Magnesium En Cannabisplanten

Magnesium En Cannabis Planten

Adam Parsons
Adam Parsons
Bijgewerkt op:

Magnesium is een essentiële voedingsstof die wietplanten nodig hebben voor een gezonde groei en het ontwikkelen van toppen. Kom erachter wat precies de functie van magnesium is en hoe je een tekort kunt opsporen en voorkomen.

Magnesium is een essentiële voedingsstof die je wietplanten in relatief grote hoeveelheden nodig hebben. Je planten kunnen ziek worden en sterven als ze er te weinig of juist te veel (magnesiumvergiftiging) van krijgen. We gaan hieronder kijken naar magnesium en naar de rol ervan bij de groei van je wietplanten. Ook laten we zien hoe je een magnesiumtekort en -vergiftiging opspoort, behandelt en voorkomt.

Wat is magnesium?

Wat is magnesium?

Magnesium is een van de belangrijke secundaire voedingsstoffen die wietplanten nodig hebben voor een gezonde groei. Net als stikstof, fosfor, kalium, calcium en zwavel behoort het tot de groep van macronutriënten. Dit zijn voedingsstoffen die je wietplanten in grote hoeveelheden nodig hebben.

Magnesium behoort tot de "secundaire" macronutriënten. Je planten hebben het namelijk wel in grote hoeveelheden nodig, maar minder in vergelijking met de drie primaire macronutriënten: stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K). Net als de primaire voedingsstoffen zijn secundaire nutriënten onmisbaar voor de groei van je wietplanten.

Magnesium is ook een mobiele voedingsstof. Dat betekent dat de wietplant het kan verplaatsen van ouder naar nieuwer weefsel. Dit is de reden dat je een magnesiumtekort meestal het eerst kunt herkennen aan de oudere, lagere bladeren, in plaats van aan nieuwe groei.

Waarom hebben wietplanten magnesium nodig?

Waarom hebben wietplanten magnesium nodig?

Magnesium is een element dat je wietplanten in alle stadia van hun leven in relatief grote hoeveelheden nodig hebben. Het is vooral aanwezig in de bladeren, omdat het een essentieel onderdeel is van de chlorofylmolecule. De aan- of afwezigheid ervan heeft daarom direct invloed op het vermogen van de plant om licht te absorberen en vervolgens suikers en koolhydraten aan te maken. Een laag magnesiumgehalte leidt ertoe dat je wietplant moeite krijgt om te groeien. Daarnaast helpt magnesium ook bij de productie van enzymen.

Samengevat: magnesium:

 • Speelt een belangrijke rol bij het omzetten van licht in energie.
 • Reguleert de enzymproductie.

In bepaalde omstandigheden kan het zijn dat wietplanten extra magnesium nodig hebben. Dit is bijvoorbeeld het geval als je iets aan je planten hebt gegeven dat wel calcium, maar geen magnesium bevat, zoals eierschalen of landbouwkalk (geen dolomiet). Overvoeding met meststoffen kan soms ook leiden tot een tekort door een te zure pH-waarde in de wortelzone. In dit geval los je dit niet op door je planten simpelweg magnesium te geven. Dit komt omdat de oorzaak van het tekort een onjuiste pH-waarde is en niet een gebrek aan magnesium.

Magnesiumbehoefte tijdens de vroegste en vegetatieve fase

Zaailingen en stekken hebben geen voedingsstoffen nodig. Je bevordert zelfs de ontwikkeling van gezonde wortels als je ze de eerste groeiweken geen nutriënten geeft. Geef je planten pas voeding als ze een hoogte van 15cm hebben bereikt. Ga bovendien in dit stadium voorzichtig om met het geven van voedingsstoffen. Geef je planten slechts 25-50% van de aanbevolen dosering.

Wanneer je planten ongeveer in week 4-8 in de vegetatieve fase komen, kun je beginnen met het geven van voedingsstoffen volgens de aanbevolen hoeveelheid. In dit stadium groeien je planten hard en breiden ze hun wortelstelsel uit. Daarom moet je ze voeding geven die rijk is aan stikstof en met de juiste hoeveelheden magnesium, calcium en andere macro- en micronutriënten. Je planten krijgen op de juiste manier alle benodigde voedingsstoffen tot zich als je een vast voedingsschema volgt en je daarbij aan de aanbevolen doseringen houdt.

Magnesiumbehoefte tijdens de voorbloei en bloeifase

De tijd vlak voordat een wietplant in de bloeifase komt, noemt men ook wel de voorbloei. Dit is de periode waarin de plant het krachtigst groeit. Sommige soorten worden daarbij binnen een week wel twee of zelfs drie keer zo groot. Om deze krachtige groei te ondersteunen, heeft de plant stikstof en extra hoeveelheden magnesium en calcium nodig.

Magnesium is, zoals we al hebben aangestipt, onmisbaar voor wietplanten om licht om te zetten in energie. Een magnesiumtekort heeft dan ook een negatieve invloed op de toppen en de opbrengst. Geef je planten daarom bloeivoeding in de aanbevolen hoeveelheid. Zo krijgen ze genoeg magnesium en andere essentiële voedingsstoffen binnen om vele toppen te ontwikkelen.

Als je je aarde hebt verbeterd met eierschalen of landbouwkalk (die beide calcium leveren, maar geen magnesium) of als je leidingwater veel kalk bevat, moet je soms extra magnesium geven om een tekort te voorkomen.

Wietplanten, magnesium en de pH-waarde

Wietplanten, magnesium en de pH-waarde

Zoals voor de meeste voedingsstoffen geldt, kunnen wietplanten alleen magnesium opnemen bij bepaalde pH-waarden. Bij kweek in aarde is magnesium beschikbaar bij een pH van 6,5 tot 8. In een hydrocultuur is dat 5,8 tot 8. Een veel voorkomende oorzaak van een magnesiumtekort is een te zure pH-waarde. Dit leidt tot een magnesiumblokkade en betekent dat de plant niet in staat is om magnesium op te nemen, ook al is het wel aanwezig. Als hier sprake van is, moet je de pH-waarde herstellen. Dit doe je door de wortelzone te spoelen met pH-gebalanceerd water.

Magnesium in kunst- versus biologische mest

Magnesium in kunst- versus biologische mest

Als het om wietplanten gaat, zijn er twee soorten magnesium. De ene is het mineraal in ionvorm, zoals magnesiumoxide. Deze soort komt voor in voedingsstoffen voor wietplanten en soms in aarde. Er is ook een type magnesium dat niet beschikbaar is en niet door microben wordt verwerkt. Hierdoor kan de plant het niet opnemen. Aarde die geschikt is voor het kweken van wietplanten bevat doorgaans zowel direct beschikbaar magnesium als magnesium dat microben eerst moeten omzetten.

Als je biologisch wilt kweken en geen chemische voedingsstoffen wilt gebruiken, is Epsomzout (bitterzout) een goed natuurlijk alternatief. Dit is vaak niet kunstmatig verkregen. Als bodemverbeteraar die lijkt op grof keukenzout, geeft het je wietplanten een extra boost magnesium en zwavel. Het is ook bijna onmogelijk om er te veel van te geven, dus daar hoef je je geen zorgen over te maken. Epsomzout kun je ook gebruiken in een hydrocultuursysteem. Daarnaast is dolomietkalk een natuurlijke bron van magnesium en calcium, wat je tevens als bodemverbeteraar kunt gebruiken.

Gerelateerd artikel

Het Verschil: Synthetische Vs. Natuurlijke Meststoffen

Magnesiumtekort

Een magnesiumtekort komt relatief veel voor bij het kweken van wietplanten. Gelukkig is het wel relatief gemakkelijk te herkennen en te behandelen. Tekenen en symptomen van een tekort zijn meestal te zien aan oudere en “middeloude” bladeren.

Wat zijn de oorzaken van een magnesiumtekort?

Een magnesiumtekort kan verschillende oorzaken hebben:

 • Een hoog calcium-, kalium- of ammoniakgehalte. Dit komt vaak doordat er te veel kalk in het leidingwater zit of door het gebruik van kalkrijke kleigrond.

 • Overtollig vocht, koude temperaturen of een zure pH-waarde in de wortelzone.

 • Stress bij de planten door bijvoorbeeld te hoge temperaturen of te sterke kweeklampen.

 • Een te hoge EC-waarde in het groeimedium, door bijvoorbeeld overvoeding of een verkeerde dosering van voedingsstoffen.

 • Onvoldoende verdamping van vocht of slechte ventilatie in de kweekruimte.


Gerelateerd artikel

De Beste pH- En EC-Waarden

Hoe herken je een magnesiumtekort?

Als er sprake is van een magnesiumtekort in het substraat, nemen wietplanten het magnesium op dat in de bladeren ligt opgeslagen. Vervolgens “sturen” ze dit naar de nieuwere groei. Dit is dan ook de reden waarom je de eerste tekenen van een tekort meestal ziet aan de onderste of middelste fan leaves. Pas in de latere stadia van een magnesiumtekort treden er ook symptomen op bij nieuwe groei.

Vroeg stadium:

 • Randen van oudere bladeren worden geel en knapperig.
 • De nerven worden lichter en geel, maar de rest blijft donker.
 • De stengels kunnen roodachtig of paars kleuren. Dit hoeft echter niet per se te duiden op een magnesiumtekort.

Laat stadium:

 • Naarmate het magnesiumtekort vordert, verschijnen er bruine vlekken bij de nerven of langs de randen.
 • Zonder behandeling in een later stadium worden symptomen als necrotische vlekken ook op nieuwe groei zichtbaar.

Hoe behandel je een magnesiumtekort?

Hoe behandel je een magnesiumtekort?

Lees hieronder hoe je een magnesiumtekort behandelt, afhankelijk van of je met aarde, kokosvezel of in een hydrocultuur kweekt.

 • In aarde

  Zorg ervoor dat de pH van de aarde en het water minimaal 6 is, hoewel het optimale niveau voor magnesium boven de 6,5 ligt. Onder de 6 is de grond te zuur. Als dit het geval is, dan kun je het beste de aarde doorspoelen met water dat de juiste pH-waarde heeft. Geef daarna voedingsstoffen in de juiste dosering en met de optimale pH (6,5-7). Gebruik bladspray met calcium en magnesium als snel hulpmiddel om je planten direct van magnesium te voorzien.

 • In een hydrocultuur/kokosvezel

  Als je je planten in een hydrocultuur kweekt, controleer dan het ppm-niveau van je reservoir. Wanneer het onder de 150 is, voeg dan magnesium en calcium toe (CalMag). Als de pH van het water lager is dan 5,8, spoel dan je systeem door met pH-gebalanceerd water en geef de juiste hoeveelheid voedingsstoffen. Als extra noodmaatregel kun je een CalMag-bladspray gebruiken om je planten direct van magnesium te voorzien. Als je je wietplanten in kokosvezel kweekt, controleer dan eerst de pH-waarde. Is de pH te ver gedaald? Spoel dan het substraat door en geef de juiste hoeveelheid voedingsstoffen. CalMag-bladvoeding is daarbij een snel hulpmiddel die je planten helpt herstellen.

Gerelateerd artikel

Hoe En Wanneer Je Bladspray Moet Toepassen Op Je Wiet

Magnesiumvergiftiging

Een magnesiumvergiftiging, of overtollig magnesium, is zeldzaam. Maar mocht het voorkomen, dan heeft het veel invloed op de opname van stikstof. En stikstof is cruciaal is voor een sterke en gezonde groei van je planten.

Hoe herken je een magnesiumvergiftiging?

Het is niet eenvoudig om vast te stellen of je plant last heeft van een magnesiumvergiftiging. Dit komt omdat de symptomen lijken op andere problemen. Een van de signalen is echter dat de bladeren een donkerbruin-zwarte kleur krijgen. Een magnesiumvergiftiging heeft ook invloed op de opname van calcium door de plant. Dit kan leiden tot een calciumblokkade. Hierdoor krijg je bij een magnesiumvergiftiging vaak ook te maken met een calciumtekort.

Hoe behandel je een magnesiumvergiftiging?

Hoe behandel je een magnesiumvergiftiging?

Hoe je magnesiumtoxiciteit het beste kunt behandelen, is afhankelijk van hoe je je planten kweekt: in aarde, in een hydrocultuur of in kokosvezel.

 • In aarde

  Als je het vermoeden hebt dat er te veel magnesium in je aarde zit, spoel de planten dan met water met een pH van 6,5-7 (drie keer de potinhoud). Hierdoor verwijder je overtollige mineralen. Geef vervolgens je planten een week lang alleen pH-gebalanceerd water en geen voeding. Daarna kun je weer voedingsstoffen geven volgens de aanbevolen hoeveelheid.

 • In een hydrocultuur/kokosvezel

  Spoel het medium met pH-gebalanceerd water. Als je je planten in een hydrocultuur kweekt, ververs dan het water in het reservoir. Begin met het geven van voeding met de helft van de normale EC-waarde.

Hoe voorkom je een magnesiumvergiftiging?

Hoe voorkom je een magnesiumvergiftiging?

Een magnesiumvergiftiging komt gelukkig zelden voor. De sleutel om dit te voorkomen, is door de voedingswaarden in de gaten te houden. Let hierbij niet alleen op de voedingsstoffen die je op een bepaald moment aan je planten geeft, maar ook op de mineralen die mogelijk al in de aarde zitten.

 • In aarde

  Geef voedingsstoffen in de aanbevolen hoeveelheid en dien vooral niet te veel toe. Gebruik ook kant-en-klare aarde voor het kweken van je wietplanten. Kweek je planten niet in grond waarvan je de bron niet kent en de voedingsstoffenniveaus onbekend zijn.

 • In een hydrocultuur/kokosvezel

  Geef je planten het aanbevolen gehalte voedingsstoffen. Als je in een hydrocultuur kweekt, controleer dan regelmatig het EC/ppm-niveau van je reservoir. Geef minder voeding als het ppm-gehalte te hoog is.

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.