun zoete en fruitige smaken. Maar soorten die afgeleid zijn van Cheese, zijn om een andere reden aantrekkelijk. Zo is de prikkelende geur het belangrijkste kenmerk. Deze imiteert of borduurt voort op het onmiskenbare aroma van Cheese. Veel breeders maken er zelfs een strijd van wie de opvallendste geuren kan bewerkstelligen.

De geschiedenis van Cheese begint met de Californische cannabiskweker Sam 'The Skunkman' en Skunk #1, zijn eerste en alom geprezen creatie. Dankzij haar geurige aroma, plus enorme kracht, kreeg deze strain al snel veel aandacht.

Gerelateerd artikel

De Top 3 Cheese Cannabis Soorten En Hun Cheesy Geschiedenis

Gezien deze faam wilden kwekers er graag mee experimenteren, ondanks de ongewenste aandacht die de geur onvermijdelijk zou trekken. Met behulp van Skunk #1 begonnen ze met het klonen en delen van de strain. Zo kwam ze in de jaren '80 en '90 in de Britse underground ravescene terecht. Met elke poging probeerden kwekers anderen te overtreffen voor wat betreft aroma en kracht. Deze experimenten leidden uiteindelijk tot de creatie van de Cheese strains waar we vandaag de dag zo dol op zijn.

De 10 beste Cheese strains

Nu je wat meer weet van de geschiedenis, kun je de volgende Cheese strains vast beter waarderen. We breken de lijst op in twee categorieën: feminized (fotoperiodieke) en autoflowering soorten. Als je topkwaliteit zoekt, richt je pijlen dan op deze strains!

Feminized Cheese strains

Er is geen foute of juiste keuze als het gaat om autoflowering en feminized Cheese-soorten. Maar waarschijnlijk is een bepaald type wel beter voor specifieke situaties. Wil je grotere planten kweken met een bijbehorende grote oogst? Kies dan voor feminized soorten. Deze vragen iets meer ruimte en onderhoud dan de gemiddelde autoflower, evenals meer tijd, maar de opbrengst loont zeker de moeite.

1. Cheese Feminized (Zamnesia Seeds)

CHEESE FEMINIZED (ZAMNESIA SEEDS)

Zoals vermeld, is de originele Cheese een van de beroemdste strains uit het Verenigd Koninkrijk. Net als de klassieker, is deze feminized versie een kruising tussen Skunk x Northern Lights. Het resultaat is een cheesy en robuust indica-dominant exemplaar.

De bloeitijd duurt slechts acht weken, dus Cheese van Zamnesia is in no time oogstrijp. Maar kun je haar wel aan? Met maar liefst 18% THC staat ze garant voor een high die beginners van hun sokken blaast. Dankzij de indica-genetica biedt ze een ontspannende, volledig lichamelijke ervaring. Ze is met recht een ware klassieker. Als je net met Cheese begint, zet deze soort dan hoog op je verlanglijstje.

2. Blueberry Cheese Feminized (Barney's Farm)

BLUEBERRY CHEESE FEMINIZED (BARNEY’S FARM)

Deze plant is klein van stuk, maar groots qua effect. Blueberry Cheese is een kruising tussen Big Buddha Cheese x Blueberry en een prijswinnende gigant. De schoonheid, het cheesy aroma en de rijke smaken toveren gegarandeerd een lach op het gezicht van kwekers en gebruikers. Dankzij 20% THC biedt ze een golvende, intense high met ontspannende en slaapopwekkende effecten. 

De bloeitijd van Blueberry Cheese is vrij kort met 50-60 dagen. Zelfs de rooksessies in de avonduren voelen langer aan dan de kweekperiode. Weet wel dat het de moeite loont om te investeren in apparatuur om de geur te verdoezelen. Deze soort ruikt echt sterk!

3. Cheese Feminized (Greenhouse Seeds)

CHEESE FEMINIZED (GREENHOUSE SEEDS)

Deze feminized variant van de klassieke Cheese danken we aan Greenhouse Seeds en is een ontzettend skunky traktatie. Cheese heeft diverse prijzen gewonnen (waaronder de High Times Cannabis Cup) en daar is een goede reden voor. Dankzij de sterke, skunky vleugjes dennen en parmezaanse kaas, is het volop genieten geblazen met deze strain.

Het eindproduct bevat maar liefst 18,5% THC. Reken daarmee op een verzachtende high die het lekkerst is als je op de bank ligt. Na ongeveer acht weken oogst je een indrukwekkende buit van wel 800g/m² binnen of 800g/plant buiten. Ongeduldige kwekers worden dus op hun wenken bediend met deze strain.

4. Blue Cheese Feminized (Royal Queen Seeds)

BLUE CHEESE FEMINIZED (ROYAL QUEEN SEEDS)

Blue Cheese van Royal Queen Seeds stamt af van de geliefde originele Cheese en Oregon Blueberry Blend. Het eindresultaat is een indica-dominante strain die niet alleen een sterk muskusaroma biedt, maar ook zoete tonen. Deze geur werkt tevens door in de smaak. Veel gebruikers beschrijven de smaak als rijk, complex en skunky. 

Deze strain combineert indica-dominante genen met 19% THC. Dit staat garant voor een lichamelijke high die hard inslaat. Maak dus wat tijd vrij om van deze soort te genieten. Net als de andere soorten, kent Blue Cheese een korte bloeitijd van 7-8 weken (en als bonus een fatsoenlijke oogst). Dit betekent dat je sneller van deze cheesy Skunk kunt genieten dan je misschien denkt.

5. Big Buddha Cheese Feminized (Big Buddha Seeds)

BIG BUDDHA CHEESE FEMINIZED (BIG BUDDHA SEEDS)

Big Buddha Cheese is een prachtige hekkensluiter van onze lijst met feminized strains. Deze strain is ontzettend populair in het Verenigd Koninkrijk en gezien haar afkomst is dat geen wonder. Ze is namelijk het gevolg van een kruising tussen Cheese en een Afghaanse indica-soort. 

Deze soort trakteert je op uitgesproken smaken. Ze produceert ook dichte, stevige toppen die je kunt oogsten na een bloeiperiode van 7-9 weken. Het THC-percentage schommelt daarbij rond de 15%. De opgewekte high is daarmee niet zo overweldigend als sommige andere soorten op deze lijst. Met andere woorden, je hoeft van Big Buddha Cheese geen couch-lock te verwachten. Je surft in plaats daarvan over geleidelijke, euforische golven.

Autoflowering Cheese strains

Net als feminized strains, zijn autoflowering planten een populaire keuze onder beginnende kwekers. Autoflowers blijven meestal kleiner van stuk en kennen een kortere levenscyclus. Dit vertaalt zich vaak in een minder grote en minder krachtige opbrengst. Als tegenprestatie vragen ze wel minder onderhoud. Daarnaast zijn ze robuust en veerkrachtig in de meeste kweekomgevingen.

Gerelateerd artikel

Top 10 Redenen Om Autoflowering Wietplanten Te Kweken

6. Critical Cheese Automatic (Zamnesia Seeds)

CRITICAL CHEESE AUTOMATIC (ZAMNESIA SEEDS)

Alle geweldige kenmerken van Critical en Cheese zijn door Zamnesia samengebracht met ruderalis. Het resultaat is een buitengewone autoflowering sensatie. Deze pracht heeft de toepasselijke naam Critical Cheese Automatic gekregen. Ze is daarbij eenvoudig te kweken en nog eenvoudiger te roken. 

Deze autoflower is robuust en geschikt voor kweek in verschillende klimaten. Ze pronkt daarbij met skunky smaken en prikkelende aroma's. Wel is haar effect subtieler dan veel andere soorten op de lijst. Dit komt door het THC-percentage van 14%. Desalniettemin is de high ontspannend en absoluut voelbaar. Deze strain haast zich in slechts tien weken van zaad naar oogst, dus je kunt in no time van deze wiet genieten.

