Heb je altijd al je eigen verse groente willen kweken, maar weet je niet waar te beginnen? Laat Zamnesia je bijstaan! Hier vind je een uitgebreid aanbod groentezaden die in je tuin, kas of op je balkon werkelijk zullen floreren. Je leest het goed, je hoeft geen grootgrondbezitter te zijn om verrukkelijke groente te kweken. Je kunt op de markt of in de supermarkt natuurlijk ook volop groenten kopen, maar weet je ook precies hoe ze gekweekt zijn? Neem zelf de controle over wat je in je mond stopt en voel de enorme bevrediging van je noeste arbeid!
Onze groentezaadjes zijn geschikt voor diverse omgevingen en opstellingen. Je vindt dus altijd wat je zoekt, of je nu voor het eerst een moestuin begint of al veel ervaring hebt. Je kunt daarbij zelf bepalen of je voor gemakkelijke planten of meer uitdagende soorten kiest. De resultaten zijn gelijk: verse groente van topkwaliteit waar je met recht trots op kunt zijn!
Zaai wilde chicorei in de lente, na de laatste nachtvorst, op een plek met minimaal 6 uur direct zonlicht. Zaai de zaden niet dieper dan 0,5cm. Ze zullen na 2-3 weken ontkiemen in vochtige (maar niet natte) aarde. Dun de planten uit om er ongeveer 30cm tussen te houden. De verse bladeren en bloemen kun je zo eten. De wortels kunnen in gedroogde en gemalen vorm koffie vervangen.
Cynara cardunculus ('kardoen' of 'kardonzen') is een sterke, enigszins invasieve plant. Het gedijt in aarde die rijk is aan organisch materiaal (zoals mest en ontbindend plantaardig materiaal), in een warme omgeving met veel zonlicht. De stekelige bloemen kun je eten zoals artisjokken, terwijl je de stelen het beste kunt beschermen tegen de zon (met hoopjes aarde) en gekookt of gestoofd kunt...
Suikermaïs, Zea mays, of popmaïs is een oud gewas dat prima in de moestuin presteert. De plant prefereert volle zon en vochtige, vruchtbare aarde met goede drainage (met een neutrale of lichtzure pH). Zaai maïs in blokken voor effectieve windbestuiving om volle kolven te oogsten. Oogst de kolven wanneer de kwastjes aan het einde zwart kleuren en voeg de maïs aan je favoriete recepten toe.
De Yolo Wonder paprika is verwant aan de beroemde California Wonder. Ze is goed bestand tegen ziekte en levert veel zoete, knapperige paprika's. Zaai de zaden 45–60cm uit elkaar in de volle zon in luchtige aarde, rijk aan organisch materiaal. Geef regelmatig water en voed je bloeiende planten met kaliumrijke voeding. Snoei de bladeren van jonge planten om een struikachtige groei te...
De bescheiden aubergine is veelzijdig en verrukkelijk. De Black Beauty aubergine heeft een toepasselijke naam en binnen enkele maanden kun je deze donkerpaarse groente al oogsten. Zaai de zaden in een propagator en kweek ze binnen of in de kas op. Daarna kun je de planten buiten zetten. Het oogstmoment valt aan het eind van de zomer.
Wie houdt er niet van frisse kerstomaten? Nu kun je dit felrode lekkers zelf kweken! Start de zaden in de lente binnen op (of buiten, als je in een warm klimaat woont) en je kunt je tomaten aan het einde van de zomer eten. Zorg voor vochtige aarde, veel licht en warmte en je wordt beloond met een enorme oogst! Heerlijk in salades en andere gerechten!
Victoria rabarber (Rheum undulatum) prefereert een zonnig plekje en vereist aarde met bijzonder goede drainage. Overbewatering of verzadigde grond kan de groei verstoren of rot veroorzaken. Rabarber houdt ook niet van extreme hitte; dit kan de groei vertragen of zelfs helemaal remmen. Gebruik mest in de lente en zomer om de groei te stimuleren. Oogst in de herfst enkele stengels per keer.
Paarse morgenster (Tragopogon porrifolius) wordt al lang in landen als Engeland, België en Frankrijk geteeld. Zaai de zaden direct buiten op 8-10cm afstand van elkaar en met 30-40cm tussen de rijen. De plant houdt van diepe, losse, vruchtbare aarde met veel organisch materiaal en volle zon. Geef regelmatig water (vooral bij warmte). Oogst de wortels voordat de planten gaan bloeien.
Nieuw-Zeelandse Spinazie kan over een langere periode geoogst worden. Zodra het rijp is, kun je het continu gebruiken. Week de zaden voor het zaaien een nacht in een glas water om zeker te zijn dat ze kiemen. Zaai begin april binnen of van mei tot en met augustus buiten. Zorg voor genoeg warmte en zon, zodat je in november kunt genieten van alles wat Nieuw-Zeelandse spinazie te bieden...
Stamkievits (Phaseolus vulgaris) groeien net als andere boonsoorten, maar produceren unieke gespikkelde bonen. Ze gedijen in vochtige, vruchtbare, leemachtige aarde en volle zon. Kiem direct in de aarde na de laatste vorst, met zo'n 4-6cm tussen de zaden en gebruik een stok, plantenrek of gaas om de planten te ondersteunen. Oogst stamkievits na ongeveer 45-60 dagen en gebruik ze vers of...
Edamame (sojabonen) horen thuis in de Aziatische keuken. Ze zijn een gezonde snack en een heel geschikt bijgerecht. En wist je dat je ze ook thuis kunt kweken? Als je de zaden binnen of in een kas zaait, komen ze begin mei uit. En als de plantjes eenmaal groot genoeg zijn, zet je ze voor meer zonlicht en warmte buiten. Zo rond oktober kun je je sojabonen gaan eten!
De artisjok Violet de Provence is niet alleen verbluffend qua smaak, maar ziet er ook fantastisch uit en is daarom een must voor elke tuin. Zaai de zaden binnen van februari t/m april, en zet de planten aan het begin van de zomer buiten. Dit is een vaste plant die gewoon blijft gaan. Gemakkelijk te verzorgen; gewoon even afdekken in de wintermaanden.
Zaai begin maart en aan het eind van augustus zijn de jonge bladgroenten klaar om te worden geoogst. Een veelzijdige combinatie van paksoi, taisai, tatsoi, raapstelen, snijbiet, Chinese kool, mosterdblad en purple frills. De geweldige smaken kun je voor verschillende recepten gebruiken. Geef de planten voor de beste resultaten genoeg licht en warmte, en gebruik vochtige, leemachtige aarde.
Courgette is een veelzijdige groente die je in allerlei gerechten kunt gebruiken. Deze soort is ongelooflijk productief. Kiem de zaden binnen of onder glas en zet de planten in de zomer buiten. Zorg voor een goede balans tussen zon, warmte en schaduw en deze plant zal je met een ongelooflijke hoeveelheid verrukkelijke courgettes belonen.
Rossa lunga di Firenze is een unieke uiensoort uit Toscane. Zaai in het voorjaar buiten in rijen, in de volle zon, in vruchtbare aarde met goede drainage. Dun de zaailingen na zes weken uit. Doel op een pH in de bodem van 6 tot 6,8 (hoewel niet cruciaal). Rossa lunga di Firenze rijpt in ongeveer vier maanden. Je oogst uiteindelijk milde, langwerpige uien die vers het beste smaken.
Met onze Gemengde Franse Salade zaden kweek je eikenbladsla, andijvie, radicchio, krulandijvie en rucola. Zo zet je wel heel gemakkelijk een verrukkelijke, verse salade op tafel. Zaai de zaden in mei en oogst in september. Voor de beste resultaten, gebruik vochtige, leemachtige grond. Zorg ook voor veel licht en een warme plek. De planten blijven klein en laten zich eenvoudig verzorgen.
De grote, geelwitte vrucht van de Great White vleestomaat is een waar genot voor de ogen. De soort werd door Thomas Jefferson in zijn tuin in Monticello ontwikkeld. Zaai deze zaden binnen, 8 weken voor de laatste vorst, en plant ze buiten zodra het risico op vorst voorbij is. Kweek Great White vleestomaten onder de volle zon, geef regelmatig voeding en ondersteun de zware takken met...
Aspergeplanten vragen wat tijd om te rijpen, maar ze zijn het wachten meer dan waard. In april zaai je de zaden in rijen direct in zanderige aarde. Het kiemen van zaden kan drie weken duren en jonge planten moeten 1 jaar in de kwekerij staan voordat ze naar hun definitieve plek worden verplaatst. Verplant volwassen planten in geulen en voeg regelmatig aarde toe.
Indigo Rose is een heirloom tomatensoort (Solanum lycopersicum) die waanzinnige paarse-zwarte vruchten ontwikkelt. Net als andere tomaten groeit Indigo Rose het liefst in de volle zon en in vruchtbare grond. Snoei de planten regelmatig en steun ze met stokken of een trellis. Zodra de tomaten aan de schaduwzijde licht roze-rood worden en aan de zonzijde diep paars-zwart, kun je ze plukken!
Kweek deze augurken in je tuin en je plukt er zeker de vruchten van! Kweek ze in april binnen of in een kas op om ze in mei buiten te zetten. Met voldoende zon en schaduw haal je razendsnel een geweldige oogst binnen. Je kunt augurken ook inmaken, zodat je er nog lange tijd je gerechten mee kunt verrijken.
Beta vulgaris, beter bekend als 'rode snijbiet', is een robuuste plant die het hele jaar door groeit. De plant ontwikkelt een rabarberachtige steel en bladeren die je in verschillende recepten kunt gebruiken. Je kunt de zaden van maart t/m juli zaaien om in september/oktober te oogsten. De felrode kleur van de rode snijbiet is een fraai gezicht in je tuin, maar ook op je bord!
Fris en knapperig. Zo kunnen we de French Breakfast 3 radijsjes het best omschrijven. Ze zijn heerlijk krokant als je erin bijt en de frisse smaak is perfect in combinatie met andere groenten. Sterker nog, het is voor een goede biologische balans verstandig om deze zaden naast wortels of sla te planten. Kweek de zaadjes in maart op en je smult in de zomer van de oogst.
Komatsuna is een unieke soort mosterdspinazie (Brassica rapa), ook bekend als 'Japanse Mosterdspinazie'. Net als andere soorten spinazie en bladgroenten, kun je de zaden het beste buiten in stikstofrijke, vochtvasthoudende aarde planten. Ook mulchen is verstandig, zodat de bodem nog meer vocht vasthoudt. Je kunt van de vroege lente tot de herfst zaaien. Geoogste bladeren kun je vers eten of...
Maak kennis met Ethiopische Aubergine, ook bekend als pumpkin on a stick. Het is een ideale groente, want zowel de vrucht als de bladeren zijn eetbaar. Toch wordt de plant vaak als decoratie in bloemstukken gebruikt. Kortom, je kunt er alle kanten mee op! Start je zaden binnen op en zet ze in de zomer in het zonnetje. Zo makkelijk is het!
De Rosa Bianca aubergine (Solanum melongena) is een grote, ronde witte groente met prachtige lavendelkleurige strepen. Net als andere aubergines groeit deze het beste in warme omstandigheden en in de volle zon. Zorg voor vruchtbare, vochtige, ietwat zure aarde, geef af en toe water en dien wat fosfor toe tijdens de bloei. Spray de planten met regelmaat zodra de bloemen zijn verschenen.
Met een lichtzoete, verfrissende en verrukkelijke smaak is lemon apple komkommer perfect voor salades. Als je een beetje kennis over tuinieren bezit, kun je deze ongelooflijke vruchten zelf oogsten. Kiem je zaden onder glas en laat je planten tot het eind van de zomer bloeien. Vervolgens is het tijd om de gele, appelvormige vruchten van je werk te plukken. Heerlijk!
Yellow Pear Kerstomaten (Solanum lycopersicum) ontwikkelen een felgele kleur en smaken zoet en licht zuur. Zaai je zaden in de lente, na de laatste vorst, en je hebt er de hele zomer plezier van. Yellow Pear tomaten prefereren een plekje in de volle zon en vruchtbare aarde. Bemest de planten regelmatig en ondersteun de ranken met behulp van stokken of een trellis.
De Supersweet 100 kerstomaat is een hybride met een toepasselijke naam. Onder de juiste omstandigheden krijg je wel honderd extreem zoete tomaatjes per rank! Weet wel dat dit een grote plant wordt die volle zon nodig heeft. Met goede verzorging, ondersteuning met stokken of een trellis en natuurlijke voeding kom je een heel eind.
Oorspronkelijk komen Thai Pink Egg Cocktailtomaten uit Thailand, waar ze gewild zijn vanwege hun lichtrode kleur en heerlijk zoete vruchtvlees. Hoewel Thai Pink Egg groeit zoals andere (Solanum lycopersicum) tomatensoorten, zijn ze beter bestand tegen regen en hitte. Als je de planten regelmatig snoeit en bemest, oogst je tomaten in overvloed.
Dankzij de donkerrode schil met feloranje strepen is de Tigerella tomaat een lust voor het oog. Dit heirloom tomatenras (Solanum lycopersicum) is zeer sterk en onderhoudsarm. Tigerella gedijt onder de volle zon en is goed bestand tegen schimmel en ongedierte, hoewel regelmatige ongediertebestrijding verstandig is, wat voor alle tomaten geldt. Oogst binnen 55-60 dagen aromatische, zoete...
Amsoi, ook wel bekend als mosterdkool, heeft een hartige smaak die ideaal is in salades en Aziatisch eten. Je kunt amsoi zowel binnen als buiten kweken, want deze bijzonder veerkrachtige plant is goed bestand tegen vorst en koudere klimaten. Dit maakt het een geweldige keuze voor kwekers van alle niveaus. Het groeit snel en kan meerdere keren geoogst worden.
De Tomatillo of Mexicaanse aardkers dateert uit het precolumbiaanse tijdperk. De plant produceert een bolvormig fruit met een groen-paarse kleur. Tomatillo lijkt op tomaat, maar heeft een andere smaak en textuur. Tomatillo zaden kun je het beste binnen opstarten en na de laatste vorst buiten zetten. Planten houden van de volle zon, aarde met goede drainage en regelmatige natuurlijke...
Pompoen Baby Bear (Cucurbita maxima) is een musthave voor elke moestuin. Zaai de zaden binnen en zet de planten in het voorjaar buiten. Plant ze in aarde met veel mest of compost, zo garandeer je een gezonde groei en grote, zoete pompoenen. Gebruik een plantensteun, stokken of trellis om Pompoen Baby Bear in kleinere ruimtes verticaal te laten groeien.
Sweet Dumpling is een heerlijke pompoen (Cucurbita pepo) met een harde, crèmekleurige schil en zacht, zoet vruchtvlees. De vrucht groeit uit tot ongeveer de grootte van een grapefruit. Een geweldige aanvulling op elke groentetuin. Kweek de zaailingen binnen in de late winter op, of gewoon buiten in het voorjaar. Plant Sweet Dumpling, net als andere pompoenen, in zeer vruchtbare grond.
Trek de stoute schoenen aan en kweek zelf een Atlantic Giant Pompoen! Deze reuze pompoenen kunnen wel 100kg of meer wegen, en zijn dol op een warme, zonnige plek. Zaaien kan midden in de lente binnen of in de vroege zomer buiten. Zorg ervoor dat je planten vruchtbare grond hebben en beschut zijn tegen koude wind. Oogsten kan in september/oktober, precies op tijd voor Halloween!
Als er één groente is die in geen enkele keuken mag ontbreken, dan is het wel de bescheiden ui (Allium cepa). Voor de beste resultaten kweek je uien tegen het eind van de winter binnen op. Knip de toppen af wanneer ze ongeveer 7 centimeter lang zijn. Breng ze in het voorjaar naar buiten om in de zon te groeien tot het einde van de zomer, wanneer ze hun energie in de productie van bollen...
Wat moet je doen om heerlijke uien te krijgen? Simpel: zaai ze gewoon in het vroege voorjaar onder glas en zet de plantjes eind april buiten in de vollegrond. Dan zijn ze in de zomer rijp en klaar om te oogsten! Zilverui kun je heel goed inleggen in zuur en is heerlijk in allerlei recepten. Voeg ze bijvoorbeeld toe aan een salade. De mogelijkheden zijn enorm en dat geldt ook voor de...
Uit Marathon F1 Broccoli zaden (Brassica oleracea) groeien sterke planten met grote, heerlijke Broccoliroosjes. Zaai ze begin/halverwege de lente voor een zomeroogst en in de late zomer voor een herfstoogst. Weet dat broccoli dol is op zon, maar een hekel heeft aan hitte. Bij teveel warmte schieten de planten door, in plaats van dat je volle broccoliroosjes krijgt.
Start deze felgele beauties halverwege maart op, geef ze voldoende licht en vochtige aarde, en ze zullen je rijkelijk belonen. Deze zoete paprika's kun je aan het einde van de zomer oogsten. Daarnaast zijn ze onderhoudsarm en ongelooflijk veelzijdig. Voeg ze toe aan salades, taco's of elk ander hartig gerecht; ze brengen gegarandeerd de zon op je bord!
Ben je op zoek naar iets wat zowel qua kleur als smaak echt opvalt? Maak kennis met de Zoete Puntpaprika Kapiya. Deze paprika komt oorspronkelijk uit Bulgarije, maar wordt wereldwijd veel gebruikt. Zaai de zaden vroeg in het voorjaar en verpot de jonge plantjes zodra de eerste blaadjes verschijnen. Zet de planten buiten en laat ze gedijen tot oktober voor een kleurrijke en smaakvolle oogst.
Voeg wat levendige paarse kleuren aan je tuin toe! Paprika Purple Bell is hier perfect voor. Kweek de zaden van maart tot eind mei onder glas op, en je kunt in de zomer een berg aan prachtige paarse paprika's oogsten. Plant ze in ietwat vochtige grond en behoud een constante temperatuur van 20 tot 25°C, dan kan het niet fout gaan. De zoete smaken vormen de perfecte aanvulling op diverse...
Er gaat weinig boven de verfrissende smaak van komkommer. Toegevoegd aan salades maar ook als snack is de Komkommer Telegraph (Cucumus sativus) een veelzijdige groente. Zaai de zaden vanaf medio maart onder glas en met wat verzorging en onderhoud heb je in de zomer genoeg komkommers om te oogsten. Laat ongeveer 40cm afstand tussen elke plant en zorg voor vochtige aarde, dan komt het allemaal...
Onze Kalimero F1 snackkomkommer is een simpele groente om te kweken, en niet te vergeten zeer snel! Eet de groente ingemaakt, in een salade of gewoon zo als gezonde snack. Zaai begin maart en breng de planten voor de bloei in de zomer buiten. De snelle groei maakt het mogelijk om van dezelfde plant aan het eind van de zomermaanden meerdere keren te oogsten. Veelzijdig en makkelijk!
Wil je zorgeloos kweken? Koop dan deze Stokspekbonen Neckarkönigin (Phaseolus vulgaris) zaden. Plant de zaadjes halverwege mei direct in de grond en laat ze hun ding doen. Al met een beetje onderhoud, genoeg zonlicht en vochtige aarde zullen ze geweldig presteren. Ze leveren moeiteloos grote oogsten op, bestaande uit heerlijke, gezonde groente, en zijn daarmee ideaal voor iedereen!
Tuinbonen zijn niet alleen lekker, maar ook supergezond. Deze snelgroeiende en resistente soort zaai je in het vroege voorjaar of de herfst en produceert overvloedige oogsten, bestaande uit lange, zoete bonen met 5-6 peulen. Geblancheerd, geroerbakt, in soep of in stoofschotels; ze zijn een geweldige aanvulling op heel veel maaltijden. Bovendien kun je ze ook vers invriezen en maandenlang...
Zaai de zaden van deze heerlijke doperwten van begin tot midden voorjaar direct in de tuin. Deze robuuste planten worden ongeveer 150cm hoog en ontwikkelen veel ranken. Daarom kun je ze het beste met een trellis en stokken ondersteunen. Oogst de doperwten wanneer ze nog sappig zijn en gebruik ze vers of gekookt in allerlei recepten: van salades tot roerbakgerechten, soepen en stoofpotten!
Met zaden van de Bella F1 komkommer (Cucumis sativus) kweek je lange, zoete en knapperige vruchten die resistent zijn tegen meeldauw. Zaai ze vroeg of halverwege de lente buiten. Geef de planten voldoende water, maar houd de bladeren droog (dit trekt schimmels en andere ziekteverwekkers aan). Ondersteun de lange ranken met een trellis, en bespaar zo bovendien ruimte. Je oogst de hele zomer...
Deze peulvruchten zijn ideaal voor talloze gerechten en hebben heerlijke smaken. Kapucijners kweken is letterlijk een peulenschilletje, ongeacht de omgeving. Zaai de zaden in februari en laat ze bloeien t/m juni/juli. Eenmaal in dit stadium zijn ze klaar om geplukt te worden. Zorg ervoor dat je de grond (niet overdreven) vochtig houdt en voor voldoende licht.