Blog
Alles Wat Je Zou Moeten Weten Over Cannabis Als Bonsais
4 min

Alles Wat Je Zou Moeten Weten Over Cannabis Als Bonsais

4 min

Cannabis als bonsaiplant is de nieuwste kweekhype. Vooral onder kwekers die een hoogwaardige moederplant discreet willen huisvesten. Klonen wordt nooit meer zoals vroeger. Dit zou je allemaal moeten weten als je bonsai-moederplantjes gaat gebruiken!

KWEEKTECHNIEKEN: MOEDERPLANTEN ALS BONSAIPLANT

Het onderhouden van een moederplant heeft tal van voordelen. Door met klonen van een goede moederplant te werken, bespaar je geld, namelijk zowel op zaadjes, als de tijd die je kwijt bent aan de zaailingfase. Het financiële voordeel is echter niet de belangrijkste reden waarom kwekers stekjes inzetten. Dat is namelijk het behouden van eersteklas genen. Als je een favoriete plant hebt, is het mogelijk deze te klonen en er een solide moederplant van te maken. Vervolgens kun je hier stekjes van nemen, waarbij alle planten dezelfde geweldige eigenschappen hebben. En met een cannabis-bonsai til je dit alles naar een nog hoger niveau!

STEL GENEN VEILIG EN BESPAAR RUIMTE (EN GELD)

Stel Genen Veilig En Bespaar Ruimte

Als binnenkweker beschik je waarschijnlijk niet over voldoende kweekruimte om een aantal moederplanten te parkeren. Omdat bonsais echter klein zijn, is het hiermee mogelijk divers puik genetisch materiaal te onderhouden, zelfs als je over weinig vloeroppervlak beschikt. Zet bijvoorbeeld een tiental bonsai-moederplanten in kleine potten van 5-10cm. Een bijkomend voordeel van deze moederplanten is de stroombesparing. Een spaarlamp is vaak al voldoende om ze te onderhouden.

Van elke bonsai-moederplant is het mogelijk talloze stekjes te nemen. Bovendien kun je er in principe jarenlang plezier van hebben. Voor de beste resultaten is het echter beter de moederplanten elk jaar te vervangen door een eigen kloon. Dat komt de plantgezondheid ten goede. Er zijn echter ook kwekers die hun moederplanten 10-15 jaar probleemloos hebben onderhouden. Deze techniek is wat moeilijk voor beginnende kwekers, maar als je ooit al stekjes van een plant hebt genomen, is het goed te doen.

HOE VERKRIJG JE EEN SUCCESVOLLE BONSAI-MOEDERPLANT?

HOE VERKRIJG JE EEN SUCCESHOE VERKRIJG JE EEN SUCCESVOLLE CANNABIS-BONSAI-MOEDERPLANT?VOLLE BONSAI-MOEDERPLANT?

Laten we nu echt beginnen: hoe kweek je een bonsai-moederplant? Uiteindelijk genereert de moederplant elke 3 weken tientallen stekjes als ze onder een spaarlamp staat. Gebruik je echter een HID-lamp, dan groeit ze een stuk sneller en is het mogelijk er elke 2 weken stekken van te nemen.

GA VOOR HOOGWAARDIGE EXEMPLAREN

GA VOOR HOOGWAARDIGE CANNABIS EXEMPLAREN

Bekend is dat niet alle moederplanten even goed presteren. Selecteer dus een gezond uitziend exemplaar, waar je nog lang stekjes van kunt nemen! Plaats de kloon in een klein potje (van 5-7cm). Vierkante potjes zijn het meest geschikt. Het is dan namelijk in een later stadium makkelijker de worteltjes van je cannabis-bonsai bij te knippen.

SNOEIEN & TRAINEN

SNOEIEN & TRAINEN VAN JE CANNABIS-MOEDER

Gun de plant een paar dagen de tijd om wortels te ontwikkelen. Vervolgens snoei je de apicale groei eruit, zodat je slechts 3-4 zijscheuten overhoudt. Je bent er nog lang niet, maar zoals je ziet, lijkt je kloon al aardig op een bonsai-cannabisplantje!

Terwijl je moederplantje uitdijt, zouden de resterende zijscheuten een uitnodigende vorm moeten aannemen. Het is de bedoeling dat het een symmetrische plant wordt, zonder groei in het middelste gedeelte. Zodra de twee bovenste zijtakken een centimeter of 12 zijn, moet je de puntjes net boven de bladknoop afknippen of afknijpen. Daardoor groeien de onderliggende takken een stuk sneller. Knijp deze na een dag of wat ook af. Terwijl er zich meer zijtakken ontwikkelen, snoei je de takjes die naar binnen groeien eveneens weg.

Gerelateerd artikel

Hoe Top Je Cannabisplanten?

Door een openarmige vorm aan te houden, ontstaan er meer zijscheuten die als kloon te gebruiken zijn. Bovendien verbetert het de groei van je plantje, zelfs met een zwakke lamp. Zodra de nieuwe zijscheuten een lengte van 10-15cm hebben, is het mogelijk de eerste stekjes te nemen!

HOE NEEM JE STEKJES VAN EEN BONSAI-MOEDERPLANT?

HOE NEEM JE STEKJES VAN EEN CANNABIS-BONSAI-MOEDERPLANT?

Om klonen te laten wortelen, heb je een aantal hulpmiddelen nodig:

  • Scherp snoeischaartje
  • Alcoholdoekjes (voor het ontsmetten)
  • Wortelstimulator
  • Waterstofperoxide (3%)
  • Kleine bloempotjes voor je klonen (8-10cm)
  • Plastic zakken (die werken als vochtigheidskoepels)
  • Perliet
  • Potgrondmix

1. Ontsmet je snoeischaartje met een alcoholdoekje. Dan weet je zeker dat je moederplantje niet besmet raakt met vervelende micro-organismen. Kies een kloon-geschikte zijtak. Knip de tak die je wilt laten wortelen, net onder de knoop, onder een hoek van 45° af. Alleen het belangrijkste knoopstuk laat je zitten. Eventuele zijtakjes snoei je ook weg. Dip het verwijderde stekje snel even in de wortelstimulator.

2. Vul een kweekpot met een mengsel dat bestaat uit 50% perliet en 50% potgrondmix. Week het aardemengsel voor met water met 10-12ml 3% waterstofperoxide per liter. Doe er ook wat wortelvoedingsstoffen doorheen, voor het beste resultaat.

3. Zet de klonen in een potje. In een vierkante pot waarvan de zijkanten 8-12cm breed zijn, kun je makkelijk 9-12 stekjes kwijt als je ze netjes plant. Gebruik dezelfde oplossing bestaande uit water, waterstofperoxide en wortelstimulator om de klonen van vocht te voorzien.

4. Drapeer een plastic zak over je stekjes, zodat de vochtigheid op peil blijft. Zet de pot op een warme standplaats (25°C) onder voortdurend brandende groeilampen. Pas op dat de lampen niet te sterk zijn, vooral de eerste paar dagen.

5. Na een week of twee hebben de klonen een sterk wortelstelsel ontwikkeld. Zodra de wortels volgroeid zijn, verhuis je de cannabisstekjes naar een grotere behuizing.

ZET JE MOEDERPLANT IN HAAR UITEINDELIJKE POT

ZET JE CANNABIS-MOEDERPLANT IN HAAR UITEINDELIJKE POT

Tegen de tijd dat je moederplant groot genoeg is om stekjes van te nemen, zou je haar ook naar een ietwat grotere pot moeten verhuizen. Ben je van start gegaan met een pot van 5-7cm, zet haar dan in een grotere. Een vierkant exemplaar van een centimeter of 10 is in dit geval voldoende. Deze doet tevens dienst als uiteindelijke pot voor je moederplant. Je kweekt bonsais, dus een groter exemplaar is niet nodig.

BONSAI-MOEDERPLANTEN GEZOND EN IN VORM HOUDEN

BONSAI-MOEDERPLANTEN GEZOND EN IN VORM HOUDEN

1. Snoei zijtakken die inwaarts groeien weg

Tijdens de groei van je plant zie je soms dat zijtakjes inwaarts willen groeien. Die kun je gewoon verwijderen. Daarmee blijft de structuur van je plant open, zodat er veel knoopstukken ontstaan voor je kloonproject.

2. Neem regelmatig stekjes

Zorg ervoor dat je elke 2-4 weken stekjes neemt, ook als je er even niets mee kunt. Gooi ze gerust op de composthoop. Zo behoudt de plant een open vorm en verklein je de behoefte aan voedingsstoffen.

3. Voedt minimaal

Je hoeft moederplanten niet veel voedingsstoffen te geven. Als je tweemaal per maand een halve doseerhoeveelheid geeft, is dat ruim voldoende voor een gezonde plantengroei.

4. Snoei de wortels

Als je bonsai-cannabisplanten een lang leven wilt schenken, zou je de wortels moeten snoeien. Gelukkig hoeft dit maar een- of tweemaal per jaar te gebeuren.

Alvorens je de wortels bijknipt, zou je de bovenste groei van je moederplant moeten terugsnoeien. Knip haar radicaal in bonsai-vorm, zodat er aan elk steeltje nog maar een of twee kleine scheutjes zitten.

Haal vervolgens de plant uit haar pot. Verwijder met een groot mes 25% van de wortelkluit. Snijd ook 25% (zo'n 3-5cm) van de onderkant af. Het komt er in principe op neer dat je de wortelkluit terugbrengt tot een derde.

Nadat de wortelkluit gesnoeid is, vul je de pot met 2-3cm kakelverse potgrond. Zet de bijgewerkte wortelkluit hierop. Vul vervolgens de ruimte rondom op met aarde. Druk het een beetje aan, zodat er geen loze luchtruimtes achterblijven. Als dat gepiept is, duurt het slechts een dag of wat voordat de wortels in de potgrond aanslaan.

WELKE STRAINS LENEN ZICH HET BEST HIERVOOR?

WELKE CANNABIS STRAINS LENEN ZICH HET BEST HIERVOOR?

Het spreekt voor zich dat lagere, compacte planten het meest geschikt zijn om bonsais van te maken. De cannabisvariëteiten van Zamnesia hieronder blijven van zichzelf al redelijk klein. Die zijn dus prima om als bonsai te houden!

Purple Punch van Zamnesia Seeds is een fantastische indica-variëteit om een bonsai-moederplant van te maken. Deze zoetsappige jongedame groeit als kool, maar blijft daarbij wel compact. Bovendien is ze redelijk bestendig tegen pestbeestjes en stelt ze geen hoge eisen aan voedingsstoffen. Daarmee is ze prima voor halfwassen kwekers die de fijne kneepjes nog willen leren. Haar intense effecten zijn daarbij extreem ontspannend. Dat komt goed van pas op chillavondjes en als je wilt ontstressen.

Purple Punch (Zamnesia Seeds) feminized

(150)
Ouders: Granddaddy Purple x Larry OG
Genetica: 90% Indica / 10% Sativa
Bloeitijd: 8-9 weken van zaadje tot oogst
THC: 21%
CBD: 0-1%
Bloei soort: Fotoperiode

Deze volfruitige sativa-dominante kruising blijft redelijk klein, dus je houd haar probleemloos in bonsai-vorm. Pestbeestjes, schimmel en beginnersfoutjes; deze dame maakt het geen snars uit. En daar profiteren aspirant-kwekers van. Blue Widow blinkt niet alleen uit met haar overheerlijke zoete smaak; ook de high is van de bovenste plank. Deze is overwegend spiritueel, maar wel kristalhelder, creatief en opbeurend.

Blue Widow (Zamnesia Seeds) feminized

(39)
Ouders: White Widow x Blueberry
Genetica: 40% Indica / 60% Sativa
Bloeitijd: 8-9 weken
THC: 17%
CBD: 0-1%
Bloei soort: Fotoperiode

Heb jij al ervaring met het onderhouden van bonsai-moederplanten? En heb je nog wat aanvullende adviezen voor onze kweekgemeenschap? Deel je kweekgeheimen dan met ons!

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken