Blog
Marihuana Gummibeertjes
4 min

Hoe Maak Je Wiet Gummibeertjes?

4 min

Wiet gummies zijn makkelijk te doseren, smaken heerlijk en kunnen lang bewaard worden. Ten opzichte van andere mogelijkheden hebben wiet gummies zowel voor recreatief als medisch gebruik heel veel voordelen!

Wiet gummibeertjes zijn geweldig lekker, en een discrete, smakelijke, alledaagse en longvriendelijke manier om cannabinoïden als THC en CBD binnen te krijgen.

Wiet gummies hebben een langdurig en goed te doseren effect, en zijn daarom vaak beter dan roken en vapen. De THC uit de gummibeertjes wordt in de lever gemetaboliseerd en, voor het in de bloedstroom terecht komt, omgezet in het veel sterker en langer werkende 11-hydroxy-THC. Houd hier dus rekening mee als je edibles gaat eten, want het effect kan mee- of tegenvallen.

We hebben twee recepten voor je. Een waarbij je zelf gummibeertjes maakt en de andere met gummibeertjes uit de winkel (laatstgenoemde is eenvoudiger maar je kunt er minder mee doen). Voor beide recepten heb je wietolie nodig; op onze site kun je zien hoe je dat zelf maakt.

Hoe maak je wiet gummibeertjes?

Wiet gummibeertjes zijn heel makkelijk te maken. Ons recept kan worden aangepast zoals je zelf wilt, dus voel je vrij. Zie het eerder als een startpunt om te experimenteren en te doen wat je hart (en maag) je ingeeft. Gebruik wel de juiste bindingsmiddelen, want anders houd je alleen maar gelatine wiet-sap over (wat op zich ook lekker kan zijn!).

Zelf wiet gummies maken

Het eerste recept laat zien hoe je van ruwe ingrediënten wiet gummies maakt. Met dit in je achterhoofd zal je waarschijnlijk eerst boodschappen moeten doen, want sommige benodigdheden en ingrediënten hebben je niet alle dagen in huis. Als je dat liever niet wilt, scroll dan naar beneden voor de instructies met reguliere gummisnoepjes.

Benodigdheden

Ingrediënten

 • 240 ml vruchtensap (naar eigen keuze)
 • 1 eetlepel citroensap
 • 1 eetlepel honing of zoetstof
 • 3 eetlepels smaakloze gelatine of agar-agar (voor vegan gummibeertjes)
 • 1–2 theelepels soja lecithine
 • 60 ml wiet houdende kokosolie

Instructies

 1. Verhit het sap: Doe eerst alle vruchtensap in de pan en voeg er de citroensap en honing aan toe. Verhit het mengsel op een matig vuur tot het gaat koken.
 2. Voeg de gelatine en lecithine toe: Voeg geleidelijk de smaakloze gelatine soja lecithine toe en roer regelmatig tot ze helemaal zijn opgelost. Dit is een belangrijke stap voor de textuur en consistentie van de gummibeertjes: als ze niet volledig oplossen en mengen, worden je gummibeertjes inconsistent.
 3. Mengen met wietolie: Zet het vuur lager zodra de ingrediënten mengen, en voeg geleidelijk de wiet houdende kokosolie toe, daarbij goed roerend tot een gelijkmatig mengsel ontstaat waarmee je later goed kunt doseren!
 4. Vorm de gummibeertjes: Gebruik een druppelaar of pipet en vul de siliconen vormpjes voorzichtig met het mengsel. Doe het snel want de gelatine begint direct op te stijven. Als je het op een laag vuur doet, blijft het mengsel vloeibaar.
 5. Laat het afkoelen en opstijven: Zet de gevulde vormpjes minstens twee uur in de koelkast of wacht tot de gummibeertjes stevig zijn.
 6. Uit de vorm halen en bewaren: Haal de gummibeertjes uit de vormpjes en bewaar ze in de koelkast. Zo blijven ze zolang mogelijk houdbaar en behouden ze hun kwaliteit.

Wiet gummibeertjes met gummibeertjes uit de winkel

Als je al die ruwe ingrediënten liever niet wilt kopen, kun je net zo goed bestaande gummibeertjes gebruiken en smelten, want daar zitten alle nodige ingrediënten al in! Dat beperkt wel het aantal smaken, hoewel die zo gevarieerd zijn dat er niets aan de hand is.

Benodigdheden

 • Steelpan
 • Siliconen gummibeertjes vormen
 • Druppelaar of pipet

Ingrediënten

 • 1 zak gummibeertjes uit de winkel
 • 60 ml wiet houdende kokosolie

Instructies

 1. Smelt de gummibeertjes: Doe de gummibeertjes uit de winkel in de pan op een laag vuur. Roer voortdurend tot de gummibeertjes helemaal gesmolten zijn. Probeer het proces niet te versnellen door het vuur hoger te zetten, want dan kunnen sommige ingrediënten aanbranden en de hele boel verpesten.
 2. Voeg wietolie toe: Voeg de wiet houdende kokosolie aan de gesmolten gummibeertjes toe, daarbij goed roerend tot een gelijkmatig mengsel ontstaat waarmee je later goed kunt doseren!
 3. Vorm de gummibeertjes: Gebruik een druppelaar of pipet en vul de siliconen vormpjes met het mengsel van gesmolten gummibeertjes. Zet ondertussen het vuur laag zodat er geen stolling plaatsvindt.
 4. Afkoelen: Zet de vormpjes minstens twee uur in de koelkast of wacht tot de gummibeertjes stevig zijn.
 5. Uit de vorm halen en bewaren: Haal de gummibeertjes uit de vormpjes en bewaar ze in een luchtdichte verpakking in de koelkast.

Wiet gummibeertjes: enkele vragen

Hieronder vind je enkele veel gestelde vragen en gegeven antwoorden met betrekking tot wiet gummibeertjes.

Hoeveel wiet gummibeertjes mag je eten?

Het precieze aantal hangt af van de sterkte van je gummies, hetgeen weer samenhangt met de sterkte van je wietolie, hoeveel wietolie en hoeveel gummi-mengsel je hebt gebruikt. De algemene regel is: begin met een of twee gummies en wacht daarna tenminste twee uur met het eten van de volgende. De gummies zouden per stuk ongeveer 5-10 mg THC moeten bevatten.

Hoe lang duurt het voor wiet gummibeertjes effect hebben?

Het duurt meestal dertig minuten tot twee uur voor de gummies effect hebben. Op een lege maag gaat het zelfs nog sneller. Omgekeerd kan het bij een volle maag juist langer duren. Wacht altijd twee uur voor je ze opnieuw gaat eten.

Wat is beter: wiet gummibeertjes of wiet brownies?

Dat hangt helemaal af van wat je het liefste eet! Gummies zijn wat wiet betreft nauwkeuriger te doseren, wat handig is als je het onder controle wilt houden. Brownies eten is een event en misschien lekkerder, maar de wiet is moeilijker te doseren. Bovendien blijven brownies minder lang goed.

Welk olie kun je het beste gebruiken voor het maken van wiet gummibeertjes?

Kokosolie is het meest gebruikelijk, vanwege het hoge vetgehalte en het nut voor infusie en opname van cannabinoïden. Soms zie je ook kokosolie die "MCT olie" genoemd wordt. Andere soorten olie kunnen ook goed zijn.

Hoe kun je wiet gummibeertjes het beste opslaan?

Als je wiet gummies goed bewaart, blijven ze heel lang en eigenlijk altijd goed. Het in de gummies aanwezige suiker doet dienst als natuurlijk conserveringsmiddel, en zorgt ervoor dat ze nauwelijks in kwaliteit achteruitgaan. Hieronder vind je enkele tips om ze goed te bewaren en hun smaak, textuur en sterkte te behouden.

 • Luchtdichte containers: Zoals bij alle dingen die je wilt bewaren, voorkomt een luchtdichte container dat er lucht of vocht bij komt en de sterkte en textuur aangetast wordt. Een droge, vacuüm omgeving bevordert de houdbaarheid (van levenloze dingen).
 • Koelkast: Bewaar de gummies in de koelkast, dan blijven ze stevig en langer houdbaar. Vanwege de ingrediënten kunnen gummies gaan smelten en verliezen ze hun vorm, wat er behoorlijk sneu uitziet!
 • Labels: Plak een label op de container en zet er de dosering en datum op, om alle mogelijke problemen met de stofwisseling te voorkomen en vooral met kinderen of gasten in huis.

Wiet gummibeertjes: smakelijk en veilig

Of je het nu zelf op een creatieve manier wilt maken dan wel bestaande gummibeertjes aanpassen: het is echt iets voor jou! Met wiet gummibeertjes krijg je op een geweldige manier een normale en veilige dosis cannabinoïden binnen, en is bovendien iets nieuws. Je kunt ze makkelijk en op twee verschillende manieren maken, zoals je het zelf wilt en zonder gedoe. Dus als je wat wietgebruik betreft iets anders wilt, overweeg dan eens het maken van wiet gummibeertjes!

Max Sargent
Max Sargent
Max schrijft al meer dan tien jaar en is de afgelopen jaren in de cannabis- en psychedelische journalistiek beland. Hij heeft allerlei artikelen geschreven voor bedrijven als Zamnesia, Royal Queen Seeds, Cannaconnection, Gorilla Seeds, MushMagic en nog veel meer. Hij heeft dus een brede ervaring in deze branche.
Headshop Recepten
Zoeken in categorieën
of
Zoeken