Magnesium En Cannabis Planten

Magnesium En Cannabis Planten

Net zoals calcium en kalium, is magnesium een van de meest essentiële elementen die u in de gaten moet houden bij het kweken van cannabis.

Magnesiumtekort

Magnesium verspreidt zich met gemak in een plant. Wanneer er een tekort aan is, raken de chloroplasten bladeren van gemiddelde leeftijd (onder de top van de bloeiende knop) beschadigd en wordt magnesium uit de jongere delen van de plant gehaald. Deze afbraak van het bladgroen toont zich als rood-bruine vlekken en / of vage, troebele gele vlekken (chlorose) tussen de nerven.

Omdat magnesium zich permanent kan hechten aan organisch materiaal, wordt het met moeite uit oudere bladeren geëxtraheerd. Een lichte magnesiumtekort heeft weinig effect op de bloei van een plant, hoewel magnesiumtekort de vruchtvorming wel kan vertragen.

Verloop Van Magnesiumtekort

Magnesiumtekort

 • De eerste 3-4 weken zijn er geen symptomen waarneembaar. De plant groeit goed, is donkergroen van kleur en ziet er gezond uit.

 • De eerste symptomen van deficiëntie worden voor het eerst zichtbaar in cannabis rond week 4-6. Het manifesteert zich dan als kleine, roestbruine vlekken van necrose en/of troebele gele vlekken tussen de nerven van bladeren van gemiddelde leeftijd (onder de top van de bloeiende knop). De kleur van de jongere bladeren en de ontwikkeling van het fruit zijn dan nog normaal.

 • Vervolgens zal de grootte en hoeveelheid van de roest-bruine vlekken toenemen over het gehele blad, de chlorose zal toenemen en deze zal ook meer geel worden.

 • De symptomen nemen toe over de gehele plant, die deze zal er gehavend uit gaan zien.

 • Met een ernstig tekort, worden ook de jonge bladeren aangetast zullen deze minder snel groeien.

GERELATEERD ARTIKEL
Tekorten Aan Macro- En Micronutriënten Uitgelegd

We bekijken alle veelvoorkomende tekorten aan macro- en micronutriënten bij cannabis. In dit artikel behandelen we de diagnose, behandeling en preventie.

Mogelijke Oorzaken Van Magnesiumtekort

Magnesium tekorten komen vaker voor dan andere deficiëntie ziekten. De symptomen ervan kunnen verschijnen bij normale en hoge concentraties van het element, maar ook bij tekorten. Dit komt omdat de opname kan worden belemmerd door andere factoren.

Een aantal van deze omstandigheden:

 • Een erg nat, koud en / of zuur wortelmilieu.

 • Hoge hoeveelheden van kalium, ammoniak en / of calcium (mogelijk door teveel kalk in het leidingwater of krijt-rijke kleigrond), in verhouding tot het niveau van magnesium.

 • Beperkt wortelstelsel en zware stress op plant.

 • Hoge EC in het medium, geringere verdamping.

PowderFeeding Grow

Product bekijken

Wat Kun Je Doen Bij Een Magnesiumtekort?

Wat Kun Je Doen Bij Een Magnesiumtekort?

 • Voorkomen is beter dan genezen! Magnesium-rijke meststoffen kunnen een tekort al voorkomen. Als het dan alsnog optreedt, kunt u spuiten met bitterzout.

 • Controleer de temperatuur, vochtigheid, EC en pH van de bodem of substraat.

 • Als u een tekort vaststelt, kunt u het beste spuiten met een 2% oplossing van bitterzout

 • Bemesting via de wortels: niet-organische: Epsom zouten (met hydro), kieseriet (magnesiumsulfaat, te gebruiken met grond). Biologisch: oud, rot stal- of kalkoen mest.

 • Corrigeer eventuele oorzaken: een te lage pH (<5) bij het kweken op aarde? Gebruik dan magnesium-bevattende kalkmeststof. Bij het kweken op hydro: introduceer een voedingswater met een tijdelijk verhoogd pH (6,5). Als de EC te hoog is: spoelen en / of tijdelijk puur leidingwater gebruiken. Houd de temperatuur van het wortelstelsel, indien binnen geteeld, boven 19 º C (20-25 º C).

Een beetje extra magnesium kan geen kwaad. Een overmaat aan magnesium komt niet vaak voor bij het kweken in normale bodemgrond. Als dit toch gebeurt, zal de opname van calcium worden vertraagd en zal er een beeld ontstaan van te veel zout, groeistoornissen en kleurt de plant donkergroen.

GERELATEERD ARTIKEL
NPK: Wat Is De Beste Verhouding Voor Cannabiskweek?

Voor het voeden van cannabisplanten heb je kennis nodig over NPK macrovoedingsstoffen en de correcte doses. Lees hier alles over NPK voeding.

Leeftijdsverificatie 18+

Ben je 18 jaar of ouder? De content op Zamnesia.nl is uitsluitend geschikt en bestemd voor volwassenen.

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je woont. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent.