Blog
Wat Is De Invloed Van Cannabis Op Je Geheugen?
2 min

Wat Is De Invloed Van Cannabis Op Je Geheugen?

2 min
Effecten Nieuws

De cannabinoïden uit cannabis beïnvloeden het brein op vele manieren. Een zo'n aspect is het geheugen en het begrijpen van deze interactie kan enorm nuttig zijn.

Het is zeker geen geheim dat cannabis het vermogen heeft het geheugen van gebruikers te beïnvloeden. Het is de reden dat we te maken hebben met dat stereotype van de afwezige en vergeetachtige stoner. Het is echter zo dat de mate, waarin cannabis het geheugen beïnvloedt, vaak wordt opgeblazen. Zeer recentelijk werd bijvoorbeeld een onderzoek gepubliceerd waarin beweerd werd dat langdurig gebruik van cannabis het voor mensen van middelbare leeftijd moeilijker maakte om een langere lijst met woorden te onthouden, vergeleken met mensen die nooit hadden gerookt. Hierdoor kon de media concluderen dat het gebruik van cannabis leidde tot een belemmerde woordenschat.

Natuurlijk komt het mediacircus niet geheel overeen met de beweringen in het onderzoek, waarin staat dat het lijkt alsof stoners het moeilijker vinden een lange lijst woorden te onthouden wanneer ze de middelbare leeftijd bereiken. Meer specifiek: De helft van de mensen in het onderzoek die gedurende 25 jaar regelmatig cannabis had gebruikt, kon een enkel woord minder onthouden dan de niet-rokers, uit een lijst van 15 woorden. Dit is geen gigantisch verschil en zeker niet een die de bewering rechtvaardigt dat cannabis gebruikers van middelbare leeftijd een "slechtere woordenschat" hebben, zoals bepaalde mediakanalen hebben beweerd. Als het gebruik van cannabis je woordenschat zou laten krimpen, zou dit neurale atrofie suggereren, een heel andere en serieuze aandoening. Ook moet opgemerkt worden dat in dit onderzoek uitsluitend een correlatie is vastgesteld en geen oorzaak. Andere, niet inbegrepen, factoren kunnen ook meespelen.

Dit onderzoek toont echter wel iets aan: We leren nog altijd bij als het gaat om cannabis en de effecten op het geheugen. Dus laten we eens kijken naar wat we wel weten.

DE EFFECTEN VAN CANNABIS OP HET GEHEUGEN

De voornaamste boosdoener, als het gaat om de interactie tussen cannabis en het geheugen, is THC. THC is de voornaamste psychoactieve stof die in cannabis wordt gevonden. Onderzoek heeft aangetoond dat THC invloed heeft op bijna alle aspecten van het geheugen, met de uitzondering van het oproepen van bestaande herinneringen.

Het meest merkbare effect van THC op het geheugen is zonder twijfel de tijdelijke verstoring van het kortetermijngeheugen. Iemand die high is, wordt vaak in de steek gelaten door het kortetermijngeheugen, waardoor de gebruiker vergeet wat er zojuist gebeurd is, wat natuurlijk lachen, gieren, brullen is als de gebruiker (en zijn vrienden) dit realiseert. THC maakt ook het veranderen van het kortetermijngeheugen naar het langetermijngeheugen lastig, waardoor het moeilijk herinneren is wat er gebeurde tijdens een high, zelfs nadat de high is uitgewerkt. Het is deze combinatie die ervoor zorgt dat het stereotype van de stoner met het slechte geheugen maar blijft aanhouden. Als iemand vaker wel dan niet stoned is, zal hij namelijk slecht kunnen onthouden wat er gebeurt. Zodra de high echter over is, wordt een volledige functionaliteit hersteld. Het idee dat dit een permanent of langdurig effect is, is dus gewoon niet waar. Het gebruik van cannabis zorgt niet voor geheugenverlies.

Hoe zit het dan? Nou, wetenschappers geloven dat het endocannabinoïdensysteem, het natuurlijke, biologische systeem in ons lichaam die samenwerkt met cannabinoïden als THC, een grote rol speelt in de formatie van het geheugen. Onderzoek heeft aangetoond dat wanneer de natuurlijke, door het lichaam geproduceerde endocannabinoïden worden geblokkeerd, de functionaliteit wordt verstoord. Het lijkt erop dat een overvloed aan cannabinoïden ook verstoringen veroorzaakt, maar op andere manieren.

Hoewel het hebben van een tijdelijk verstoord kortetermijngeheugen natuurlijk niet ideaal is, is het een prijs die velen willen betalen voor de aangeboden voordelen. Afgezien van alle andere manieren waarop cannabis het lichaam beïnvloedt, heeft het in feite ook een positief effect op het geheugen. Onderzoek heeft aangetoond dat THC en het endocannabinoïdensysteem direct betrokken zijn bij het faciliteren van de natuurlijke verwerking van slechte herinneringen, waardoor mensen worden geholpen angstige en stressvolle perioden in hun leven te verwerken.

We hebben nog steeds veel te leren, maar de reeds uitgevoerde onderzoeken hebben geen rampzalige of zorgwekkende feiten opgeleverd. We kunnen aannemen dat, als cannabis zou zorgen voor een enorm geheugenverlies, dit eenvoudig te ontdekken is. We hebben reeds de basis van kennis voor de belangrijkste effecten; we moeten alleen wat dieper graven voor de specifieke details.

 

         
  Josh  

Geschreven door: Josh
Schrijver, psychonaut en cannabis liefhebber Josh is Zamnesia's eigen expert. Hij besteedt zijn dagen ergens op het platteland, waar hij duikt in de verborgen diepten van alles wat psychoactief is.

 
 
      Ontdek onze schrijvers  

Read more about
Effecten Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken