De Shisha Pen: Alles Wat Je Weten Moet

De Shisha Pen: Alles Wat Je Weten Moet

Luke Sholl
Luke Sholl
Bijgewerkt op:

Inhoudsopgave:

Wat is een Shisha Pen?

Een Shisha Pen is een kleine, sigaret-vormige, elektronische waterpijp die een shisha gearomatiseerde vloeistof verdampt. De Shisha Pen is perfect voor een ervaring onderweg, de Shisha Pen is altijd klaar voor gebruik, waar je ook bent. Omdat de e-shisha een vloeistof verdampt, bevat het daarnaast geen teer, koolmonoxide of andere giftige stoffen die worden geproduceerd bij het verbranden van Shisha tabak. Een Shisha pen levert een zuivere en prettige shisha ervaring zonder zorgen om nicotine verslaving of negatieve gezondheidseffecten. De Shisha pen is de moderne evolutie van een oude traditie.

Hoewel het roken van een hookah een traditie is die al honderden jaren teruggaat, is de uitvinding van de e-hookah een meer recente. Het volgde op de uitvinding van de e-sigaret door Hon Lik in 2003. Hon Lik is een Chinese apotheker die bedacht een piëzo-elektrisch ultra-geluid uitzendend element te gebruiken om nicotine, verdund in propyleenglycol, te verdampen. In 2004 werd dit voor het eerst op de Chinese markt gebracht en daarna verspreidde het zich wereldwijd. De Shisha pen is een logische evolutie van dit concept om een nicotinevrije, draagbare en pure shisha ervaring te bereiken.

Het zijn deze kenmerken die ervoor hebben gezorgd dat een shisha pen een trendy accessoire is geworden die vaak wordt gezien tijdens een avondje uit. De veiligheid, draagbaarheid, smaken en ook de gezondheidsaspecten leiden ertoe dat velen de voorkeur geven aan een e-shisha ten opzichte van een hookah, waarvan is aangetoond dat deze aanzienlijke gezondheidsrisico's leveren.

Hoe werkt een Shisha Pen?

Een shisha pen werkt via verdamping, waar een vloeistof tot het punt van verdamping wordt verwarmd. Hiermee wordt een veilige damp verkregen die geen giftige stoffen bevat. Daarentegen werken hookahs en sigaretten door middel van het verbranden van materiaal. Tijdens deze verbranding komen veel giftige stoffen vrij.

E-hookahs bestaan uit drie hoofdbestanddelen. Dit zijn de batterij, de vloeistof vulling en het verwarmingselement waarmee de vloeistof wordt verbrand. Wanneer een trekje wordt genomen, wordt door de zuiging de batterij geactiveerd, die het verwarmingselement laat werken en ook het LED lampje aan het einde van de pen. Zodra het element heet is, verdampt de vloeistof, die vervolgens wordt geïnhaleerd. Het is mogelijk om ongeveer 600 trekjes uit een e-shisha te krijgen.

De voordelen van de Shisha Pen

De voordelen van de Shisha Pen

1. Geen giftige stoffen

Shisha pennen leveren een schone en zuivere damp die geen teer, koolmonoxide of andere giftige stoffen bevat. Deze giftige chemische stoffen worden, onder andere, geassocieerd met de gezondheidsproblemen die voortvloeien uit het gebruik van tabak en hookahs. Omdat sigaretten en hookahs tabak verbranden, komen daarbij een groot aantal giftige bijproducten vrij. Een shisha pen verbrandt niets, dus veroorzaakt ook deze problemen niet.

2. Geen nicotine

Nicotine is de verslavende, stimulerende stof die we vinden in gewone en hookah tabak. Deze stof is op zichzelf niet schadelijk, maar wel verslavend en personen die slechts willen genieten van de smaak, willen dit vermijden. De vloeistof in een e-shisha bevat absoluut geen nicotine.

Gerelateerd artikel

Top 10 Alternatieven Voor Tabak In Joints

3. Geen rookverbod

Het feit dat een shisha pen damp uitstoot in plaats van rook zorgt ervoor dat de pen gebruikt kan worden op plaatsen waar roken niet gewenst of illegaal is.

4. Geen meeroken

De damp die een e-hookah levert, lost binnen seconden op. Dit betekent dat er geen sprake is van "meeroken". Deels is dit de reden waarom het is toegestaan op plaatsen waar tabak dat niet is.

5. Het is goedkoper

Gemiddeld gaat een shisha pen 600 trekjes mee. Wanneer je de kosten berekent, kom je met een shisha pen goedkoper uit dan bij het roken van hookah tabak of sigaretten.

6. Geen geurtjes

Omdat de damp van een shisha pen geen teer bevat, of andere schadelijke toevoegingen, blijft de geur niet op dezelfde manier hangen als sigarettenrook. Dit betekent dat kleding, meubels, haar en persoonlijke bezittingen niet doordrenkt raken met de geur van rook, een geur die veel mensen onprettig vinden en effect kan hebben op de manier waarop mensen met rokers omgaan.

7. Eenvoudig in gebruik

In tegenstelling tot gewone hookahs die veel voorbereiding nodig hebben, is een shisha pen eenvoudig in gebruik. Er is geen set up nodig en ook geen kool of vuur zoals bij een hookah of een sigaret. Je hoeft er alleen maar een trekje van te nemen!

8. Klein en discreet

E-hookahs zijn klein, zeker vergeleken met gewone hookahs, ongeveer de maat van een sigaret. Dit betekent dat ze gemakkelijk kunnen worden meegenomen in je zak of tas, voor gemakkelijk gebruik onderweg, iets wat met een gewone hookah niet praktisch zou zijn. Omdat ze ook klein zijn en een damp opwekken die snel verdwijnt, waardoor het gebruik meestal weinig aandacht trekt, zijn ze ook discreet.

De gezondheidsrisico's bij het roken van een Hookah

De gezondheidsrisico's bij het roken van een Hookah

Het roken van een hookah is een eeuwenoude traditie, die haar oorsprong vindt in het Midden-Oosten. Gearomatiseerde tabak wordt met een waterpijp gerookt, wat en plezierige en ontspannen ervaring levert. Het roken van tabak bevat echter talloze giftige en schadelijke stoffen, die allemaal met de rook worden geïnhaleerd. Bij de verbranding van tabak komen meer dan 4000 giftige stoffen vrij en van tenminste 69 weten we dat die kanker veroorzaken.

Maar het echte probleem van het roken van een hookah is dit: recent onderzoek heeft aangetoond dat slechts een uur hookah roken net zo slecht is als 100 sigaretten! Omdat een shisha sessie wel een uur of langer kan duren, worden de longen onophoudelijk gebombardeerd met rook. Nog erger: Ook wordt geloofd dat shisha tabaksrook tot wel 36 keer meer kankerverwekkend is dan gewone tabaksrook en wel 15 keer meer koolmonoxide bevat, naast grotere hoeveelheden lood, nikkel en arsenicum. Een shisha pen daarentegen, schakelt deze gezondheidsbezwaren uit omdat ze niets verbranden; ze verdampen een vloeistof. Er is geen koolmonoxide, geen teer, geen nicotine; geen van de kankerverwekkende giftige stoffen worden door een shisha pen geproduceerd.

Dat is een belangrijke reden waarom e-hookahs zo enorm populair geworden zijn. Ze zijn handig zijn om mee te nemen, maar daarnaast leveren ze geen gezondheidsrisico's die een gewone hookah wel levert. De gearomatiseerde vloeistof in een hookah pen wordt niet verbrand en produceert dus ook geen schadelijke rook. De veilige en schone vloeistof wordt verwarmd tot het punt waarop het verdampt, waardoor je een dikke, smakelijke damp inhaleert.

Wat is het verschil tussen een Shisha Pen een een E-sigaret?

Het grote verschil tussen een shisha pen en een e-sigaret is dat een e-sigaret is ontworpen om een nicotine stoot te leveren aan tabaksrokers, terwijl een shisha pen is ontworpen als een eenvoudig te gebruiken genotmiddel, zonder nicotine.

E-sigaretten worden gebruikt om tabakssigaretten te vervangen en worden dus constant gebruikt. Dit betekent dat een e-sigaret moet worden onderhouden, onderdelen moeten worden vervangen en nicotine e-vloeistoffen moeten worden bijgevuld. Andersom is een shisha pen ontworpen voor recreatief gebruik en in sociale situaties. Omdat ze niet, zoals een e-sigaret, constant worden gebruikt, hoef je je geen zorgen te maken over reserveonderdelen. Een shisha pen kan worden weggegooid, zodra hij op is.

Deze aard van een e-hookah, gecombineerd met het gebrek aan nicotine, betekent dat ze goedkoper zijn dan e-sigaretten, waardoor hun functie als sociaal genotmiddel, in plaats van het onder controle houden van een nicotineverslaving, nog verder wordt versterkt.

Nog een verschil tussen een shisha pen en een sigaret is de manier van functioneren. Omdat een e-sigaret navulbaar is, zijn er veel diverse ontwerpen beschikbaar, met verschillende set-ups. De meeste e-sigaretten hebben een knopje nodig om deze te activeren. Deze knop activeert het verwarmingselement tijdelijk en verdampt de nicotine e-vloeistof. Veel shisha pennen worden geactiveerd door zuiging en hebben dus geen knop.

Bevat een Shisha Pen nicotine?

Bevat een Shisha Pen nicotine?

Nee, onze Shisha pennen bevatten nooit nicotine. En over het algemeen zouden Shisha pennen dit ook nooit moeten bevatten. Ze zijn ontworpen als een veilige, leuke en trendy manier om te genieten van een gearomatiseerd trekje zonder zorgen over gezondheidsrisico's of verslaving. Als je zoekt naar een veilig, gearomatiseerd nicotine equivalent, dan moet je je eens verdiepen in een e-sigaret.

Nicotine is de verslavende stof die in tabak, hookah tabak en e-vloeistoffen in e-sigaretten wordt gevonden. Het wordt geabsorbeerd via de neus, mond en longen en bereikt al via de bloedbaan al snel de hersenen (meestal binnen 10 seconden). Eenmaal daar, zorgt het ervoor dat de bijnieren extra adrenaline produceren, waardoor de hartslag wordt verhoogd, een meer alert gevoel wordt opgewekt en de bloeddruk wordt verhoogd, terwijl het centrale zenuwstelsel een oppepper krijgt. Nicotine zorgt er ook voor dat de hersenen dopamine, een plezier opwekkende chemische stof, vrijgeven, waardoor de ervaring belonend voelt.

Gerelateerd artikel

E-sigaretten: Alles Wat Je Moet Weten

Kan je een Shisha Pen opnieuw gebruiken?

Kan je een Shisha Pen opnieuw gebruiken?

Nee, een Shisha pen is ontworpen om er onderweg van te genieten en vervolgens te worden weggegooid. Gemiddeld zal een e-hookah ongeveer 600 trekjes mee gaan. Deze kenmerken zorgen ervoor dat ze goedkoper zijn dan het roken van sigaretten of een echte hookah.

Als je op zoek bent naar een herbruikbare pen en de functionaliteit van een e-shisha in combinatie wil gebruiken met de nicotine bevattende e-vloeistof, dan is het beter te kijken naar een e-sigaret. Dit is een navulbaar apparaat, ontworpen om aan de behoeftes van rokers te voldoen. Het is mogelijk om nicotinevrije e-vloeistoffen te kopen, waarmee een e-sigaret de rol van een shisha pen kan overnemen, mocht je dat willen.

Is een Shisha Pen veilig?

Een Shisha Pen bevat slechts propyleenglycol, glycerine en smaakstoffen en ze werken door middel van verdamping in plaats van verbranding, dus ze zijn volledig veilig in gebruik, vergeleken met shisha en tabak, die beiden nicotine bevatten en schadelijke giftige stoffen creëren tijdens de verbranding. Propyleenglycol en glycerine zijn veelvoorkomende, onschuldige levensmiddelenadditieven die gebruikt worden om de damp te maken die wordt geïnhaleerd.

Opgemerkt moet worden dat, hoewel een shisha pen veel veiliger is dan het roken van een sigaret of hookah tabak, wetenschappers de lange termijn effecten van het verdampen van propyleenglyclol nog niet volledig hebben onderzocht. Vanwege de vrij recente ontdekking en opkomst van de shisha pen, is er nog niet veel onderzoek gedaan. Maar in anekdotische verslagen van gebruikers kunnen we lezen dat er ervaringen zijn van verbeterde ademhaling, minder hoesten, een meer fit gevoel en minder ziektes dan bij het gebruik van tabak.

Gerelateerd artikel

Het Verschil Tussen Rook En Damp

Luke Sholl
Luke Sholl
Luke Sholl schrijft al meer dan tien jaar over cannabis, het gezondheidspotentieel van cannabinoïden en de positieve invloed van de natuur. Hij werkt voor diverse op cannabinoïden gerichte websites en publiceert gevarieerde digitale content, ondersteund door gedegen technische kennis en grondig onderzoek.
Je bezoekt onze Nederlandse website.