Het Ontkiemen Van Oude Cannabis Zaden

Het kan lastig zijn oude zaden op te kweken, maar het is mogelijk. Met behulp van de volgende methoden kan je nog veel zaden redden, die anders bij het vuilnis zouden belanden.

Het Ontkiemen Van Oude Cannabis Zaden

Niets is meer frustrerend dan te ontdekken dat de cannabis zaden, die je probeert te laten ontkiemen, te oud zijn. Gelukkig is nog niet alles verloren en je zaden kunnen nog te redden zijn. Met behulp van de volgende technieken, kan de grote meerderheid van je zaden worden gered.

Het probleem met oude zaden is niet direct de leeftijd, maar dat het afgenomen vermogen om vocht door de schil heen op te nemen, omdat deze mettertijd is verhard. De zaden hebben moeilijkheden om zich te openen. Om het probleem van niet ontkiemende zaden te overwinnen, moet je dus het probleem van de slechte absorptie oplossen. Er zit namelijk nog steeds leven in de zaden! Het proces dat we uit gaan leggen heet scarificatie.

Het Scarificeren Van Je Zaden

Het Scarificeren Van Je Zaden

Zoals de naam al suggereert, is scarificeren het proces van het verslijten van de schil, dus je moet beginnen met het schuren van je zaden. Je start met het bekleden van een klein luciferdoosje met schuurpapier. Doe je zaadjes erin en schud het doosje gedurende 30-60 seconden. Dit zorgt voor kleine slijtageplekken op het zaadje, waardoor het absorberen van water eenvoudiger gaat.

Hopelijk is dit alles wat je moet doen als het om het scarificeren gaat, maar in noodgevallen kan je nog wat extra handelingen verrichten. De eerste omvat het verwijderen van het randje van je zaad. Kijk goed naar je zaadje en ook hoe het naadje helemaal rondom de schil loopt, terwijl een kant meer uitgesproken is dan de ander. Het zaadje kan zich moeilijker openen door deze uitgesproken naad, maar deze kan eenvoudig worden verwijderd:

Pak je zaadje tussen duim en wijsvinger, pak een scherp mes en druk dit voorzichtig, in een hoek van 90 graden, langs de naad. Het randje moet er nu af komen, waarbij het zaadje eronder te zien is. Keer het zaadje om en herhaal het proces aan de andere kant van het zaadje, zodat de naad er volledig af valt. Nu dat dit gedaan is, kan je je zaadjes laten ontkiemen zoals je gewend bent.

Een Laatste Redmiddel

Als je zaden nu nog niet ontkiemen, kan je het waarschijnlijk wel vergeten. Als laatste redmiddel, kan je een scalpel langs een kant van het zaadje halen om het een beetje te openen. Hierdoor kan water veel eenvoudiger worden opgenomen, maar het zaadje kan ook veel eenvoudiger worden beschadigd. Het is een laatste redmiddel om een zaadje te redden die je anders weg zou gooien. Normaal gesproken moet je dit nooit doen.

3 VP Cannabis Seeds

Bekijk Product 

Ook moet opgemerkt worden dat het lastig is om deze scarificatie technieken correct uit te voeren. Je moet het ook niet proberen, tenzij je zeker bent dat de zaden niet zullen ontkiemen. Elk gezond, levensvatbaar zaadje zou probleemloos moeten ontkiemen zonder deze maatregelen.

Het Ontkiemen Van Je Geschuurde, Gescarificeerde Zaden

Nu de zaden zijn voorbereid, kan je aan het ontkiemen beginnen. Er zijn een aantal manieren om oude cannabis zaden te ontkiemen, die allemaal op hun eigen manier effectief zijn. Voordat we hier dieper op ingaan, kan je nog een ding uitvoeren om de kans op ontkieming te stimuleren en dat doe je door je water voor te bereiden.

Water Voorbereiding (Optioneel)

Water Voorbereiding

Er zijn twee manieren om je water te verbeteren voor de ontkieming van oude zaden. Allereerst kan je licht koolzuurhoudend water gebruiken. De CO2 in het water zal de taaie, geschuurde zaden helpen het water op te nemen. Ten tweede kan je ook een beetje fulvinezuur toevoegen aan je water, ongeveer 10ml per liter water. Fulvinezuur helpt planten bij de absorptie en kan leiden tot een gezonde groei. Als alternatief kan je een vloeistof proberen die de ontkieming stimuleert. In feite is dit een mix met voedingsstoffen, die speciaal is samengesteld voor de ontkieming. Hoewel het grootste obstakel bij oude zaden de opname van water is, kan een goed gebalanceerde hoeveelheid voedingsstoffen nooit kwaad om ze te helpen starten.

Ontkieming In De Aarde

Ontkieming In De Aarde

Onze favoriete methode! Bij het ontkiemen in aarde worden de krachten van Moeder Natuur benut en zullen de zaadjes starten, zoals zij het heeft bedoeld.

Allereerst plaats je je zaden in een kom met water op kamertemperatuur. Leg een stukje karton over de kom en plaats de kom een nacht in een donkere kast (12 uur). Zodra dit gedaan is, vul je per zaadje een kleine pot met aarde. Speciale aarde voor het ontkiemen is het beste, omdat dit de juiste hoeveelheid voeding bevat om je schatjes aan het werk te krijgen. Maak de aarde vochtig en maak een klein, rond deukje in het midden. Deze deuk moet 3-5mm diep zijn. Plaats elk zaadje in het deukje, met de punt naar beneden en bedek het zaadje voorzichtig met wat aarde. Plaats de potten 6 uur in een donkere, warme kamer. Plaats ze daarna onder je lampen en houd deze aan. Binnen enkele dagen moet je een scheut gaan zien.

Opmerking: Het 12 uur weken van zaden wordt meestal alleen gedaan met oude, taaie zaden. Met de meeste normale zaden kan je deze stap overslaan.

Ontkieming In Keukenrol

Ontkieming In Keukenrol

Ontkiemen in een stuk keukenrol is ook een veelgebruikte methode. Net zoals met de ontkieming in aarde, moet je eerst je zaadjes een nachtje, in het donker, weken in water op kamertemperatuur (wederom: Dit wordt gewoonlijk niet gedaan met normale zaden). Zodra dit gedaan is, plaats je een aantal natte stukken keukenrol in een Tupperware bakje. Zorg ervoor dat het keukenpapier ook op kamertemperatuur is en plaats je zaden voorzichtig op het papier. Je kan het deksel op je bakje doen om de vochtigheid vast te houden. Maak het papier elke dag nat met water op kamertemperatuur om te verzekeren dat het papier niet uitdroogt. Bij deze methode is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat de zaden niet te droog worden, maar ook niet te nat (het papier moet altijd vochtig zijn). Daarnaast moet het warm gehouden worden.

Zodra je zaden beginnen te ontkiemen, kan je ze voorzichtig overplaatsen in een groeimedium naar keuze.

Met deze kennis in handen heb je hopelijk minder problemen om nieuw leven in oude zaden te blazen. Als het nu nog steeds mislukt, dan is het zeker een verloren zaak.