Blog
De Verrassende Connectie Tussen Cannabis En Hop
1 min

De Verrassende Connectie Tussen Cannabis En Hop

1 min

We hebben allemaal gehoord dat we nooit cannabis met bier moeten mengen. “Grass before beer, you’re in the clear.” Maar als je de twee hebt geprobeerd of geproefd, kan je niet ontkennen dat ze een opvallend gelijk aroma delen. Hoe zit dat?

Veel rokers beschouwen zichzelf uitsluitend als rokers en zullen altijd een joint boven een biertje verkiezen, terwijl een joint bij sommige hardcore drinkers niet eens in hen opkomt. Wat is er zo verschillend aan deze twee drugs? Nou, eigenlijk, niet zoveel.

TERPENEN EN TERPENOÏDEN

Terpenen zijn natuurlijk voorkomende verbindingen die vaak in de natuur worden gevonden. Ze komen voor in citroenen (limoneen), dennenbomen (pineen), lavendel (linalool) en natuurlijk in cannabis en hop. Deze chemische stoffen voorzien hop en cannabis van die uitgesproken en variërende geuren. Een verschillende combinatie van terpenen en terpenoïden is aanwezig in elke cannabis soort en alle verschillende gebrouwen ale- of biersoorten, wat ook de reden is dat de geur per soort zo kan verschillen. Ze dragen ook veel bij als het gaat om smaken en effect. Om dezelfde reden dat een nootachtige, donkere ale verschilt van een bleke, frisse ale, verschilt een ontspannende indica van een energieke sativa. De chemische opmaak is hier van ontzettend groot belang.

BOTANISCHE GROEPERING

Jaren geleden, toen de net ontdekte cannabisplant werd gedocumenteerd, werd ze in eerste instantie ingedeeld bij de hopplant. Ze werden samen geclassificeerd vanwege een structurele overeenkomst, namelijk het groeipatroon van de plant waarbij de bladeren vanaf een enkel punt uitgroeien. Ondanks het feit dat beide bladeren "handlobbig" zijn, bleek deze classificatie van de twee planten achteraf onjuist toen wetenschappers genetisch bewijs gebruikten in plaats van te categoriseren op het uiterlijk van de plant.

Dat gezegd hebbende, verschijnen er, dankzij verbeteringen in de wetenschap, mettertijd steeds meer overeenkomsten tussen de twee planten. Ze zijn niet direct verwant aan elkaar, maar hun DNA laat een rijkdom aan andere verbindingen zien. In een onderzoek uit 2002 is bijvoorbeeld ontdekt dat de moleculaire structuur tussen hop en cannabis ongelooflijk sterk overeenkomt. Sinds dit moment worden ze weer samen gegroepeerd, na een tijdelijke scheiding. Ze zijn nu beiden officiële en trotse leden van de Cannabaceae groep.

ECHTVERBINTENIS

Hoewel ze dus zo hun eigen verschillen hebben, is het absoluut mogelijk de twee te fuseren in iets dat ongetwijfeld beter is. Helaas wordt kletsen over het maken van je eigen cannabisbier/ale niet toegestaan op fora voor bierbrouwers, dus hebben we een poging gewaagd onze eigen recept samen te stellen voor iedereen die interesse heeft in de mogelijkheden van de twee.

In de meeste gesprekken staan cannabis en bier lijnrecht tegenover elkaar, waarbij de discussies hoog oplopen om de standpunten over drug naar keuze te verdedigen, soms zonder begrip van de tegenpartij. Hoewel ze beiden individueel al bepaalde voordelen bezitten, zal de combinatie van de twee een soort hemelse ervaring opleveren die je gewoonweg moet proeven. Maak je eigen hemelse drankje hier.

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.
Facts Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken