Blog
Top 15 Heetste Pepers Ter Wereld
9 min

Top 15 Heetste Pepers Ter Wereld (Editie 2024)

9 min

Hoe wordt een chilipeper de heetste ter wereld? Wij bekijken de 15 sterkste chilipepers van dit moment. Welke wil jij proeven, kweken of juist vermijden? We gaan in op het verschil tussen de Carolina Reaper, de Ghost Pepper en nog veel meer, met behulp van het handige Scoville-meetsysteem. Lees snel verder.

Er woedt al vele jaren een prestigestrijd om de titel van 's werelds heetste peper. Je zou denken dat we inmiddels op het gebied van extreem hete pepers alles wel zo’n beetje gezien hebben. Nieuwe hybriden blazen echter constant nieuw leven in de strijd om die zo beruchte eerste plek.

De definitie van 'pittig' is echter voor iedereen anders, dus hoe wordt dan bepaald welke chili de heetste ter wereld is? Nou, hiervoor wordt gebruikgemaakt van de Scovilleschaal. Deze methode is bedacht door en vernoemd naar de Amerikaanse scheikundige Wilbur Scoville. De hitte van een chili wordt hierbij verdund met suikerwater, totdat er door een panel van testers geen pittigheid meer gedetecteerd wordt. Het resultaat wordt vervolgens uitgedrukt en geregistreerd in zogenaamde Scoville-eenheden (ook wel 'Scoville Heat Units' of 'SHU'), waardoor de heetste peper officieel kan worden bepaald.

Gerelateerd artikel

Hete Pepers En De Scovilleschaal

Top 15 heetste pepers ter wereld

We hebben hieronder de top 15 van heetste pepers die momenteel beschikbaar zijn voor je op een rijtje gezet. Deze chilipepers zijn wat hitte betreft officieel door het Guinness Book of Records erkend. We hebben echter ook een paar nieuwkomers gevonden die staan te popelen om hun pittige stempel op toekomstige lijsten te drukken. Beschouw je jezelf als een waaghals of ben je gewoon nieuwsgierig naar alle hot-gerelateerde producten? Check dan snel onze lijst en probeer er een paar uit - als je het aankunt, uiteraard!

1. Carolina Reaper — 2.200.000 SHU

Heetste Pepers: Carolina Reaper

Met maar liefst 2.200.000 SHU is de Carolina Reaper de topper wat hitte-niveaus betreft. Deze peper is ontwikkeld door de Amerikaanse chili-kweker Ed Currie in South Carolina en wordt gekenmerkt door zijn rode, gerimpelde uiterlijk en taps toelopende staartje. Sinds 2013 is de Carolina Reaper officieel 's werelds heetste peper, en sindsdien is er slechts een handjevol andere pepers in de buurt gekomen. Vanwege zijn beruchte reputatie is dit ook een populaire chilipeper om thuis te kweken.

Gezien zijn krankzinnige SHU is de Carolina Reaper vaak favoriet onder diegenen die echt hun grenzen willen verleggen. De peper zit in tal van hete sauzen, maar maakt ook vaak deel uit van bizarre weddenschappen. Op YouTube vind je best beangstigende (maar ook vaak hilarische) voorbeelden van wat deze peper kan aanrichten, zoals het eten van een nacho met Carolina Reaper-poeder. Dus als je overweegt om aan de slag te gaan met deze chilipeper, wees dan uiterst voorzichtig!

2. Komodo Dragon — 2.200.000 SHU

Heetste Pepers: Komodo Dragon

Net als de Carolina Reaper, tikt de Komodo Dragon ook de 2.200.000 Scoville-eenheden aan. Om een beetje een beeld te krijgen van hoe heet dit eigenlijk is: dit is ongeveer 880 keer heter dan een jalapeño. De peper is ontwikkeld in Blunham, een plaatsje in het Verenigd Koninkrijk, en lijkt op de Carolina Reaper: felrood, hetzij iets zachter. De Komodo Dragon heeft echter nog steeds dat puntige staartje dat zowel aantrekkelijk als intimiderend overkomt.

Met zo’n enorme hoeveelheid Scoville-eenheden denk je misschien dat de Komodo Dragon je alleen maar laat zweten. Niets is minder waar: het is ook een zeer fruitige en smaakvolle peper. Hij heeft een aanvankelijk zoete, fruitige en pittige smaak. Blijf echter wel alert: na ongeveer tien seconden ontketent Komodo Dragon zijn ware hitte! Ook hier geldt dus: wees voorzichtig.

3. Trinidad Moruga Scorpion — 2.000.000 SHU

Heetste Pepers: Trinidad Moruga Scorpion

De Trinidad Moruga Scorpion is afkomstig uit het kleine dorpje Moruga in Trinidad en Tobago. De chili is gekweekt door de lokale chili-kenner Wahid Ogeer, en verdient absoluut een notering op onze lijst. Met ongeveer 2.000.000 SHU, werd deze peper in 2012 door het Chile Pepper Institute van de Universiteit van New Mexico State erkend als 's werelds heetste peper, totdat de machtige Carolina Reaper hem onttroonde. De Trinidad Moruga Scorpion heeft een wat mollig en gerimpeld, rood uiterlijk. En met een zoete, fruitige smaak kan het even duren voordat je de hitte voelt.

Deze chili is vaak favoriet onder mensen die graag chilijam maken of een zoete en hete kick aan gerechten willen geven. Hoewel hij pas op nummer drie op onze lijst staat, is de Trinidad Moruga Scorpion nog steeds bloedheet. Het wordt dan ook geadviseerd handschoenen te dragen als je deze peper gaat snijden (zeker als je daarna naar het toilet gaat)!

4. Chocolate Bhutlah — 2.000.000 SHU

Heetste Pepers: Chocolate Bhutlah

Laat je niet misleiden door de onschuldig klinkende naam van deze chili: dit is verre van een zachte Belgische bonbon. Deze chilipeper heeft een vergelijkbaar kleurtje als cacao, maar met 2.000.000 SHU genereert deze vurige kanjer brute kracht en duivelse hitte. In tegenstelling tot sommige andere pepers op deze lijst, merk je zodra je erin bijt de hitte meteen. En als de hitte eenmaal toeslaat, blijft deze best een tijdje hangen, dus het is verstandig om melk, yoghurt of ijs bij de hand te hebben, zodat je dit vuurtje enigszins kunt doven.

Vanwege zijn onmiddellijke en meedogenloze hitte wordt de Chocolate Bhutlah vaak in hete sauzen verwerkt. Een druppel of twee is al genoeg om je gerecht naar een hoger niveau te tillen - dus gebruik met mate!

5. 7 Pot Douglah — 1.853.986 SHU

Heetste Pepers: 7 Pot Douglah

Ook uit Trinidad: de 7 Pot Douglah, die een chocoladebruine buitenkant heeft, net als de Chocolate Bhutlah. De 7 Pot Douglah heeft echter eerst een groene schil die langzaam maar zeker donkerder bruin wordt. Maar deze peper kan ook een mix van kleuren en een ruwe schil hebben. Hij heeft een vergelijkbare vorm als een kleine, gerimpelde chili, maar is veel sterker. Met een SHU van maximaal 1.853.986 is dit er eentje die zijn tanden laat zien!

'7 Pot' verwijst naar het vermogen van dit pepertje om hitte aan maar liefst zeven stoofpotten toe te voegen. Dus al met een klein beetje kom je een heel eind! Het is echter niet alleen meer spierballentaal met de 7 Pot Douglah. De smaak wordt namelijk ook vaak omschreven als zoet, aards en nootachtig voordat de hitte inslaat. Houd er wel rekening mee dat de oliën die vrijkomen door de schil voldoende zijn om je ernstig te verbranden. Dus wees voorzichtig en bereid je goed voor: gebruik handschoenen en een veiligheidsbril.

6. Dorset Naga — 1.598.227 SHU

Heetste Pepers: Dorset Naga

De Dorset Naga wordt gekweekt in Dorset, aan de zuidkust van het Verenigd Koninkrijk, en is het geesteskind van Joy en Michael Michaud. Ze vonden de exotische Naga Morich-plant in een plaatselijke winkel en wilden hun eigen speciale variant maken. Met deze peper met 1.598.227 SHU kunnen we gerust zeggen dat ze daarin zijn geslaagd! De resulterende chili is om een aantal goede redenen enorm populair geworden in zijn geboorteland, maar ook in de rest van de wereld.

De Dorset Naga heeft een gerimpeld uiterlijk en is in eerste instantie groen van kleur. Wanneer hij een dieprode kleur heeft gekregen, weet je dat hij klaar voor gebruik is. Hij heeft een zoete smaak, met licht bloemige tonen; de hitte snijdt hier echter moeiteloos doorheen om je te laten zweten. Dorset Naga is een hoofdingrediënt in menig hete saus en heeft zijn weg gevonden naar allerlei gerechten, zowel lokale als wereldse.

7. Trinidad Scorpion 'Butch T' — 1.463.700 SHU

Heetste Pepers: Trinidad Scorpion Butch T

In 2011 nam 'Butch T' de eerste plaats in van de heetste pepers ter wereld. En hoewel hij sindsdien op de ranglijst is gedaald, is het nog steeds een pittige en vurige peper. Met tot wel 1.463.700 Scoville-eenheden is de 'Butch T' naar schatting 585 keer heter dan de gemiddelde jalapeño. De peper heeft een unieke uitstraling met een grote, topzware rode body, die taps toeloopt in een fijne punt - vergelijkbaar met een tol.

'Butch T' windt er bepaald geen doekjes om. Hoewel er een bepaalde zoetheid in de smaak te vinden is, net als de andere Trinidad Scorpion-variëteiten, biedt hij ook een super hete ervaring. 'Butch T' zit daarbij in een verscheidenheid aan hete sauzen. Hij wordt echter voor maximale hitte meestal als poeder aan Mexicaanse en Indiase gerechten toegevoegd.

8. Naga Viper — 1.382.118 SHU

Heetste Pepers: Naga Viper

De Naga Viper is een combinatie van drie superhete pepers: de Trinidad Moruga Scorpion, Ghost Pepper en Naga Morich. Dit zorgt voor een ware lancering met een drietrapsraket naar de hete peperhel. De Scovillewaarde van 1.382.118 is dan ook zeker niet iets om mee te spotten! De Naga Viper heeft een gerimpelde rode look en kan verschillende vormen hebben. Sommige exemplaren hebben een langwerpig uiterlijk, met een fijne punt aan het uiteinde, terwijl andere een wat dikkere vorm hebben. Eén ding is echter zeker; als de peper rood is, is hij volwassen en klaar om gebruikt te worden.

Dit is een pittige en smakelijke chili. Hij is extreem heet en moet met de nodige voorzichtigheid worden behandeld. Ook hier geldt: less is more... De Naga Viper is ook populair onder liefhebbers van hete vleesmarinades.

Gerelateerd artikel

Pepers Kweken Voor Beginners In 10 Simpele Stappen

9. 7 Pot Brain Strain — 1.350.000 SHU

Heetste Pepers: 7 Pot Brain Strain

Dit misschien klinkt als hersengerelateerd letsel, en toegegeven, 7 Pot Brain Strain kan je best wat pijn bezorgen! De naam verwijst echter naar zijn unieke uiterlijk. Deze peper heeft namelijk een hersenvormig uiterlijk: wellicht een waarschuwing om je gezond verstand te gebruiken voordat je deze peper gaat eten! Met maar liefst 1.350.000 Scoville-eenheden biedt deze peper van de gerenommeerde chili-teler David Capiello kruidigheid en zoetheid.

Net als andere 7 Pot-variëteiten, is één zo'n peper genoeg om zeven stoofpotten te kruiden, waarbij elke lepel waanzinnige hitte levert. Maar behalve stoofpotten is dit ook een zeer gewilde chili voor hete sauzen. De 7 Pot Brain Strain is echter een schaarse peper, zeker vers, dus hij is geschikter om zelf te kweken. Met een stoer uiterlijk, geweldige smaak en, natuurlijk, de krankzinnige hitte, is het niet moeilijk te begrijpen waarom deze chilipeper zo geliefd is!

10. 7 Pot Barrackpore — 1.300.000 SHU

Heetste Pepers: 7 Pot Barrackpore

De 7 Pot Barrackpore is afkomstig uit de stad Barrackpore in het zuiden van Trinidad en Tobago en heeft een rood, vlezig uiterlijk. Het puntige staartje dient bijna als een waarschuwing. Kortom, dit duiveltje ziet er ietwat gemeen uit. Met een SHU tot 1.300.000 en het potentieel om wel 520 keer heter te zijn dan de gemiddelde jalapeño, is de 7 Pot Barrackpore niet voor mietjes!

Dit is een hartige peper met weinig zoetheid. De smaak is eerder wat bitter. Deze peper is desondanks een uitstekend ingrediënt voor hete salsa's en sauzen. De 7 Pot Barrackpore is daarbij een zeldzame peper, en vrij moeilijk in de winkel te vinden. Velen kweken deze peper dan ook thuis om zo hun eigen voorraadje aan te leggen.

11. 7 Pot Primo — 1.268.250 SHU

Heetste Pepers: 7 Pot Primo

Je denkt misschien dat bij nummertje 11 (en lager) de chilipepertjes wat milder worden. Maar niets is minder waar. De 7 Pot Primo is een superhete hybride chilipeper die is ontstaan door de originele 7 Pot Pepper met de beruchte Naga Morich te kruisen. Het resultaat is ongeveer vijfhonderd keer heter dan een jalapeño. Met een SHU van ongeveer 1.268.250 is dit allesbehalve een lieverdje!

Met een scherp ogende punt en een bollige en ruwe schil kan de 7 Pot Primo er op het eerste gezicht wat als een onschuldige framboos uitzien. Bij nader inzien, blijkt dit echter allesbehalve verfrissend zomerfruit te zijn. Deze peper heeft daarbij zoete, citrusachtige en zelfs bloemige tonen die hem echt uniek maken. Met 'primo', oftewel 'van topkwaliteit', staat deze chili op de verlanglijst van veel serieuze chili-liefhebbers.

Gerelateerd artikel

De Verrassende Voordelen Van De Combinatie Wiet En Hete Pepers

12. Infinity Pepper — 1.250.000 SHU

Heetste Pepers: Infinity Pepper

Ze zeggen dat liefde door de maag gaat, maar de hitte van de Infinity Pepper is niet per definitie liefdevol. Deze krachtige peper zorgt voor een superhete sensatie die lang aanhoudt, ideaal voor echte waaghalzen. Met 1.250.000 Scoville-eenheden, is dit best een gemene chili. Zijn uiterlijk geeft echter wel een aantal waarschuwingssignalen af. Met een gerimpelde, ruwe schil en een felrode kleur schreeuwt hij van de daken dat voorzichtigheid geboden is!

Maar als je toch een hapje durft te nemen, proef je een sappige en fruitige smaak, gevolgd door een dynamisch, schijnbaar nooit eindigend spervuur van kruiden. De Infinity Pepper was ooit - gedurende twee weken - de heetste peper ter wereld, totdat hij werd onttroond. Tegenwoordig is het een lastige peper om in handen te krijgen, laat staan een vers exemplaar. Er zijn echter wel toegewijde zadenshops die je op weg kunnen helpen om dit monster thuis te kweken!

13. Trinidad 7 Pot — 1.200.000 SHU

Heetste Pepers: Trinidad 7 Pot

De Trinidad 7 Pot is ook een van de heetste pepers ter wereld, en kan niet op onze lijst ontbreken. Deze peper lijkt meer op een habanero, maar tikt makkelijk de 1.200.000 SHU aan. Dit heeft ertoe geleid dat velen deze dikke peper probeerden, denkend dat ze de 100.000 SHU van de habanero gingen ervaren. Je voelt hem al aankomen: ze realiseerden zich al snel dat ze de verkeerde keuze hadden gemaakt. Niet om de zoete smaak en uitstekende hitte van de Trinidad 7 Pot in diskrediet te brengen, maar deze peper biedt absoluut een andere ervaring dan veel mildere pepers!

Hoewel dit niet de populairste peper is, wordt de Trinidad 7 Pot wel vaak door waaghalzen voor extreme uitdagingen gebruikt. Hij kan ook worden verwerkt in hete sauzen om genoeg pittigheid toe te voegen.

14. 7 Pot Jonah — 1.200.000 SHU

Heetste Pepers: 7 Pot Jonah

De 7 Pot Jonah heeft veel gemeen met de Trinidad 7 Pot. Beide hebben een gerimpeld en mollig uiterlijk, evenals een Scovillewaarde van 1.200.000. De 7 Pot Jonah is echter een zoet smakende peper die, hoewel hij ook heet is, meer smaak heeft. Daarom wordt hij vaak voor hete sauzen, salsa's en marinades gebruikt. Wees echter gerust, hij is nog steeds superheet, alleen op een veel geleidelijkere manier dan sommige andere superhete pepers.

Ook de 7 Pot Jonah is lastig om te vinden. Het is geen algemeen gekweekte peper en de kans is klein dat je hem in de winkel tegenkomt. Online zijn er echter wel zadenshops te vinden die de 7 Pot Jonah op voorraad hebben. Zo kun je hem gewoon thuis kweken!

15. Ghost Pepper (Bhut Jolokia) — 1.041.427 SHU

Heetste Pepers: Ghost Pepper (Bhut Jolokia)

Hoewel de Ghost Pepper als laatste op onze lijst staat, stond hij in 2007 aan de top, toen hij de titel van 's werelds heetste chili bemachtigde. Hij is afkomstig uit India, waar hij bekendstaat als Bhut Jolokia, en heeft een SHU van ongeveer 1.041.427. Nog steeds verschrikkelijk pittig dus... Met een rode buitenkant die gerimpeld en soms klonterig is, wordt de Ghost Pepper vaak beschouwd als 'de derde in de rij', na de jalapeño en habanero.

Vanwege zijn bekendheid is het erg makkelijk om deze peper te vinden, en grote supermarkten hebben hem meestal wel vers op voorraad. De Ghost Pepper wordt daarbij vaak gebruikt in de Mexicaanse en Indiase keuken als manier om een flinke kick aan gerechten toe te voegen.

Nieuwe kanshebbers om de heetste peper ter wereld te worden

Nieuwe kanshebbers om de heetste peper ter wereld te worden

Zoals je hebt kunnen zien, pronkt op bovenstaande lijst de top 15 van heetste pepers die vandaag de dag beschikbaar zijn. Het is je echter misschien ook opgevallen dat de positie van sommige pepers in de loop der jaren is veranderd. Wat ooit de heetste peper ter wereld was, maakt nu plaats voor iets nog heftigers. Er woedt dus best een concurrentiestrijd in de wereld van de chilipepers. Op het moment van schrijven, zijn er ook nieuwe soorten met waanzinnige Scoville-eenheden die staan te popelen om officieel te worden erkend, zodat ze een plekje aan de top kunnen bemachtigen. Laten we eens een paar pepers bekijken die in de startblokken staan!

Pepper X — 3.180.000 SHU (onofficieel)

Uiteraard niet tevreden met het feit dat hij met nog maar één peper bovenaan de lijst staat, heeft Ed Currie, de maker van de Carolina Reaper, Pepper X gecreëerd. Met een onheilspellende naam en mogelijk wel 3.180.000 Scoville-warmte-eenheden, is deze peper volgens Currie "twee keer zo heet als de Carolina Reaper". Dit is dan ook een peper die klaarstaat om iedereen weg te blazen. Met een gerimpeld, groen, en over het algemeen bescheiden uiterlijk, werd Pepper X in de loop van meer dan tien jaar ontwikkeld en verfijnd. Pepper X is daarbij vaak te vinden in extreem hete sauzen, en is op dit moment de onofficiële heetste peper ter wereld.

Dragon's Breath — 2.480.000 SHU (onofficieel)

Dragon's Breath heeft naar schatting 280.000 SHU meer dan de Carolina Reaper, en zou de plek van heetste peper innemen als Pepper X dat niet al zou doen. Deze kleine, gemeen uitziende peper is een droom (of nachtmerrie) die uitkomt voor veel liefhebbers. Er zijn zelfs onderzoeken gedaan door de Nottingham Trent University naar de effectiviteit van het gebruik van natuurlijke oliën van Dragon's Breath in klinische settings. Interessant, toch? Met zo'n naam kun je niet anders verwachten dan een waanzinnig pittige ervaring!

Kies vandaag nog jouw Hot Pepper-partner

Kies vandaag nog jouw Hot Pepper-partner

Met deze lijst van superhete chilipepers, kun je nu je eigen lijstje samenstellen en helemaal losgaan! Zorg er echter wel voor dat je ze met mate probeert en voorzichtig te werk gaat. Het is daarbij één ding om ze vers in de winkel te kopen, maar het is helemaal te gek om ze thuis te kweken. En het is ook nog eens supermakkelijk.

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Plantshop Top Lists
Zoeken in categorieën
of
Zoeken