Blog
Alternatieven Voor Tabak In Joints
6 min

De Beste Alternatieven Voor Tabak In Joints

6 min
Smartshop Top Lists

Tabak wordt het meest samen met cannabis gebruikt, maar is niet voor iedereen weggelegd. Hier zijn 10 plantaardige alternatieven om in je joint te gebruiken.

Het rollen van een joint met tabak wordt vaak gedaan. Ongeacht waar je bent op de wereld; er is er altijd eentje die ergens deze combinatie gebruikt. En dat is geen verrassing; het kan de levensduur van je kruid verlengen, smaak toevoegen en je voorzien van een stoot nicotine.

Als je tabak echter wil vermijden, en nog steeds wil genieten van je rookritueel, is puur roken het gemakkelijkst. Goed gedroogde toppen leveren een geweldige joint, maar wordt al snel duur omdat je veel materiaal gebruikt. Hier volgen de 10 beste, plantaardige alternatieven voor tabak.

Het rollen van een joint met tabak wordt vaak gedaan. Ongeacht waar je bent op de wereld; er is er altijd eentje die ergens deze combinatie gebruikt. En dat is geen verrassing; het kan de levensduur van je kruid verlengen, smaak toevoegen en je voorzien van een stoot nicotine. Als je tabak echter wil vermijden, en nog steeds wil genieten van je rookritueel, is puur roken het gemakkelijkst. Goed gedroogde toppen leveren een geweldige joint, maar wordt al snel duur omdat je veel materiaal gebruikt. Hier volgen de 10 beste, plantaardige alternatieven voor tabak.

1. Damiana

Damiana (Turnera Afrodisiaca)
Turnera Afrodisiaca

Damiana is een eeuwenoud lustopwekkend middel. Bepaalde inheemse culturen in de Amerika’s hebben het kruid honderden jaren gebruikt om het libido te stimuleren. De plant verhoogt naar verluidt de seksuele opwinding en het uithoudingsvermogen bij zowel mannen als vrouwen. Daardoor is damiana een perfect alternatief voor tabak als je het samen rookt met degene van wie je houdt. Sprenkel wat plantmateriaal in een joint of blunt om de chemie te stimuleren. Wees echter gewaarschuwd; ook cannabis zorgt voor een groter seksueel verlangen! Als je de planten combineert, dan is het wel heel ingewikkeld om de ander te weerstaan.

 

De fytochemie van Damiana is nog niet helemaal duidelijk. De plant maakt de flavoon apigenine aan — een molecule met anxiolytische effecten. Dat is mogelijk een van de mechanismen waardoor damiana ontspannend werkt en de vonken doet oplaaien. De plant genereert ook α-pineen, een terpeen die invloed heeft op de stemming, euforie en alertheid. Deze molecule stimuleert bovendien de ontstekingsremmende effecten van CBD.

2. Wild Dagga (Leonotis Leonurus)

Wild Dagga (Leonotis Leonurus)
Wild Dagga

Wild dagga is een perfecte vervanger voor tabak als je een extra psychoactieve hijs prettig vindt. De wetenschappelijke naam van deze plant is Leonotis leonurus. Wild dagga is een lid van de munt-familie. De groenblijvende struik komt van oorsprong voor in Zuid-Afrika. Je komt de plant daar volop tegen. Cannabis noemen ze in de regio ook wel “dagga”. Daarom zien lokale bewoners wild dagga als een soort wilde wiet (alhoewel het een andere plant is).

Wild dagga veroorzaakt een staat van kalmte, milde euforie, visuele vervormingen en verdoving. Net zoals cannabis heeft de plant ook pijnstillende effecten. Doe wild dagga bij je joint of bong-bowl om de kalmerende effecten van wiet te versterken. Gebruik echter niet te veel! Wild dagga zorgt soms namelijk voor duizeligheid en misselijkheid.

De psychoactieve stofjes in wild dagga zijn nog onbekend. Sommigen denken dat de effecten het gevolg zijn van de molecule leonurine. Onderzoekers zijn dit stofje echter nog niet tegengekomen bij chemische analyses van de plant.

3. Blauwe Lotus

Blauwe Lotus (Nymphaea Caerulea)
Nymphaea Caerulea

Als je blauwe lotus (Nymphaea caerulea) toevoegt aan je spliffs, ga je je afvragen waarom je ooit tabak hebt gebruikt. De plant biedt niet alleen een milde en gelijkmatige verbranding, maar bevat ook psychoactieve moleculen. Er zijn culturen die de geestverruimende effecten van blauwe lotus al duizenden jaren roemen. In Egyptische kunst zie je regelmatig afbeeldingen van deze waterlelies in ‘feestelijke scenes’ met mensen die dansen en rituelen.

De alkaloïde aporfine is verantwoordelijk voor de psychoactieve effecten van blauwe lotus. Deze molecule is werkzaam als een dopaminereceptoragonist met anti-psychotische eigenschappen.

Blauwe lotus heeft ook de aandacht getrokken van moderne psychonauten. Veel gebruikers melden een sterk gevoel van euforie dat de geest tot rust brengt. Als je de plant in je spliff rookt voordat je gaat slapen, vergroot dat ook de kans op lucide dromen. Bij dat fenomeen ben je je ervan bewust dat je droomt.

4. Passiebloem

Passiebloem (Passiflora Incarnata)
Passiebloem (Passiflora Incarnata)

Passiebloem is een van de vreemdst uitziende planten op aarde. Deze prachtige levensvorm staat bekend om zijn diep ontspannende effecten. De plant komt van oorsprong voor in de Amerika’s, Zuidoost-Azië en Oceanië. De inheemse bewoners van Amerika hebben de bladeren en wortels eeuwenlang gebruikt. Ze gebruikten daarbij zowel verse als gedroogde bladeren en maakten daarvan een kalmerende thee. De moderne wetenschap heeft het mechanisme achter dit effect bevestigd.

Uit onderzoek blijkt bovendien dat passiebloem angstwerende effecten heeft en het geheugen verbetert. Daarnaast bevordert het de slaapbereidheid. Men denkt dat de plant het niveau van gamma-aminoboterzuur (GABA) in de hersenen verhoogt. Deze remmende neurotransmitter kalmeert het centrale zenuwstelsel en vertraagt de activering van zenuwcellen. GABA werkt in tegen de effecten van de prikkelende neurotransmitter glutamaat.

Als je passiebloem gebruikt als vervanger van tabak, versterkt dat mogelijk de angstwerende effecten van cannabis. Het kan ook nuttig zijn voor gebruikers die vaak te high worden.

5. Helmkraut

Glidkruid (Scutellaria Lateriflora)
Scutellaria Lateriflora

Glidkruid is een medicinale plant met diverse toepassingen. Amerikaans glidkruid (Scutellaria lateriflora) is lid van de munt-familie en inheems in Noord-Amerika. Dokters hebben de plant honderden jaren gebruikt als milde ontspanner en ter behandeling van angst en gespannenheid. Uit modern onderzoek blijkt dat de plant krachtige antioxiderende effecten heeft. Het is daarbij mogelijk effectief tegen angst, depressie en ziekten van het zenuwstelsel.

Glidkruid is een rijke bron van anxiolytische stofjes — namelijk baicaline en baicalein. Beide binden zich aan GABA-receptoren. De plant bevat zelf ook GABA, wat bijdraagt aan het ontspannende effect.

Hoewel cannabis ook al ontspannend werkt, is dit effect drastisch te versterken door tabak te vervangen door glidkruid. Glidkruid is tevens te gebruiken om de scherpe randjes af te halen van de paranoia en paniekaanvallen die THC-rijke strains soms veroorzaken.

6. Kattenkruid

Kattenkruid - Nepeta Cataria
Nepeta Cataria

Kattenkruid is algemeen bekend geworden vanwege de psychoactieve effecten ervan op katten. Ook mensen kunnen hun voordeel doen met deze plant. Op ons heeft het echter niet hetzelfde effect. De plant zorgt bij katten voor een manische staat, maar heeft lichte stimulerende effecten op mensen.

Kattenkruid is een meerjarige plant die van oorsprong voorkomt in zuidelijk en oostelijk Europa, het Midden-Oosten, Centraal Amerika en China. Men heeft haar traditioneel gebruikt voor verlichting van angst, luchtweginfecties en kramp. Kattenkruid heeft deze effecten mogelijk dankzij de actieve molecule nepetalacton. Dit stofje heeft een kalmerend effect dat zorgt voor ontspanning. Ook verbetert het de stemming en is het effectief tegen een rusteloos gevoel. Nepetalacton is vergelijkbaar met het verdovende stofje valepotriates, dat in valeriaan voorkomt. Uit dierproeven met muizen blijkt dat het ook werkzaam is als antidepressivum.

Kattenkruid is een geweldige vervanger voor tabak, met name ’s avonds. Tabak is bekend als stimulerend middel, terwijl kattenkruid juist kalmerend werkt . Rook een combinatie van kattenkruid en cannabis voordat je naar bed gaat; dat zorgt voor een betere nachtrust. Begin met een klein beetje en ontdek voorzichtig wat het doet met jouw lichaam en geest.

7. Greengo

Greengo Raucherset
Greengo

Greengo is speciaal ontwikkeld als gezonder alternatief voor tabak. De kruidenmix bestaat uit vier natuurlijke ingrediënten: hazelaar, papaja, munt en eucalyptus. Het mengsel levert minder teer op dan tabak en bevat niet het verslavende stofje nicotine.

Greengo is een perfect alternatief voor tabak. Met dit mengsel kun je spliffs aanvullen en het zorgt voor een geleidelijke verbranding. De rook is daarbij mild en minder scherp dan bij tabak. Alle stofjes die erin zitten, hebben een unieke en krachtige smaak.

Greengo is meer dan een alternatief voor tabak; mogelijk versterkt het ook de effecten van cannabis. Eucalyptus valt vooral op in het mengsel, omdat het veel aromatische terpenen bevat. Deze plant heeft bijvoorbeeld een hoog gehalte α-pineen. Eucalyptus bevat ook caryofylleen, een cannabinoïde die de CB2-receptor activeert.

8. Koningskaars (Toorts)

Koningskaars (Toorts)
Verbascum Thapsus

Koningskaars, ook wel toorts of mullein, is een alternatief voor tabak dat de gezondheid van de longen mogelijk beschermt. Hoewel roken nooit goed is voor de longen, helpt deze plant wellicht bepaalde bijwerkingen tegen te gaan.

Ook wel bekend als Verbascum, is toorts een geslacht dat bestaat uit zo'n 250 soorten. De plant komt van oorsprong voor in Europa en kent hier een lange geschiedenis als plantaardige remedie. Het heeft bijvoorbeeld een grote rol gespeeld in de Oostenrijkse geneeskunde.

Wat betreft gezonde longen denkt men dat toorts effectief is tegen irriterende hoestjes en verstopping van de bronchiën. Dat komt doordat het de slijmvliezen verzacht en beschermt. Toorts is ook effectief als slijmoplosser en voert slijm af uit de longen. Doe deze plant dus in je spliffs als je merkt dat je verkouden wordt of last krijgt van je longen.

9. Weißer Lotus

Witte Lotus
Nymphaea Lotus

Witte lotus (Nymphaea lotus) is een psychedelisch lustopwekkend middel. Als je het als alternatief voor tabak gebruikt, geeft het een extra kick, terwijl jij en je partner in de stemming komen. De soort bevat diverse intrigerende alkaloïden, zoals aporfine, een molecule waarvan we weten dat deze effectief is tegen erectie-stoornissen.

Deze plant zorgt voor een vloeiende sensatie en golven van euforie. Het is geweldig als je eens iets anders wilt dan een cannabishigh. Voeg het bijvoorbeeld toe aan spliffs of vape het in combinatie met toppen. Als je voor het laatste kiest; de optimale vape-temperatuur is 150°C.

Net zoals blauwe lotus, heeft witte lotus veel impact gehad op de oude Egyptische cultuur. Zo dacht men dat het mensen extra kracht gaf. Archeologen hebben ook overblijfselen van de soort gevonden in graftomben.

10. Salie

Salie
Salvia Apiana

Salie is een bekend culinair kruid met een rijk spiritueel verleden. Witte salie (Salvia apiana), ook wel bekend als heilige salie, heeft vooral sterke banden met het goddelijke. Deze groenblijvende meerjarige plant is inheems in delen van de Verenigde Staten en Mexico. Inheemse bewoners van Amerika die aan de Westkust wonen, gebruiken haar nog steeds volop vanwege de geneeskrachtige werking ervan. Men gebruikt de plant voor het schoonmaken van de ogen en om vrouwen extra kracht te geven na de bevalling.

Witte salie geeft joints en spliffs een intense smaak. Kort na het roken ervaren gebruikers gevoelens van diepe ontspanning en een beter geheugen. Men gebruikt de plant ook bij een droge keel en ter verlichting van verstopte sinussen.

Dat is alles! Als je probeert tabak te vermijden tijdens het roken, of gewoon graag iets anders wil toevoegen aan de mix, zijn er dus vele opties verkrijgbaar. Het mooie is dat al deze kruiden legaal zijn in de meeste landen (maar controleer dat eerst!), vaak goedkoper zijn dan tabak en net zo gemakkelijk verkrijgbaar op het internet. Trek er dus op uit en start je experimenten, je nieuwe, favoriete alternatief voor tabak kan zomaar voor het grijpen liggen!

Zamnesia

Geschreven door: Zamnesia
Zamnesia verbetert continu haar psychedelische producten, assortiment en kennis. Gedreven door de geest van Zammi, streeft Zamnesia ernaar om jou nauwkeurige, feitelijke en informatieve content te bieden.

Ontdek onze schrijvers

Read more about
Smartshop Top Lists
Zoeken in categorieën
of
Zoeken