Blog
Dieren en drugs
3 min

Geloof Het Of Niet! Dieren Gebruiken Ook Drugs!

3 min

Apen, vliegen en vogels behoren tot de diersoorten die lijken te reageren op, en zelfs op zoek gaan naar drugs, zoals alcohol, om de effecten te ondergaan. Sommige dieren gebruiken zelfs bewustzijnsverruimende substanties als onderdeel van hun dagelijkse voeding, en ontwikkelden na verloop van tijd een soort weerstand.

Mensen zijn niet de enige leden van het dierenrijk die actief op zoek gaan naar natuurlijk voorkomende stoffen om een veranderde staat van bewustzijn te bereiken. Het blijkt dat meerdere soorten in hun omgeving foerageren naar stoffen waar je high van wordt. Andere dieren hebben de neiging ontwikkeld om zich over te geven aan psychoactieve drugs als ze daar in een laboratoriumopstelling aan blootgesteld worden. Het is fascinerend om te zien dat de mens niet alleen staat in deze mysterieuze eeuwenoude bedrijvigheid.

Zowel oude als moderne jager-verzamelaar culturen, en leden van moderne beschavingen maken gebruik van een scala van substanties om een bewustzijnsverandering op te wekken, om een groot aantal verschillende redenen. Veel stamculturen gebruiken visionaire planten bij ceremonies en benutten ze als belangrijke sacramenten. De recente golf van psychonauten en het verkennen van psychedelica in de Westerse wereld is een ander teken van de kennelijk onsterfelijke relatie van de mens en het verlangen om zowel fysieke als mentale mogelijkheden te zoeken en te verkennen.

Dus, welke andere soorten hebben een verhouding met psychoactieve samenstellingen? En door welk soort stoffen voelen ze zich aangetrokken?

ZUIPENDE SPITSMUIZEN

Een studie heeft aangetoond dat de Maleisische vederstaarttoepaja (een soort spitsmuis) in leven blijft met een dieet dat bijna volledig uit alcohol bestaat. Het favoriete drankje van dit beestje is de gefermenteerde nectar die geproduceerd worden door de bloemknop van de palmsoort Eugeissona Tristis. Van deze nectar wordt gezegd dat het een alcoholpercentage heeft van wel 3,8% en dat is behoorlijk sterk voor zo'n klein beestje als de Maleisische vederstaarttoepaja. En hoewel ze zich laven aan grote hoeveelheden drank lijken ze absoluut niet dronken te worden. Wetenschappers geloven dat ze een eigenschap hebben ontwikkeld waardoor ze zulke grote hoeveelheden alcohol aan kunnen.

MUIZEN MET EEN SPEED-VERSLAVING

Speed verslaafde muis

Van muizen is ontdekt dat ze grote veranderingen in de hersenen ontwikkelden nadat ze aanzienlijke dosis amfetamine, of speed, kregen toegediend in een poging om de hoeveelheid methamfetamine na te bootsen die menselijke drugsgebruikers in hun greep houden. De resultaten brachten aan het licht dat de hunkering naar drugs na maanden van de onthouding van de drugs nog steeds bestond.

FARMACEUTISCHE VISSEN

Er is vastgesteld dat bepaalde farmaceutica het gedrag van enige vissoorten kan beïnvloeden. Onderzoekers die betrokken waren bij een studie hiernaar verklaarden, "de studie van het dierlijk gedrag is van belang voor zowel de ecologie alsmede ecotoxicologie, maar het research op deze twee gebieden ontwikkelt zich momenteel onafhankelijk. Hier voegen we de beschikbare gegevens samen van door drugs opgewekte gedragsveranderingen bij vissen, bespreken de mogelijke ecologische consequenties en rapporteren de resultaten van een experiment, waarin we de hoeveelheid meten van zowel de opname als de gedragsimpact van een psychiatrisch farmaceutisch artikel op een roofvis (Perca fluviatilis) en zijn ongewervelde prooi (Coenagrion hastulata)”.

De onderzoekers verklaren de gedragsveranderingen die plaatsvonden, "we constateerden dat baarzen actiever werden, terwijl het gedrag van de waterjuffer niet beïnvloed werd, wat er op duidt dat de effecten op het gedrag van farmaceutica tussen soorten onderling kan verschillen".

Echter, anders dan bij onze vrienden de vederstaarttoepaja's, die vrijwillig op zoektocht gaan naar hun favoriete substantie, worden veel waterdieren blootgesteld aan medicijnen zoals antidepressiva, die een gedragsverandering veroorzaken ten gevolge van verontreinigd water.

ALCOHOLISTISCHE MAKAKEN

Alcoholische makaken

Makaken zijn middelgrote apen. Er bestaan ongeveer 20 soorten die voornamelijk leven in Zuid-Oost Azië, Indonesië en India. Makaken leven nu ook in de steden samen met de menselijke inwoners. Hoewel hun typische dieet bestaat uit vruchten, bessen, zaden en zelfs boomschors, weten we ook dat ze ook vaak in grote mate veel teveel alcohol drinken. Onderzoeken brachten tevens aan het licht dat als je ze hun gang laat gaan met alcohol, vrouwelijke makaken zoveel drank zullen nuttigen dat de ovulatie stopt.

STONEDE APEN

Doodshoofdaapjes kunnen een grote voorliefde hebben voor marihuana, met name voor het psychoactieve cannabinoïde THC. Een studie wees uit dat apen die niet blootgesteld waren aan drugs aangeleerd kon worden om een hendeltje over te halen, wat hen doseerde met intraveneuze THC, wat aantoont dat THC zou kunnen optreden als een effectieve versterker voor het drugsgebruik bij apen.

COKE-SNOEPENDE RUPSEN

 

Coke snoepende rupsen

 

De rupsen van de vlindersoort Eloria noyesi hebben een dieet dat bestaat uit de bladeren van de cocaplant. Van de cocaplant wordt cocaïne geproduceerd. Er zijn echter ook mensen die op de cocabladeren kauwen om hun fysieke prestaties te verbeteren en vermoeidheid te onderdrukken. Er is echter gebleken dat deze rupsen, net als de alcohol-bestendige vederstaarttoepaja, een groot weerstandsvermogen hebben tegen de werkzame stoffen in de bladeren.

ZUIPENDE FRUITVLIEGJES

Een studie heeft aan de dag gelegd dat fruitvliegjes die afgewezen worden door de vrouwtjes, de sterke neiging hebben om voor voedsel te kiezen wat alcohol bevat, dit in tegenstelling tot mannetjes die wel in staat waren te paren. Dr. Markus Heilig, van het National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism en ook het National Institute on Drug Abuse legt uit dat, "het lezen van deze studie is als het terugkijken in de tijd en de oorsprong van het beloningsgedrag te zien, dat ten grondslag ligt aan fundamenteel gedrag zoals sex, eten en slapen".

 

         
  Luke Sumpter  

Geschreven door: Luke Sumpter
Luke Sumpter is een journalist, gevestigd in het Verenigd Koninkrijk en gespecialiseerd in gezondheid, alternatieve geneeskunde, kruiden en psychedelisch genezen. Over deze en andere onderwerpen schreef hij onder andere voor mediakanalen als Reset.me, Medical Daily en The Mind Unleashed.

 
 
      Ontdek onze schrijvers  

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Nieuws Onderzoek
Zoeken in categorieën
of
Zoeken