7. Sweet Cheese Automatic (Sweet Seeds)

SWEET CHEESE AUTOMATIC (SWEET SEEDS)

Deze strain ruikt en smaakt sterk, maar op een goede manier! Sweet Cheese Automatic is een perfecte mix van ruderalis-, indica- en sativa-genen. Ze is daarbij eenvoudig te kweken en gericht op minder frequente gebruikers. Deze plant is een lust voor het oog, schiet zo de hoogte in en spoedt zich in acht weken van de ontkieming naar de oogst. Als het oogstmoment is aangebroken, sta je versteld van de flinke opbrengst en grote toppen. Het eindproduct bestaat voor 17-18% uit THC, waarbij je kunt genieten van een cerebrale high, met euforische en stimulerende eigenschappen. 

Vanwege het rijke aroma, is deze soort waarschijnlijk niet ideaal als discretie belangrijk is. Maar ditzelfde aroma maakt haar wel een genot om te roken en de smaak maakt de rookervaring nog tien keer beter.

8. Royal Cheese Automatic (Royal Queen Seeds)

ROYAL CHEESE AUTOMATIC (ROYAL QUEEN SEEDS)

Royal Cheese Automatic is de tweede strain op onze lijst die is ontwikkeld door Royal Queen Seeds. Deze planten stralen een prikkelend, kruidig en cheesy aroma uit en bereiken een hoogte van 120cm. De geur trekt absoluut de aandacht en daarnaast is deze soort betrouwbaar, snel en onderhoudsarm. Dit maakt haar ideaal voor thuisteelt. 

De levenscyclus bedraagt tien weken. Hierna ontvang je een heel fatsoenlijke beloning die bestaat uit toppen die een verzachtende, zalige high opwekken. Ze is indica-dominant, dus maak je op voor een ontspannende, meditatieve toestand. Toch werkt ze ook stimulerend, wat goed uitkomt als je een oppepper nodig hebt.

9. CHEESE AUTO (BARNEY'S FARM)CHEESE AUTO (BARNEY'S FARM)

Deze knaller van een autoflower levert het intense aroma en krachtige effect waar dit type wiet om bekend staat, maar dan verpakt in een heel makkelijk te kweken strain die voor iedereen geschikt is.

Cheese Auto is een kruising tussen de klassieke Cheese, waar ze haar naam aan dankt, en BF Super Auto #1. Na het kiemen, hoef je slechts 9-10 weken op de oogst te wachten. De plant bereikt een gemiddelde hoogte van ongeveer 110cm en kan makkelijk 600g/m² aan heerlijke Cheese wiet produceren, zelfs in de handen van beginnende telers. Met gemiddeld 20% THC levert Cheese Auto een sterke, fysieke stone waarbij je ook wat opbeurende cerebrale vibes kunt verwachten. Verder heeft de strain een ongekend sterk aroma, zoals je van een goede Cheese zou verwachten.

10. Cheese Auto (Expert Seeds)

Cheese Auto (Expert Seeds)

Deze betrouwbare soort combineert de essentie van Cheese met de robuustheid van ruderalis. Door klassieke Cheese-genen uit het VK te kruisen met Godfather Lowryder creëerden de breeders van Expert Seeds een snelgroeiende strain die perfect voor verborgen kweek is. Cheese Auto heeft de kenmerkende smaak en geur van Cheese, maar is een stuk sneller klaar voor de oogst: de planten snellen van zaad naar oogst in slechts 9-10 weken. Houd rekening met oogsten van 400–450g/m² van binnenplanten en 100g/plant van buitenplanten.

Cheese, Cheese en nog meer Cheese: Kweek ze zelf!

Zo, dat is onze lijst! Zitten er opvallende strains tussen? Het is lastig een gevarieerd aanbod van Cheese strains te beperken tot een top 10, maar het lijdt geen twijfel dat deze eens bescheiden soort inmiddels een supersterrenstatus heeft. Wees gerust, we hebben slechts het topje van de ijsberg besproken. Bereid je in ieder geval voor op geweldige smaken en verbluffende aroma's!

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Seedshop Top Lists
Zoeken in categorieën
of
Zoeken