Blog
Adrenochrome, bestaat het echt?
1 min

Adrenochrome, bestaat het echt?

1 min
Facts News

Dankzij Fear and Loathing, is Adrenochrome een van de drugs waar iedereen over gehoord heeft, maar die niemand heeft geprobeerd. En waarschijnlijk is daar een goede reden voor.

Voor een snelle zoekopdracht uit op Google en je ontdekt dat adrenochrome wel bestaat, maar waarschijnlijk niet op de manier waarop je het zou willen. Onder psychonauten heeft het een beetje een mythische status, dankzij de verschijning in de film Fear and Loathing in Las Vegas. Hierin wordt Johnny Depp verteld een klein, bruin flesje te halen uit de toilettas van zijn psychotische advocaat, waarna hij te horen krijgt dat het adrenochrome bevat, een psychedelische drug die "pure mescaline eruit laat zien als gemberbier". Depp probeert het spul en zakt spiraalsgewijs in een wereld van hallucinatie. Desondanks kan adrenochrome het beste als mythisch worden omschreven, omdat de kans groot is dat het echt een mythe is.

WAT IS ADRENOCHROME?

Nou, het goede nieuws is dat adrenochrome technisch gezien bestaat. Het is een stof, de geproduceerd wordt door de oxidatie van adrenaline. Het slechte nieuws is dat het twijfelachtig is of het enige hallucinogene effecten veroorzaakt. Er is maar weinig bewijs beschikbaar en het bewijs dat er is, wordt door de moderne wetenschap afgewezen.

WAAROM IS HET ZO MOEILIJK BEWIJS TE VERGAREN?

Adrenochrome oxideert enorm snel wanneer het wordt blootgesteld aan lucht, licht, vocht en hitte, waardoor het lastig te gebruiken is! Laboratoria kunnen het echter vrij gemakkelijk produceren en velen doen het ook. Het is dan ook te vinden in vele catalogi van chemische leveranciers onder CAS nummer CAS:56-06-8.

Waarom is er dan geen bewijs? Het mag dan niet enorm praktisch te gebruiken zijn, maar laboratoria kunnen het vrij eenvoudig te pakken krijgen en sinds wanneer laat een vastberaden psychonaut zich stoppen door een paar obstakels om zijn bewustzijn te verruimen? Dit op zichzelf zou al een sterke aanwijzing moeten zijn voor de psychedelische effecten van adrenochrome, want als het zo was, zouden er wel meer anekdotische verslagen zijn. Als het daarnaast nog mogelijkheden had als psychedelische drug, kan je er zeker van zijn dat iemand het ergens zou produceren om in een bepaalde vorm te verkopen.

Gerelateerd verhaal

10 (Legale) Drugs Die Een Psychedelische Trip Veroorzaken

EEN KIJKJE BIJ EROWID

De anekdotische verslagen die er wel zijn, kunnen worden gevonden op Erowid, een online kennisbank voor alles wat met drugs te maken heeft. Er zijn maar weinig gebruikerservaringen over adrenochrome, maar de verslagen die er zijn dragen behoorlijk bij om de mythe te verdrijven. Met name een verslag van Gebaro, getiteld "Killing the Myth", gaat tot in detail in op de zaak. Gebaro ervoer geen hallucinogene effecten en voelde een lichte verdoving, maar hij/zij vond het in geen geval op een high lijken.

De volledige gebruikerservaring vind je hier.

Het toont maar weer eens aan dat je niet alles moet geloven wat je in een film ziet. We vinden het jammer om te zeggen, maar Adrenochrome is hoogstwaarschijnlijk een 'overhyped' teleurstelling.


Read more about
Facts News
Zoeken in categorieën
of
Zoeken