Product successfully added to your shopping cart.
Check out

Hoe ontkiem ik cannabis zaden?

Voordat we beginnen met ontkiemen moeten we één belangrijk ding goed in de gaten houden: hygiëne is een erg belangrijke factor wanneer je met je nageslacht werkt en dit beperkt zich niet tot de gereedschappen en materialen waar je mee werkt, maar het betrekt zich ook op JOU! Als je bijvoorbeeld een (tabaks)roker bent … wist je dat nicotine giftig is voor cannabisplanten net zoals het giftig is voor jou? Ga dus als een chirurg te werk en gebruik antibacteriële zeep om voor iedere operatie je handen te wassen. Pincetten, scharen, potten, emmers – voor de beste resultaten bij de laagst mogelijke besmettingsrisico’s moet het ALLEMAAL schoon zijn.

Om je zaden een perfecte start te geven, moet je ze in een vochtige, warme omgeving plaatsen. Direct nadat het worteltje door de schil is gekomen, zal het op zoek gaan naar vochtigheid, dus zorg voor een vochtige omgeving voor het prille leven; als je dat niet doet, gaat het zaadje dood. Hou het vochtigheidsgehalte hoog gedurende het gehele ontkiemingproces.

Of je nu gebruikt maakt van een verwarmend licht dat je over je kleintjes hangt, of een verwarmingskussen, hou altijd je zaadjes warm. Er zijn in feite drie factoren die van invloed zijn op een succesvolle ontkieming: warmte, vochtigheid en duisternis. Zelfs nadat ze uit de donkere periode komen, hebben je zaailingen een hoog vochtigheidsgehalte nodig.

Er zijn verschillende methoden om succesvol cannabiszaadjes te ontkiemen, maar we beperken ons hier tot drie methoden; deze drie zijn het eenvoudigst en vrijwel dummy proof.

1. Doe de zaadjes in een glas en bedek ze met water. Dat is eigenlijk alles, je moet alleen wel dagelijks het water verversen. Het wordt aanbevolen om de watertemperatuur constant op 20?C te houden. Reeds binnen 3-5 dagen zul je kleine, witte stipjes zien, dit betekent dat het zaadje door zijn schil heen breekt. Het nieuwe leven heeft nu een aanvang genomen en wil snel gevoed worden. Zodra het worteltje 2-3 mm lang is, is het tijd om de zaailing in de zaaigrond te stoppen. Maak een klein gaatje in de grond van 0,5 cm diep en stop voorzichtig je zaailing erin. Bedek hem zorgvuldig met aarde. Zorg voor voldoende vocht door een dispenser te gebruiken, zonder hierbij de grond te doordrenken. Plaats voor warmte en belichting een fluorescerend licht erboven.Ontkiemen van wiet zaden

2. De ene kweker zegt “in het donker”, een andere zegt “hij heeft licht nodig”. Wij zijn voor de donkere methode. Neem twee stukjes watten of keukenpapier en leg de zaadjes ertussen. Zorg ervoor dat de watten/het keukenpapier niet te vochtig of te droog is. Na 2-3 dagen zie je de wortels door de schil heen breken; plaats nu de zaailingen zorgvuldig in de grond, waarbij de wortels uiteraard naar beneden wijzen. Hou ze warm en vochtig en laat er een licht op schijnen, 18 uur is voldoende.Wietzaden Ontkiemen

3. Plant je zaden direct in gewone grond. Het voordeel hiervan is uiteraard dat je ze niet hoeft te verpotten en dat je de plant niet hoeft te verplaatsen. Hiermee voorkom je schade aan je zaailing. Hou ook nu weer de omgeving warm en vochtig.Hoe kun je zaden het beste laten ontkiemen?

Ons advies samengevat:

Deze derde techniek wordt door ons sterk aangeraden. We raden aan de 'Smart Start' te gebruiken om zaden te ontkiemen. Gewoonlijk worden er veel fouten gemaakt met de eerste en de tweede methode van ontkiemen.  

Doe de zaadjes direct in de grond in een gaatje van 0,5 cm diep en plaats er een lamp boven. Als je natte stukje watten gebruikt, plaats ze dan in het donker bij een temperatuur van rond de 20-22?C (water-/grondtemperatuur) en ververs dagelijks het water.

Ontkiemen en oogsten