Blog
Hoe Droog Je Wiet?
5 min

Hoe Droog Je Wiet?

5 min

Wiet drogen is een essentieel onderdeel van het (post-)kweekproces. Het heeft echt talloze voordelen. Zo is het van cruciaal belang om de smaak, het aroma en de sterkte van je toppen te verbeteren, evenals de houdbaarheid ervan. Dus als je wat tips nodig hebt over het drogen van wiet, lees dan vooral verder!

Je bent wekenlang bezig geweest om je planten zorgvuldig water te geven, te voeden en te verzorgen. Eindelijk heb je je wiet kunnen oogsten. Maar dan volgt misschien wel de meest cruciale fase: het drogen en uitharden van je cannabis. Dit is echter waar veel (beginnende) kwekers de mist ingaan. Vaak verpesten ze al hun harde werk door na de oogst niet goed te knippen, drogen en uit te harden, maar gewoon meteen te beginnen met roken of vapen. Een klassieke fout. Maar wees gerust: wij vertellen je alles over het droogproces, zodat je ook daadwerkelijk de vruchten kunt plukken van al je harde werk. Lees snel verder!

Waarom moet je je wiet drogen?

Waarom moet je je wiet drogen?

Maar wat heeft drogen eigenlijk voor nut? Je kunt toch ook gewoon de toppen van de plant halen en meteen een joint bouwen, toch? Niet helemaal! Het drogen van je wiet bevordert niet alleen de kwaliteit ervan, maar ook de houdbaarheid en rookbaarheid. Vers geplukte wiettoppen zitten nog vol met vocht, en dit moet eerst verwijderd worden voordat je ervan kunt genieten. Wiet drogen vermindert daarnaast een vieze rooksmaak en zorgt ervoor dat de terpenen meer tot hun recht komen. En misschien wel het allerbelangrijkste: het voorkomt schimmel!

Dit zijn de belangrijkste voordelen van wiet drogen:

  • vermindert een onprettige rooksmaak;
  • verbetert de smaak en geur;
  • verhoogt de sterkte;
  • vermindert het risico op schimmels en andere ziekteverwekkers;
  • verlengt de houdbaarheid van je wiet.

Wat is het verschil tussen drogen en uitharden?

Beide maken deel uit van de essentiële fase vlak na de oogst. Sommige mensen denken dan ook dat de drogen en uitharden hetzelfde betekend. Dit is echter niet het geval. Drogen is het proces waarbij de toppen van wiet worden gedroogd, met als doel het vocht te minimaliseren. Dit maakt ze geschikter voor gebruik. Uitharden is echter de methode waarbij je gedroogde wiet minimaal twee weken in een afgesloten pot bewaart. Deze techniek verbetert vooral de smaak.

Gerelateerd artikel

Hoe Moet Je Wiet Oogsten, Drogen En Curen?

Hoe je je wiet droogt

Hoe je je wiet droogt

Nadat je de toppen van je kostbare wietplant hebt afgeknipt, zijn ze klaar om te worden gedroogd. Je hebt hiervoor geen dure apparatuur nodig. Sterker nog, met een aantal eenvoudige huishoudelijke artikelen kun je al prima drogen. Maar voordat we hier dieper op ingaan, bekijken we eerst de rol van vochtigheid bij het droogproces.

De beste luchtvochtigheid voor het drogen van toppen

Het vinden van de juiste balans tussen vochtigheid en temperatuur is van cruciaal belang om de beste resultaten te behalen. De ruimte waarin je je wiet droogt, moet een relatieve luchtvochtigheid van rond de 62% hebben. Dit kun je eenvoudig met een hygrometer testen. Sommige thermometers hebben ook een ingebouwde hygrometer. Een luchtvochtigheid van 62% is ideaal, omdat de toppen dan voldoende gehydrateerd blijven, maar niet zozeer dat ze gaan schimmelen. Dit vochtigheidsniveau kan ook helpen om de zachtheid en smaak van de rook te optimaliseren. Probeer qua temperatuur naar ongeveer 18 tot 21°C te streven.

Kartonnen doos

Een van de makkelijkste en goedkoopste manieren om je wiet te drogen, is door een simpele kartonnen doos te gebruiken. Bewaar dus de doos van je eerstvolgende bestelling bij Zamnesia! Stop je wiettoppen in de doos en zet deze vervolgens in een droogruimte of in je lege kweektent. Houd de luchtvochtigheid in de gaten met een hygrometer, en het kan haast niet fout gaan. Je kunt ook touwtjes of een waslijn in een hoge doos bevestigen en de takken hieraan ophangen. Zo kun je nog meer wiet tegelijk drogen. Prop echter niet te veel takken of toppen op elkaar: dit kan de luchtcirculatie belemmeren en maakt het lastiger om de luchtvochtigheid binnen het juiste bereik te houden.

Ophangen

Ophangen

Nog een goedkope manier om wiet te drogen, is door het simpelweg op te hangen. Dit houdt in dat je de takken ondersteboven vastmaakt aan een touw, waslijn of kledinghangers, en ze vervolgens in een kast, kamer of lege kweektent hangt. Dit is een hele goede manier om wiet te drogen, en misschien wel de populairste techniek van allemaal. Het is goedkoop en efficiënt, en je hebt er nauwelijks spullen voor nodig!

Maar net als bij een kartonnen doos moet je genoeg ruimte tussen elke tak houden. Op die manier voorkom je schimmel. Je kunt ook een ventilator tegen de muur laten blazen (niet direct op je planten). Zo zorg je voor meer luchtcirculatie voor als het iets te benauwd wordt.

Gerelateerd artikel

Hoe Kun Je Wiet Curen?

Droogrek

Deze methode wordt meestal gebruikt in de wat professionelere en grootschaligere kweek. En niet zonder reden: een droogrek is perfect om wiet op te drogen. Deze speciaal gebouwde units hebben meerdere ‘verdiepingen’ waarop je veel cannabis kwijt kunt. Voor hobbykwekers met minder ruimte zijn er ook kleinere versies beschikbaar. Of je nu draadrekken of mobiele rekken gebruikt, het enige wat je hoeft te doen, is je toppen knippen en ze gelijkmatig over de planken verdelen. Elke plank moet een hygrometer hebben om de luchtvochtigheid bij te houden. Omdat een droogrek van zichzelf vaak al voor voldoende luchtcirculatie zorgt, biedt het echt uitkomst als je een grote oogst hebt.

Droognet

Droognet

Als je op zoek bent naar een zorgeloze droogmethode, dan zijn droognetten misschien iets voor jou. Deze netten kun je aan het plafond, in een kast of in een kweektent ophangen. Ze hebben meerdere ademende, polyester compartimenten waarop je wiet kunt drogen. Rits ze open, stop je cannabis erin, rits ze weer dicht en klaar is Kees!

Normaal gesproken kan in elk compartiment ongeveer 150 gram wiet worden bewaard. Je kunt dus per keer behoorlijk wat kwijt. Ook hier moet je goed op de vochtigheid, luchtstroom en temperatuur letten. Gebruik een hygrometer, ventilator en thermometer om de ideale omstandigheden te creëren. Nadat je al je toppen gedroogd hebt, kun je elk droognet makkelijk weer opvouwen en opbergen.

Wat is de beste methode om je toppen te drogen?

Wat is de beste methode om je toppen te drogen?

We hebben nu vier manieren behandeld waarop je je toppen kunt drogen. Nu vraag je je wellicht af: welke methode is het beste? Dat is lastig te zeggen. Veel factoren spelen namelijk een rol. Om de beste methode te bepalen, moet je rekening houden met je budget, je kweekruimte en de hoeveelheid wiet die je wilt drogen.

Dat gezegd hebbende, je hoeft maar naar een cannabisforum te gaan om te zien dat er verschillende aanbevelingen zijn. De één zweert bij kartonnen dozen, terwijl de ander helemaal weg is van droogrekken. Onthoud gewoon: zolang je je wiet maar ondersteboven hangt (dus niet ‘rechtop’) en de juiste luchtvochtigheid hanteert, kan het in principe niet fout gaan. Het kan even duren voordat je het onder de knie hebt, zeker als het je eerste keer is. Maar laat dit je niet afschrikken. Experimenteren met verschillende methoden is onderdeel van het traject. Schroom dus niet om fouten te maken, hiervan leer je alleen maar!

Hoelang duurt het om je wiet te drogen?

Hoelang duurt het om je wiet te drogen?

Er zijn verschillende factoren die bepalen hoelang het duurt voordat je wiet droog is. Eén daarvan is de grootte van je toppen. Grotere wiettoppen hebben langer nodig om goed te drogen. Ook de manier waarop je je wiet knipt en voorbereidt, speelt een rol. Grotere takken bevatten meer water en vocht. Het kan dus beter zijn om kleinere takken of alleen toppen op te hangen. Ongeknipte wiettoppen bestaan daarbij uit meer plantmateriaal, waardoor het langer duurt voordat ze droog zijn. Het kan dus ook handig zijn om ze eerst te knippen.

Daarnaast spelen de luchtstroom, vochtigheid en temperatuur een aanzienlijke rol bij de duur van het drogen. Wanneer je dit allemaal op orde weet te houden, duurt het ongeveer zeven tot twaalf dagen voordat je wiet droog is. Gedurende die tijd kunnen je toppen wat krimpen, maar dat is normaal: het water verdampt.

Om te testen of je toppen voldoende droog zijn en klaar zijn om uit te harden, gebruiken veel kwekers de zogenaamde ‘snap test’. Dit houdt in dat je een top vastpakt en druk uitoefent op de stengel, alsof je hem gaat breken. Als hij inderdaad breekt, is de wiettop voldoende gedroogd. Wanneer de stengel buigt, maar niet breekt, zit er waarschijnlijk nog te veel vocht in en heeft de wiet meer tijd nodig.

Mijn wiettoppen zijn droog, wat nu?

Drogen is slechts een onderdeel van de laatste fase. Hierna volgt het uitharden. Stop hiervoor je gedroogde toppen ongeveer vier tot acht weken in een pot met de juiste luchtvochtigheid. Het lang laten staan van je wiettoppen heeft talloze voordelen, waaronder:

  • Het zorgt voor zachtere rook, doordat chlorofyl wordt afgebroken en terpenen beter tot hun recht komen.
  • Het laatste vocht uit je toppen verdwijnt, wat voorkomt dat ze op termijn gaan schimmelen.
  • Het verbetert de smaak, aroma's en kracht van je wiet.
  • Het verlengt de houdbaarheid van je wiet.

Klinkt dit je als muziek in de oren, lees dan ook onze handleiding voor het uitharden van je toppen. Surf gewoon naar onze website bereid je voor op het volgende hoofdstuk van je kweekavontuur!

Droog vandaag nog je wiettoppen!

Droog vandaag nog je wiettoppen!

Of je nu maar één of meerdere planten hebt, je moet uiteindelijk je toppen drogen en uitharden voordat je ze kunt gebruiken. Probeer maar eens vochtige wiettoppen te roken, je merkt meteen het verschil. Laat je harde werk dus niet voor niets zijn. Gun jezelf de beste rookervaring en kies de droogmethode die bij jou past!

Er bestaan talloze opties, wat voor budget of kweekomgeving je ook hebt. En je weet: ben je op zoek naar wietzaden, benodigdheden voor na het oogsten of andere wietgerelateerde accessoires, dan zit je bij Zamnesia goed. Wij hebben alles wat je nodig hebt, van zaailing tot joint.

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
How To Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken