Cannabis Kweken In Aarde

Wat het kweken van cannabis betreft, zijn er enkele belangrijke punten die je in de gaten moet houden om succesvol de beste marihuana te telen. In dit stuk willen we je een gedetailleerd overzicht geven van welke samenstelling van de aarde goed is voor cannabis en hoe je die kunt herkennen.

Het Kweken Van Cannabis In Aarde

POTGROND: DE BASIS VOOR HET SUCCES VAN JE KWEEKOPERATIE

Als je cannabis wilt gaan kweken, kun je niet zomaar het eerste het beste tuincentrum dat je tegenkomt, binnenlopen en een gewone aardemix voor kamerplanten en bloeiende planten kopen. Zo makkelijk gaat dat niet! Natuurlijk groeit je wiet heus wel in dit soort potgrond, maar je haalt niet alles uit je planten wat erin zit. Voor cannabis is een bepaalde samenstelling van de teelaarde vereist opdat ze welig kan groeien.

In dit stuk willen we je een gedetailleerd overzicht geven van welke samenstelling van de aarde goed is voor cannabis en hoe je die kunt herkennen. We hebben ook enkele handige tips over hoe je eigenhandig de beste biologische super soil maakt.

Daar gaan we!

BELANGRIJKE FACTOREN VAN POTGROND

Belangrijke Factoren Van Potgrond

Goede potgrond levert de basis voor een geslaagde kweekoperatie. Als de aarde van slechte kwaliteit is, heeft dat negatieve gevolgen voor alle andere belangrijke aspecten om je planten maximaal te laten presteren. Maar wat zijn nu de belangrijkste zaken waaraan een goede potgrond moet voldoen?

De meest belangrijke kenmerken van potgrond (behalve de voedingsstoffen die het bevat) zijn de structuur, afwatering en het watervasthoudend vermogen. Het wortelstelsel van je cannabisplant heeft gedurende de hele levenscyclus behoefte aan een gebalanceerde mix van water en zuurstof om goed te kunnen groeien. Als de aarde te nat is, vermindert dat de beschikbare zuurstof. Als de bodem echter te droog is en geen water vasthoudt, kan dat tot gevolg hebben dat de wortels beschadigen en uitdrogen.

De beste potgrond heeft een lichte structuur en kan precies de juiste hoeveelheid water vasthouden. Maar daarover later meer.

Er zijn enkele manieren waarmee je de structuur, afwatering en het watervasthoudend vermogen van je aarde kunt verbeteren. Meestal doet men dat door perliet aan de potgrond toe te voegen (als dat er niet al in zit). Perliet is een gesteente. Het is erg licht, luchtig en zorgt voor zuurstof in de aardemix. Tevens geeft het je potgrond een goede drainage.

Gerelateerd artikel

Melasse En Cannabis: Je Bodem Naar Een Niveau Hoger Tillen

Ook vermiculiet is een mogelijkheid om compacte aarde wat "luchtiger" te maken. Tevens zorgt het ervoor dat de potgrond water beter vasthoudt. Coco coir wordt gemaakt van kokosvezels en leidt er ook toe dat water beter vastgehouden wordt. Daarbij houdt het je aarde luchtig. Dat heeft tot gevolg dat het wortelstelsel zich beter en sneller kan ontwikkelen en de planten geen last hebben van overbewatering. Ook is het zo dat cannabisplanten gek zijn op wormenhoopjes. En dat is eigenlijk niets anders dan wormenpoep! Ze verbeteren de structuur, afwatering en het vochtigheidsgehalte van je potgrond. Bovendien bevatten ze doorgaans grote concentraties nuttige micro-organismen en dat is een voordeel ten opzichte van de andere mogelijkheden.

HOE JE GOEDE (EN SLECHTE) POTGROND HERKENT

Hoe Je Goede (En Slechte) Potgrond Herkent

De meeste kwekers zijn geneigd commercieel verkrijgbare aardemixen voor cannabis te kopen. Dat zijn over het algemeen samenstellingen die doen wat ze moeten doen. Maar voor mensen die hun bedenkingen hebben; hier volgt waar je op moet letten als je potgrond van topkwaliteit wilt gebruiken.

Over het algemeen kun je stellen dat goede potgrond er donker en rijk uitziet, een rulle structuur heeft, goed afwatert en het water voldoende vasthoudt zonder modderig te worden. Goede afwatering wil zeggen dat er bovenop de aarde na een paar seconden geen plasje water blijft staan. Het moet geen eeuwigheid duren voordat het water intrekt als je het hebt gegeven.

Goede potgrond voor cannabis heeft een rijke, licht gecomposteerde structuur. Het is handig als je het profiel van de aarde met je vingers inschat. Wanneer je dat doet, krijg je een goede indruk van de textuur en de kwaliteit over het algemeen. Lichte potgrond die toch rijk is aan voedingstoffen is over het algemeen een goed begin. Vervolgens zou je perliet kunnen toevoegen of een van de eerdergenoemde mogelijkheden die je aanspreekt. Het hangt er vanaf hoeveel water er door de aarde moet kunnen lopen. Als je van plan bent veel voedingssupplementen te geven, zou je bijvoorbeeld meer perliet moeten toevoegen. Het tegenovergestelde is waar als je weinig supplementen wilt toedienen. Wil je echter helemaal geen voedingssupplementen geven, maak dan gerust je eigen super soil (nogmaals, daar komen we straks op terug).

Slechte potgrond is echter te herkennen als modderig, klonterig en zeiknat van het water. Het houdt te veel vocht vast en daardoor loop je meer risico als je eens per ongeluk te veel water geeft. Bovendien zouden er niet te veel houtresten zichtbaar moeten zijn. Als er houtsnippers in je potgrond zitten, wil dat zeggen dat het materiaal nog niet volledig gecomposteerd is. En dat heeft weer tot gevolg dat alle voedingsstoffen in het hout niet beschikbaar zijn voor je cannabisplanten. Als de potgrond er als een vaste massa uitziet, houdt het te veel water vast en vrijwel geen zuurstof.

We kunnen ons niet voorstellen dat iemand dit doet, maar we vermelden het toch maar even: gebruik geen gewone grond (aarde) van buiten! Goedkoop is meestal duurkoop, begin er dus maar niet aan.

DE BESTE POTGROND VOOR BINNEN- EN BUITENWIET

De Beste Potgrond Voor Binnen- En Buitenwiet

Er zit verschil tussen de binnen- of buitenkweek van cannabis; de potgrond moet voor elk aan verschillende eisen voldoen.

De beste potgrond voor het binnen kweken van cannabis is ofwel speciaal ontwikkelde aarde voor het kweken van cannabis, of super soil. Er zijn verschillende keuzes mogelijk waar je uit kunt kiezen. Ze zouden biologisch moeten zijn en geen time-released chemische middelen moeten bevatten. Super soil is het best voor het binnen kweken van cannabis. Het biedt namelijk de juiste verhouding koolstof, stikstof, fosfor en nog een hele reeks andere nuttige voedingsstoffen.

Gerelateerd artikel

Waarom Hebben Cannabisplanten Voedingsstoffen Nodig?

Kweek je buiten in een tuin? Dan moet je het doorgaans doen met de aarde die er van nature voorkomt. Er zijn drie mogelijkheden; zanderige, leemachtige en kleiachtige grond. Meestal bestaat aarde uit een mix van deze drie voorkomende grondsoorten. Afhankelijk van de verhouding bestaan er verschillende kwaliteitssoorten. Wanneer je genoodzaakt bent om buiten te kweken, raden we je aan om eerst een flinke kuil te graven en de biologische super soil te gebruiken die we hieronder beschrijven. In het andere geval zou je potten kunnen gebruiken om buiten in te kweken. Mocht je voor deze mogelijkheid kiezen, dan is alles wat we hierboven over potgrond voor binnen hebben beschreven van toepassing.

WAT IS BIOLOGISCHE SUPER SOIL?

Wat Is Biologische Super Soil?

We hadden het er in dit artikel al meerdere malen over, nu gaan we uit de doeken doen wat super soil precies is. Het magische woord hier is leven. Goed samengestelde super soil zit barstensvol met leven. Om je een idee te geven over wat dat wil zeggen; een borrelglas met biologische potgrond bevat meer individuele levende organismen dan er mensen rondlopen op aarde. Dat is toch onvoorstelbaar?

Biodiversiteit is het sleutelwoord voor goede biologische super soil. Het leven in de potgrond floreert door diversiteit. Elk organisme dient een doel in het netwerk van leven. Dit netwerk is niet alleen zelfvoorzienend, het kan tevens kant-en-klaar beschikbare voedingsstoffen omzetten en aan je planten leveren. Als je wilt kweken met biologische super soil hoef je het alleen nog maar op de juiste momenten te bewateren. Zo eenvoudig is het!

Maar uit welke bestanddelen bestaat perfecte super soil?

HOE JE ZELF BIOLOGISCHE SUPER SOIL MAAKT

Hoe Je Zelf Biologische Super Soil Maakt

Om te beginnen, is het maken van je eigen biologische super soil iets wat je al doende moet leren. Zodra je eenmaal de basismix hebt, moet je mogelijk nog slechts kleine aanpassingen doen, afhankelijk van het seizoen.

Voor de basis kun je gebruik maken van commerciële potgrond of je kunt je eigen super soil helemaal zelf compileren. In dit artikel beschrijven we hoe je het in zijn geheel zelf maakt.

Je begint met de basismix. Om die te maken, combineer je gelijke delen compost, natuurlijk materiaal (zoals veenmos of coco coir) en luchtigheid (perliet of vermiculiet). Deze basismix maakt voor ongeveer 20% deel uit van de uiteindelijke totale hoeveelheid aardemix. Een goede vuistregel voor deze samenstelling is: 1 deel compost, 1 deel natuurlijk materiaal en 1 deel substantie om de mix luchtig te houden.

Vervolgens moet je ervoor zorgen dat er schimmels ontstaan. Daar zorgt de aanwezigheid van diverse micro-organismen in de aarde voor. Schimmels ontwikkelen een mycorrhiza met de rhizosfeer (het wortelstelsel van een plant). In principe is het een symbiotische samenwerking waar zowel de schimmel als je cannabisplant profijt van heeft. Voor het doen ontstaan van schimmelkolonies zijn diverse recepten beschikbaar. Je kunt het best kelp meel (30g per 19l), humuszuur (30g per 19l) en mycorrhiza entstof/endomycorrhiza poeder (¼-½ theelepel per 3,8l) gebruiken.

Nu moet je nog voor bacteriën zorgen. Die zijn net zo belangrijk als schimmels. Ze helpen de suikers af te breken en ze om te zetten in kant-en-klaar beschikbare macro- en microvoedingsstoffen. Verder zorgen ze voor het tot stand brengen en onderhouden van het immuunsysteem van je planten. Op die manier heeft een plant meer weerstand tegen plagen, ziektes en ongunstige milieuomstandigheden. Ingrediënten die voor nuttige bacteriën zorgen, zijn onder meer vermiculiet (tot maximaal 20% van het totale substraat) en uitwerpselen van vleermuizen (tot maximaal 5% van het totale substraat).

Als laatste moet je je biologische super soil mengen met substanties die macro- en microvoedingsstoffen gaan leveren. Doorgaans zijn deze voedingsstoffen verkrijgbaar in flacons met meststoffen. Voor biologische super soil voeg je ze aan de basismix toe. Op die manier kunnen ze worden vrijgemaakt en/of afgebroken als voeding voor je plant. Er zijn verschillende substanties die je kunt gebruiken om je super soil te verrijken. Hier volgt een lijstje met voorbeelden van de belangrijkste voedingsstoffen en wat ze te bieden hebben:

  • Bloedmeel (stikstof)
  • Beendermeel (stikstof, calcium)
  • Fosforiet (fosfor)
  • Magnesiumsulfaat (magnesium)
  • Vismeel (stikstof, fosfor, calcium, magnesium)
  • Dolomiet (pH balans, magnesium)
  • Azomite (microvoedingsstoffen)
  • Houtas/organische houtskool (kalium)

Nadat je al deze handelingen hebt verricht, ben je in het bezit van geweldige biologische super soil waar elke kweker trots op kan zijn. Probeer het maar eens als fundament van je volgende kweekoperatie. Dan zie je hoe goed je planten groeien en gedijen. Nu hoef je alleen nog maar voor de andere optimale groeiomstandigheden te zorgen. Het goede nieuws is dat je dankzij je biologische super soil geen kopzorgen meer hebt over het juiste voedingsschema voor je planten. Je hoeft alleen maar water te geven! Op die manier schep je wat ruimte in je hoofd. En zo kun je je aandacht richten op alle andere belangrijke factoren waar je als succesvol kweker rekening mee moet houden.

Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Ordoñez bezit een AB Mass Media and Communications-diploma. Deze ervaren schrijver draait al 13 jaar mee en voorziet de lezer sinds 2017 van cannabisgerelateerde content. Hij heeft zijn diepgaande kennis over het onderwerp opgebouwd door persoonlijke ervaringen en nauwgezet onderzoek.