Calcium En Cannabisplanten
Calcium is een van de belangrijkste voedingsstoffen die je wietplant nodig heeft voor een gezonde groei. Calcium speelt een rol bij belangrijke biologische functies. Een tekort of overschot veroorzaakt allerlei problemen. In dit artikel leer je hoe je elk calcium-gerelateerd probleem bij cannabisplanten herkent, oplost en voorkomt.
Cannabisplanten vereisen calcium voor een gezonde ontwikkeling. Bij een tekort of een overschot aan calcium, worden je planten ziek. Dit heeft gevolgen voor je opbrengst. We gaan eerst kijken naar het belang van calcium bij je wietplanten. Daarna bespreken we hoe je een calciumtekort of -vergiftiging herkent, behandelt en voorkomt.
Wat is calcium?
Calcium behoort, samen met magnesium en zwavel, tot de essentiële secundaire macronutriënten van planten. Ze zijn secundair omdat ze minder noodzakelijk zijn dan de primaire macronutriënten, zoals stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K). Toch heeft je cannabisplant er vrij grote hoeveelheden van nodig.
Desondanks zijn secundaire voedingsstoffen bijna net zo belangrijk voor de ontwikkeling van planten als de belangrijkste NPK-voedingsstoffen. Je planten hebben ze nodig om optimaal te groeien, hun hele leven gezond te blijven en je te belonen met fantastische opbrengsten.
Wietplanten nemen calcium in hun cellen op. Ze kunnen het niet verplaatsen van oud naar nieuw weefsel. Dit is wel mogelijk met sommige andere voedingsstoffen, zoals stikstof. Om die reden kenmerken we calcium als een immobiele voedingsstof en stikstof als een mobiele voedingsstof. Als de plant een immobiele voedingsstof mist, zoals calcium, ontstaan problemen vooral op nieuwe groei in plaats van op oud weefsel.
Waarom hebben wietplanten calcium nodig?
Cannabisplanten vereisen calcium in elk groeistadium. De hoeveelheid varieert echter en is afhankelijk van de groeifase waarin de plant zich bevindt. Het is rijkelijk aanwezig in plantencellen, waar het een groot aantal functies vervult.
Calcium speelt een redelijk genuanceerde rol bij de groei van de wietplant. Desalniettemin vervult calcium een aantal belangrijke functies:
-
Het verbetert de opname en het transport van voedingsstoffen. Calcium is essentieel omdat het de opname van andere voedingsstoffen in cannabis verbetert. Een calciumtekort leidt daarom ook vaak tot andere voedingstekorten.
-
Draagt bij aan de doorlaatbaarheid van het celmembraan. Het houdt de benodigde voedingsstoffen binnenin de cellen en verbetert het transport van andere voedingsstoffen naar andere cellen.
-
Versterkt het plantenweefsel. Calcium versterkt de celwandstructuur in alle delen van de plant, inclusief de stelen, bladeren en wortels. Dit verbetert de robuustheid van de plant en bevordert de algehele gezondheid.
-
Verbetert de weerstand tegen plagen en ziekten. Sterker plantenweefsel betekent dat je plant beter bestand is tegen ongedierte en ziekten.
-
Beschermt je plant tegen hittestress. Calcium bevordert de respiratie van het plantenweefsel. Bovendien stimuleert het enzymen die je wietplanten beschermen tegen abrupte temperatuursveranderingen.
-
Voedt de cellen van je wietplanten. Calcium reguleert en controleert de hormoon- enzymactiviteiten. Daarnaast speelt het een belangrijke rol in de aanmaak van energie en de genexpressie.
Calciumbehoefte per groeifase
Vroege fase
Voor zaailingen en stekken gebruik je nauwelijks tot geen voedingsstoffen. Als je plant 15cm hoog is, kun je voorzichtig beginnen met een lage dosis voeding. Gebruik bijvoorbeeld 25% van de aanbevolen dosering.
Vegetatieve fase
De vegetatieve fase is op gang na de 4e week. Vanaf dit moment geef je je wietplanten de aanbevolen dosering voedingsstoffen. Je planten vereisen een stikstofrijke voeding met een gematigde hoeveelheid calcium. De meeste kant-en-klare voedingsmixen voor wietplanten bevatten gelukkig ook secundaire voedingsstoffen, waaronder calcium.
Voorbloeifase
In deze fase groeien je cannabisplanten behoorlijk krachtig. Sommige planten strekken zich in razend tempo behoorlijk uit. Op dit moment ontvangen je planten graag extra calcium en magnesium. Deze stoffen dragen bij aan de ontwikkeling van robuuste wortels en zware toppen.
Bloeitijd
Je planten vereisen nu minder calcium. Toch is dit element nog steeds nodig voor de gezonde ontwikkeling van toppen. Een hevig calciumtekort in de bloeitijd heeft een negatieve invloed op de groei van de toppen en daarmee de opbrengst. Houd je daarom aan de aanbevolen dosering.
Calcium in chemische versus biologische meststof
De keuze tussen minerale voedingsstoffen of biologische kweek (met compost en 'superaarde') hangt af van je eigen voorkeuren en verwachtingen. Wat calcium betreft, zijn er genoeg mogelijkheden.
Kweek je planten met behulp van minerale, oftewel chemische voedingsstoffen? Dan bevat elke fatsoenlijke, vooraf samengestelde voeding calciumnitraat, calciumchloride of beide. Maar calciumtekorten zijn vrij gebruikelijk, zelfs bij hoogwaardige voedingsstoffen. Het is daarom verstandig wat calciumadditieven bij de hand te hebben. Hiermee kun je gemakkelijk calcium toevoegen indien dit nodig is. Je kunt ook calciumnitraat proberen. Deze meststof bestaat uit 20% calcium en 15% stikstof.
Bij biologische kweek is er geen tekort aan grondstoffen. Hiermee kun je je aarde of wateroplossing verrijken met calcium. Dolomietkalk en gips zijn de gebruikelijke keuzes. Je kunt echter ook eierschalen, mosselschelpen, oesterschelpen of houtas gebruiken. Al deze natuurlijke materialen bevatten minimaal 30% calcium.
Kweektips met betrekking tot calcium
Als je je planten in aarde kweekt, zorg dan voor een pH-waarde tussen 6,2-7,0 pH. Vermijd hoe dan ook een pH lager dan 6,2. Kweek je in hydrocultuur? Dan ligt de optimale pH-waarde voor de opname van calcium tussen de 6,2-6,5. Onder 6,2 pH is calcium niet beschikbaar voor je plant, zelfs als het wel aanwezig is. Dit leidt tot tekorten.
Als je planten in kokosvezels kweekt, vereisen ze meer calcium dan als je in aarde kweekt. In dit geval kun je het beste speciale kokosvoeding gebruiken die meer calcium bevat. Je kunt ook calcium- en magnesiumadditieven aan je voedingsschema toevoegen.
Je kunt een mix maken van in water oplosbaar calcium. Deze kun je direct toedienen aan planten. Hiervoor gebruik je eierschalen. Breek de eierschalen en week ze 7-10 dagen in azijn. Filter de vloeistof en verdun het met water in een verhouding van 1:500 of 1:1000. Giet dit in de aarde of gebruik het als bladspray.
Calciumtekort
Calcium zit in de meeste voedingsstoffen voor cannabis en zelfs in het leidingwater. Toch is een calciumtekort niet ongebruikelijk. De kans is groter als je kweekt op hydrocultuur of kokosvezels, maar ook als je op aarde kweekt, bestaat er enig risico. Sommige factoren dragen bij aan een grotere behoefte aan calcium, zoals krachtige led-verlichting.
Wat zijn de oorzaken van een calciumtekort?
Je weet nu welke problemen gepaard gaan met een calciumtekort, maar wat zijn de oorzaken? Hier zijn enkele redenen:
-
Onjuiste pH-waarde. Als het groeimedium te zuur is (pH lager dan 6,2) wordt calcium 'buitengesloten'. De plant kan het niet opnemen, ook al is het aanwezig in het medium.
-
Kweken in aarde van slechte kwaliteit die geen calcium bevat.
-
Kweken in kokosvezels zonder speciale calciumrijke voedingsstoffen toe te voegen.
-
Het gebruik van omgekeerde osmosewater. Het meeste leidingwater bevat voldoende calcium, waardoor een tekort onwaarschijnlijk is. Bij het gebruik van omgekeerd osmosewater heb je echter een calcium-magnesiumsupplement nodig.
-
Overtollige hoeveelheden kalium in de aarde.
Hoe herken je een calciumtekort?
Zoals vermeld, is calcium een immobiele voedingsstof. De symptomen van een calciumtekort zie je daarom vooral op nieuwe groei. Calcium is echter een essentiële voedingsstof. Daarom beïnvloedt een tekort talloze belangrijke biologische functies. De symptomen van een calciumtekort lijken soms op andere tekorten en resulteren in diverse groeiproblemen. Hier zijn een aantal van de meestvoorkomende symptomen:
-
Beïnvloedt voornamelijk invloed nieuwe groei bovenaan de plant.
-
Jonge aanwas krult, draait of sterft af. Jonge scheuten verkleuren geel of paars.
-
Je bemerkt trage groei of stilstand. Als de wortels zijn aangetast, zien je planten er zwak en ziekelijk uit.
-
Grote bruine vlekken op de bladeren zijn een duidelijk teken van calciumtekort. De bladranden kleuren bruin en brokkelen af. In een later stadium kleuren ze geel.
-
De toppen worden niet groot en zien er vervormd uit.
-
Planten hebben holle stengels en zwakke takken die gemakkelijk breken.
-
Er is een verhoogde kans op wortelrot. Bovendien zijn planten meer vatbaar voor ziekten, zoals schimmels en bacteriële infecties.
Hoe behandel je een calciumtekort?
Het herkennen van de tekenen van een calciumtekort is één ding, maar de behandeling is heel wat anders. Ontdek hier hoe je een calciumtekort behandelt, afgestemd op jouw kweekmethode:
-
Aarde
Zorg eerst voor een correcte pH-waarde van je aarde. De pH-waarde moet tussen 6,2 en 7,0 liggen. Bij een incorrecte pH spoel je de aarde met zuiver water met een correcte pH. Vervolgens dien je voedingsstoffen toe op de aanbevolen dosering. Wil je snel calcium toevoegen? Besproei je cannabisplanten dan met een calcium- en magnesiumsupplement.
-
Hydrocultuur en kokosvezel
Bij hydrocultuur controleer je allereerst de EC-waarden. Als deze lager zijn dan 0,3, voeg dan calcium en magnesium toe. Controleer vervolgens de pH-waarde van je water of tank. Als deze pH niet tussen de 6,2-6,5 ligt, spoel dan je systeem met water met een correcte pH. Nu dien je de correcte hoeveelheid voedingsstoffen toe. Gebruik een bladspray als je op zoek bent naar een snelle noodoplossing.
Calciumvergiftiging
Bij een calciumvergiftiging is er sprake van een overschot aan calcium. Dit komt minder vaak voor dan een tekort. Het kan echter wel gebeuren en is net zo problematisch. Het leidt namelijk tot blokkades en tekorten van andere voedingsstoffen. Als een gevolg hiervan, is het niet altijd gemakkelijk om een calciumvergiftiging te herkennen.
Wat zijn de oorzaken van een calciumvergiftiging?
Het herkennen van een calciumvergiftiging is niet gemakkelijk. Toch kunnen we gemakkelijk mogelijke oorzaken noemen. Calciumvergiftiging ontstaat door:
-
Te veel calcium in de aarde, bijvoorbeeld een teveel aan kalk in je zelfgemaakte aardemix.
-
Overbemesting door te vroeg calciumadditieven toe te voegen of in de verkeerde dosering. Dit is met name het geval bij jonge planten en zaailingen.
Hoe herken je een calciumvergiftiging?
Nu je de oorzaken weet, ben je beter in staat om een calciumvergiftiging te herkennen. Dit zijn de belangrijkste tekenen van een calciumvergiftiging:
Vroeg Stadium:
- Rode en oranje 'roestplekken' op de bladeren.
- Groeistilstand.
- Hangende bladeren.
- Lijkt op een kalium-, magnesium- of ijzertekort (met soortgelijke symptomen).
Laat Stadium:
- Bladeren verkleuren volledig geel en bruin.
- Bladeren drogen uit en brokkelen af.
- Andere algemene symptomen van voedingsziektes bij planten.
Hoe behandel je een calciumvergiftiging?
Als je ontdekt dat je wietplanten lijden aan calciumvergiftiging, moet je snel handelen. Ontdek hier hoe je dit probleem zo snel mogelijk bestrijdt, afgestemd op jouw kweekmethode.
-
Aarde
Spoel je planten met zuiver water met een correcte pH tussen 6,5-7,0 om overtollige mineralen te verwijderen. Laat de aarde vervolgens volledig uitdrogen tot de volgende waterbeurt. Geef je planten een week lang uitsluitend pH-water en geen voeding. De plant zal het resterende calcium in de weefsels 'opeten'. Nu kun je weer voedingsstoffen toedienen.
-
Hydrocultuur en kokosvezel
Spoel het medium met pH-water en/of ververs het water in de tank. Start je voedingsschema weer op en begin met de helft van de normale EC.
Hoe voorkom je een calciumvergiftiging?
-
Houd de kwaliteit van het water in de gaten.
Het meeste leidingwater bevat al calcium en magnesium. Dit kan echter variëren. Je kunt bij je waterleverancier meer informatie hierover inwinnen. Als je weet hoeveel calcium en magnesium je leidingwater bevat, gebruik je deze informatie als basis EC-waarde bij het toedienen van voedingsstoffen. Zo houd je de hoeveelheden Ca/Mg op het juiste niveau.
-
Meet elke paar maanden de pH van je water.
De pH van leidingwater is niet altijd constant en verandert per seizoen. Als je de exacte pH van je water weet, verminder je het risico op voedingsblokkades.