Blog
Alternatieven Voor Tabak In Joints
5 min

Top 10 Alternatieven Voor Tabak In Joints

5 min

Tabak helpt joints gelijkmatig en langzaam te verbranden, maar het hoge nicotinegehalte kan mensen ook overprikkelen. Er bestaan echter talloze alternatieven. Deze tien planten hebben een groot aantal voordelen vergeleken met tabak: geniet naast een gelijkmatige verbranding bijvoorbeeld van psychoactieve effecten en aardse smaken.

Wil je van je tabaksverslaving afkomen? Gelukkig zijn er veel fascinerende kruiden die tabak kunnen vervangen. Wiet alleen kan natuurlijk ook altijd, maar door kruiden aan je joints toe te voegen, kun je langer met je wietvoorraad en bovendien van net even andere effecten genieten. Bekijk hieronder de beste tien tabaksvervangers. Ontdek hoe ze smaken, wat hun effecten zijn en waarom we van ze houden. Daarnaast lichten we ook enkele nadelen uit.

Kamille

Kamille

Smaak Zacht, houtachtig, aards, zoet
Effect Ontspannend, geruststellend, helder makend
Verbranding Snel, maar gelijkmatig
Prijs per gram € 0,25
Gewicht per verpakking 20 gram

Wat we goed vinden aan kamille

Een van de zoetste alternatieven voor tabak is kamille. De honingachtige smaak vormt een geweldige aanvulling op het terpeenprofiel van vrijwel elke wietsoort, vooral de fruitigere varianten. Dit mooie kruid brandt ook prima. Kortom, je joints smeulen gelijkmatig en smaken heerlijk zoet.

Wat we minder goed vinden aan kamille

Hoewel kamille een ontspannend en geruststellend effect heeft, komt het niet heel hard binnen. De subtiele effecten zijn chill, maar verwacht geen baanbrekend effect. Combineer het echter met een sterke indica-variëteit en je slaapt als een roos.

Hop

Hop

Smaak Citrusachtig, fruitig, aards, bitter
Effect Licht, subtiel, ontspannend
Verbranding Langzaam, soms ongelijkmatig
Prijs per gram € 0,25
Gewicht per verpakking 20 gram

Wat we goed vinden aan hop

Voor fans van IPA’s is de smaak van hop in een joint een geweldige optie. De olieachtige bloemen zitten boordevol aromatische terpenen die aangename smaken en opmerkelijke effecten hebben. Door de hoge concentratie van het terpeen myrceen krijg je bijvoorbeeld een enigszins stoned gevoel.

Wat we minder goed vinden aan hop

Ondanks de geweldige smaak van hop is het een beetje bitter om te roken. Het hoge oliegehalte kan daarbij de keel irriteren. Door de dikke hars die het aanmaakt, brandt het ook vrij langzaam. Hoewel veel rokers dit waarderen, kan het een ongelijkmatige verbranding veroorzaken bij het roken van zeer droge wiet, wat veel sneller verbrandt. Zorg dan ook dat je de hop en de wiet goed vermaalt en mengt.

Kattenkruid

Kattenkruid

Smaak Muntachtig, verfrissend, zoet, bloemig
Effect Ontspannend, dromerig
Verbranding Snel
Prijs per gram € 0,09
Gewicht per verpakking 80 gram

Wat we goed vinden aan kattenkruid

Kattenkruid geldt als een van de lekkerste kruiden op deze lijst. De munt- en nootachtige smaken zijn heerlijk, vooral in combinatie met een aardse of fruitige wietsoort. De verfrissende muntsmaak contrasteert en complementeert tegelijkertijd de ontspannende en dromerige effecten van het kruid.

Wat we minder goed vinden aan kattenkruid

Kattenkruid verbrandt snel. Joints met kattenkruid die te losjes gedraaid zijn, eindigen met stukjes onverbrande wiet die uit het uiteinde vallen. Om goed van de smaak van dit kruid te kunnen genieten, moet je het dan ook goed vermalen en strakke jointjes draaien.

Passiebloem

Passiebloem

Smaak Houtachtig, aards, zoet, zuur
Effect Houdt je met beide benen op de grond, geeft inzicht
Verbranding Constant
Prijs per gram € 0,10
Gewicht per verpakking 80 gram

Wat we goed vinden aan passiebloem

Passiebloem is de ideale tabaksvervanger. Het brandt gelijkmatig en gestaag. De complexe smaak is aards, zoet en zuur tegelijk. Het streelt daarmee de smaakpapillen, maar is nooit dominant ten opzichte van cannabisterpenen. Het ontspannende effect van dit kruid gaat prima samen met de wiet-high en bewerkstelligt een euforische en dromerige gemoedstoestand.

Wat we minder goed vinden aan passiebloem

Soms kan passiebloem iets te heftig zijn. Deze slaapopwekkende plant is niet voor elke situatie geschikt. Bewaar passiebloem voor ontspannende momenten waarop je geen verplichtingen hebt. We raden af om het te gebruiken in een ochtendjoint als je nog moet werken.

Wild dagga

Wild dagga

Smaak Zoet, bitter, bloemig
Effect Licht psychoactief, euforisch
Verbranding Langzaam, ongelijkmatig
Prijs per gram € 1,39
Gewicht per verpakking 5 gram

Wat we goed vinden aan wild dagga

Wild dagga is hele andere koek. Het is een Zuid-Afrikaanse muntsoort, en bevat fytochemicaliën die een mild psychoactief effect genereren, de geest ontspannen en het lichaam energie geven. Dit kruid vertraagt je gedachten op een subtiele manier en versterkt zowel kleuren als geluiden.

Wat we minder goed vinden aan wild dagga

Waar wild dagga schittert als het om psychoactieve effecten gaat, stelt het teleur als het op de smaak aankomt. Veel gebruikers houden niet van de sterke, bittere smaak. Als je toch de geestverruimende kick wilt ervaren, meng het kruid dan met de lekkerste cannabissoort die je kunt krijgen om de scherpe kantjes eraf te halen.

Gerelateerd artikel

Hoe Rol Je Een Perfecte Joint?

White lotus

White lotus

Smaak Aards, muskus
Effect Licht psychoactief, dromerig
Verbranding Snel, ongelijk als je de joint niet strak genoeg draait
Prijs per gram € 0,33
Gewicht per verpakking 20 gram

Wat we goed vinden aan white lotus

White lotus bevat een alkaloïde genaamd 'aporfine', een psychoactief molecuul dat zich aan dopaminereceptoren bindt. Dit kruid zal hiermee een intens element aan je sessie toevoegen. Deze opbeurende plant zorgt daarbij voor stimulerende en euforische gevoelens.

Wat we minder goed vinden aan white lotus

De muskusachtige tonen van white lotus gaan niet goed met sommige terpeenprofielen samen. Dit kan de smaak van anders heerlijke wietsoorten beïnvloeden. We raden het ook af om white lotus zomaar op elk moment te gebruiken. Bewaar het voor de juiste gelegenheid.

Blue lotus

Blue lotus

Smaak Scherp, bitter, aards
Effect Euforisch, trippy, mogelijk hallucinerend
Verbranding Gelijkmatig, gemiddeld snel
Prijs per gram € 0,80
Gewicht per verpakking 10 gram

Wat we goed vinden aan blue lotus

Blue lotus laat euforie door je centrale zenuwstelsel stromen. Dit kruid transformeert je sessies op een geweldige manier, mits je het op de juiste manier gebruikt. Met blue lotus leer je je vrienden op een dieper niveau kennen en geniet je van geestverruimende gesprekken.

Wat we minder goed vinden aan blue lotus

Voor echte zoetekauwen is de bitterheid wat minder fijn. Combineer het met zoete en fruitige wiet, of zelfs met wat kamille, om de sterke smaak te neutraliseren.

Damiana

Damiana

Smaak Pittig, kruidig
Effect Relaxed, met een milde buzz
Verbranding Langzaam en gelijkmatig
Prijs per gram € 0,11
Gewicht per verpakking 80 gram

Wat we goed vinden aan damiana

Van damiana krijg je over het algemeen zin om iets te gaan doen. Het ontspant daarbij het lichaam en produceert een milde mentale buzz. De plant zorgt ook voor creativiteit en verbetert de stemming. Houd je instrument, notitieblok of penseel dus binnen handbereik!

Wat we minder goed vinden aan damiana

Wij zijn groot fan van het pittige en peperige smaakprofiel van damiana. Maar niet iedereen houdt van pittigheid. Ben je geen fan van pittige smaken, dan raden we aan voor een milder alternatief te gaan.

Yerba mate

Yerba Mate

Smaak Bitter, bladachtig
Effect Licht stimulerend
Verbranding Langzaam, ongelijkmatig als je het niet goed genoeg fijnmaalt
Prijs per gram € 0,06
Gewicht per verpakking 80 gram

Wat we goed vinden aan yerba mate

Mensen in heel Zuid-Amerika gebruiken dit cafeïnerijke kruid al honderden jaren. Het zorgt voor een merkbare, maar lichte energieboost. Stop deze plant 's ochtends in je joint om lichaam en geest op gang te brengen!

Wat we minder goed vinden aan yerba mate

Yerba mate-bladeren hebben de neiging om ongelijkmatig te verbranden. Je kunt dit probleem omzeilen door ze voor het rollen van je joint tot gelijke stukjes fijn te malen. Haastige spoed is zelden goed, en dat geldt ook als je een jointje met yerba mate wilt draaien. Neem dus je tijd en wees secuur.

Glidkruid

Glidkruid

Smaak Mild, aards
Effect Cognitief oppeppend
Verbranding Gemiddelde snelheid, gelijkmatig
Prijs per gram € 0,17
Gewicht per verpakking 50 gram

Wat we goed vinden aan glidkruid

De neutrale smaak en subtiele ontspannende effecten maken glidkruid een geweldige toevoeging aan je joint, vooral als je het effect van wiet niet wilt overschaduwen. De combinatie laat je subtiel genieten van de milde cognitieve effecten van het kruid, zonder de effecten van cannabis in de weg te staan.

Wat we minder goed vinden aan glidkruid

Waar sommige gebruikers de subtiele smaak en effecten van glidkruid op prijs stellen, zijn anderen minder enthousiast. Deze laatste groep is van mening dat dit kruid een verwaarloosbaar effect heeft en je joints eigenlijk alleen maar opvult.

Wees creatief met je joints

Wie zegt dat je tabak nodig hebt om van een joint te genieten? Deze alternatieven zetten de buitensporige stimulatie van nicotine buitenspel. Om te beginnen, raden we aan om vooral in het begin voorzichtig te zijn met elk kruid, zodat je eerst kunt bepalen hoe ze je beïnvloeden. We raden je ook aan om ze te combineren met wietsoorten die je al kent. Op die manier leer je pas echt de unieke effecten van elk kruid kennen. Na verloop van tijd kun je ook je eigen melanges maken, waarmee de positieve eigenschappen van meerdere kruiden samenkomen!

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.
Smartshop Top Lists
Zoeken in categorieën
of
Zoeken