Blog
Carolina Reaper: Hoe Kweek En Gebruik Je Deze Peper?
7 min

Carolina Reaper: Hoe Kweek En Gebruik Je Deze Peper?

7 min

Sinds 2017 is de Carolina Reaper de heetste peper ter wereld. Deze chilipeper is ongeëvenaard heet, maar smaakt ook fruitig, wat hem zeer gewild maakt. En dat niet alleen, want het is bovendien heel leuk om deze peper thuis te kweken. Al met een beetje kennis en zorg oogst je in een handomdraai eersteklas Carolina Reapers.

De Carolina Reaper is de heetste peper ter wereld en daarmee zowel intrigerend als intimiderend. Maar deze peper heeft ook veel toepassingen. Als je namelijk dol bent op pittig, kun je deze ongelooflijk lekkere hete peper gebruiken om bijvoorbeeld sauzen of chilipoeder mee te maken. Maar je kunt er ook zo elk gerecht een stevige kick mee geven.

Je kunt natuurlijk ook naar de winkel gaan en wat producten met Carolina Reaper kopen. Maar wat is daar leuk aan? Kweek ze gewoon zelf! Je hebt zo niet alleen de volledige controle over het uiteindelijke product, maar oogst ook nog eens superveel pepertjes die je naar eigen wens kunt gebruiken. Klinkt goed, toch? In dit artikel lees je alles wat je over de Carolina Reaper weten moet. Je leert daarbij hoe je deze peper succesvol thuis kweekt, ongeacht je ervaring.

Wat is de Carolina Reaper?

Wat Is De Carolina Reaper?

De Carolina Reaper is ontwikkeld door Ed Currie, een kweker van chilipepers uit het Amerikaanse South Carolina. In 2017 werd de peper door het Guinness World Records officieel erkend als de heetste ter wereld en dat is sindsdien niet veranderd. Dit duivels hete pepertje is ontstaan door de pepers La Soufriere en Naga Viper met elkaar te kruisen. Het resultaat is een gloeiend hete peper met uitgesproken fruitige smaken.

De Carolina Reaper staat ook bekend om zijn opvallende uiterlijk. De peper pronkt met levendige, rode kleuren, die voor niet-ingewijden een duidelijk waarschuwingssignaal afgeven. Maar niet alleen de kleur valt op, want de peper is ook gerimpeld en knobbelig en loopt taps toe in een scherpe punt. Zowel het uiterlijk als de smaak zijn daarmee behoorlijk intimiderend, maar fans van hete pepers kunnen er maar geen genoeg van krijgen. De Carolina Reaper wordt daarbij gezien als een waar overgangsritueel voor de echte peperliefhebber.

Hoe pittig is de Carolina Reaper?

Hoe Pittig Is De Carolina Reaper?

We stipten al aan dat dit een extreem hete peper is, maar wat bedoelen we daarmee? Nou, deze regerend kampioen scoort ongeveer 2,2 miljoen eenheden (SHU) op de schaal van Scoville. Dit meetsysteem is gecreëerd door de gelijknamige Wilbur Scoville en vormt de basis van hoe het hitteniveau van pepers wordt bepaald. Het proces is bedacht in 1912 en omvat in wezen het drogen en oplossen van chili's in alcohol, waarna deze oplossing met suikerwater wordt verdund totdat er geen hitte meer kan worden geproefd. Tegenwoordig wordt in plaats van dit proces high-performance vloeistofchromatografie (HPLC) gebruikt. Toch wordt over het algemeen nog altijd gebruikgemaakt van SHU om de pittigheid van pepers aan te geven.

Je kunt je misschien wel voorstellen dat 2,2 miljoen SHU simpelweg bizar is. De paprika, ter vergelijking, scoort 0 SHU. De jalapeño peper schommelt tussen de 2500 en 8000 SHU en de habanero kan tot 350.000 SHU bereiken.

Gezien de grote concurrentie bij het creëren van de heetste peper ter wereld, is het een ongelooflijke prestatie dat de Carolina Reaper die titel al sinds 2017 bezit. Sommigen hebben wel geprobeerd deze peper te overtreffen, maar tot op heden is niemand erin geslaagd de kracht en consistentie van de Reaper te verbeteren. Ed Currie is zelfs bezig zijn eigen creatie te perfectioneren. Hij beweert namelijk dat hij een nieuwe chilipeper heeft gecreëerd, bekend als 'Pepper X'. Deze behaalt mogelijk wel 3,18 miljoen SHU. Het valt dus nog te bezien hoelang de Carolina Reaper nog aan de top staat.

Gerelateerd artikel

Hete Pepers En De Scovilleschaal

Hoe kweek je de Carolina Reaper?

Hoe Kweek Je De Carolina Reaper?

Je weet nu precies waar de Carolina Reaper toe in staat is. Hoog tijd dus om uit te vinden hoe je deze gloeiendhete schatjes zelf kweekt. Hieronder bespreken we alles wat je moet weten om thuis Carolina Reapers te kweken. We helpen je graag, of je nu net begint met het kweken van pepers of al redelijk wat ervaring hebt!

Gerelateerd artikel

Pepers Kweken Voor Beginners In 10 Simpele Stappen

Het kweken van Carolina Reaper: benodigdheden

Laten we bij het begin beginnen: je hebt een aantal dingen nodig om je project goed op te starten. Gelukkig hoef je hiervoor geen lening af te sluiten en kun je veel spullen hergebruiken. Mogelijk heb je veel producten zelfs al in huis. Hoe dan ook, je hebt het volgende nodig:

Carolina Reaper zaden

Je kunt natuurlijk geen Carolina Reaper chilipepers kweken zonder zaden! Als je kiest voor zaadjes van goede kwaliteit, ben je al een heel eind.

Starter kit of kleine kiempotten

Een starter kit, zoals de Smart Start, biedt een makkelijke manier om je project goed te beginnen. Deze sets bevatten speciaal samengestelde aarde, zodat je zaden zich in de best mogelijke omgeving kunnen ontwikkelen. Je kunt echter ook conventionele kiempotten gebruiken om je zaadjes in te kiemen.

Biologische compost

Lichte, leemachtige aarde met een goede drainage is het beste als je Carolina Reapers kweekt. Bovendien bevat biologische compost geen schadelijke additieven of chemicaliën. Je planten zullen je dankbaar zijn!

Grotere potten voor het verplanten

Koop ook wat grotere potten (10 liter volstaat) om je zaailingen later in te verplanten. Zo kunnen ze hun wortelsysteem beter ontwikkelen en groter worden.

Meststoffen

Hier valt behoorlijk wat te kiezen. Als je online zoekt, zul je veel verschillende meningen vinden over de beste methoden voor bemesting. Dat gezegd hebbende, raden veel telers aan een meststof met een verhouding van 5-10-5 te kiezen. Gebruik dit met mate tijdens de groeicyclus.

Warmtemat/propagator (optioneel)

Een warmtemat of propagator is een handig hulpmiddel. Je houdt er je zaailingen warm mee, totdat je ze later ergens anders binnen of buiten kunt zetten. Met een warmtemat houd je de temperatuur bij de wortelzone consistent. Een propagator biedt echter een completere beschermde omgeving voor kleine planten. Als je in een warm land woont, kun je deze hulpmiddelen achterwege laten. Waarschijnlijk kun je dan wel toe met de natuurlijke warmte en het zonlicht.

Carolina Reaper kweken

Heb je alle benodigdheden verzameld? Dan is het hoog tijd om de Carolina Reaper te gaan kweken. Hieronder bespreken we stap voor stap hoe je succesvol deze hete pepers kweekt!

1. Kiemen

Kiemen

Het leven van je peperplanten begint hier. Zoals aangestipt, kun je hiervoor een kiemtray gebruiken en een zaadje in elke kiempot planten. Later kun je dan je zaailingen naar grotere potten verpotten. Je kunt je zaadjes echter ook direct in grotere potten met compost zaaien.

Het enige wat je vervolgens hoeft te doen, is het substraat vochtig houden, bij een consistente temperatuur van ongeveer 28°C. Er zijn daarbij verschillende manieren om je zaden warm te houden. Denk aan een warmtemat, een kastje of de vensterbank (als warm genoeg is). Houd de aarde goed in de gaten en zorg ervoor dat deze vochtig is en niet doorweekt.

Dit zijn echter niet de enige kiemmethoden. Als je online zoekt, zul je ook veel andere manieren vinden om zaden te kiemen, met wisselende resultaten.

2. Zaailingen verzorgen

Zaailingen Verzorgen

Het kiemen van de zaden van Carolina Reaper kan tot wel 21 dagen duren. Zodra je zaailingen ziet, is het belangrijk ze goed te verzorgen. Als je een kiemtray hebt gebruikt, is de kans groot dat ze al snel ruimte tekort komen. Met dit het achterhoofd is het verstandig de zaailingen naar iets grotere potten te verpotten. Zo kunnen ze goed floreren voordat je ze opnieuw naar grotere potten verplant.

Als je de zaden direct in kleine potten hebt ontkiemd, hoef je wat dat betreft nu niet veel te doen. Zet ze simpelweg op een zonnig plekje op de vensterbank, waar ze voldoende licht en warmte ontvangen. Als je dit niet hebt, kun je ook een warmtemat en een kweeklamp gebruiken. Houd de aarde daarbij vochtig, maar geef nooit teveel water.

Houd dit aan totdat je planten ongeveer 15cm hoog zijn. Vervolgens kun je ze verpotten.

Gerelateerd artikel

Pepers Kweken Voor Beginners In 10 Simpele Stappen

3. Verpotten

Verpotten

Ga je in potten kweken? Zorg dan voor een geschikte potmaat, zowel binnen als buiten. Carolina Reaper peperplanten hebben namelijk graag de ruimte. Je kunt bijvoorbeeld prima uit de voeten met een pot van ongeveer 10l. Als je buiten kweekt, kun je ze ook in een tuinbed zetten, als de omgeving daarvoor geschikt is.

Voor wat betreft het verpotten, is het verstandig om handschoenen te dragen om besmetting te voorkomen. Dit klusje komt vrij precies, dus wees geduldig en ga voorzichtig te werk als je de plant uit de pot haalt.

Om dit te doen, maak je de aarde rond de plant wat losser door zachtjes in de pot te knijpen. Houd vervolgens het steeltje tussen je wijsvinger en middelvinger, of je middelvinger en ringvinger, en keer de pot ondersteboven. Laat de plant, inclusief de aarde, in je hand glijden. Plaats de plant nu met de omringende grond voorzichtig in de nieuwe pot of een plekje in je tuin. Vul de ruimte op met aarde om de peperplant stevig op haar plek te zetten.

4. Verzorging en onderhoud

Verzorging En Onderhoud

Je peperplant staat nu vrolijk in het tuinbed of de uiteindelijke pot. Dan is het nu een kwestie van regelmatig onderhoud om te verzekeren dat ze zich zo goed mogelijk ontwikkelt. Gelukkig is het verzorgen van grotere planten vergelijkbaar met de zorg voor zaailingen. Je belangrijkste taak is verzekeren dat de aarde vochtig blijft. Dit zal je plant enorm helpen. Je kunt ook voedingsstoffen of meststoffen toevoegen als je je peperplant extra wilt stimuleren.

Carolina Reaper peperplanten worden vrij groot: sommige bereiken een hoogte van wel 1,5m. Soms moet je je plant dan ook wat ondersteunen om de ontwikkeling te bevorderen. Dit is vooral van belang als je buiten kweekt, waar het nog weleens wil waaien.

5. Op weg naar de oogst

Op Weg Naar De Oogst

Na de vruchtvorming duurt het ongeveer honderd dagen voordat je de Carolina Reaper pepers kunt oogsten. De weg naar een succesvolle oogst is echter niet altijd zonder hindernissen. Controleer je planten bijvoorbeeld regelmatig op ongedierte zodat je tijdig in kunt grijpen. Gelukkig zijn dergelijke problemen wel redelijk makkelijk op te lossen met een scherp oog en snel handelen.

Gerelateerd artikel

Wanneer En Hoe Oogst Je Hete Pepers?

Hoe oogst je Carolina Reaper pepers?

Carolina Reaper chilipepers verkleuren eerst groen. Je kunt ze in dit stadium wel plukken, maar het is beter te wachten tot ze die rijke, dieprode kleur hebben gekregen. Zodra ze een topzwaar uiterlijk hebben ontwikkeld, waarbij ze meestal 6-7cm lang en 5cm breed zijn, kun je de pepers oogsten.

Draag wel handschoenen als je de pepers van de plant verwijdert. Het is daarbij niet verstandig je ogen, gezicht of andere lichaamsdelen aan te raken, want het gevolg is een brandende sensatie die erg vervelend is. Draai elke peper voorzichtig van de plant. Een rijpe peper komt probleemloos los. Je kunt echter ook een snoeisnaar gebruiken als je je pepers liever groen oogst.

Hoe bewaar je Carolina Reaper pepers?

Hoe Bewaar Je Carolina Reaper Pepers?

Met een beetje geluk heb je nu een behoorlijke oogst Carolina Reaper pepers. Maar hoe kun je ze het beste bewaren? Er zijn oplossingen voor de korte en de lange termijn. En wat je kiest, is afhankelijk van je voorkeuren.

Wil je redelijk snel na het oogsten van je pepers genieten? Dan kun je ze in een afsluitbaar bakje of zakje bewaren. Op kamertemperatuur blijven ze zo ongeveer een week goed. Ga je ze niet direct gebruiken? In de koelkast zijn ze ongeveer een maand houdbaar. Invriezen is ook een optie, dan blijven ze in ieder geval zes weken vers. Je kunt de chilipepers ook drogen, waarmee je de houdbaarheid met wel een jaar of meer verlengt. Sommige telers kiezen er ook voor om ze in te maken, waardoor de pepers in principe oneindig lang houdbaar zijn.

Je hebt dus behoorlijk wat opties als het om het bewaren van je Carolina Reapers gaat. Hopelijk heb je een flinke oogst, zodat je verschillende oplossingen kunt proberen. Zo heb je altijd een voorraad pepers bij de hand die je op elk moment kunt benutten. Zorg er in ieder geval voor dat je altijd handschoenen draagt als je ze verwerkt!

Hoe gebruik je Carolina Reaper chilipepers?

Zoals vermeld, trakteren Carolina Reapers je op intense hitte en een fruitige smaak. Dat maakt ze heel geschikt voor allerlei heerlijke gerechten. Maar het spreekt ook vanzelf dat je maar een heel klein beetje nodig hebt als je voor deze pepers kiest.

Hoewel deze peper misschien niet geschikt is voor recepten waar de peper zelf op de voorgrond staat, zoals met jalapeño-poppers, heeft de Carolina Reaper wel talloze andere toepassingen. Voorbeelden zijn hete sauzen, chili-olie, poeder en vlokken, waarmee je elk gerecht wat pit kunt geven.

Ben je klaar voor de Carolina Reaper?

Ben Je Klaar Voor De Carolina Reaper?

Dat is alles! Je weet nu hoe je zelf thuis bizar hete pepers kweekt, van zaad tot oogst. En je hebt alleen maar wat geduld en liefde nodig om een grote voorraad Carolina Reapers aan te leggen. Natuurlijk kun je ze ook kopen, maar zelf kweken is toch veel leuker? Zorg voor je eigen voorraadje chilipepers en geniet van een lonend avontuur, wat je ervaringsniveau ook is.

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
How To Plantshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken