Blog
Vaporshop
3 min

Hoe Maak Je Een Cannabis-Vaporizer Klaar Voor Optimaal Gebruik?

3 min

Vapen is een prettige en makkelijke manier om van cannabis te genieten. Toch zijn er absoluut tips en trucs die je helpen om je vaporizer optimaal te gebruiken.

Misschien heb je al veel gehoord over vaporizers of heb je altijd al willen weten hoe ze werken. Hoe dan ook, een vaporizer is een handige manier om te genieten van cannabis. Je hebt bovendien niet te maken met de nadelen van het roken van een joint of bong.

VOORDELEN VAN EEN VAPORIZER

Het belangrijkste voordeel van vapen, is dat de rook die je binnenkrijgt schoner en zachter is. Bovendien bespaar je op de lange termijn vaak geld. Dat klinkt goed, toch?

Dit komt doordat een vaporizer cannabis minder heet maakt dan een vlam. Bij sommige vaporizers is het zelfs mogelijk de temperatuur nauwkeurig aan te passen. Omdat een vaporizer werkt met convectie- of conductieverwarming, verbrandt het plantmateriaal niet. Daardoor komen er geen onprettige gifstoffen vrij, terwijl de rook krachtiger is.

Gerelateerd artikel

Waarom Vaporizen: De 5 Belangrijkste Voordelen

Een ander voordeel van vapen is dat het efficiënt is. Steek je een joint of bowl aan? Dan vermindert de verzengende hitte de hoeveelheid beschikbare cannabinoïden. Bij vapen benut je het product echter veel beter; er komen meer cannabinoïden in de alveolen van de longen terecht. En omdat je minder verbranding hebt bij vapen, krijg je uiteindelijk minder giftige bijproducten binnen.

Nu je dit allemaal weet, is het belangrijk te weten hoe je optimaal profiteert van de puurheid en kracht. Het is daarbij essentieel kennis te hebben van het voorbereiden van een vaporizer voor de beste ervaring.

Portable Vaporizersbekijk DRAAGBARE VAPORIZERS

HOE MAAK JE EEN VAPORIZER KLAAR?

Gebruik je voor het eerst een vaporizer? Dan is het belangrijk dat er geen oliën of chemische stoffen meer op of in het apparaat zitten.

Om dat zeker te weten, moet je de vaporizer ‘affakkelen’. Daarbij verhit je het apparaat 2-3 keer, zonder dat je plantmateriaal in de wietkamer doet. Daarmee verwijder je eventuele residuen en vreemde geuren of smaken die het vape-plezier mogelijk negatief beïnvloeden. Volgens sommige mensen zou je een vaporizer na elk gebruik moeten ‘affakkelen’. Dit om de kwaliteit van de damp optimaal te houden.

VOORDAT JE GAAT VAPEN

Voordat Je Gaat Vapen

Is je vaporizer eenmaal schoon en klaar voor gebruik? Zorg dan dat de batterij is opgeladen (bij een draagbare variant) of goed is aangesloten.

Vervolgens is het tijd om je cannabis klaar voor gebruik te maken. Gebruik je een vaporizer voor droog plantmateriaal? Vermaal de wiet dan medium-grof. Doe het in de oven of kruidenkamer van het apparaat en druk het een beetje aan. De nadruk ligt hierbij op een beetje; er moet nog wel lucht doorheen kunnen.

Gebruik je wax, een concentraat of olie? Doe dan een klein beetje op het eind van een dab-tool en brengt dat voorzichtig aan op de punt van de verwarmingsspiraal.

Zet de vaporizer aan en kies de gewenste temperatuur.

ALS JE AAN HET VAPEN BENT

Als Je Aan Het Vapen Bent

Afhankelijk van de vaporizer duurt het tussen de 30 seconden en een minuut totdat de gewenste temperatuur is bereikt. Wacht totdat het apparaat op temperatuur is, voordat je de eerste trek neemt.

Neem eerst wat kleine trekjes. Deze hijsjes werken als katalysator voor je vape-sessie. Ze zorgen er daarbij voor dat het verdampingsproces op gang komt. Idealiter inhaleer je elke keer 2 of 3 seconden. Daarna neem je een langere trek totdat je merkt dat je longen lekker zijn gevuld. Dat duurt ongeveer 5 seconden. Adem daarna uit.

Om je vape-ervaring te verbeteren, is het soms handig wat ademtechnieken uit te proberen. Een langzame, gelijkmatige inhalering verbetert vaak de kwaliteit van een trekje, terwijl je zo min mogelijk cannabis gebruikt. Je bespaart zo op de lange termijn dus geld. De beste prijs-kwaliteitsverhouding bereik je door kleine trekjes van ongeveer 5 seconden te nemen. Inhaleer daarbij langzaam.

Gerelateerd artikel

Hoe Haal Je Meer Damp En Smaak Uit Je Vaporizer?

Bedenk dat een vaporizer na een tijdje soms automatisch uitgaat. Vaporizers zijn namelijk vaak ontworpen voor één sessie en niet voor onbepaalde tijd. Maak je echter geen zorgen. Het is gewoon mogelijk het apparaat na de eerste sessie opnieuw te verhitten. Het opladen is daarbij meestal erg eenvoudig. Sommige apparaten zijn zelfs te gebruiken terwijl je ze oplaadt. Je hoeft dan ook nooit zonder.

Omdat verdamping de cannabinoïden in cannabis activeert en niet verbrandt, zijn je toppen bovendien nog steeds bruikbaar na gebruik. Ze zijn dan natuurlijk niet meer zo krachtig, maar het is wel mogelijk er cannaboter of andere edibles en extracten mee te maken. Deze toppen noemen we ook wel AGT of ‘al gevapete toppen'.

NA HET VAPEN

Na Het Vapen

Nadat je hebt genoten van een vape-sessie, is het belangrijk dat je het apparaat schoonmaakt en ontsmet. Daardoor blijft de vaporizer goed werken en verbeter je de algemene ervaring.

Het ontsmetten van de vaporizer is een essentiële stap, zowel bij de eerste als bij de duizendste sessie. Je maakt daarbij verschillende onderdelen schoon om te voorkomen dat je onprettige residuen binnenkrijgt.

Maak eerst het damppad schoon met een pijpenrager of katoenen doekje. Het damppad bevindt zich in de lengte van de vaporizer en brengt de dampwolken uit de kamer naar je mond.

Maak daarna het mondstuk schoon, zeker als je de vaporizer met vrienden hebt gedeeld. Je kunt dat het beste doen door het mondstuk te verwijderen en het in alcohol te leggen. Daarna spoel en droog je het af. Op deze manier kun je elk onderdeel van je vaporizer schoonmaken.

Als je een desktop-vaporizer gebruikt, verwijder je de zak als die plakkerig is door de hars of is verkleurd.

DE PERFECTE VAPORIZER VINDEN

Het is belangrijk te weten dat de dampwolken bij een cannabis-vaporizer niet heel dik zijn. Ze zijn dan ook snel weer verdwenen. Reken dus niet op grote, dikke wolken, zoals bij vaporizers voor e-juice.

Wil je echt zeker zijn van de beste ervaring met een cannabis-vaporizer? Gebruik dan een vaporizer van goede kwaliteit, die aansluit bij je voorkeuren. Maak dus een keus tussen draagbaar en desktop, droge kruiden en concentraten, etc. Gelukkig kunnen wij je helpen om die beslissing wat makkelijker te maken. Zo hebben we een handige gids samengesteld waarmee je ontdekt welke vaporizer het best bij je past.

Gerelateerd artikel

Het Selecteren Van Jouw Ideale Vaporizer

Hoe je een cannabis-vaporizer ook wilt gebruiken, wij vertrouwen erop dat je gaat ontdekken wat het best bij jou past. Succes en geniet ervan.

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Producten Vaporshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken