Blog
psychedelica
4 min

Top 10 Verrassende Feiten Over Psychedelica

4 min

De geschiedenis doornemen en het lezen van de laatste ontwikkelingen kan een beetje saai zijn. Zoals je echter kunt verwachten, bestaan er veel verbazingwekkende verhalen in de psychedelische wereld. Zamnesia heeft de beste 10 anekdotes voor je verzameld, die het lezen waard zijn.

De mens experimenteert al sinds de prehistorie met geestverruimende middelen. Op archeologische locaties is alcohol gevonden, gemaakt van gefermenteerde vruchten en granen, zoals in het dorp Jiahu in China, dat zo'n 7000 jaar v.C. ontstond. In Guatemala zijn fossielen van de San Pedro cactus gevonden, die dateren van 9000 voor Christus. Daarnaast wordt verondersteld dat grotschilderingen die paddenstoelen voorstellen nog van ruim voor die tijd zijn.

Tien dingen die je waarschijnlijk nog niet wist van populaire Psychedelica

In dit moderne tijdperk hebben psychedelica een meer complexe culturele betekenis gekregen. We bekijken enkele interessante en verbazingwekkende feiten over de recente geschiedenis en het gebruik ervan.

1. PADDENSTOELEN ZIJN (RELATIEF) VEILIG!

In tegenstelling tot wat algemeen wordt gedacht, zijn paddo's van alle bekende legale en illegale recreatieve drugs de meest veilige, volgens de Global Drug Survey 2017. Het onderzoek genereerde een buitengewoon grote dataset. Deze was statistisch gezien significant en bestond uit meer dan 120.000 vragenlijsten die waren verspreid over 50 landen. Men kwam tot de conclusie dat paddo's er het minst toe leiden dat mensen medische hulp zoeken; slechts 0,2% deed dat. Methamfetamine en alcohol daarentegen blijken het gevaarlijkst te zijn, met respectievelijk 4,8% en 3,2%.

2. MDMA ZOU KLINISCHE TOEPASSINGEN KUNNEN HEBBEN

MDMA maakt een verbazingwekkende opmars op het terrein van de geestelijke gezondheidszorg. Rick Doblin, doctor en oprichter van de Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies (MAPS), onderzocht het gebruik van MDMA voor de behandeling van ernstige angststoornissen bij veteranen met PTSS. Ook bestudeerde hij de potentie van het middel bij sociale fobieën, veroorzaakt door autisme. Er zijn verschillende klinische proeven uitgevoerd die het potentieel van MDMA bevestigen. Hiermee kan de weg vrijgemaakt worden voor verder onderzoek naar de mogelijke voordelen van dit psychoactieve entheogene middel.

3. ER IS EEN SPECIALE DAG VOOR LSD, NET ZOALS 20 APRIL VOOR CANNABIS

LSD werd in 1938 ontdekt door Albert Hofmann in de laboratoria van Sandoz in Zwitserland. Het bleek in een chemisch bestanddeel te zitten van een schimmel, genaamd moederkoren. Het duurde echter nog tot 16 april 1943 voordat hij als eerste persoon bij toeval aan de substantie werd blootgesteld. Hij zei extreem sterke visioenen en gevoelens te ervaren. Drie dagen later diende Albert zichzelf uit nieuwsgierigheid nog een dosis LSD toe en beleefde hij zijn beroemde fietstocht naar zijn huis. De datum 19 april 1943 werd daarom officieel de dag waarop iemand voor het eerst doelbewust een LSD-trip meemaakte. Tegenwoordig wordt deze dag door psychonauten over de hele wereld gevierd als "Bicycle Day". Grappig genoeg is de daaropvolgende dag 20 april; de dag waarop cannabisliefhebbers "420" vieren.

4. DMT KOMT VAN NATURE VOOR IN ONZE HERSENEN

DMT is waarschijnlijk het sterkste psychedelicum dat we kennen, en het actieve bestanddeel van Ayahuasca. DMT zit in duizenden plantensoorten. Deze substantie wordt interessant genoeg ook in je hersenen aangemaakt; de hoogste concentratie heb je tijdens de geboorte... en als je overlijdt. DMT, ook wel "The Spirit Molecule" genoemd, is het goedje waarvan men vermoedt dat het je dromen aanwakkert. Er is van bekend dat het diepe onbewuste psychologische druk verlicht. Steeds meer mensen die het in hogere doses nemen, beweren dat ze met buitenaardse wezens hebben gesproken. Rick Strassman, arts-onderzoeker aan de Stanford University, is momenteel de grootste autoriteit op het gebied van DMT.

5. EEN VAN DE MEEST INVLOEDRIJKE PADDO EXPERTS WAS TEVENS VICE PRESIDENT VAN J.P. MORGAN & CO

Robert Gordon Wasson - een bankier die opstoomde tot Vice President Public Relations bij J.P. Morgan & Co - was in de jaren dertig ook een amateur ethnomycoloog. Hij is misschien wel een van de invloedrijkste personen die zijn paddokennis heeft verstrekt aan het grotere publiek. Zo heeft hij verschillende boeken over het onderwerp geschreven. Ook publiceerde hij artikelen in Times Magazine waarin hij het gebruik van paddo's stimuleerde. Wasson nodigde op een bepaald punt in de geschiedenis Hofmann uit om naar Mexico te komen, om op zoek te gaan naar een plantensoort die we nu kennen als Salvia divinorum.

6. DE CIA TESTTE LSD OP NIETSVERMOEDENDE PERSONEN

Project MK-ULTRA is geen complottheorie, maar heeft daadwerkelijk plaatsgevonden. De CIA ontwikkelde dit "mind control" programma inofficieel in 1950 en het werd in 1953 bekrachtigd. Het project duurde officieel tot 1973. LSD werd extensief toegediend aan duizenden nietsvermoedende burgers. Zelfs binnen de CIA werd er tijdens bijeenkomsten LSD aan de drankjes toegevoegd. Hiermee werden de effecten getest op agenten van de inlichtingendienst. Al snel namen genodigden hun eigen drankjes mee, nadat ze hierachter kwamen. Het leidde tot veel wantrouwen ten opzichte van de cateringservice.

7. AMERIKAANSE REGERING BESCHERMT HET GEBRUIK VAN PEYOTE

Het gebruik van Peyote wordt in Amerika federaal beschermd. Hoe bizar het ook klinkt, dit sterke psychedelicum wordt door de overheid gepreserveerd. Voordat je echter de kurk uit de champagnefles laat knallen; dit geldt alleen voor leden van de The Native American Church. Deze kerk werd opgericht in 1914 en werd destijds de United First Born Church of Jesus Christ genoemd. Groepen indianen die Peyote gebruikten, slaagden erin de Hoge Raad ervan te overtuigen dat het gebruik van deze cactus een religieus gebruik was. Interessant is dat de Santo Daime-kerk uit Brazilië hetzelfde voor elkaar kreeg met ayahuasca.

8. HONKBAL SUPERSTER WERPT EEN PERFECTE WEDSTRIJD TERWIJL HIJ HIGH IS VAN LSD

Major League honkballegende Dock Ellis was een echte LSD-tripper. Als pitcher voor de Pittsburg Pirates in de jaren zeventig, leefde hij ook in de nadagen van de flowerpowerrevolutie. Op 12 juni 1970 werd hij opgesteld om te spelen tegen de San Diego Padres. Hij besloot om wat LSD te gebruiken op de avond ervoor, nadat hij op het vliegveld was aangekomen. Als een gek tripte hij in het huis van een vriend; niet echt een goede voorbereiding op de wedstrijd! De vriendin van zijn vriend slaagde erin hem duidelijk te maken dat hij de volgende dag moest werpen. De meeste mensen zouden na zo'n hoeveelheid niet normaal functioneren, maar ondanks dat hij ontzettend tripte, wierp hij toch een no-hitter.

9. PSILOCYBINE STIMULEERT DE ONTWIKKELING VAN DE HERSENEN

Psilocybine blijkt een grote invloed te hebben op onze hersenen. Deze actieve verbinding in paddo's bevordert namelijk de neuroplasticiteit. Dit is de mogelijkheid van de hersenen om zich aan te passen aan verandering. Het leerproces wordt mogelijk gemaakt door neuroplasticiteit. Het is vergelijkbaar met het verbinden van kabels aan elkaar. Hoe efficiënter de verbindingen zijn, des te beter functioneren de hersenen. De onderzoeken van Dr. Franz X. Vollenweider aan het Heffter Research Institute, laten zien dat psilocybine de glutamaat-afgifte in de prefrontale cortex beïnvloedt. Glutamaat activeert BDNF (brain-derived neurotrophic factor, ofwel zenuwcelstimulerende factor). Het is de sleutel tot zenuwgroei, ontwikkeling, en overleving.

10. PSILOCYBINE KAN HELPEN OM TE STOPPEN MET ROKEN

Psilocybine kan je in één keer van het roken afhelpen. Niet in 100% van de gevallen, maar om de een of andere reden komt het bij veel mensen voor. Dat blijkt uit de bevindingen van Matthew Johnson, Professor in de Psychiatrie aan de Johns Hopkins School of Medicine. In een placebo-gecontroleerd onderzoek uit 2013, kregen vijf aan sigaretten verslaafde personen psilocybine toegediend. Na slechts één behandeling stopten ze allemaal met roken. In een vervolgonderzoek, een jaar later, werd bevestigd dat vier van de vijf personen daadwerkelijk helemaal geen behoefte meer hadden om te roken.

PSYCHEDELICA: OP WEG NAAR EEN TOLERANTERE TOEKOMST ZONDER VOOROORDELEN

Er gaan veel anekdotes en feiten rond over psychedelica op deze wereld. Gelukkig komen deze verhalen nu los zonder vooroordelen. Ze dragen ertoe bij dat de negatieve connotatie omtrent psychedelica ontkracht wordt. Deze connotatie is ons ingeprent door desinformatie en afschrikwekkende campagnes. Met psychedelica moet je niet zomaar gaan rommelen - zeker niet. Als ze echter op de juiste manier gebruikt worden, zijn ze een fantastisch middel voor zelfontdekking, herstel, en creativiteit. Het gebruik van psychedelica is al zo oud als de mens bestaat, los van culturele of sociaaleconomische voorschriften. Ontdek hoe je ze veilig kunt consumeren. Ga goed voorbereid op ontdekkingstocht naar de diepzinnige en leerzame mysteries die ze te bieden hebben.

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Smartshop Top Lists
Zoeken in categorieën
of
Zoeken