Blog
Zou Je Een Elektrische Dab-Rig Moeten Gebruiken?
4 min

Zou Je Een Elektrische Dab-Rig Moeten Gebruiken?

4 min

Elektrische dab-rigs zijn volgens sommigen de toekomst van het dabben. Maar hoe werken ze precies en zijn ze echt zo geweldig als men zegt?

We bevinden ons op dit moment in de gouden eeuw van cannabis. Daarbij kun je op efficiënte, elegante en precieze manieren high worden. De tijd is voorbij dat we alleen konden kiezen tussen bongs en joints. Wil je high worden? Dan kunnen we met recht stellen dat daarvoor meer mogelijkheden dan ooit tevoren zijn. En een van de nieuwste ontwikkelingen is de elektrische dab-rig (of e-rig).

Gerelateerd artikel

De Ultieme Gids Voor Dabben: Alles Wat Je Zou Moeten Weten

WAT IS EEN DAB-RIG?

WAT IS EEN DAB-RIG?

Wil je weten waarom een e-rig zo intrigerend en efficiënt is? Dan is het handig als je eerst de onderdelen en doeleinden kent van een ‘gewone’ dab-rig. Kort gezegd, gebruik je een dab-rig om cannabisconcentraat om te zetten in krachtige damp die je kunt inhaleren. Je kunt het vergelijken met een gewone bong. In plaats van de traditionele bowl die een bong heeft, moet je bij een dab-rig echter een 'dab nail' verhitten. Dat doe je met een brander en daarmee zet je het concentraat om in damp.

Waarom je dat zou doen? Met een dab-rig krijg je milde en indrukwekkend krachtige damp om te inhaleren.

Waarom je geen dab-rig zou gebruiken? Bij alles waarbij je een brander nodig hebt, loop je het risico op brandwonden. Er kan bovendien brand door ontstaan.

Daarnaast kan het een hele uitdaging zijn om de juiste temperatuur voor je dabs te behouden. Dat kan de smaak en ervaring volledig verpesten. Duidelijk; op naar de e-rig.

DE SCHOONHEID VAN DE ELEKTRISCHE DAB-RIG (E-RIG)

DE SCHOONHEID VAN DE ELEKTRISCHE DAB-RIG (E-RIG)

Een e-rig heeft alle voordelen van een dab-rig — sterke damp en een intense ervaring — maar is minder gevaarlijk en preciezer. Met één druk op de knop beheers je de temperatuur en timing met een precisie die elke keer milde trekken geeft. En het risico om brandwonden op te lopen, is een stuk kleiner.

HOE WERKT EEN E-RIG?

Je bent niet langer afhankelijk van je oude vriend Meneer Brander. Bij een elektrische dab-rig kun je de nail verhitten met elektriciteit. Met deze e-nails (waar we straks dieper op ingaan) heb je geen intimiderende en mogelijk gevaarlijke vlam meer nodig. Daarmee kun je onderweg makkelijker en discreter dabs nemen. Bovendien kun je bij een e-rig zelf eenvoudig de temperatuur aanpassen. Daardoor is het mogelijk alle belangrijke stofjes (zoals terpenen) volledig uit de dab te extraheren.

Dat je specifieke temperaturen kunt instellen, is een van de belangrijkste voordelen van een e-rig. Hierdoor kun je bij een lagere temperatuur dabben om bepaalde terpenen te extraheren en bij een hogere voor de afgifte van cannabinoïden. Bovendien kun je met deze precieze verhitting je dab niet meer verschroeien en zo alle chemische stofjes vernietigen.

HOE ZIT HET MET E-NAILS?

HOE ZIT HET MET E-NAILS?

Ben je al enthousiast over het idee van een e-rig, maar ben je ook blij met de veelzijdigheid van een traditionele dab-rig? Probeer dan eens een e-nail.

Net als bij de e-rig, kun je een e-nail gebruiken zonder dat je een brander nodig hebt. Het enige wat je hoeft te doen, is de gewenste temperatuur instellen en de e-nail aanzetten. Bovendien passen e-nails op vrijwel alle soorten dab-rigs. Voor welke e-nail je gaat, heeft vooral te maken met wat je wenst van het dabben:

  • Nails van kwarts warmen supersnel op en zijn handig als je snel en makkelijk een trek wilt nemen.
  • Keramische nails houden hitte beter vast. Als ze eenmaal warm zijn, kun je ze dus langer gebruiken voordat je ze opnieuw moet opwarmen.
  • Titanium nails combineren het beste van beide. Ze warmen supersnel op en houden de warmte goed vast. Bovendien zijn ze duurzaam, dus gaan ze langer mee.

Gerelateerd artikel

Wat Is Het Verschil Tussen Een Bong En Een Dab Rig?

DE VOOR- EN NADELEN VAN E-RIGS EN E-NAILS

Wat betreft de voor- en nadelen heeft een e-rig veel interessante mogelijkheden. Op basis van de door jou gewenste toepassing is zo'n rig echter al dan niet geschikt voor je.

VOORDELEN

  • Veiligheid: Zoals we al aangaven, kun je een brander nooit helemaal veilig gebruiken.
  • Kwaliteit & precisie: Een belangrijke reden om concentraten te gebruiken, is het genieten van de smaak en kwaliteit ervan. Wil je dat effectief doen? Dan is het belangrijk controle te hebben over de temperatuur.
  • Draagbaarheid & design: E-rigs en e-nails zijn ontworpen om het leven makkelijker te maken. Er is echter ook goed nagedacht over de vorm. Een brander is niet ontworpen met het oog op design.

NADELEN

  • Kosten: We kunnen veilig stellen dat er een prijskaartje hangt aan dit kleine stukje gereedschap. Misschien schrik je wel terug voor de investering.
  • Niet veelzijdig: Er zijn e-rigs waarmee je zowel plantmateriaal als concentraten kunt gebruiken. Andere exemplaren zijn echter alleen geschikt voor concentraat.
  • Herladen: E-rigs en e-nails werken op basis van elektriciteit/batterijkracht. Dat betekent dat je ze moet opladen. Dat lijkt misschien een klein stukje ongemak, maar als je het vergeet (of ergens bent waar geen stroom is) dan heb je er niets aan.

GOEDE E-RIGS OM MEE TE BEGINNEN

Wil je het eens proberen? Ga dan voor een van onderstaande opties.

DR. DABBER SWITCH

DR. DABBER SWITCH

Wij houden van de Dr. Dabber Switch omdat hij precies laat zien wat een e-rig te bieden heeft. Dit apparaat heeft een slank, elegant design en korte opwarmtijd en maakt gebruik van gepatenteerde inductieverwarming. Dat garandeert altijd een pure, milde ervaring.

Behalve het onderscheid tussen analoog en digitaal, hebben e-rigs en dab-rigs dezelfde functie. De modellen verschillen echter van elkaar op basis van fabricage en design. Bij een e-rig als de Dr. Dabber Switch doe je de dabs in een zogenaamde 'inductiekamer'. Nadat je de percolator hebt gevuld, zet je de inductiekamer in de glazen kop en selecteer je de temperatuur. Als de e-rig de perfecte temperatuur heeft bereikt, verandert de ledverlichting van kleur. Het enige wat je dan nog hoeft te doen, is inhaleren en ervan genieten.

De Dr. Dabber Switch wordt geleverd met duurzame en prachtige elementen van borosilicaatglas, keramische verwarmingskamers en een siliconen bewaartas. Daarom is hij altijd veilig en makkelijk in gebruik. Ook handig als je de rig wilt doorgeven.

Het beste van alles is dat dit apparaat een batterijduur heeft die 150 rondes meegaat. Dat staat gelijk aan meer dan 100 dabs. Ook heeft het apparaat een zelfreinigingsfunctie. Het leven was nog nooit zo gemakkelijk.

Je kunt de e-rig zowel voor toppen als voor olie gebruiken. Het grootste nadeel is echter dat hij niet is bedoeld voor hars of e-liquids. Dat is geen ramp, maar goed te weten als je op die manier graag van damp geniet.

Dr. Dabber Switch

bekijk DR Dabber switch

G PEN CONNECT

G PEN CONNECT

De G Pen Connect biedt gebruikers een manier om van de meeste conventionele glazen waterpijpen een bonafide e-rig te maken. Dit is ideaal voor mensen die al over veel parafernalia beschikken en liever iets ombouwen, dan een volledig nieuw systeem aanschaffen (wij vonden het handig). De G Pen Connect kan met gemak concentraten verdampen en past op elke standaard 14mm glazen waterpijpverbinding.

Noemenswaardig is de mogelijkheid van de G Pen Connect om in luttele seconden op te warmen met dank aan het keramische verhittingselement. Ook biedt hij een reeks temperaturen die de gebruiker kan instellen. Het toestel werkt daarnaast op gepatenteerde omgekeerde luchtstroomtechnologie, heeft een magnetisch, eenvoudig te vullen compartiment en een klapgat met springveer. Verder biedt hij een verlengde hijsmodus voor degenen die serieus willen vapen.

Dit alles gecombineerd met een klein formaat en krachtige 850mAh-batterij, biedt je een betrouwbare en draagbare, kleine rig-converter die mooi in je zak past. Wat een vernuftigheid!

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Headshop Producten Producten Vaporshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken