Blog
Wat LSD ons kan leren over onszelf en de wereld
5 min

Wat LSD ons kan leren over onszelf en de wereld

5 min

Het is lastig te bespreken welke effecten heeft op de geest en het zelf, wanneer er zo weinig bekend is en zoveel gespeculeerd wordt over beiden. Is het een mystiek "nergens" waar de stijgende aap een dalende engel ontmoet of zijn er gewoon chemische capriolen aan de gang in onze hersenen?

LSD, lyserginezuurdiethylamide, is een organische verbinding die tot een familie van alkaloïden behoort, gesynthetiseerd uit lysergeenzuur afkomstig van een schimmel, moederkoren, die op een graan wordt gevonden. LSD vindt haar oorsprong dus als schimmel die rogge infecteert.

HET BEGIN

Tijdens het zoeken naar een respiratoir en bloedsomloop stimulerend middel, of analeptic, werd LSD-25 ontdekt door de Zwitserse chemicus Dr. Albert Hofmann in het laboratorium van het farmaceutische bedrijf Sandoz. LSD, of lyserginezuurdiethylamide, werd in 1938 gesynthetiseerd met behulp van lysergeenzuur, afgeleid van moederkoorn. Oorspronkelijk werd gedacht dat het niet van therapeutische waarde was, dus het lag op de plank tot 1943, toen Dr. Hofmann besloot verder onderzoek te doen. Tijdens het voorbereiden van een verse hoeveelheid, absorbeerde hij onbedoeld een klein beetje, waarschijnlijk via zijn vingertoppen, waarna hij genoot van een milde en prettige, sprookjesachtige, hallucinogene ervaring, sterk genoeg om hem naar huis te laten vertrekken. Zijn nieuwsgierigheid was echter zo gewekt dat hij besloot om een formele test uit te voeren en drie dagen later slikte hij 250 microgram in een wateroplossing. Omdat het de eerste menselijke trip ooit was, wist hij niet dat hij 5 keer zoveel gebruikte als nodig was om hallucinogene effecten op te wekken bij een volwassene. Hij deed verslag van een intense, hallucinogene ervaring en de nieuwsgierige wetenschapper was zowel bang als opgetogen. De effecten waren absoluut nieuw, maar leken nog steeds geen praktische toepassingen te hebben, dus het werd opnieuw opgeslagen.

KORTE HISTORIE

Amerikaanse wetenschappers startten in 1950 met menselijke experimenten om te ontdekken of LSD kon worden gebruikt als behandeling voor diverse aandoeningen, zoals schizofrenie of psychose. Tegelijkertijd voerde de CIA testen uit op mensen om te ontdekken of het militaire toepassingen had als een invaliderende of fatale drug. In geen van deze onderzoeken werd een toepassing voor LSD gevonden en uit nieuwsgierigheid werd het getest in psychiatrische ziekenhuizen, waar het werd gebruikt als experimentele psychotherapie. LSD kreeg de aandacht van het publiek toen Dr. Timothy Leary begon met zijn Psychedelic Research Project aan Harvard University in 1960.

In 1962 beperkte de Food and Drug Administration (de FDA) in de VS het onderzoek naar LSD. Het is niet verwonderlijk dat LSD het volgende jaar op straat verscheen als drug. Datzelfde jaar werd Tim Leary ontslagen van Harvard, vanwege zijn uitgesproken mening over het gebruik van psychedelica. Rond 1970 was het gebruik van LSD binnen de moderne wereld ontploft en hoewel het een Schedule 1 drug was, werd het schaamteloos besproken in tijdschriften en het werd openlijk geprezen door kunstenaars en muzikanten.

De volgende decennia nam de populariteit van LSD af en werd het vervangen als recreatieve drug, door de toenemende verkrijgbaarheid van goedkope cocaïne. Omdat het aanzienlijk goedkoper was dan de drug van dat moment, XTC, maakte LSD in de late jaren '80 een opleving mee met de opkomst van Manchurian Beat en wederom in de vroege jaren '90 door een opkomende rave cultuur.

Een interessant historisch feitje: De effecten van het eten van voedsel gemaakt van met moederkoorn geïnfecteerde rogge zijn al vastgelegd sinds tenminste 1095. Mensen en andere zoogdieren kunnen "ergotisme" ontwikkelen, een ernstig pathologisch syndroom, dat in de middeleeuwen bekend stond als Sint-Antoniusvuur. Sommige historische evenementen kunnen worden toegeschreven aan ergotisme, zoals de Great Fear in Frankrijk tijdens de Revolutie. In lichamen, gevonden in moerassen, zijn soms resten moederkoorn in de maag gevonden, wat duidt op het rituele gebruik van moederkoorn alkaloïden, die overeenkomen met diegenen die gebruikt werden door de Oude Griekse Eluesinium Mysterieculten.

UITSLUITEND DE FEITEN

In een recentelijk door crowd-funding gefinancierd onderzoeksproject an de Beckley Foundation, een organisatie die psychoactieve stoffen onderzoekt, is voor het eerst onthuld hoe de hersenen eruit zien tijdens het gebruik van LSD.

"We onthullen eindelijk de hersenmechanismen die ten grondslag liggen aan het potentieel van LSD, niet alleen om te genezen, maar ook om ons begrip over het bewustzijn zelf te verdiepen", zei Amanda Feilding, de directeur van de stichting.

20 gezonde vrijwilligers deden op twee verschillende dagen mee aan het onderzoek. De ene dag ontvingen zij 75 microgram LSD en de andere dag een placebo.

Elke vrijwilliger werd onderzocht met behulp van geavanceerde en complementaire technieken om de hersenen in kaart te brengen: Arteriële spin labeling, MRI in rust (Magnetic Resonance Imaging), magnetoencephalography en metingen van het bloed zuurstof niveau. Deze scans meten de functionele verbindingen binnen en tussen hersennetwerken, neuronale activiteit, hersengolf activiteiten en de bloedstroom.

Ontdekt werd dat de hiërarchische structuur van de hersenen, onder invloed van LSD, werd gereorganiseerd, zodat verschillende delen van de hersenen direct met elkaar communiceerden in plaats van te worden bewerkt, gefilterd en geprioriteerd.

Interessant genoeg werd gezien dat de delen van de hersenen, waar het gehoor, de aandacht, beweging en visie werden verwerkt, meer verbonden waren, wat de indruk wekt van een meer verenigd brein. Er was een duidelijke afname in de verbinding tussen de parahippocampale gyrus en retrospleniale cortex, wat suggereert dat in deze systemen de informatie wordt geprioriteerd en dit zijn delen waar het gevoel van eigenwaarde en ego te vinden zijn. Deze afname in connectiviteit houdt verband met gevoelens van het verminderd ego en veranderde betekenis. De gebieden van de hersenen waar een versterkte verbinding plaatsvindt, kunnen de intense visuele aard van de LSD ervaring verklaren en ook waarom er veelvoorkomende ervaringen zijn van het horen van kleuren en het zien van geluiden. De auteur van het onderzoek, Professor David J. Nutt, reageerde enthousiast: "Het kan worden gezien dat de drug het beperkte denken omkeert, die we ontwikkelen van de kleutertijd tot de kindertijd. Het onderzoek kan de weg vrijmaken voor het gebruik van LSD of gerelateerde, chemische stoffen bij de behandeling van psychiatrische aandoeningen en kunnen de hersenen vrijmaken van gedachtepatronen die we zien bij depressie en verslaving."

PRAKTISCHE LSD

De praktische doeltreffendheid van LSD, hoewel niet onderzocht, kan ook worden herleid naar historische ervaringen. Nobelprijswinnaar Francis Crick was onder invloed van LSD, toen hij in The Eagle pub in Cambridge aankondigde dat hij en James Watson de dubbele helix structuur van DNA hadden ontdekt.

Net zoals de wetenschappers in de jaren '50, gebruiken ook tegenwoordig wat bekende tech geeks in Silicon Valley LSD om hun genialiteit de vrije hand te geven in een omgeving die niet gehinderd wordt door vooroordelen, in een poging de volgende grote doorbraak te maken.

Musici en artiesten hebben vaak LSD gebruikt als hulpmiddel bij hun creatieve proces. Hendrix beweerde kleuren te verven bij het maken van muziek en Eminem rapte openlijk over zijn LSD gebruik.

LSD wordt in microdoseringen gebruikt door extreme sporters om visuele scherpte, focus en reactiesnelheid te verbeteren. Samen met cannabis hielp LSD de alternatieve jeugdbeweging van de jaren '60 te vormen en de daaropvolgende vloedgolf van culturele verandering.

NIETS DAN DE FEITEN

Het is lastig te bespreken welke effecten heeft op de geest en het zelf, wanneer er zo weinig bekend is en zoveel gespeculeerd wordt over beiden. Is het een mystiek "nergens" waar de stijgende aap een dalende engel ontmoet of zijn er gewoon chemische capriolen aan de gang in onze hersenen? Hoe dan ook biedt LSD ons een volledig sensorisch, vluchtig kijkje in onze unieke plaats in de natuur. We maken er plotseling onderdeel van uit en vallen toch op in een evenwichtsoefening die mensen nog steeds leren te beheersen. LSD biedt ons inzicht in de majestueuze empathie die we aan elkaar en alles op deze aarde moeten tonen, als we de volgende grote sprong in menselijke evolutie willen maken.

De virtuele connectiviteit in cyberspace schiet vooruit op een exponentieel groter wordende golf. Dit ongekende, super-verbonden, virtuele organisme van mensen en informatie laat vergelijkbare eigenschappen van de hersenen zien tijdens een psychedelische ervaring. Hiërarchische structuren van het bedrijfsleven en de overheid worden uitgehold door het verbonden zelf, met betrekking tot sociale netwerken en intercollegiaal beoordeelde micro markten. De gemeenschappelijke thema's, die voorbij culturen en demografie reiken, zijn de echte waarden van de psychedelische ervaring. Een bewustzijn dat nodig is voor de crisismanagement van een hyperverbonden wereld, dat dendert richting eigenheid en de mogelijkheid op een katastrofisch falen van milieusystemen. De psychedelische ervaring hint naar iets dat word gedeeld in de menselijke genoom, dat schreeuwt om blije en attente samenwerking. Opgetogenheid is het algemene thema. Empathie, respect, geluk en schoonheid is de boodschap.

De ervaring van het verdwijnen van het "zelf" tijdens een psychedelische ervaring, vergemakkelijkt het besef dat de toekomst niet zal draaien om een "survival of the fittest", waarbij het verouderde mantra van groter, sterker, sneller en beter wordt gebruikt. De toekomst zal, zoals Buckminster Fuller al volhield, worden overleefd door de samenwerkers. De Gaia ervaring komt vaak voor bij het gebruik van LSD waar het belang van het zelf in perspectief wordt gezet. Het is uitgesproken en soms eng, maar de mentale aspecten ervan leveren hints van de mogelijkheid waarbij onze hele soort een set wederzijds nuttige doelen nastreeft.

Wij zijn de kapiteins van ruimteschip aarde en worden ons steeds meer bewust van de verslaving aan een suïcidale levensstijl. LSD en ander psychedelica kunnen de mens in staat stellen om de toekomst zonder angst en met elkaar te kunnen, waarbij we genieten van een uitmuntende en planetaire gezondheid. Samen vol zelfvertrouwen navigeren met een nieuwe, wederzijds ingebeelde kaart voor interactie onderling en met de wereld. Een systeem dat alleen gezondheid en geluk voor iedereen promoot en niet langer de aandoeningen prefereert die depressie of verslaving veroorzaken.

CONCLUSIE

Als de vraag is: "Doen LSD en psychedelica ertoe?" Dan moet het antwoord overduidelijk "Ja" zijn. Niet alleen als het gaat om persoonlijke en globale transformaties, maar ook klinisch bij de behandeling van hersenaandoeningen.

LSD en psychedelische drugs in het algemeen zijn onderdeel van een menselijke ervaring en we moeten een meer geavanceerde manier bedenken om ermee om te gaan, in plaats ze te verbieden, als we als verenigde soort vooruit willen komen.

Het lijkt gepast om af te sluiten met een citaat van de vader van LSD, Dr. Albert Hofmann:

"Uit mijn LSD experimenten, waaronder die eerste angstige, heb ik kennis gekregen van niet een, maar een oneindig aantal realiteiten. Afhankelijk van de toestand van onze zintuigen en psychische receptoren, ervaren we een andere werkelijkheid. Ik realiseerde me dat de diepten van het innerlijke en uiterlijke universum niet te meten en onuitputtelijk zijn, maar dat we terug moeten keren uit deze vreemde werelden naar onze thuisbasis en hier wonen in de realiteit die wordt geleverd door onze normale, gezonde zintuigen. Het is net als bij astronauten die terugkeren uit de ruimte: Ze moeten zich opnieuw aanpassen aan deze planeet."

 

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Nieuws Onderzoek
Zoeken in categorieën
of
Zoeken